Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ζαφειρένια Μάτια

Στα ιστορικά μονοπάτια του ποντιακού ελληνισμού
μια οικογένεια δοκιμάζεται από ένα κρυμμένο μυστικό…

Το ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη) σας προσκαλεί στην παρουσίαση του μυθιστορήματος της Σοφίας Ηλιάδου "Ζαφειρένια Μάτια" (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012, στις 7 μ.μ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν
- ο Γιώργος Καλιεντζίδης, ποιητής-δημοσιογράφος,
- ο Ευστάθιος Πελαγίδης, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,
- ο Κώστας Φωτιάδης, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,
και η συγγραφέας.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Τραπεζούντα, Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Βενετία: μια οικογένεια Ποντίων ταξιδεύει στον χρόνο και δοκιμάζεται στα σταυροδρόμια της Ιστορίας. Η διαδρομή τους από τον 19ο ως την αυγή του 21ου αιώνα ξετυλίγεται παράλληλα με την πορεία του ποντιακού Ελληνισμού, από τον βίαιο ξεριζωμό ως τη μετεγκατάσταση και τη ζωή στις νέες πατρίδες. Με αφορμή ένα μυστικό βγαλμένο από τη βυζαντινή παράδοση του Πόντου, του οποίου θεματοφύλακες είναι οι γυναίκες της οικογένειας, οι ζωές τεσσάρων γενιών θα συνταραχτούν. Πρωταγωνιστές αλλά και θύματα της Ιστορίας, ο Ευγένιος και η Καλλιρρόη, ο Μανουήλ και η Ερατώ, ο Ανδρόνικος και η Λάουρα θα βιώσουν θυελλώδεις έρωτες, τραγικές καταστάσεις, δραματικές ανατροπές και εκπλήξεις προσπαθώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα στο χθες και το σήμερα.
Στον καμβά της αφήγησης πλέκονται παραδόσεις, θρύλοι, ιστορικές προσωπικότητες, περιγραφές τόπων και μνημείων συνθέτοντας ένα πανοραμικό μυθιστόρημα.
Διαβάστε ΕΔΩ ένα απόσπασμα από το βιβλίο.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Σοφία Ηλιάδου (Φλώρινα, 1960) κατάγεται εκ πατρός από τον Πόντο, είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Ιστορικών της Εκπαίδευσης και της Επιστημονικής Επιτροπής της Γραμματείας Ισότητας, Πρόεδρος της Εφορείας της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Φλώρινας. Έχει συγγράψει και εκδώσει σε εκδοτικούς οίκους της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας έξι ιστορικές μονογραφίες με θέμα την Ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης στη Μακεδονία, στην Πελαγονία (περιοχή Μοναστηρίου), στον Πόντο και στη Ρωσία, έχει δημοσιεύσει 150 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, βιβλιοκρισία στο Athens Review και αλλού. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει πάρει μέρος σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει 150 ετεροαναφορές στο έργο της. Το 2010 πήρε Βραβείο από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και το Κέντρο Βιβλίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την προσφορά της στα ελληνικά γράμματα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Με το μυθιστόρημα αυτό δοκιμάζει για πρώτη φορά τις δυνάμεις της στη λογοτεχνία.
Χορηγοί επικοινωνίας: 

e-Pontos  
http://petridisradio.blogspot.gr/ 
http://mousikitexnespolitismos.blogspot.gr/
info@e-pontos.gr
www.e-pontos.gr
e-Pontos Radio

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ


Συναυλία κλασικής ινδικής μουσικής. Στο αβγό

Συναυλία κλασικής ινδικής μουσικής
Σάκης Λάιος (Bānsurī, Tablā)
Φοίβος Αποστολίδης (Tablā)
κυριακή 2 δεκεμβρίου 2012 // Ώρα 21:00 // είσοδος: €7
Ο Σάκης Λάιος με τη συνοδεία του Φοίβου Αποστολίδη σε μία σολιστική εμφάνιση με δύο από τα πιο δεξιοτεχνικά μουσικά όργανα της ινδικής μουσικής παράδοσης.
Ηλεκτρονική κράτηση θέσεων ΕΔΩ. Περιορισμένος αριθμός θεατών!

ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Αγαπητοί φίλοι ,
Με μεγάλη χαρά σας ενημερώνουμε ότι
· ο Αλέξης Καλοφωλιάς τιμήθηκε με το ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΑΓΓΛΟΦΩΝΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ για τη μετάφραση του βιβλίου Κεντρική Ευρώπη του Γουίλιαμ Τ. Βόλμαν
και · το βιβλίο Δεν είμαι τέρας, σου λέω! της Παναγιώτας Πλησή τιμήθηκε με το ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ "ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΙΧΟ"... ΜΙΑ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ
"ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΙΧΟ"...

ΜΙΑ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ!
Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης και ο Μηδενιστής, συνδυάζουν το ταλέντο τους και παρουσιάζουν μια συνεργασία ιδιαίτερη, ένα τραγούδι δυναμικό και ευαίσθητο.
Ο Μιχάλη Χατζηγιάννης, ο καλλιτέχνης που για περισσότερο από 12 χρόνια αγγίζει το κοινό με τη μουσική και τα τραγούδια του αντιπροσωπεύοντας μία ποιότητα αναλλοίωτη στο χρόνο και ο Μηδενιστής που οι ρίμες του προκαλούν τις πιο έντονες συγκινήσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα μοναδικό αποτέλεσμα.
Ένας τοίχος που έχει υψωθεί και "σπάει", ένα συναίσθημα δυνατό που επιμένει, η μουσική που σε παρασύρει και ο στίχος που αποτελεί σκέψεις σου!
Εικόνες που ξεπηδούν από τη μελωδία και λόγια που συγκινούν. Ένα ειλικρινές τραγούδι έρχεται να αγγίξει τις αναμνήσεις μας και να αποδείξει ότι τα συναισθήματα δεν προδίδονται!
Σε σύνθεση του Δημήτρη Κοντόπουλου, στίχους του Νίκου Μωραΐτη και του Μηδενιστή, τη γνώριμη ζεστή φωνή του Μιχάλη Χατζηγιάννη και τη ραπ έκφραση του συναισθήματος από το Μηδενιστή, κυκλοφορεί το νέο τραγούδι "Σε Ένα Τοίχο".
Κυκλοφορεί από την Panik Records, την εταιρεία που συνεχίζει τις ανατροπές και αναδεικνύει ξεχωριστές προτάσεις μουσικής!
Ακούστε το εδώ: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MZkERsvTl60
Tel: +30 2108941950, Fax: +30 2108941950,
www.panikrecords.gr
http://twitter.com/PanikRecords
http://www.facebook.com/panikrecords

http://www.youtube.com/user/PanikRecordsTube
http://www.dailymotion.com/PanikRecords

You speak Greek, you just don’t know it στο iPhone... από τον IANO

Μόλις κυκλοφόρησε στη νέα σειρά ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΖΥΛΛΙΕΝ
ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΗΣ ΑΠΡΑΞΙΑΣ

Η αποτελεσματικότητα στην κινεζική σκέψη
Μετάφραση: Θάνος Σαμαρτζής
Επιμέλεια: Παπασυριόπουλος Αργύρης, Κουμπιάς Νίκος

Ο ευρωπαίος άνθρωπος της πράξης λέει: για να είμαι αποτελεσματικός, πρέπει να θέσω έναν ξεκάθαρο στόχο και να αναζητήσω τα μέσα που θα οδηγήσουν στην πραγματοποίησή του με τον πιο άμεσο τρόπο.
Στην κινεζική σκέψη -όπως την παρουσιάζει εδώ ο Φρανσουά Ζυλλιέν, ένας από τους διαπρεπέστερους σινολόγους της εποχής μας- η αποτελεσματικότητα νοείται διαφορετικά.
Ο κινέζος στρατηγός δεν θέτει στόχους ούτε καταστρώνει σχέδια. Αυτό που κάνει είναι να προσπαθεί να ανιχνεύσει και να εκμεταλλευτεί την εσωτερική δυναμική της κατάστασης· να συντονιστεί με τη φυσική πορεία των πραγμάτων, ώστε να κάνει τις συνθήκες να δουλέψουν για λογαριασμό του.
Σύμφωνα με την κινεζική αντίληψη, τότε δρα κανείς με αληθινή αποτελεσματικότητα, όταν απλώς υποβοηθά αυτό που θα συμβεί ούτως ή άλλως. Όταν το αποτέλεσμα της δράσης του προκύπτει αβίαστα, ανεπαίσθητα, σαν από μόνο του.
Γιατί το μέγιστο κατόρθωμα είναι να ενεργήσεις έτσι ώστε να φαίνεται πως ο καθένας θα μπορούσε να καταφέρει αυτό που εσύ πέτυχες. Χωρίς αντίσταση, χωρίς κίνδυνο, χωρίς κόπο.
ISBN 978-960-524-392-0 | 14 X 19 εκ. | 120 σελ.

Thessaloniki International Film Festival

Πρόγραμμα προβολών
ΟΛΥΜΠΙΟΝ Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Το κυνήγι

(Δανία, 2012)
Σκηνοθεσία: Thomas Vinterberg. Έγχρωμο, 115΄.

*****
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ

Ο Εξαιρετικός Κύριος Λαζάρ

(Καναδάς, 2011)
Σκηνοθεσία: Philippe Falardeau, Έγχρωμο, 94΄.

CINEDOC
Donor Unknown

Σκηνοθεσία: Jerry Rothwell. Έγχρωμο, 78΄
(Κυριακή, 02/12)

****
Αίθουσα ΤΑΚΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

CINEDOC
Donor Unknown

Σκηνοθεσία: Jerry Rothwell. Έγχρωμο, 78΄
(Τετάρτη, 05/12)

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Κινηματογραφικό αφιέρωμα
Γαλλικό Χρώμα - 1

(Αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος, 29 Νοεμβρίου - 2 Δεκεμβρίου 2012)

Με άρωμα Γαλλίας συνεχίζονται οι προβολές της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης αυτή την εβδομάδα. Το νέο κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Γαλλικό Χρώμα – 1» θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2012 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι). Μάλιστα, λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού της πόλης, που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τις προβολές της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, προστίθεται μία επιπλέον προβολή ανά ημέρα, στις 18:30.
Το αφιέρωμα «Γαλλικό Χρώμα – 1» περιλαμβάνει τις ταινίες: Οι εραστές του Λουί Μαλ (29/11), Λόλα του Ζακ Ντεμί (30/11), Οπωσδήποτε την Κυριακή του Φρανσουά Τριφό (01/12) και Λουλού του Μορίς Πιαλά (02/12).
Γράφει για τους Εραστές, ο Φρανσουά Τριφό ως κριτικός στα Cahiers du Cinéma: «Ο Λουί Μαλ σκηνοθέτησε την πρώτη ερωτική νύχτα του κινηματογράφου. Η αφήγηση ξετυλίγεται με τον τρόπο του Ρενουάρ, δηλαδή δίνει στον θεατή την αίσθηση ότι ανακαλύπτει τα πράγματα μαζί με τον σκηνοθέτη». Και πράγματι, Οι εραστές, με μια αισθησιακή Ζαν Μορώ στον κεντρικό ρόλο, είναι μια ταινία-σταθμός για τον ερωτικό κινηματογράφο και την αστική ηθική γύρω από τον έρωτα• η πρωταγωνίστρια της Λόλας είναι χορεύτρια σ’ ένα καμπαρέ του λιμανιού, μονίμως πολιορκημένη από ένα στρατό ανδρών και πιασμένη σ’ ένα αέναο ερωτικό γαϊτανάκι. Η ταινία του Ζακ Ντεμί αποτίνει φόρο τιμής στην πόλη της Νάντης και στην πανέμορφη Ανούκ Εμέ και είναι (ταυτόχρονα) ένα τυπικό μελόδραμα, μια λυρική ελεγεία κι ένα γοητευτικό παραμύθι με πλούσια συναισθηματική φλέβα, θαυμάσια φωτογραφημένο από τον Ραούλ Κουτάρ• ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ και η Ιζαμπέλ Ιπέρ είναι το πρωταγωνιστικό δίδυμο της ταινίας του Μορίς Πιαλά, που ζει τη δύσκολη ζωή του περιθωρίου και της ανέχειας σαν να μην υπάρχει αύριο, με την αδιαφορία ενός μεθυσμένου κλοσάρ. Το Λουλού (επωνυμία που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τους άεργους νέους των λαϊκών συνοικιών) είναι ένα έργο νατουραλιστικής καταγραφής της πραγματικότητας -θαρρείς εκ του φυσικού, ένα ψηφιδωτό από tableau vivant, θαυμάσια ενορχηστρωμένο από τον σπουδαίο, αλλά και παραγνωρισμένο, σε ό,τι αφορά στη μεγάλη του αξία γάλλο δημιουργό• τέλος, ο Φρανσουά Τριφό καταφέρνει στο κύκνειο άσμα του Οπωσδήποτε την Κυριακή, με τη βοήθεια της υποβλητικής ασπρόμαυρης φωτογραφίας του Νέστορ Άλμεντρος, να συλλάβει και να αποδώσει με σινεφίλ διάθεση το ύφος και το πνεύμα του φιλμ νουάρ, ενός κινηματογραφικού είδους η μεγάλη αξία του οποίου αναδείχθηκε από τη νουβέλ βαγκ.
Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr)
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.
Ώρες προβολών: 18:30, 20:30
Για περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες κάντε κλικ εδώ

Εκδηλώσεις για παιδιά

Ευγένιου Τριβιζά «Το όνειρο του σκιάχτρου» από την Παιδική Σκηνή του «Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης» στην αίθουσα «Ολύμπιον»

Παραστάσεις στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί. Τις καθημερινές πραγματοποιούνται παραστάσεις για τους μαθητές των σχολείων.
Πληροφορίες και κρατήσεις για παραστάσεις με σχολεία τις καθημερινές στα τηλέφωνα: 6977 445161 και 2310 222299
...περισσότερα

*****
Εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα διαδραστικού κινηματογράφου

Το Φωτόγραμμα και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν για την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον, τρία προγράμματα διαδραστικού κινηματογράφου για παιδιά.
Πληροφορίες στο τηλ. 210-3413890
...περισσότερα

*****
Περιφερειακές Εκδηλώσεις

Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξιδεύει και φέτος στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσα από τις Περιφερειακές Εκδηλώσεις, φέρνοντας το κοινό σε επαφή με πρωτοπόρους δημιουργούς και ταινίες.
Έως τις 20 Δεκεμβρίου το Φεστιβάλ θα βρεθεί μεταξύ άλλων σε Αλεξανδρούπολη, Αμοργό, Άνδρο, Βελβεντό, Βέροια, Βόλο, Ιτέα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Κω, Λαμία, Λειβαδιά, Νάξο, Νέα Μάκρη, Ξάνθη, Πάτρα, Πεύκη, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Σαμοθράκη, Σάμος, Σαντορίνη, Σέρρες, Φλώρινα, Χανιά, Νεάπολη Λασιθίου, Χίος. Οι προαναφερθείσες πόλεις θα φιλοξενήσουν μια επιλογή ταινιών από το πρόγραμμα του 53ου ΦΚΘ.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις μας:
1) Στη σειρά Ελληνική Πεζογραφία, το βιβλίο:

Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη
Προσωπεία περικείμενοι
2) Στη σειρά Αισθητικά Θέματα - Μουσική, το βιβλίο:

Μάρκος Τσέτσος
Η μουσική στη νεότερη φιλοσοφία 

Από τον Καντ στον Αντόρνο
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις αντίστοιχες σελίδες του ιστοτόπου των εκδόσεών μας
http://www.alexandria-publ.gr/new/book.php?id=636
http://www.alexandria-publ.gr/new/book.php?id=635

Σταμάτης Κόκοτας-Το θέμα είναι να την βρω