Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ 3 - ΦΩΣ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ
Συγγραφέας:
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 978-960-04-4212-0
ΣΕΛ.: 648
Σχήμα: 14 x 20,5
Βάρος: 945.00 γραμ.
Μαλακό εξώφυλλο
Σειρά: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

Μια αποκαλυπτική ματιά στη Μικρασιατική Καταστροφή.
Το Ιωνικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, η πολιτιστική πτυχή μιας πολεμικής εκστρατείας.
Η περιπέτεια της οικογένειας του γιατρού Πλάτωνα Πηλείδη. Οικογενειακά μυστικά και αποκαλύψεις. Η καθημερινότητα της Σμύρνης, οι προσωπικές διαμάχες των κατοίκων της, οι ενδοκοινοτικές συγκρούσεις μιας μεγαλούπολης που μοιάζει αλώβητη από οτιδήποτε. 

Πώς η συμβίωση των εθνοτήτων μετατρέπεται σε αλληλοσπαραγμό. Μέσα στις φλόγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, πράξεις μεγαλείου και εκδίκησης. Σχέσεις ζωής και θανάτου αναδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο των αισθημάτων στην ανθρώπινη δράση. 
Τα ιστορικά γεγονότα απεικονίζονται πρισματικά και συναρπαστικά, με την αφήγηση να φωτίζει όλες τις πλευρές του πολέμου που καθόρισε την τύχη της Μικράς Ασίας: την απόβαση των Ελλήνων στη Σμύρνη, τις αλλεπάλληλες νίκες, την πορεία στην Αλμυρά Έρημο, το επαναστατικό κίνημα των Τούρκων, τους εσωτερικούς αγώνες και στα δύο στρατόπεδα, την επική μάχη στις πηγές του Σαγγάριου, την αντεπίθεση του Αυγούστου 1922, την υποχώρηση, την ακατάπαυστη βία, την πυρκαγιά.
Ένα ταξίδι στο χρόνο. Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα. Μια πολυτάραχη διαδρομή όπου ιστορικές προσωπικότητες ζωντανεύουν στην τελευταία πράξη του δράματος: ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Μουσταφά Κεμάλ, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης, ο Δημήτριος Γούναρης, ο Ισμέτ (Ινονού), οι αρχιστράτηγοι Παρασκευόπουλος και Παπούλας, η συγγραφέας Χαλιντέ Εντίμπ, ο διάσημος Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, αλλά και ο ύπατος αρμοστής Αριστείδης Στεργιάδης – μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, παρουσιασμένη με βάση νέες, αδημοσίευτες πληροφορίες.
Φως στην ψυχή δύο λαών.
Η εποποιία δύο εθνών.
Το τελευταίο μέρος της τριλογίας ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ 1 ΈΩΣ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ του Τμήματος Πολιτισμού του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. του Δήμου Θερμαϊκού ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ WOODY ALLEN "PLAY IT AGAIN, SAM" στο Βαφοπούλειο
Πέμπτη 1, Παρασκευή 2, Σάββατο 3 Μαρτίου στις 9 το βράδυ και την Κυριακή 4 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα. 

Λίγα λόγια για το έργο
Ο Allan Felix είναι ένας συνεσταλμένος και νευρωτικός κριτικός κινηματογράφου που μόλις τον έχει εγκαταλείψει η γυναίκα του. Ανίκανος να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία την συναισθηματική του αυτή αναστάτωση, βρίσκει παρηγοριά στις ταινίες του παλιού Χόλλυγουντ που αγαπά και φαντάζεται τον Humphrey Bogart να του δίνει συμβουλές σχετικά με τις γυναίκες. 

Οι δύο του φίλοι ο Dick και η Linda, ένα παντρεμένο και φαινομενικά ευτυχισμένο ζευγάρι του συμπαραστέκονται και αποφασίζουν να τον βοηθήσουν γνωρίζοντας του διάφορες κοπέλες…
Μια από τις καλύτερες κωμωδίες του Woody Allen…
Σκηνοθεσία: Τζένη Ζαπτιέ Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλίκη Μπεσίνα Σκηνογραφική επιμέλεια: Ανδρονίκη Ράπτη Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιούλη Θεοδωροπούλου Χορογραφία: Κατερίνα Κοτρίδου
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ : 5€ 

Παίζουν:
Γιώργος Βαβούρας, Εύα Γκότση, Ειρήνη Αδαμάκου, Χρήστος Δελτσίδης, Γκέλυ Μπασούκα, Φωτεινή Κουλούκη, Μαρία Χατζηβασιλείου, Αργύρης Σταλίδης, Γιούλη Θεοδωροπούλου, Χαρούλα Μουμιακμασίδη, Τασούλα Ιωαννίδου, Χαρά Δεμερτζή, Μαρία Λευκοπούλου.
ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
(THERMAIKOS MUNICIPALITY - CULTURAL DEPARTMENT)
"Πολιτισμός για όλους..." ("Culture for all...")
Κων/νου Βάρναλη 2, Νέα Μηχανιώνα, Θεσ/νίκη, 57004
(Constantinou Varnali 2, Nea Michaniona, Thessaloniki-Greece) Τηλ. (Tel.): 23923.30.363-4
E-Mail: poltherm@gmail.com
Thermaikos Film Festival

Guitar Heroes
Synolakia

ΔΝΤ ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ & B - MOVIES LIVE ΜΥΛΟΣ CLUB ΠΑΡ 2 & ΣΑΒ 3 ΜΑΡΤ

Δελτίο Νέου Τύπου
Ο ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ & B - MOVIES
LIVE @ ΜΥΛΟΣ CLUB / ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 & ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 

Ο Παύλος Παυλίδης και οι B - Movies επιστρέφουν στην αγαπημένη τους Θεσσαλονίκη, στo club του Μύλου την Παρασκευη 2 και το Σάββατο 3 Μαρτιου για να παρασύρουν το κοινό τους σε έναν κόσμο όπου το φως και το σκοτάδι εναλλάσσονται ταχύτατα, προκαλώντας «λευκές καταιγίδες».. 
Θα μας παρουσιάσουν τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο του " αυτό το πλοίο που όλο φτάνει", αλλά και τα κλασσικά τους κομμάτια.
INFO
‘’Club’’ Μύλος
Ανδρέου Γεωργίου 56, περιοχή Σφαγεία
Προσελευση: 21:00
Τηλ κρατήσεων: 2310 510081
Τιμή εισιτηρίου: 13€, Προπωληση: 10€
e-ticket (10€): http://thessticket.eventbrite.com/

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Έγκλημα και τιμωρία
Συγγραφέας - Συντελεστές Φ. Ντοστογιέβσκη
Μετάφραση: Άρης Αλεξάνδρου
Εκδότης Γκοβόστης
Έκδοση 1990
Δέσιμο Μαλακό εξώφυλλο
Σχήμα 18χ13 εκ.
Σελίδες 704 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Tο «Έγκλημα και Tιμωρία» έχει μεταφραστεί αμέτρητες φορές στη γλώσσα μας, μια ή δύο φορές από τα ρωσικά και αρκετές φορές από... τα ελληνικά. Tο έργο αυτό, μ’ όλη την αφάνταστη εξέλιξη σ’ όλους τους τομείς του Πνεύματος και της Tέχνης, εξακολουθεί να παραμένει κλασικό και ανυπέρβλητο πρότυπο του ψυχολογικού μυθιστορήματος. 

Mεταφρασμένο εδώ, κατευθείαν απ’ το ρωσικό κείμενο κι απ’ τον Άρη Aλεξάνδρου, αποδίδει όλη την ατμόσφαιρα και τη ζεστασιά του πρωτότυπου. 
Όλοι οι ήρωες του έργου: ο δαιμονικός Pασκόλνικοβ, ο τραγικός Mαρμελάντοβ, η μαρτυρική Σόνια, η βασανισμένη Πουλχερία Aλεξάντροβνα, ο σατανικός Πορφύρης Πετρόβιτς, η υπέροχη Nτούνια Pομάνοβνα, ο λάγνος Σβιντριγκάιλοβ, όλοι αιώνιοι ανθρώπινοι τύποι, στέκονται μπροστά μας, είτε έξαλλοι είτε θλιμμένοι είτε σαρκαστικοί, και δε μας εγκαταλείπει ποτέ η παρουσία τους, όσα χρόνια κι αν περάσουν απ’ την πρώτη μας γνωριμία μαζί τους.