Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ

Με μια πολύ όμορφη εκδήλωση αποχαιρέτησε το 2012 το ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου.
75 μαθητές πήραν μέρος σε μια εντυπωσιακή παράσταση που περιείχε αφηγήσεις παραμυθιών ντυμένα με ζωντανή μουσική και μπαλέτο, χριστουγεννιάτικες χορογραφίες και παραδοσιακά κάλαντα. 
Ο κόσμος που γέμισε ασφυκτικά το Δημοτικό Θέατρο Ν. Μουδανιών, το οποίο για άλλη μια φορά αποδεικνύετε μικρό για τις παραστάσεις της ΣΥΝΘΕΣΗΣ, χειροκρότησε θερμά τους εκκολαπτόμενος καλλιτέχνες και έφυγε συγκινημένος και ενθουσιασμένος. 
Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά για άλλη μια φορά αλλά και στου δασκάλους τους.
http://kentrotexnissynthesi.blogspot.gr/

Το Ελληνικό παραδοσιακό παραμύθι στις εκδόσεις Διάπλαση

Σταθμός των εκδόσεων Διάπλαση είναι οι εκδόσεις παραδοσιακών παραμυθιών με τη συγγραφέα Χρυσάνθη Καραϊσκου. 
Κρατώντας την προφορικότητα του λόγου, αλλά με σύγχρονη εικονογράφηση, η συγγραφέας παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό ένα έργο προσιτό σε παιδιά και ενήλικες, ακριβώς επειδή διατηρεί το ύφος και το ρυθμό της προφορικής αφήγησης.
Τα παραδοσιακά παραμύθια είναι ένα σημαντικό κομμάτι της προφορικής παράδοσης. Προτού ακόμα γίνουν δημοφιλείς οι εκδόσεις παραμυθιών στον κόσμο, τα παραμύθια τα διηγούνταν σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, το χειμώνα δίπλα στο τζάκι και το καλοκαίρι κοντά στη θάλασσα ή στο χωράφι. Το κοινό τους αποτελούταν από ολόκληρη την κοινότητα ή το χωριό, χωρίς να ξεχωρίζουν τα παιδιά από τους ενήλικες.
Το παραμύθι είναι ένας κρίκος της κοινωνικής ζωής. Είναι γεμάτο σύμβολα και αρχέτυπα μέσα από τα οποία η λαϊκή σοφία βοηθούσε τα άτομα να επεξεργαστούν προσωπικές τους δυσκολίες και να προχωρήσουν στην ενηλικίωση.
Εκτός λοιπόν από τα ηθικοπλαστικά παραμύθια, ορισμένα από τα οποία θα τα βρούμε στους τέσσερις τόμους των εκδόσεων Διάπλαση και της Χρυσάνθης Καραϊσκου, βλέπουμε στα τέσσερα αυτά εικονογραφημένα βιβλία, παραμύθια που περιγράφουν ίσως τη σημαντικότερη τελετή μετάβασης –το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Τα παραμύθια αυτά έχουν παγκόσμια απήχηση. Βρίσκουμε κοινά στοιχεία σε παραμύθια διαφόρων χωρών, καθώς οι ίδιες ανάγκες του συλλογικού ασυνειδήτου επεκτείνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι περίεργο λοιπόν, που οι κακιές μητριές, τα βασιλόπουλα, οι γριές και οι γέροι της ελληνικής παράδοσης θυμίζουν καμιά φορά ήρωες γνωστών παραμυθιών της δυτικής παράδοσης και το ανάποδο.
Τα παραμύθια σήμερα πια απευθύνονται κατά γενική παραδοχή στα παιδιά. Τα παραδοσιακά παραμύθια όμως ξεπερνούν τον περιορισμό αυτό και απευθύνονται σε όποιον αντλεί ευχαρίστηση από ένα ταξίδι στα βασικά αρχέτυπα, τη φαντασία και την περιπέτεια. Τα παραδοσιακά παραμύθια πολύ πριν ‘λογοκριθούν’ από το γραπτό λόγο, ήταν ένας κόσμος επικίνδυνων περιπετειών, τεράτων και βασιλιάδων, απλών ανθρώπων και όμορφων κοριτσιών, που αγγίζουν σήμερα πια κάθε αναγνώστη.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικότερα τα παραδοσιακά παραμύθια των εκδόσεων Διάπλαση πατώντας εδώ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Δεκέμβριος 2012

ΣΥΝΘΕΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, Θεωρία - Μαθησιακή Διαδικασία - Εφαρμογή στην πράξη Ελιζάνα Πολλάτου 
ISBN: 9789604583713
Σελίδες: 192
Περισσότερα...
 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 10ος - αρχές 15ου αι., Εγχειρίδιο με κείμενα και ασκήσεις 
Γιεσάκοβα Μ.Ν., Κολτσόβα Ι.Ν., Χαρατσίδης Ε.Κ.
ISBN: 9789604583478
Σελίδες: 224

Περισσότερα...

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Τα ΔΙΠΤΥΧΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ περιέχουν τις ειδικές διατάξεις του μηνολογίου 2013 και την κανονική οργάνωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Για το έτος 2013 τα ΔΙΠΤΥΧΑ είναι αφιερωμένα στους ιεραποστόλους των Σλάβων, αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο.
Σχήμα: 14x21, σελ. 1240
Διαβάστε κείμενα για το ιεραποστολικό έργο των αγίων:
1. Ιεραποστολικοί αγώνες των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου-
Αποτίμηση της προσφοράς τους,
Δημητρίου Γόνη.
2. Το κήρυγμα της βυζαντινής ιεραποστολής και οι απόστολοι των Σλάβων Κωνσταντίνος (Κύριλλος) και Μεθόδιος, Βλασίου Ι.Φειδά.
3. Who Sent Cyril and Methodius Into Central Europe, The Emperor Or The Patriarch?, Panayiotis Christou.
4. Russia and Byzantium in the Mid-Tenth Century: The Problem of the Baptism of Princess Olga, Dimitri Obolensky
Ο ΗΜΕΡΟΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΙΧΟΥ περιέχει αναλυτικό εορτολόγιο του έτους, καθώς και μηνύματα για την εορτή κάθε μέρας ξεχωριστά.
Σχήμα: 21x29
H ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ (ημερολόγιο τσέπης) για το έτος 2013 είναι αφιερωμένη στο ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Περιέχει διάφορες εκκλησιαστικές πληροφορίες, αναλυτικό και συνοπτικό εορτολόγιο, σημειωματάριο, τηλεφωνική ατζέντα, καθώς και τις περιόδους νηστείας του έτους.
Σχήμα: 9x14
ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ,
Ζωής Κανάβα
Ο εκκλησιασμός δύο παιδιών του Δημοτικού δίνει την ευκαιρία για μία λογοτεχνική αφήγηση με θεολογικά νοήματα για όσα λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και τη σημασία τους. Ένας απαραίτητος «οδηγός» εκκλησιασμού για τους εκκλησιαζόμενους μικρούς μας φίλους.
Σχήμα:17x24, σελ. 42
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΕΓΟΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 30-70 μ.Χ.
Χρηστου Σπ. Βουλγαρη, Ομοτ. Καθηγ. Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο ομότ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Βούλγαρης, με μακρά επιστημονική ενασχόληση επί των καινοδιαθηκικών χρόνων, πραγματεύεται τη ζωή και τη δράση της αρχεγόνου Αποστολικής Εκκλησίας, έργο δυσχερές και επίπονο. Με την απαιτούμενη εμβριθή μελέτη και ερμηνεία των πηγών της εποχής συνέγραψε την εν λόγω περισπούδαστη και εμπεριστατωμένη ιστορία των πρωτοχριστιανικών χρόνων.
Το επιστημονικό του πόνημα περιλαμβάνει εισαγωγή και τρία μέρη. Στην Εισαγωγή πραγματεύεται το εν τω κόσμω λυτρωτικό έργο του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. Στο Α΄ μέρος εστιάζει στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, από την Πεντηκοστή μέχρι την Αποστολική Σύνοδο. Στο Β΄ μέρος καταγράφεται η εξάπλωση της Εκκλησίας στον Ελληνορωμαϊκό κόσμο, από τη Β΄ Αποστολική Περιοδεία του Παύλου μέχρι τον Ιουδαϊκό Πόλεμο και την καταστροφή των Ιεροσολύμων, ενώ στο τελευταίο μέρος αναφέρεται στη διοίκηση, την οργάνωση και τον λατρευτικό βίο της Εκκλησίας.
Σχήμα: 17x24, σελ. 696

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες... από τον ΙΑΝΟ στην Κιβωτό | 23-31/12, 12:00

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - ΛΕΙΠΕΙΣ ΕΣΥ