Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ: Η ΑΙΓΥΠΤΙΑ ΑΧΝΤΑΦ ΣΟΥΕΪΦ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Κοινοί τόποι και ιθαγένειες:
Μια κριτική ματιά στην κοινωνία των πολιτών
Οι συγγραφείς Ahdaf Soueif (Αίγυπτος/Λονδίνο) και Adania Shibli (Παλαιστίνη) συζητούν με τον Κωστή Παπαϊωάννου την Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012, στις 8:30 μ.μ., στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λ. Συγγρού 107-109, Αθήνα).
Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία (1) ώρα πριν από την εκδήλωση.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της ημερίδας
Οι Επαναστάσεις του Σήμερα: Συζητήσεις-Διαλέξεις
του Meeting Points 6.
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ θα κυκλοφορήσει στις 7 Μαρτίου 2012 το βιβλίο της Ahdaf Soueif ΚΑΪΡΟ, Η πόλη μου, η επανάστασή μας, ένα συγκλονιστικό χρονικό της εξέγερσης της πλατείας Ταχρίρ από μια αιγύπτια δημοσιογράφο-συγγραφέα και μια από τις καλύτερες πολιτικές αναλύτριες,
που μοιράζει τη ζωή της μεταξύ Καΐρου και Λονδίνου, και ταυτόχρονα ένα προσωπικό ταξίδι στην πόλη της παιδικής της ηλικίας.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΧΝΤΑΦ ΣΟΥΕΪΦ
Η Αχντάφ Σουέιφ –μυθιστοριογράφος, σχολιάστρια και ακτιβίστρια- είναι η συγγραφέας των μυθιστορημάτων The Map of Love (Ο χάρτης της αγάπης, εκδ. Λιβάνης) (υποψήφιο για το Βραβείο Man Booker) και In the Εye of the Sun, που έγιναν μπεστ σέλερ. Έχει γράψει επίσης μια συλλογή δοκιμίων τα οποία τοποθετούνται στο σημείο τομής της κουλτούρας και της πολιτικής με τίτλο Mezzaterra: Fragments from the Common Ground, καθώς και τη συλλογή διηγημάτων I think of You. Γράφει τακτικά στην Guardian και την Αλ Σορούκ της Αιγύπτου και είναι η ιδρύτρια του Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Παλαιστίνης PalFest.
«Η Σουέιφ είναι εξαιρετική πολιτική αναλύτρια και σχολιάστρια».
LONDON REVIEW OF BOOKS
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Κάιρο, Η πόλη μου, η επανάστασή μας

Η ιστορία της επανάστασης ενός έθνους και η ανάμνηση της χώρας που την τόλμησε.
Η Αχντάφ Σουέιφ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάιρο. Όταν ξέσπασε η Αιγυπτιακή Επανάσταση στις 25 Ιανουαρίου 2011, μαζί με χιλιάδες άλλους, έκανε σπίτι της την Πλατεία Ταχρίρ για δεκαοκτώ μέρες. Έστειλε ανταποκρίσεις για τα διεθνή μέσα επικοινωνίας και –όπως και κάθε συμπατριώτης της– έκανε ό,τι μπορούσε.
Για χρόνια η Σουέιφ δίσταζε να γράψει για το Κάιρο. «Ήταν οδυνηρό» γράφει «αλλά η πόλη βρισκόταν εκεί, κοντά μου, κοιτάζοντας πάνω από τον ώμο μου, προβάλλοντας το πρίσμα μέσα από το οποίο κατάλαβα τον κόσμο, παρεμβάλλοντας τον εαυτό της σε οτιδήποτε έγραφα. Με πλήγωνε. Και τώρα, σαν από θαύμα, δεν με πληγώνει. Γιατί η πόλη είναι και πάλι δική μου».
Σε αυτό το μοναδικό βιβλίο η Αχντάφ Σουέιφ –μυθιστοριογράφος, σχολιάστρια και ακτιβίστρια– μας ξεναγεί στην αγαπημένη της πόλη και ιχνηλατεί τη διαδρομή της επανάστασης που επανακαθορίζει το μέλλον της χώρας της. Συνυφαίνοντας ιστορίες ιδιωτικές και δημόσιες, η Σουέιφ μοιράζεται μια εξαιρετική στιγμή στην Ιστορία που είναι πολύ δική της και ταυτόχρονα συλλογικά αιγυπτιακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: