Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ
Συγγραφέας: ΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΔΙΔΩ
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 978-960-04-4256-4
ΣΕΛ.: 304 Σχήμα: 14 Χ 20,6
Βάρος: 455.00 γραμ. Μαλακό εξώφυλλο
Βραβείο: Κρατικό Ειδικό Βραβείο Λογοτεχνίας (1989), Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο της προσφοράς της (1990) και τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος (1995)
Πρόλογος-Επιμέλεια: Έρη Σταυροπούλου
ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Τα παιδιά του Σπάρτακου είναι ένα έργο που απασχόλησε τη Διδώ Σωτηρίου για μια περίοδο σχεδόν τριάντα χρόνων, από τις αρχές του ’60 έως τις αρχές του ’90.
Πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που η υπόθεσή του διαδραματίζεται στη Θράκη των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα και στην Αθήνα της πρώτης μετεμφυλιακής περιόδου.
Κεντρικό θέμα του είναι η συνδικαλιστική και αντιστασιακή δράση των ηρώων, που εμπνέονται από την επανάσταση του Θρακιώτη σκλάβου Σπάρτακου και από τα ιδανικά της Αριστεράς σε μια εποχή που ο τόπος βιώνει δραματικές στιγμές.
«[…] Ας μη θεωρηθεί, όμως, ότι έχουμε μόνο ένα μυθιστόρημα με θέση, για να προβληθεί μια συγκεκριμένη ιδεολογία.
Τα παιδιά του Σπάρτακου είναι έργο που προβάλλει τα τραγικά υπαρκτά προβλήματα του τόπου το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.
Αν μάλιστα προσέξουμε το λόγο ορισμένων προσώπων, όπως του Νεόφυτου ή της Νίκης, αλλά και της Βασιλιώς, στο τέλος, όπου κάνει τον απολογισμό της ζωής της, βλέπουμε ότι συγκριτικά με τον αγωνιστικό παλμό των πρωταγωνιστών της Εντολής εδώ διαγράφεται η επιθυμία για μια ήρεμη καθημερινή ζωή με την υπέρβαση των πολιτικών αντιθέσεων.
Παράλληλα είναι μια οικογενειακή τραγωδία και ένα έργο ζωντανών χαρακτήρων, στους οποίους αποτυπώνονται υπαρκτοί ανθρώπινοι τύποι. […]»
Από τον πρόλογο της Έρης Σταυροπούλου
ΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΔΙΔΩ
(1909 - 2004)
H Διδώ Σωτηρίου, το γένος Παππά, γεννήθηκε στο Aϊδίνι της Mικράς Ασίας το 1909.
Με τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922, κατέφυγε με την οικογένειά της στην Αθήνα.
Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές της, σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στο Παρίσι. Το 1933 παντρεύτηκε τον φωτισμένο εκπαιδευτικό Πλάτωνα Σωτηρίου.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’30 εντάχθηκε στις γραμμές του Αριστερού κινήματος του οποίου υπήρξε δραστήριο μέλος.
Στην Κατοχή, έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση και, στα μετεμφυλιακά χρόνια, βρέθηκε στη δίνη των γεγονότων όταν η αδελφή της, Έλλη Παππά, σύντροφος του Νίκου Mπελογιάννη, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο στην ιστορική δίκη του 1951.
Δεν έφτασε στο εκτελεστικό απόσπασμα, γιατί η κυβέρνηση Πλαστήρα δε θέλησε να εκτελέσει μητέρα βρέφους και τελικά απελευθερώθηκε το 1963.
H Δ.Σ. δόθηκε με πάθος στη δημοσιογραφία, όπου διακρίθηκε με τη σειρά καθημερινών άρθρων για τη διεθνή επικαιρότητα, τις ζωντανές ανταποκρίσεις και τα ρεπορτάζ.
Συνεργάστηκε αποκλειστικά με έντυπα της Αριστεράς – με τον Ριζοσπάστη έως το 1947 και την Κομμουνιστική Επιθεώρηση, και από το 1953 με την Αυγή και το περιοδικό Οι δρόμοι της ειρήνης.
Με τη λογοτεχνία ασχολήθηκε κατ’ αρχάς σποραδικά.
Το πρώτο της μυθιστόρημα, Οινεκροί περιμένουν, κυκλοφόρησε το 1959, για να ακολουθήσουν τα Ματωμένα Χώματα (1962), η Εντολή (1976) και το Kατεδαφιζόμεθα (1982).
Έχει γράψει επίσης θεατρικά μονόπρακτα, μελέτες και βιβλία για εφήβους, καθώς και ιστορικά δοκίμια. H Μικρασιατική καταστροφή και H στρατηγική του ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο (1975) και Τα πρώτα βήματα του Ψυχρού Πολέμου (2009).
Το 2004 εκδόθηκε σειρά διηγημάτων της με τον τίτλο Τυχαίο Συναπάντημα, και άλλες ιστορίες. Έχει βραβευθεί με το βραβείο Iπεκτσί (1985), το Κρατικό Ειδικό Βραβείο Λογοτεχνίας (1989), το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο της προσφοράς της (1990) και τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος (1995).
Τα έργα της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος.
Πεζογραφία
Οι νεκροί περιμένουν (1959) Ματωμένα χώματα (1962) Εντολή (1976) Κατεδαφιζόμεθα (1982) Τυχαίο συναπάντημα και άλλες ιστορίες (2004) Τα παιδιά του Σπάρτακου (2011)
Θέατρο
Τρία θεατρικά και ένας μονόλογος (1995) Βιβλία για παιδιά Μέσα στις φλόγες (1978) Οι επισκέπτες (1979)
Μελέτες
Η Μικρασιατική Καταστροφή και η στρατηγική του Ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο (1975)
Τα πρώτα βήματα του Ψυχρού Πολέμου (2009)

Ο ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ

Ο ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ                                
ΧΡΥΣΗΙΔΑ ΔΗΜΟΥΛΙΔΟΥ                      
Κατηγορία: ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ                       
Kωδικός Καταλόγου: 10898 Ημ. Έκδοσης: 10/2011                                
Ηλικιακή Ομάδα: ΕΝΗΛΙΚΕΣ                          
Ημ. Tελ. Ανατ.: 01/2012 Ανατύπωση: 4η                            
ISBN: 978-960-496-438-3                      
Σελίδες: 536 Βιβλιοδεσία: ΑΔΕΤΟ                           
Χιλιάδα Κυκλ.: 34η                             
Ξημερώματα Χριστουγέννων του 1984, στο Σπαντάου, στο Βερολίνο, ένας άνδρας αυτοκτονεί πέφτοντας στα παγωμένα νερά του ποταμού Χάφελ.                        
Ο θάνατός του θα γεννήσει το λύκο της μοναξιάς. Στις 23 Οκτωβρίου του 1994, η άγρια δολοφονία μιας γυναίκας στο Βερολίνο συγκλονίζει τη Γερμανία.                     
Εκείνο το βράδυ ο λύκος θα ουρλιάξει για πρώτη φορά.                         
Η υπόθεση θεωρείται ανεξιχνίαστη και μπαίνει στο αρχείο.                            
Χρόνια αργότερα, η πανέμορφη νεαρή γυμνάστρια Σοφιάννα Δρανά επιθυμεί να ζήσει το όνειρο των πλουσίων με οποιοδήποτε τίμημα, γι’ αυτό και δε διστάζει να χρησιμοποιήσει την εμφάνισή της για να το πετύχει.                              
Χωρίς να το γνωρίζει όμως βρίσκεται κι αυτή στο μάτι του κυκλώνα. Στις 16 Φεβρουαρίου του 2008 χιονίζει πολύ στην Αθήνα και ο λύκος ουρλιάζει ξανά.                      
Η υπαστυνόμος Α΄ Ευρυδίκη Τζελή, που αναλαμβάνει την υπόθεση μιας πρωτοφανούς δολοφονίας η οποία συγκλονίζει την Ελλάδα, παρατηρεί κάτι που δεν έχει προσέξει κανείς.                       
Από εκείνη τη στιγμή η ζωή της κινδυνεύει, δίχως όμως να το γνωρίζει. Σαν ουρλιάζει ο λύκος της μοναξιάς, καραδοκούν οι μνήμες και ξυπνάει ένας δολοφόνος…                    
Η Χρυσηίδα Δημουλίδου επανέρχεται δυναμικά στο αστυνομικό μυθιστόρημα με μία ιστορία που εκτυλίσσεται μεταξύ Ελλάδας και Βερολίνου και θα σας αφήσει με κομμένη την ανάσα.

Καλή χρονιά με Υγεία, Αγάπη, Ειρήνη και Δημιουργία.

Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ                          
Ανοιχτή Συζήτηση Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ Πολιτιστικές Αναγνώσεις                      
Συγγραφέας: Λαοκράτης Βάσσης                   
Σελίδες: 237                     
ISBN: 978-960-6748-99-8                             
Η «Ανοιχτή Συζήτηση» θέτει στο επίκεντρό της, υπό τη βαριά σκιά της Τροϊκανής Αρμοστείας, την πολιτιστική διάσταση (ηθική, πνευματική, αξιακή, ταυτοτική) της μεταπολιτευτικής μας χρεοκοπίας, με εδραία την πεποίθηση πως τα βαθύτερα αίτια των οδυνηρά βιούμενων αδιεξόδων μας είναι πρωτίστως πολιτιστικά.                              
Πρόκειται για εναγώνια αναζήτηση του πολιτιστικού μας δρόμου (βασικές συντεταγμένες πολιτικής πολιτισμού) ως προαπαιτούμενου για τη σηματοδότηση μιας αναθεμελιωτικής, ανορθωτικής και αναγεννητικής στρατηγικής διεξόδου σε ξέφωτο εθνικής αξιοπρέπειας, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο τούτη την εφιαλτικά δύσκολη περίοδο για τον τόπο μας.                             
Δείτε σχετικά βίντεο                              
http://www.youtube.com/watch?v=ok_8meq5CoI&feature=related                             
http://www.youtube.com/watch?v=I6xL7Al_CjU                         
Ο Λαοκράτης Βάσσης γεννήθηκε στο Ριζοβούνι Πρεβέζης τον Μάρτιο του 1945.                       
Είναι δάσκαλος (πτυχιούχος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων) και νεοελληνιστής φιλόλογος (πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).                       
Είναι Πρόεδρος της Εταιρείας Παιδείας και Πολιτισμού ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ, επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.Θ.Ε.Α. (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης».                            
Διετέλεσε μέλος του Ε.Σ.Ρ. (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) και Διευθυντής Σπουδών των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΙΤΟΝΑ (Βάρη Αττικής).                      
Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων:                        
Διαδρομή (Πολιτικά Κείμενα) 1985-1991, Εκδόσεις GUTENBERG, Αθήνα 1992.                   
Δεκατρείς ενότητες σύγχρονου προβληματισμού, Εκδόσεις ΔΩΡΙΚΟΣ, Αθήνα 1998.                      
Το Κυπριακό Ζήτημα: Ανάγκη μιας νέας πολιτικής (με τους Θ.Χ. Στοφορόπουλο, Α. Μακρυδημήτρη και Κ. Γουλιάμο), Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ, Αθήνα 2002.                           
Πολιτιστικά και άλλα, Εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ, Αθήνα 2004.                     
Ανοιχτή Συζήτηση: Μεταπολίτευση, Πα.Σο.Κ, Αριστερά, Εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ, Αθήνα 2005.                 
Σάκης Καράγιωργας: Αναφορά στη ζωή και το έργο του (με τους Φ. Πάκο, Ν. Πετραλιά και Ν. Κωνσταντόπουλο), Έκδοση ΙΔΡΥΜΑ ΣΑΚΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ, Αθήνα 2006.                     
Αναζητήσεις πολιτιστικής πολιτικής, Εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ, Αθήνα 2008.                    
Κριτική και πολιτική περιδιάβαση, Εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ, Αθήνα 2008.                     
Άρθρα και βιβλιοκριτικές του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά, όπως Αυγή, Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Αντί, Άρδην, Το Παρόν.                      
Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε Ημερίδες και Συνέδρια για θέματα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και σύγχρονου γενικότερα προβληματισμού.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟ 2012 ΔΕΙΝΑ!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ!

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

''Ημερολόγιον της Χαλκιδικής,
Έτη 1930, 1931, 1932''
Εκδόσεις Δια Βίου (2010)
Σχήμα: 14 cm Χ 21 cm, σελ. 340
ISBN: 978-960-87001-7-8,
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ
(Φωτομηχανική Ανατύπωση Πρωτοτύπου)
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ:Γραμματική Καραβασιλικού
Το Ημερολόγιον της Χαλκιδικής είναι ένα εμπνευσμένο έργο που κυκλοφόρησε ως ετήσια περιοδική έκδοση από τον παπα-Νικόλαο Ηλία κατά τα έτη 1930-1933, ακολουθώντας αντίστοιχες προσπάθειες που πραγματοποιήθηκαν στον ελληνικό χώρο ήδη από τον 19ο αιώνα.
Το περιεχόμενο του μάς δίνει την εικόνα της πνευματικής κατάστασης της Χαλκιδικής, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από της ιστορικές συγκυρίες της εποχής που εκδόθηκε (απελευθέρωση, δεκαετή πόλεμο, ανταλλαγή των πληθυσμών κ.ά.).
Το έργο περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για το κάθε έτος (εορτολόγια, αστρονομικά φαινόμενα κ.ά.) και άρθρα σχετικά με την ιστορία, τη λαογραφία και την πολιτική, καθώς και διηγήματα, παραμύθια, ανέκδοτα κ.ά.
Η νέα έκδοση, που προήλθε από φωτομηχανική ανατύπωση των πρωτοτύπων, περιλαμβάνει τρία από τα τέσσερα τεύχη του δυσεύρετου πλέον Ημερολογίου και αποτελεί μία αξιόλογη προσπάθεια, που δείχνει σεβασμό προς τους προγόνους και αγάπη προς την τοπική ιστορία.

Κάλαντα Ικαρίας - Έθιμο του Αι Βασιλιού