Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΜΑΝΤΖΙΚΕΡΤ [Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ]

Thessaloniki International Film Festival


Η 84η απονομή των Όσκαρ LIVE στο Ολύμπιον!
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Nova σε συνεργασία με το Parallaximag.gr
παρουσιάζουν το βράδυ της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου προς Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012 σε απ’ ευθείας μετάδοση την 84η τελετή απονομής των Όσκαρ, στην αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ.
Η μετάδοση θα ξεκινήσει στη 01:00 π.μ. '
*****
Προβολές
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Shame (Αγγλία, 2011)
Σκηνοθεσία: Steve McQueen. Έγχρωμο, 99΄.
*****
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν(ΗΠΑ, 2011)
Σκηνοθεσία: Sean Durkin. Έγχρωμο, 101΄.
****
Παράσταση
Παραμύθι χωρίς όνομα της Πηνελόπης Δέλτα από το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης.
Παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ και για σχολεία τις καθημερινές. Τηλ. 2310-222.299, 6977 445161.
14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα 9-18 Μαρτίου 2012
Αφιερώματα σε κινηματογραφίες: Balkan Focus - Δανέζικα Ντοκιμαντέρ
Το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα αναδεικνύει κινηματογραφίες που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο προσκήνιο, προσελκύοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής απ’ τη βαλκανική χερσόνησο και τη Δανία θα διεκδικήσουν στην 14η διοργάνωση την προσοχή του σινεφίλ κοινού.
Αφιέρωμα στα Δανέζικα Ντοκιμαντέρ
Με καταγωγή από μια χώρα που έχει αφήσει το ξεχωριστό στίγμα της στο διεθνή κινηματογραφικό χάρτη, οι δανοί ντοκιμαντερίστες αποδεικνύονται ισάξιοι των μυθοπλαστών ομότεχνών τους. «Οπλισμένοι» με οικουμενική ματιά και προσανατολισμένοι στην ανθρωποκεντρική διάσταση των θεμάτων τους, καταπιάνονται με ζητήματα ακανθώδη.
Σύγχρονες πολιτικές αναταράξεις, ιστορική μνήμη, σκοτεινές όψεις του κόσμου και ακραίες ανθρώπινες αφηγήσεις, διαμορφώνουν μια δυναμική θεματική παλέτα, που χαρακτηρίζεται από σκηνοθετική πρωτοτυπία και υφολογικούς πειραματισμούς και επιτυγχάνει να αναδείξει την αφανή όψη της πραγματικότητας.
Balkan Focus
Το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα, μέσα απ’ το αφιέρωμα Balkan Focus - το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη - Σταυροδρόμι πολιτισμών» του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού - αναδεικνύει την θεματική και αισθητική ποικιλομορφία του έργου δημιουργών απ’ τη βαλκανική χερσόνησο. Ντοκιμαντέρ απ’ τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Κροατία και την Τουρκία, συνθέτουν ένα συναρπαστικό ψηφιδωτό του σύγχρονου κόσμου.
...περισσότερα

Το ΚΘΒΕ στο εξωτερικό

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, μέλος του Δ.Σ της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, δια του Καλλιτεχνικού του Διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη, ορίστηκε υπεύθυνο για τις σχέσεις και τις δραστηριότητες της Ένωσης με τα θέατρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, στις 7 Ιανουαρίου 2012.                                   
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Προσκλήσεις


20 Φεβρουαρίου 2012
Το 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης των Εκδόσεων Καστανιώτη σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Φοίβου Καρακίτσου Μεταφυσική κατοχή τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 18.30 στον πολιτιστικό χώρο της οδού Θεμιστοκλέους.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Νατάσα Ράγιου, δημοσιογράφος – π. βουλευτής Ν.Δ. Αναστασία Ψωμιάδη, Δρ. κοινωνικής ψυχολογίας – πρόεδρος APSON EKE και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Θεμιστοκλέους 104, Aθήνα, τηλ. 210-38.26.185
20 Φεβρουαρίου 2012
Το σωματείο «Οι Φίλοι της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίος» (ΕΜΙΑΝ)και οι Εκδόσεις Καστανιώτη, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου τουΓιώργου Κοτανίδη Όλοι μαζί, τώρα! τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012 στις 6 μ.μ. στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Αντώνης Λιάκος, ιστορικός Δημήτρης Γιαγτζόγλου, πανεπιστημιακός Κώστας Αργζόγλου, ηθοποιός Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Τίμος Παπαδόπουλος, οικονομολόγος
Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων
αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης»
Ακαδημίας 50 Αθήνα
22 Φεβρουαρίου 2012
Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 στις 7.00 μ.μ. στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης των Εκδόσεων Καστανιώτη εγκαινιάζεται η σειρά «1+1» των μηνιαίων ποιητικών συναντήσεων «Με τα λόγια [γίνεται]»: η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και η Δανάη Σιώζιου διαβάζουν δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματά τους, μεταφράσεις τους, καθώς και ποιήματα που αγαπούν – και μιλούν για τη σχέση τους με τις λέξεις.
Ώρα προσέλευσης: 18:45 - Ώρα έναρξης της εκδήλωσης: 19:00 - Πέρας εκδήλωσης: 20:30
Θεμιστοκλέους 104, Aθήνα, τηλ. 210-38.26.185

Αποκριές στη Νάουσα ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ

ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΑΝ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη των χιλιάδων Εβραίων συμπολιτών μας, που υπήρξαν θύματα του Ναζισμού, με ένα διήμερο εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 23-24 Φεβρουαρίου 2012. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.                                
Συγκεκριμένα:                             
Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 21:00 θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Δοκιμών της ΚΟΘ, Λεωφ. Νίκης 73, εκδήλωση-πρόγευση της μεγάλης συναυλίας της επομένης, με έργα Εβραίων συνθετών-θυμάτων του Γ’ Ράιχ, που θα ερμηνεύσουν αφιλοκερδώς γνωστοί καλλιτέχνες: (Ενόργανο σύνολο σύγχρονης μουσικής «Idée Fixe», Σοφία Κυανίδου – σοπράνο, Γιώργος Πολίτης - φαγκότο, Δημήτρης Καλπαξίδης – όμποε, Τραϊανός Νούλης – κόρνο, Μπάμπης Χειμαριός – μπάσο, υπό τη μουσική διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ).                                   
Πρόγραμμα:                            
Hanns Eisler – Σεπτέτο αρ.2, «Το τσίρκο» Rudolf Karel - Nonett Alexander von Zemlinsky – Έξι τραγούδια έργο13 (Ενορχήστρωση: Stein & du Closel)                                  
Η είσοδος στην εκδήλωση αυτή θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, κατά τη προσέλευση και μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.                              
Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα, που αποτελεί και την κορωνίδα αυτών των εκδηλώσεων-μνήμης, με τη συμμετοχή δύο διεθνώς καταξιωμένων Εβραίων καλλιτεχνών: του Amaury du Closel (διεύθυνση ορχήστρας) και του David Greilsammer (πιάνο), που θα ερμηνεύσουν έργα Εβραίων συνθετών του 20ου αιώνα, οι οποίοι διώχθηκαν για τις ιδέες και την καταγωγή τους από τον παραλογισμό του φανατισμού.                                     
Μία συναυλία που μέσα από τους συμβολισμούς που αποπνέει, θα αναβιώσει μνήμες και εικόνες άλλων εποχών.                                   
Διεύθυνση Ορχήστρας: Amaury du Closel                               
Πιάνο: David Greilsammer                            
Το πρόγραμμα αναλυτικά:                                   
Franz Schreker: Nachtstück Erwin Schulhoff: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, έργο 43  Kurt Weill: Συμφωνία αρ. 2                               
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ                                   
Εισιτήρια για τη συναυλία διατίθενται στο Ταμείο της ΚΟΘ στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Εθν. Αμύνης 2: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 15:00.                              
Την ημέρα της εκάστοτε συναυλίας το Ταμείο της Κ.Ο.Θ. λειτουργεί 10:00 - 13:00 (στην Εθν. Αμύνης 2) και στον εκάστοτε χώρο της συναυλίας από τις 19:00 έως τις 21:00.                              
Εισιτήρια προπωλούνται και από τα βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης-Παιδεία Κέντρο, Δ. Γούναρη 39, 2310 279079 Κέντρο, Ερμού 53, 2310 252888 Τιμές εισιτηρίων: 20€ - 15€ - 10€ & μειωμένο – ομαδικό 10€ - 7€. Οικογενειακό 40€ - 30€ - 20€.                         
Δεκτές και πιστωτικές κάρτες!                         
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις συναυλίες της ΚΟΘ με έκπτωση 25% στην τιμή του εισιτηρίου, εφόσον γίνετε συνδρομητής μας, επιλέγοντας τουλάχιστον 4 συναυλίες της σεζόν.                         
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 2310 257910 ή στο ταμείο της ΚΟΘ (2310 236990).                          
Ιστοσελίδα: www.tsso.gr

ΣΚΑΡΟΣ (ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ) ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ