Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΙΙ

Θα αποπλεύσει από το Δημοτικό Θέατρο Μουδανιών στις 17/12/2014, για την χώρα του παραμυθιού!
Παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέλθουν στις 19:30 για ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι ΑΞΕΧΑΣΤΟ!
Βέβαια, πριν τον κανονικό απόπλου, θα γίνουν δυο πρωινοί «δοκιμαστικοί» για τα σχολεία, στις 16 και 17 και ΙΣΩΣ, επιλεγούν και «νέα πληρώματα».
Τα είπαμε πριν λίγες μέρες για το «Καράβι της Σύνθεσης», που ετοιμάζεται να μας ταξιδέψει σε μέρη φανταστικά, και μάλιστα για να το πετύχει αυτό, «ναυτολόγησε» ΕΚΑΤΟ άτομα πλήρωμα!
Να η πρόσκληση!
«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ Στις 17 Δεκεμβρίου 2014 στο Δημοτικό Θέατρο Ν. Μουδανιών και ώρα 19:30 θα γίνει η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ.
Στην εκδήλωση θα παρουσιασθούν η μουσική παράσταση " Ήταν ένα ...μικρό καράβι", το έργο του Τζέιμς Μπάρι "Πίτερ Πάν" χορογραφημένο, Χριστουγεννιάτικες χορογραφίες σύγχρονου χορού, Hip Hop και Break Dance, Χορωδιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
Η εκδήλωση εντάσσεται στην προσπάθεια υποστήριξης της μικρής Ιωάννας που πρέπει να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Η εκδήλωση θα παρουσιασθεί σε περίπου 1300 μαθητές νηπιαγωγείων και σχολείων της Χαλκιδικής σε πρωινές παραστάσεις που θα γίνουν την Τρίτη 16 και Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.
Οι 100 περίπου μαθητές του ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ που παίρνουν μέρος στην παράσταση σας προσκαλούν όλους να παρακολουθήσετε μια όμορφη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση και παράλληλα να συμπαρασταθούμε όλοι μαζί στην 4χρονη Ιωάννα που χρειάζεται την βοήθειά μας.»
Το καράβι της Σύνθεσης φίλοι μου, για την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 του Δεκέμβρη εκτός από την Χριστουγεννιάτικη γιορτή, έχει και έναν «ναύλο ΑΓΑΠΗΣ», στον οποίο είμαστε ΟΛΟΙ καλεσμένοι.
Για ακόμα μια φορά, τα ΠΑΙΔΙΑ τραγουδούν και χορεύουν για να βοηθήσουν έναν συνάνθρωπο με πρόβλημα υγείας.
Αυτά τα παιδιά, οι τωρινοί, οι προηγούμενοι, αλλά και οι αυριανοί μαθητές της σύνθεσης ήταν, είναι, και θα είναι Μπροστάρηδες σε κάθε κοινωνική προσφορά, γιατί έχουν να δώσουν πολλή ΑΓΑΠΗ και ΕΛΠΙΔΑ στις δύσκολες, και απάνθρωπες εποχές που διανύουμε.
ΟΛΟΙ λοιπόν, μεγάλοι και μικροί, Ραντεβού στο Δημοτικό Θέατρο Μουδανιών τα πρωινά της Τρίτης και τετάρτης, και το βράδυ της Τετάρτης για να σαλπάρουμε με το «Μικρό Καράβι» του Κέντρου Τέχνης Σύνθεση στις νότες, και στη χώρα του ποτέ, τη χώρα που ΟΛΟΙ μένουν για πάντα παιδιά!

Βασίλης Τσούγκαρης

ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ (guest: ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ) ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Λιβάνη









Νέες Εκδόσεις

Εκδόσεις Επίκεντρο,
Καμβουνίων 9, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54621
τηλ 2310-256146, Fax 2310-256148
books@epikentro.gr
www.epikentro.gr

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014
 
Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ. Ελλάς – Σερβία - Ορθοδοξία
Σταύρος Τζίμας, Πρόλογος – Σχόλια: Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης
...Ο Τζίμας για την αναζήτηση της αλήθειας μπήκε σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές, είδε τις τραγικές και τις σπάνιες ανθρώπινες πλευρές των συγκρούσεων, αναζήτησε την ανθρωπιά και καταδίκασε το έγκλημα. Το βιβλίο αυτό είναι μια συμβολή στην αναζήτηση της αλήθειας για την τραγωδία της Γιουγκοσλαβίας… Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας αποτυπώνει όλα όσα κατέγραψε μέσα από τις δημοσιογραφικές του ανταποκρίσεις στην Γιουγκοσλαβία, που διαλυόταν, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Μάρτυρας μιας απίστευτης βαρβαρότητας, μίλησε με τους περισσότερους από τους πρωταγωνιστές του δράματος, καταγράφοντας τη διάλυση μιας χώρας, τους αιματηρούς πολέμους, τη δημιουργία νέων κρατών. Αρκετοί στην Ελλάδα, παρασυρμένοι από τον δικό τους εθνικισμό και την υστερία γύρω από το Μακεδονικό, ή και την παντελή άγνοια μερικοί, φαντασιώνονταν ότι θα μπορούσε να συγκροτηθεί μια ελληνοσερβική συμμαχία, βασισμένη στην κοινή θρησκεία, με χαρακτηριστικό σύνθημα της εποχής «Ελλάς – Σερβία – Ορθοδοξία». Σε αυτή τη βάση αρκετοί από τους σφαγείς του γιουγκοσλαβικού δράματος έγιναν ήρωες στην Ελλάδα. Αποθεώθηκαν από την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτικών, ηρωοποιήθηκαν από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης και τους παρασχέθηκαν διευκολύνσεις για κάθε είδους συναλλαγές. Αυτή η άκριτη εξύμνηση επεκτάθηκε και στους Έλληνες παραστρατιωτικούς «εθελοντές» που βρέθηκαν στη Βοσνία. Για τις πραγματικές διαστάσεις αυτού του φαινομένου, αρκετές πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας με το βιβλίο αυτό για πρώτη φορά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην εισαγωγή του ο συγγραφέας: «η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε επειδή πολλοί από τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε θέσεις-κλειδιά την κρίσιμη περίοδο μετά τον θάνατο του Τίτο, έπαιξαν χωρίς κανέναν ενδοιασμό το χαρτί του ακραίου εθνικισμού. Οι εθνοτικές αντιπαραθέσεις προϋπήρχαν και δημιούργησαν το εύφορο έδαφος για τη ρητορική των εθνικισμών. Και μετά ήρθαν τα όπλα, οι μάχες, οι νεκροί…». ISBN: 9789604585571
Τιμή: 18,00 €
Σελίδες: 392
Περισσότερα...
 
ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ (1974-1984)
Δημήτρης Κ. Ψυχογιός
Τι ήταν και είναι η μεταπολίτευση; Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί είναι μεγάλο πολλαπλάσιο του 40, των χρόνων που μας χωρίζουν από το 1974. Ο Δημήτρης Ψυχογιός καταθέτει τη δική του άποψη με κείμενα που αναφέρονται στην πρώτη δεκαετία της – αποτελώντας συνάμα μέρος της, γιατί γράφτηκαν κατά τη διάρκειά της. Η επώδυνη εμπειρία της στρατιωτικής θητείας, οι χαμένες προσδοκίες για την ανανέωση της Αριστεράς, ο κόσμος των πολιτικών κινήσεων και περιοδικών, ο αδιέξοδος παραλογισμός της τρομοκρατίας, το πανηγύρι των εκλογών, ο επιστημονικός μοναχισμός και η τελική φυγή από όλα αυτά με ιστιοφόρο, καταγράφονται αυτοβιογραφικά και εντάσσονται στο zeitgeist της περιόδου. Ο συγγραφέας δεν θέλει να προλάβει τους ιστορικούς αλλά ούτε και τους πολιτικούς άνδρες που, στη δύση του βίου τους, θα αποκαλύψουν, ανέξοδα και ακίνδυνα για τους αναγνώστες τους, τους αντιπάλους τους και για τους ίδιους, τα παρασκήνια του πολιτικού παιχνιδιού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον εισαγωγή του βιβλίου, «πολλά έχουν αλλάξει από τότε, πολλά επίσης παραμένουν ίδια. Δεν πρέπει να ξεχνάει ο αναγνώστης πως όταν διαβάζει «σήμερα» ή «τώρα», πρέπει να καταλαβαίνει «πριν 32 χρόνια». Σαν να διαβάζει εφημερίδα εκείνης της εποχής ή μυθιστόρημα εποχής – στην πραγματικότητα, εισβάλλει σε απομονωμένο τμήμα του σημερινού υποσυνείδητου του μεταπολιτευτικού “ελέφαντα” που ίσως επηρεάζει τη συμπεριφορά του.» ISBN: 9789604585564
Τιμή: 9,00 €
Σελίδες: 184
Περισσότερα...
 
Ο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ 1942-1944. Ένα kadish για τους δικούς μας «Γάλλους»
Γιάννης Καρατζόγλου. Πρόλογος: Στράτος Δορδανάς
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα Kadish, ένα μνημόσυνο για τους "δικούς μας" Γάλλους εβραίους που κατάγονταν από την Ελλάδα και η "μοίρα" το έφερε να εκτοπιστούν βίαια από τον τόπο που επέλεξαν να μετεγκατασταθούν για να αφανιστούν στο Άουσβιτς και τα άλλα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης κατά την γερμανική Κατοχή της Γαλλίας.Ο συγγραφέας μιλά ακριβώς για τον αφανισμό των Θεσσαλονικέων Εβραίων που τη στιγμή του πολέμου διαβιούσαν εκτός των ελληνικών συνόρων, θέμα που έχει διαφύγει της προσοχής των σχετικών έως σήμερα ερευνών. Τι συνέβη με τους κατά βάση οικονομικούς μετανάστες του Μεσοπολέμου στη Γαλλία όταν από τις αρχές του καλοκαιριού του 1940 συνάντησαν για τα καλά τον πόλεμο και βίωσαν πρώτοι – σε σχέση με τους παραμείναντες στη Θεσσαλονίκη – τις συνέπειες της γερμανικής κατοχής; Το ερώτημα αυτό έρχεται να απαντηθεί με τον καλύτερο τρόπο και συνάμα να καταλήξει στο ίδιο τραγικό τέλος εξαιτίας της τύχης που επεφύλαξαν οι Γερμανοί στους Γάλλους και αλλοεθνείς Εβραίους, ανεξαρτήτως αν αρχικά κατοικούσαν στη γερμανοκρατούμενη Γαλλία ή στο «κράτος» του Βισύ. ISBN: 9789604585304
Τιμή: 18,00 €
Σελίδες: 352
Περισσότερα...
 
ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΗΞΗ. Μικρές Ιστορίες από το Χώρο της Επιστήμης, Β’ Έκδοση
Αστέριος Παντοκράτορας
Η δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου του Αστέριου Παντοκράτορα, που περιλαμβάνει δώδεκα επιπλέον ιστορίες ανθρώπων που η πορεία τους ξεχώρισε από αυτή των περισσοτέρων, καθώς με το έργο τους συνεισέφεραν σημαντικά στο χώρο της επιστήμης. Μερικές ιστορίες αφορούν επιστήμονες που δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό και αυτός, όπως αναφέρει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του, ήταν και ένας από τους στόχους του βιβλίου. Περιλήφθηκαν επίσης και ιστορίες αξιόλογων Ελλήνων επιστημόνων που συνήθως τους αγνοούμε. Στην εκπαίδευση, ο μαθητής διδάσκεται απευθείας την επιστημονική γνώση και θεωρία. Αυτό όμως που μένει έξω από τα εκάστοτε προγράμματα σπουδών είναι οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων αυτών και ο τρόπος, η διαδικασία της έρευνας που τους οδήγησε σε συμπεράσματα καινοτόμα και πολλές φορές «αντίθετα» με τις κατεστημένες επιστημονικές θεωρήσεις, κάτι που φανερώνει πως η κατάκτηση της γνώσης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς έναν ανοιχτό τρόπο σκέψης. ISBN: 9789604585533
Τιμή: 17,00 €
Σελίδες: 328
Περισσότερα...

Χάντρα στο κομπολόι σου_ Γιώργος Νταλάρας