Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Από το βουνό στον άμβωνα

Από το βουνό στον άμβωνα

Από το βουνό στον άμβωνα
Ο π. Μιχαήλ Κοσβύρας ξεκίνησε την επαγγελματική του διαδρομή ως αγροκτηνοτρόφος στην Αγναντιά, ένα ορεινό χωριό των Χασίων,
και μετά από επίμονες προσπάθειες υλοποίησε το στόχο του να γίνει ιερέας. Στην αφήγησή του καταγράφει με διεισδυτικό τρόπο την καθημερινή ζωή στο χωριό στα χρόνια του Μεσοπολέμου και τα βιώματά του από την τραγική δεκαετία του 1940. Στρατιώτης στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, αντάρτης στον ΕΛΑΣ στην Κατοχή, ενταγμένος στον Εθνικό Στρατό στον Εμφύλιο πόλεμο. 
Πρόκειται για μια μοναδική μαρτυρία, γιατί χιλιάδες άνθρωποι που ακολούθησαν αυτή την πορεία, παρέμειναν "βουβοί". Το βιβλίο συνοδεύεται από μια εκτενή εισαγωγή των ιστορικών Γαβρίλη Λαμπάτου και Αγαθοκλή Αζέλη. Στην εισαγωγή εξετάζονται θέματα που αφορούν τις ιδιαιτερότητες του αντιστασιακού κινήματος της Θεσσαλίας, τις εμφύλιες συγκρούσεις της περιόδου 1943-1949, καθώς και το πρόβλημα της αριστερής βίας. Θέματα για τα οποία διεξάγεται 
σήμερα έντονος και δημιουργικός διάλογος, όχι μόνο στο επίπεδο της ακαδημαϊκής ιστοριογραφίας, αλλά και σε αυτό της δημόσιας ιστορίας. 

Από το βουνό στον άμβωνα Ο μετασχηματισμός μια ορεινής κοινότητας
συγγραφέας: π.Μιχαήλ Κοσβύρας
επιμέλεια: Γαβρίλης Λαμπάτος, Αγαθοκλής Αζέλης
Σειρά: Έκκεντρη Ιστορία- Ιστορία από το Περιθώριο
επιμέλεια σειράς: Γιώργος Κόκκινος

200 σελ.
ISBN 978-960-6748-60-8
Τιμή € 22,21

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

Οι γλωσσοδέτες της αλφαβήτας
Συγγραφέας: Ρούλα Παπανικολάου
Εικονογράφος: Ναταλία Καπατσούλια
Ημερομηνία έκδοσης: 14 Σεπτεμβρίου 2015
Σχήμα: 21Χ21
Σελίδες: 60
Εξώφυλλο: Σκληρό
ISBN: 978-960-567-090-0
Οι γλωσσοδέτες της αλφαβήτας είναι μικρές φράσεις ή ποιηματάκια που εστιάζουν στα γράμματα της αλφαβήτας. Βοηθούν τα παιδιά να προφέρουν δύσκολες λέξεις και φράσεις και να εξοικειωθούν με τα γράμματα και τα φωνήματα των γραμμάτων.
Παράλληλα, καλλιεργούν τη γλώσσα, πλουτίζουν το λεξιλόγιο και υποστηρίζουν με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο τη συνεχή και εξελικτική πορεία των μικρών παιδιών για την κατάκτηση της ανάγνωσης και της γραφής.

Όπερα Bon Appetit! Μία μουσική γαστριμαργική περιπέτεια στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ

Μια «πεντανόστιμη» παράσταση όπερας γλυκιά όσο και η σοκολάτα
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. και η ομάδα όπερας The Medium Project, παρουσιάζουν, σε πανελλήνια πρώτη, τη μουσική γαστριμαργική περιπέτεια του Αμερικανού συνθέτη Lee Hoiby «Bon Appétit!», για τρεις παραστάσεις,  το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015 στις 21:00 και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 στις 18:00 και τις 21:00.
Η «πεντανόστιμη» όπερα του Lee Hoiby «Bon Appétit!» παρουσιάζεται με αφορμή την πρωτότυπη έκθεση «Δώρα της Γης με αντοχή στο χρόνο», που αποτελεί τη συμμετοχή του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. στην 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της έκθεσης, η οποία παρατείνεται έως και τις 15 Νοεμβρίου 2015,  η παράσταση «Bon Appétit!» σε σκηνοθεσία Ράιας Τσακηρίδη, ζωντανή μουσική διεύθυνση Ανδρέα Τσελίκα και κοστούμι Παύλου Θανόπουλου, μας ανοίγει την όρεξη για γλυκές δημιουργίες.
Το λιμπρέτο αποτελεί την μετεγγραφή ενός επεισοδίου από την τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής της διεθνούς φήμης σεφ Julia Child «The French Chef». Όπως ακριβώς σε μια τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής, το κέικ της παράστασης παρασκευάζεται σε πραγματικό χρόνο και με αληθινά συστατικά κατά τη διάρκεια της παράστασης.
Η παρτιτούρα του Hoiby, γεμάτη από ήχους φωνών, παιδικών ευφυολογημάτων και πασίγνωστων μουσικών θεμάτων, αποτελεί ένα μουσικό συστατικό της γαστριμαργικής περιπέτειας που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των θεατών, με οδηγούς τη Βαλέρια Χαριτίδου στο πιάνο, τη μεσόφωνο Μαρία Βλαχοπούλου στο ρόλο της Julia Child και, σε ρόλο έκπληξη, τον γνωστό σεφ ζαχαροπλαστικής Στέλιο Παρλιάρο.
O Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., συνθέτης Μιχάλης Λαπιδάκης, θα εισάγει τους θεατές στη ζωή και το έργο του βραβευμένου αμερικανού συνθέτη Lee Hoiby.
Στο πνεύμα του αποφθέγματος της Julia Child «Η μαγειρική δεν είναι αγγαρεία, αλλά χαρά», η όπερα του Hoiby αφήνει την αίσθηση στους θεατές ότι παρακολουθούν τη δημιουργία μιας «λιχουδιάς», τόσο μουσικής όσο και γαστρονομικής.
Τιμή Εισιτηρίου:
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Μειωμένη είσοδος: 7 ευρώ
Επικοινωνία – Προπώληση Εισιτηρίων – Κρατήσεις - Πληροφορίες:
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
2310-991610 και 2310 247111 από Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00 π.μ. – 14:00 μ.μ.
Σημ.: Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Οι κρατήσεις θέσεων και εισιτηρίων ισχύουν έως και 45 λεπτά πριν την έναρξη της παράστασης. Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης οι κρατήσεις ακυρώνονται.

Φίλιππος Νικολάου - Φύλλα Φθινοπωρινά - Λόγια, λόγια, λόγια (Στην υγειά μας 08.11.2014)

Deep Purple - Child In Time - 1970