Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Τεχνοχώρος - "P e a r l s"

"P e a r l s"              
Γιώργος Αγγελόπουλος ζωγραφική               
2 έως 26 Μαρτίου 2011          
Ο Τεχνοχώρος παρουσίαζει την πρώτη ατομική έκθεση του Γιώργου Αγγελόπουλου με τίτλο "Pearls".     
Ο Γιώργος Αγγελόπουλος έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., με δάσκαλο τον Γιώργο Γκολφίνο το 2007.             
Μετά από 4 χρόνια παρουσίας του στα εικαστικά με συμμετοχή του σε πολλές ομαδικές εκθέσεις αποφασίζει να εκθέσει τα νέα του έργα στην πρώτη του ατομική έκθεση.               
"Με τη προσωπική του γλώσσα και τις μαργαριταρένιες του διατομές, συνθέτει τον προσωπικό μικρόκοσμο-μακρόκοσμό του, μορφοποιώντας τον με την ποιητικά ωμή αμεσότητα του εκτιθέμενου υλικού, μέσα από τη συνύπαρξη και την όσμωση προσωπικών γλωσσοπλαστικών στοιχείων, ως όχημα πολυσημίας ή και αμφισημίας, συνθέτοντας ένα μοναδικό σύστημα αναφορών σημαινόντων.            
Τα έργα του αποτελούν την οργανική συνέχεια και εξέλιξη της προηγούμενης δουλειάς του, με μία τάση «ζουμαρίσματος», στηριζόμενου στη διαπίστωση ότι για την κατανόηση του απείρως μεγάλου, έχουμε ανάγκη τις θεωρητικές και πειραματικές κατακτήσεις της έρευνας του απείρως μικρού, με μία εικαστική προσπάθεια τιθάσευσης και εκλογίκευσής τους.            
.Φυλακίζοντας τη στιγμή δημιουργεί ψυχογραφήματα ως απεικονίσεις γραφημάτων συναισθηματικών εκρήξεων και εντάσεων και μέσα από την τελική συνθετική εικόνα, ανάμεσα στην γραφή και την εξάπλωσή της πάνω στην λεία και αφιλόξενη επιφάνεια του πλέξι γκλας, καθιστά προκλητικότερη την ανάγνωση των διαδοχών και επαναλήψεων των ανθρώπινων ιχνών και συναισθημάτων."                 
Μαρία Κενανίδου             
Ιστορικός τέχνης - curator               
Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011 20:00               
Διάρκεια: 2 έως 26 Μαρτίου 2011                   
Ημέρες και ώρες λειτουργίας : Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 - 14:30 & 17:30 - 20:30 Τετάρτη, Σάββατο 11:00 - 16:00                 
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος               
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα 117 42            
Μετρό Ακρόπολη Τηλέφωνο 211 182 38 18               

Πρόσκληση: Κρούσμα του Δημήτρη Κοσμόπουλου - Σπίτι της Κύπρου, 02-03-11, 8 μμ

Κρούσμα                
Του Δημήτρη Κοσμόπουλου                
Το ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του ποιητικού βιβλίου του Δημήτρη Κοσμόπουλου Κρούσμα (Εκδ. Κέδρος 2011)          
Για το βιβλίο, που είναι μια συνομιλία με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, θα μιλήσουν οι:           
Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας Στέλιος Παπαθανασίου, Δρ Φιλολογίας και Θεολογίας Θεόδωρος Παντούλας, συγγραφέας, διευθυντής του περ. Μανιφέστο Λευτέρης Ξανθόπουλος, ποιητής, σκηνοθέτης.               
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν ο Όμιλος ελληνικών Τεχνών με τους μουσικούς              
Κώστα Κιούση, Φώτη Φωτόπουλο (έγχορδα), Κώστα Φωτόπουλο (φλογέρα) και Μάρκο Φιλιάνο (βιολί)       
Και ο Χορός των Ψαλτών «Οι Καλοφωναράδες»           
Με χοράρχη τον Γιώργο Ρεμούνδο και τους Ψάλτες Σωκράτη Αρπακουλάκη, Γιώργο Ρισάνο και Παντελή Μαντζούρη.             
Τετάρτη 2 Μαρτίου | 8:00 μ.μ.             
ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ            
Επιμέλεια εκδήλωσης: Άντρη Χρυσάνθου         
Ηρακλείτου 10, 106 73 Αθήνα | τηλ. 210 3641217-18             
spiticy@otenet.gr

Συνεχίζονται οι παραστάσεις του Berlin Alexanderplatz από το Θέατρο Τέχνης "Ακτίς Αελίου"

«BERLIN ALEXANDERPLATZ» του Alfred Döblin               
Οι παραστάσεις συνεχίζονται με επιτυχία            
Το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» συνεχίζει τις παραστάσεις του αριστουργήματος του Άλφρεντ Ντέμπλιν «Berlin Alexanderplatz» σε διασκευή και σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη, όπου πρωταγωνιστεί η Λίνα Λαμπράκη.      
Η παράσταση παρουσιάζεται σε πανελλαδική πρώτη. Παραστάσεις Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.00μ.μ., στο χώρο του Θ. Τ. «Ακτίς Αελίου».              
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ           
Η ιδέα της παράστασης βασίζεται στην επιθυμία του θεάτρου να ερευνά τη θεατρικότητα και άλλων λογοτεχνικών ειδών πέραν των αμιγώς θεατρικών κειμένων. Έχοντας στη μέχρι τώρα πορεία του τρεις παραστάσεις με βάση αυτό το σκεπτικό («Η Μεταμόρφωση» του Φ. Κάφκα, «Αυτοβιογραφία» του Τόμας Μπέρνχαρντ και «Αλεξάνδρεια-Αθήνα» σε ποίηση Κ. Καβάφη και Κ. Παλαμά) συνεχίζει την αναζήτηση αυτή με το αριστούργημα του Άλφρεντ Ντέμπλιν «Berlin Alexanderplatz». Το σκεπτικό της διασκευής κινείται στην τεχνική του μοντάζ και της επικής αφήγησης του ίδιου του κειμένου, προσπαθώντας να αναδείξει το έντονο σκηνικό του ενδιαφέρον.             
Από αυτή την διαδικασία δεν μπορεί ασφαλώς να λείπει και η αναφορά στο επικό θέατρο του Μπρεχτ. Στην παράσταση θα προστεθεί μουσική καθώς και ένα ηχητικό σύμπαν- το οποίο ήταν και η επιθυμία του ίδιου του Ντέμπλιν- όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο ίδιος: «στην ιδανική του μορφή το μυθιστόρημα θα έπρεπε να είναι αφηγηματικό και να στοχεύει στην συλλογική εμπειρία»       
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ             
Το παράδειγμα του Φραντς Μπίμπερκοπφ. Ένα σκηνικό – θεατρικό πείραμα βασισμένο στο μυθιστόρημα του Άλφρεντ Ντέμπλιν. Πώς ένα έργο 500 σελίδων μπορεί να σταθεί σε μία δίωρη παράσταση; Τι μπορεί να φωτιστεί ;                
Και ποιά στοιχεία να «διαβαστούν » εκ νέου; Το Βερολίνο – Αλεξάντερπλατς μπορεί να σημαίνει Θεσσαλονίκη-Πλατεία Αριστοτέλους; Γερμανία 1929-Ελλάδα 2010.          
Πόση ειρωνεία κρύβει η ανθρώπινη ιστορία; Μήπως και με την βοήθεια του Αγγέλου-Θανάτου η ιστορία φτάνει στο τέλος της; Πιθανόν ο καιρός να αναλάβουμε την ευθύνη των επιλογών μας να έχει έρθει προ πολλού.            
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ                   
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Θωμάς Βελισσάρης Μετάφραση-Δραματουργική Συνεργασία: Μελίνα Γαρμπή Σκηνικό-Κοστούμια: Μένη Τριανταφυλλίδου Μουσική: Φωνητικό Σύνολο «Πλειάδες» Φωτισμοί-Τεχνική Υποστήριξη: Πολύβιος Σερδάρης Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ευτυχία Καβαλίκα, Μαριάννα Αβραμάκη, Αντιγόνη Φρυδά Βοηθός Σκηνογράφου: Αθανάσιος Κολαλάς Οργάνωση Παραγωγής: Μαριάννα Αβραμάκη, Βικτώρια Ζουμπρίτσκαγια             
ΔΙΑΝΟΜΗ              
Άγγελος-Εβραίος: Λίνα Λαμπράκη Φραντς: Γρηγόρης Παπαδόπουλος Μάτι της Κάμερας-Μπλε Μπάτσος: Νίκος Νικολαΐδης Λίνα-Τσίλι: Κική Στρατάκη Εύα-Χήρα: Μαρίνα Γκούμλα Ράινχολντ: Θωμάς Βελισσάρης Μίτσε: Θεανώ Αμοιρίδου Σύνθεση: Γεωργία Τέντα, Βασούλα Δελλή, Αθηνά Γκούμα Φωνητικά: Πλειάδες Επιλογή Τραγουδιών: Ευτυχία Καβαλίκα Φωνητικό Σύνολο «Πλειάδες»: Γεωργία Τέντα, Ευτυχία Καβαλίκα, Αθηνά Γκούμα, Βασούλα Δελλή, Ιουλία Ρούτζιου, Στέλλα Γκρήγκοβιτς.myspace.com/pleiadesthes pleiades.thessaloniki@gmail.com  Ευχαριστούμε τους μουσικούς: Εύη Νάκου-φλάουτο Ιάσωνα Ιωάννου-βιολοντσέλο Δημήτρη Δημητρακόπουλο-σφύριγμα Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Γεράσης, Νίκος Τσίγκος Κατασκευή Κοστουμιών: Κική Ιωαννίδου Σχεδιασμός Εντύπων: Together Design Εκτύπωση: University Studio Press               
Πληροφορίες              
Πρεμιέρα: 26 Δεκεμβρίου 2010 Χώρος: Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12-Θεσσαλονίκη)            
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :           
Παρασκευή- Κυριακή στις 9.00μ.μ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :Γενική Είσοδος : 20 € Φοιτητικό : 15 € Ομαδικό: 10€ (από 10 άτομα και πάνω) Οικογενειακό: 15€ (από 4 άτομα και πάνω) E-mail: aktisaeliou@gmail.com  Κρατήσεις Θέσεων: 2310.229249 Επικοινωνία: Art Minds, www.artminds.gr, Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου, 6972294695, dafni.artminds@gmail.com         
Το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΤ.         
Με την υποστήριξη του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης.

Ένα άλλο παράθυρο - Τελευταίες παραστάσεις - Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης

25-26-27 Φεβρουαρίου 2011                     
Τελευταίες 3 παραστάσεις του έργου «Ένα άλλο παράθυρο» της Δώρας Κουγιουμτζή               
Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης             
Ολοκληρώνεται με επιτυχία αυτήν εβδομάδα οι παραστάσεις του έργου «Ένα άλλο παράθυρο».                
Στην Αθήνα, σήμερα, τρία νέα παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι. Ένα νεοκλασικό σπίτι, πατρική κληρονομιά.                  
Μια μικρή κοιτίδα ουσιαστικών ανθρώπινων σχέσεων στο εσωτερικό του σπιτιού. Έξω από αυτό, το περιβάλλον της φτώχειας, της ανεργίας, της βίας, της αγριότητας. Ποιος τελικά θα κερδίσει?. Ένα νεοελληνικό έργο σήμερα. «Ένα άλλο παράθυρο» της πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως Δώρας Κουγιουμτζή.                
Συντελεστές                 
Συγγραφέας: Δώρα Κουγιουμτζή Σκηνοθέτης: Μαρία Μπαρμπατσάλου Σκηνικά – Κοστούμια: Νατάσσα Ζηβανού Στίχοι & μουσική πρωτότυπου τραγουδιού: Δώρα Κουγιουμτζή Μουσική Επιμέλεια: Λήδα Μπατσή – Δώρα Κουγιουμτζή            
Διανομή             
Ιωάννα Λαμνή Έλενα Μιχαηλίδου Νικόλας Νικητάκης           
Οργάνωση Παραγωγής: Γιάννης Γκουντάρας              
Μια παραγωγή του Κέντρου Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης.              
Info             
Χώρος: Αίθουσα Μάντεως Τειρεσία, Γ. Κωνσταντινίδη 15 & Μάντεως Τειρεσία (περιοχή Φάληρο)        
Ημέρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή  Ώρα: 21.15 Γενική Είσοδος: 10 ευρώ             
Κρατήσεις: Από Τετάρτη έως Κυριακή στο 2310865904 και ώρες 17.00-20.30       
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Art Minds Δάφνη Μουστακλίδου, 6972294695, dafni.artminds@gmail.com.             
Το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΤ.