Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Ποιος ανακάλυψε την Αμερική | Θέατρο Σοφούλη | τελευταίες παραστάσεις έως 17 Μαΐου

Τελευταίες παραστάσεις Κυριακή 15/5 στις 18:00, Δευτέρα 16/5 & Τρίτη 17/5/2011 στις 21:15
ΠΟΙΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ                      
της Χρύσας Σπηλιώτη σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου
ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ
Ολοκληρώνονται με επιτυχία στις 17 Μαΐου οι παραστάσεις της δεύτερης μεγάλης παραγωγής του Θεάτρου Σοφούλη «ΠΟΙΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ» σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου.
Πρόκειται για ένα πανέξυπνο έργο όπου σε σχεδόν τριάντα σκηνές, δυο γυναίκες (ξαδέλφες συνομήλικες) αφηγούνται με πάθος και χιούμορ την ιστορία της ζωής τους από μικρή ηλικία μέχρι το... γηροκομείο. Συγχρόνως παίζουν επί σκηνής οι δυο τους κι όλους τους άλλους ρόλους που υπήρξαν μοιραίοι για τις επιλογές τους αλλά και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.
Το έργο αν και φαίνεται εξαιρετικά απλό είναι βαθιά ανθρώπινο, κρατάει πολύ εύθραυστες ισορροπίες ανάμεσα στο κωμικό και στο τραγικό και ο λόγος του έχει αμεσότητα ζηλευτή. Γι’ αυτό άλλωστε είναι τόσο επιτυχημένο από την πρώτη φορά που παραστάθηκε μέχρι και σήμερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.              
Συντελεστές                  
Σκηνοθεσία- Μουσική επιμέλεια: Παύλος Δανελάτος Σκηνικά-κοστούμια: Νίκος Καλαϊτζίδης Κινησιολογία: Κώστας Καφαντάρης Φωτισμοί: Μάνος De Blanchefort Animation: Μπάμπης Αλεξιάδης Παίζουν: Παυλίνα Χαρέλα, Νάντια Δαλκυριάδου              
Παραγωγή: Θέατρο Σοφούλη
Επικοινωνία: Art Minds, www.artminds.gr, Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου, dafni.artminds@gmail.com, 6972294695                       
nfo                
Τελευταίες Παραστάσεις: Κυριακή 15/5 στις 6 μ.μ., Δευτέρα 16/5 και Τρίτη 17/5 στις 9.15μμ. Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (φοιτητικό) Χώρος: Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, Καλαμαριά (λεωφορείο ΟΑΣΘ Νο 5, στάση Βερβελίδη) Κρατήσεις: 2310423925

ZAZ first time in Greece.

Cherry Productions presents:                       
ZAZ                                      
Ένα αστέρι από τη Γαλλία, η αποκάλυψη της χρονιάς!                  
Η χαρισματική τραγουδοποιός, η υπέροχη φωνή του Je veux,                        
live, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα. Ανακαλύψτε την…                      
ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2011 - PRINCIPAL CLUB THEATER                     
Η Zaz (κατά κόσμο Isabelle Geffroy) είναι Γαλλίδα, 30 ετών και αυτός είναι μόλις ο πρώτος της δίσκος.                 
Ως βάση της η Zaz έχει την jazz μουσική, αλλά με ένα ύφος που συνδυάζει τσιγγάνικες επιρροές, αυθεντικό chanson και σύγχρονες pop αναφορές. Το μεγαλύτερο εφόδιό της, ωστόσο, είναι η χαρακτηριστική, προικισμένη φωνή της (δεν είναι λίγοι εκείνοι που τολμούν τη σύγκριση με την Edith Piaf), που δείχνει να είναι πλασμένη ακριβώς για να ζει τραγουδώντας.                 
Μια φωνή που μετατρέπεται μέχρι και σε μουσικό όργανο (Je Veux) και η οποία δείχνει να μην μπορεί να εκφραστεί παρά μόνο τραγουδώντας δυνατά.               
Η εξαιρετική εκφραστικότητά της φανερώνει άνθρωπο που αγαπά και ζει γι’ αυτό που κάνει, απολαμβάνοντας και αξιοποιώντας στο έπακρο το εξαιρετικό της ταλέντο.                 
Ο δίσκος της Zaz έφθασε στο #1 των γαλλικών chart, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική αποδοχή ενός γνήσιου ταλέντου και δημιουργώντας ήδη μεγάλες προσδοκίες για τη συνέχεια.                  
Εξάλλου με το μικρό σε διάρκεια δίσκο της, δεν προλαβαίνεις καλά καλά να συνηθίσεις και να καταλάβεις τι έχεις μόλις ακούσει. Μάλιστα, το σπαραξικάρδιο Eblouie par la Nuit, που κλείνει το δίσκο, σε αφήνει με μιαν ανάγκη να ακούσεις κι άλλο, να ανακαλύψεις τη συνέχεια…                
Με την ταχύτατη αποδοχή από κοινό και κριτικούς, αλλά και, κυρίως, με την εξαιρετική δουλειά της, η νεαρή Zaz από τη Γαλλία είναι ήδη μια από τις βασικές υποψήφιες για τον τίτλο της … αποκάλυψης της χρονιάς!                           
Στην Ελλάδα, πάντως, το κοινό την αγκάλιασε θερμά, με το Je Veux να ακούγεται σε όλα τα μεγάλα ραδιόφωνα της χώρας, αλλά και σε όλα τα στέκια.             
Η Zaz με τη βραχνή φωνή έχει ήδη τρυπώσει στις καρδιές μας.                          
Εισιτήρια προπωλούνται στο Metropolis & Ticket House                
Τα πρώτα 500 εισιτήρια 28 ευρώ, μετά 35 ευρώ                              
Πληροφορίες - Δωρεάν Μεταφορά 2310.428088                                 
Principal Club Theater sites:                                
www.principalclub.com                              
www.myspace.com/principalclub                                  
www.facebook.com/principalclub

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2011

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ.                    
Αγ. Δημητρίου 159Α, 546 36 Θεσσαλονίκη                  
τηλ. 2310 991610 , 2310 247111 , fax 2310 991610                 
www.tf.auth.gr/teloglion, e-mail: teloglion@auth.gr                     
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2011 το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών έχει προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Ειδικά για τις 18 Μαΐου, το Τελλόγλειο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό μέχρι τα μεσάνυχτα.                
Πρόγραμμα εκδηλώσεων                  
12:00-13:00, 16:00-17:00                    
Περιηγήσεις στις εκθέσεις «Έλληνες Χαράκτες από τη Δωρεά Δημητρίου Τσάμη» και «Παύλος Βασιλειάδης-Περιβάλλοντα».                     
09:00-00:00                    
ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ               
Τρεις δραστηριότητες που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους αυτόνομους επισκέπτες των εκθέσεων.                       
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά, με ερέθισμα τα έργα «Κήπος» και «Πόλεις» της έκθεσης «Παύλος Βασιλειάδης -Περιβάλλοντα»:              
«Φτιάχνω τον δικό μου κήπο»                
Τα παιδιά ζωγραφίζουν, κόβουν, συνθέτουν τον δικό τους «ανθισμένο» κόσμο. (2ος όροφος)            
«Η φανταστική μου πόλη»             
Τα παιδιά διαμορφώνουν τη δική τους πόλη με σύμμαχο τα χρώματα και τη φαντασία. (2ος όροφος)             
Διαδραστική εγκατάσταση:               
«Ο Μνημοχώρος του Παύλου Βασιλειάδη»                
«Ο Μνημοχώρος αποτελεί μια εγκατάσταση, μια εικαστική αναπαράσταση της μνήμης στον εγκέφαλο. Ένα δωμάτιο (ο εγκέφαλος), που περιτρέχεται πολλές φορές από ένα νήμα (οι νευρώνες) στερεωμένο στους τοίχους. Πάνω στο νήμα βρίσκονται μνήμες (καταχωρημένες σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου, που η μια ανασύρει την άλλη), δηλαδή μικρά κομμάτια από φωτογραφίες, μικροαντικείμενα που μας θυμίζουν κάτι -ευχάριστο συνήθως- και γενικά, πράγματα που τα κρατάμε στο συρτάρι γιατί κάτι μας θυμίζουν.» Π. Βασιλειάδης
Φέρε τις αναμνήσεις σου (φωτογραφίες, αντικείμενα, γράμματα.) ή γράψε μια προσωπική θύμηση και στερέωσέ την στο νήμα του «Μνημοχώρου», συμπληρώνοντας το έργο. (1ος όροφος)
20:00-21:00                
Ο εικαστικός Παύλος Βασιλειάδης και ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής των εκθέσεων Παναγιώτης Μπίκας συνομιλούν με το κοινό και περιηγούνται μαζί του στις εκθέσεις.          
21:00  Συναυλία post-rock, shoegaze και ηλεκτρονικής μουσικής με τον Absent without leave. (1ος όροφος)                   
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Έκθεση ΦΑΦ 2011

Νέοι τίτλοι ελληνικής πεζογραφίας

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - FREEDOM WRITERS

Οι Συγγραφείς Της Ελευθερίας
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΪΟΥ Η ΟΜΩΝΥΜΗ ΤΑΙΝΙΑ ΘΑ ΠΑΙΧΤΕΙ ΣΤΟΝ ANT TV
Η εικοσιτριάχρονη ιδεαλίστρια Έριν Γκρούελ (Erin Gruwell) καθηγήτρια αγγλικών στο Γυμνάσιο Ουίλσον, στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, έρχεται αντιμέτωπη με μια αίθουσα από «δηλωμένους αδίδακτους» μαθητές.
Μια μέρα πέφτει στα χέρια της ένα σημείωμα με μια άσχημη ρατσιστική καρικατούρα και, οργισμένη, δηλώνει πως κάτι τέτοια οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα.
Τα παιδιά την κοιτούν ανέκφραστα, δεν έχουν ιδέα. Κι έτσι, αυτή κι οι μαθητές της, με πολύτιμο οδηγό τα βιβλία Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, και το Ημερολόγιο της Ζλάτα: η ζωή ενός παιδιού στο Σαράγεβο, ρίχνονται σε μια οδύσσεια για ν' ανοίξουν τα μάτια, να πλατύνουν τα μυαλά για ν' αλλάξει η ζωή.
Μαθαίνουν να βλέπουν τους παράλληλους βίους σε αυτά τα βιβλία, τις ομοιότητες με τη δική τους ζωή και ανακηρύσσουν τους εαυτούς τους «Συγγραφείς της Ελευθερίας», προς τιμήν των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Καβαλάρηδες της Ελευθερίας» (Freedom writers - Freedom riders).Με τα χρήματα που συγκέντρωσαν από το «Read-a-thon for Tolerance» έφεραν στην Καλιφόρνια για μια επίσκεψη τη Miep Gies, τη θαρραλέα Ολλανδή που πρόσφερε καταφύγιο στην οικογένεια της Άννας Φρανκ, και η οποία δήλωσε ότι η Έριν Γκρούελ κι οι μαθητές της ήταν «πραγματικοί ήρωες».
Οι προσπάθειές τους είχαν θεαματικά αποτελέσματα, τόσο όσον αφορά την αναγνώριση ?εμφανίσεις στο «Prime Time Live» και «All Things Considered», εξώφυλλο στο περιοδικό People και μια συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Ρίτσαρντ Ρίλι-όσο και τη μόρφωσή τους.
Και οι 150 Συγγραφείς της Ελευθερίας αποφοίτησαν από το λύκειο και τώρα σπουδάζουν σε κολέγια.Με δυναμικές και ουσιώδεις καταγραφές από τα ημερολόγια των μαθητών και ένα αφηγηματικό κείμενο από την Έριν Γκρούελ, το Ημερολόγιο των Συγγραφέων της Ελευθερίας είναι ένα αισιόδοξο, αλησμόνητο παράδειγμα που δείχνει πώς η σκληρή δουλειά, το θάρρος και η αποφασιστικότητα άλλαξαν τη ζωή μιας καθηγήτριας και των μαθητών της.
Τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτό το βιβλίο θα καταβληθούν στο The Tolerance Education Foundation, έναν οργανισμό που συστάθηκε για να πληρώνονται τα δίδακτρα των Συγγραφέων της Ελευθερίας στα διάφορα κολέγια.
Η Έριν Γκρούελ είναι τώρα επισκέπτης-καθηγήτρια στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λονγκ Μπιτς, όπου σπουδάζουν μερικοί από τους μαθητές της.
ΤΙΜΗ:11,80 μ.φπα

Φυσικά .Μαγικά Νο 4 ..τώρα και καλλιτεχνικά! ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΟ ΑΠΘ, 12 &13 ΜΑΙΟΥ 2011

1st Athens Bar Theatre Festival- 1η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

2η Πανελλήνια Διεπιστημονική Διημερίδα των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων

2η Πανελλήνια Διεπιστημονική Διημερίδα των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας                       
(ΣΑΒΒΑΤΟ 14 & ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΙΟΥ 2011, ώρα έναρξης 09:00, Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ).                     
«Στάση ζωής στην κοινωνική κρίση» προτείνουν τα Κέντρα Πρόληψης και, μέσα από τη διημερίδα, μας προσκαλούν σε ένα διάλογο πάνω στην κρίση, στην οικογένεια, στο σχολείο, στην κοινωνία, στο άτομο, στις νέες εξαρτήσεις.                 
Είναι η δεύτερη Πανελλήνια Διημερίδα που διοργανώνεται από την Επιστημονική Επιτροπή του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, με στόχο τη διάχυση και διάδοση του έργου Των Κέντρων Πρόληψης στους πολίτες.                  
Εργαζόμενοι από όλη την Ελλάδα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, αποδέκτες υπηρεσιών την εμπειρία τους μέσα από στρογγυλά τραπέζια με εισηγήσεις, εργαστήρια ανοιχτά στο κοινό και αναρτημένες εργασίες.                      
Η Διημερίδα φέτος επιπλέον φιλοδοξεί να παρουσιάσει το λόγο και το ρόλο των 71 Κέντρων Πρόληψης της χώρας απέναντι στην παρούσα κοινωνική πραγματικότητα και τις συνέπειες αυτής στην ψυχοκοινωνική υγεία των πολιτών.                  
Γιατί η Πρόληψη μιλάει για μια άλλη στάση ζωής, μια διαφορετική ματιά απέναντι στην υγεία, στην κοινωνία, στο άτομο. Ακούει τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων για μια ζωή με νόημα, για ουσιαστικές σχέσεις τόσο με τον εαυτό όσο και με τους άλλους.             
Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν 72 Κέντρα Πρόληψης τα οποία στελεχώνονται από επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, εκπαιδευμένους σε ζητήματα πρόληψης.             
Τα ΚΠ αποτελούν το μοναδικό φορέα που έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την πρωτογενή πρόληψη της εξάρτησης. Αναπτύσσουν δράσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση [ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών], σε γονείς παιδιών προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας, σε ομάδες υψηλού κινδύνου [π.χ. μειονότητες, παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο, παιδιά που κάνουν πειραματική χρήση ουσιών].               
Επίσης, ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν φορείς που απευθύνονται σε παιδιά και νέους [π.χ. αθλητικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους], παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στο γενικότερο πληθυσμό, και κινητοποιούν εξαρτημένους και τις οικογένειές τους προς αναζήτηση θεραπείας.                   
Το Κέντρο Πρόληψης ΕΛΠΙΔΑ συμμετέχει στην διημερίδα με :                  
α) Προφορική Ανακοίνωση - Εισήγηση με θέμα «Το βιβλίο και η ταινία ως εναλλακτικά μέσα διαλόγου πρόληψης»,                      
β) Εργαστήριο για τις «Νέες μορφές παρέμβασης στην οικογένεια»                    
γ) Αναρτημένη ανακοίνωση η οποία παρουσιάζει τα συμπεράσματα από την «Έρευνα Γνώμης Πολιτών για το Βαθμό Ικανοποίησης από τις Παρεχόμενες Υπηρεσίες τα 12 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου»                  
δ) Συντονισμό Ομάδας Εργασίας για τη δημιουργία Επιστημονικής Εταιρίας Πρόληψης και την έκδοση περιοδικού

15 λεπτά του Σάκη Σερέφα με τους Αντώνη Λουδάρο & Νεκταρία Γιαννουδάκη, 12-15/5 στο θέατρο Σοφούλη

15 λεπτά                                  
του Σάκη Σερέφα σκηνοθεσία Γιώργος Νανούρης                          
Θέατρο Σοφούλη                         
Για 4 μόνο παραστάσεις, 12-15 Μαΐου                             
Μπορείς να ζήσεις μια ολόκληρη ζωή σε 15 λεπτά;                   
Το καινούριο έργο του Σάκη Σερέφα "15 Λεπτά", παρουσιάστηκε από τον Γιώργο Νανούρη στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 1ου Low Budget Festival που διοργάνωσε το πολιτιστικό site του Λάκη Λαζόπουλου "tospirto.net".                            
Οι εξαιρετικοί Αντώνης Λουδάρος και Νεκταρία Γιαννουδάκη υποδύονται τους ήρωες ενός έργου, που ζουν μέσα στο μυαλό ενός συγγραφέα και βρίσκουν την ευκαιρία να αυτονομηθούν όταν εκείνος κάνει ένα διάλειμμα 15 λεπτών.                      
Τόσος είναι ο χρόνος που έχουν για να ζήσουν μια ολόκληρη, πραγματική ζωή!                
Όταν όμως ο συγγραφέας επιστρέφει, ξεκινά πάλι το γράψιμο, οι ήρωες ξαναμπαίνουν στο μυαλό του, αλλά αυτός αποφασίζει να τους αλλάξει ρόλους, και τότε εκείνοι...                
Μια ξεκαρδιστική πικρή κωμωδία για τη ζωή!                         
Συντελεστές                           
Κείμενο: Σάκης Σερέφας                         
Σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης                         
Παίζουν: Αντώνης Λουδάρος, Νεκταρία Γιαννουδάκη                       
Σκηνικά: Σταύρος Μπιλιώνης, Τζωρτζίνα Ρεμούνδου                                
Κοστούμια: Βίκυ Ρουμπέκα                         
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου                     
Συμμετέχει φιλικά με τη φωνή του ο Δάνης Κατρανίδης                      
Παραγωγή: Θέατρο Σοφούλη                               
Επικοινωνία: Art Minds, www.artminds.gr, Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου, dafni.artminds@gmail.com, 6972294695                           
Info                           
Ημερομηνίες παραστάσεων: 12-15 Μαΐου 2011 Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 Χώρος: Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη             
Εισιτήρια: 15 ευρώ και 10 ευρώ φοιτητικό                         
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310423925