Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Από την έδρα στο λημέρι

Από την έδρα στο λημέρι
Συγγραφέας: Αντώνης Σανουδάκης Σανούδος
Isbn: 978-960-9692-11-3

Ο Γιώργος Τσαντηράκης είναι μια ωραία ανδροπρεπής μορφή, που συνδύαζε τη σπάνια ιδιότητα του αξιωματικού, του αντάρτη και δασκάλου, γιατί κατά την Κατοχή ελάχιστοι διανοούμενοι και αξιωματικοί βγήκαν στο βουνό. Εκτός από τις πληροφορίες που μας δίνει, με χαρισματικό τρόπο, για τη Χερσόνησο των τελευταίων χρόνων της Τουρκοκρατίας, πολύτιμα είναι και τα στοιχεία για τη συμμετοχή του στο κίνημα του 1935 και την δις εις θάνατον ετυμηγορία του Στρατοδικείου, τον αγώνα του στο μέτωπο της Μακεδονίας και Αλβανίας, τη μυθιστορηματική επιστροφή του στο νησί. Την Κατοχή στη Χερσόνησο αλλά και στην Αθήνα, την οργάνωσή του στο ΕΑΜ και την αρχηγία του στον Εφεδρικό ΕΛΑΣ, το ανέβασμα στο βουνό, τις διώξεις, τις απολύσεις απ’ την εκπαίδευση και την εξορία του στη Μακρόνησο. Επιπροσθέτως, όμως, την αγάπη του στο λειτούργημα του δασκάλου και τους τρόπους διδασκαλίας και παιδαγωγικής της εποχής του, πολύτιμα στοιχεία για την ιστορία της εκπαίδευσης.

ΚΘΒΕ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟΠΩΛΕΙΟ για δεύτερη χρονια

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεχίζει για δεύτερη χρονιά, στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής, τον εξαιρετικά επιτυχημένο θεσμό του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου». Πρόκειται για το Θέατρο Αλληλεγγύης από τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των μηνών Μαρτίου & Απριλίου του 2012, βρίσκοντας συγκινητική ανταπόκριση από τον κόσμο καθώς μέσα σε διάστημα 1,5 μήνα συγκεντρώθηκαν πάνω από έξι τόνοι τροφίμων.
Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, συσπειρωμένοι απέναντι στις κρίσιμες στιγμές, συνεχίζουν να προτείνουν, να σκηνοθετούν και να ερμηνεύουν αγαπημένα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου.
Οι θεατές των παραστάσεων καλούνται να καταβάλουν αντί εισιτηρίου, τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία διατίθενται σε κοινωνικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, το ΚΘΒΕ, για τη διάθεση των τροφίμων, συνεχίζει τη συνεργασία του με τους ακόλουθους Οργανισμούς και ιδρύματα: «Το Χαμόγελο του παιδιού», «Ελληνικό Παιδικό Χωριό», Ίδρυμα Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα», «Παπάφειο Ίδρυμα» & Ξενώνας Προστασίας Αγάμων Μητέρων «Το Σπίτι της Μαρίας».
Στο πλαίσιο του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου», θα παρουσιαστούν, από το ΚΘΒΕ, πέντε νέες παραγωγές που θα φιλοξενηθούν, κατά τη διάρκεια του μηνός Μαΐου και μέχρι αρχές Ιουνίου, στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών. Τις παραστάσεις θα σκηνοθετήσουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Κωνσταντίνα Ματζίρη, Αννέτα Κορτσαρίδου, Αστέρης Πελτέκης, Χρίστος Νταρακτσής, Στέλλα Ράπτη.
Σημείωμα Καλλιτεχνικού Διευθυντή
Εμείς, οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ –το πρώτο πληθυντικό το διεκδικώ γιατί είναι τιμή μου να είμαι ένας από αυτούς– συνεχίζουμε για δεύτερη χρονιά το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο» και προσπαθούμε να αρθρώσουμε παρηγορητική φωνή για τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται. Με εργαλείο μας την αδιαπραγμάτευτη τέχνη του θεάτρου, παίζουμε, σκηνοθετούμε, φτιάχνουμε σκηνικά, κοστούμια, γράφουμε μουσικές για κείμενα που μας συγκίνησαν, μας αφύπνισαν και πυρπόλησαν τις ψυχές μας. Οι ηθοποιοί αυτού του θεάτρου ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το τεχνικό και διοικητικό μας προσωπικό και προτείνουμε την τέχνη ως αξιακή βάση οικοδόμησης ενός νέου εθνικού αφηγήματος.
Δεν ζητάμε χρήματα για τις παραστάσεις μας. Ζητάμε από τους θεατές μας τρόφιμα μακράς διαρκείας για να τα προσφέρουμε σε Κέντρα Φιλοξενίας συνανθρώπων μας. Στη βία των επαγγελματιών του κέρδους ας αντιτάξουμε την εφημερία μας, τη διαθεσιμότητα και την παρηγορία. Είθε ο άνθρωπος κάποια στιγμή να ξαναμπεί στο κέντρο της σκέψης μας και η αλληλεγγύη να ενδυναμώσει το ηθικό και την ψυχική δύναμη των πολλών.

Διαβάστε περισσότερα, ΕΔΩ

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Thessaloniki International Film Festival

Βαλένθια Διγενή «Αγκάλιασε Με» - Digital Single & Official MusicVideo

 
Βαλένθια Διγενή 
 
«Αγκάλιασε Με»
 
Η Platinum Records σας παρουσιάζει την πολλά υποσχόμενη Βαλένθια Διγενή από την Θεσσαλονίκη!
Ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη φωνή της και την αιθέρια παρουσία της! 
  Την προτείνει ένας από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος!
Την ανακάλυψε στην Θεσσαλονίκη αναλαμβάνοντας την μουσική και την παραγωγή στο πρώτο της τραγούδι! 
Το «Αγκάλιασε Με» της Βαλένθια κυκλοφορεί από την Platinum Records σε στίχους του καταξιωμένου Βαγγέλη Κωνσταντινίδη. Το παρθενικό της single με τίτλο «Αγκάλιασε Με» έρχεται να φορτίσει τις καρδιές μας με νότες αισιοδοξίας, χαράς και ελπίδας!
Η γλυκιά Βαλένθια είναι εδώ πανέτοιμη να μας παρασύρει σε ένα απολαυστικό μουσικό ταξίδι που μόλις ξεκίνησε! 
Με όπλα τη μουσική παιδεία και σπουδές σε φωνητική, πιάνο, κιθάρα αλλά και το modeling, η μόλις είκοσι δύο ετών Βαλένθια έχει ήδη κερδίσει την αγάπη της συμπρωτεύουσας αφού τα τελευταία δυόμιση χρόνια εμφανίζεται σε μεγάλες μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης.
Η κυκλοφορία του digital single «Αγκάλιασε Με» συνοδεύεται με την ταυτόχρονη κυκλοφορία του επίσημου video clip σε σκηνοθεσία του χαρισματικού Μανώλη Τζιράκη. 
Μέσα από την εικόνα του φωτεινού video clip γνωρίζουμε ακόμα καλύτερα την, πάντα χαμογελαστή, Βαλένθια που μας προκαλεί να την ακολουθήσουμε σε μία ηλιόλουστη μέρα στα γραφικά στενά της Πλάκας και να πολεμήσουμε τις δυσκολίες βάζοντας τον έρωτα στη ζωή μας!
«Αγκάλιασε με δυνατά νόημα να βρούμε, απ’ του καιρού τα σκοτεινά αγκαλιά να βγούμε!» 
Το Digital Single κυκλοφορεί από την Platinum Records.
Τη νέα δισκογραφική εταιρεία που στηρίζει το Ελληνικό τραγούδι!

WATCH MUSIC VIDEO ON YOUTUBE
Βαλένθια Διγενή Official Page: https://www.facebook.com/ValenthiaDigeni

Γ.ΝΤΑΛΑΡΑΣ: ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Χριστός Ανέστη