Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και ΚΘΒΕ

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας διοργανώνει την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στις 18:30 Θεατρικό Αναλόγιο με δωρεάν είσοδο, βασισμένο σε συνέντευξη της Βάσως Κατράκη στον τεχνοκριτικό Τώνη Σπητέρη.
Τη μεγάλη ελληνίδα χαράκτρια Βάσω Κατράκη ενσαρκώνει η ηθοποιός του ΚΘΒΕ Έφη Δρόσου και τον τεχνοκριτικό Τώνη Σπητέρη, ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ Θανάσης Ρέστας.
«… ήρθε λοιπόν ο Κεφαλληνός και μου λέει: “πού το πας με την πέτρα;”. Του λέω εγώ: “Ξέρω εγώ; Όπου με πάει”. “Δε θα σε πάει, δεν έχει μέλλον. Αν ήταν θα το κάναμε κι εμείς”. Αλλά αυτό το τελευταίο με έβαλε σε πονηριά. Λέω: “Δάσκαλε, θα σου αποδείξω ότι πάει παραπέρα”.»
Η εκδήλωση θα επαναληφθεί την Κυριακή 24/11 και την Κυριακή 08/12 στις 18:30.
*** Νωρίτερα στις 17:00 η καθιερωμένη οργανωμένη ξενάγηση της Τετάρτης στις εκθέσεις του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ: «Βάσω Κατράκη: Σε Λευκό και Μαύρο» και «Wagner-Verdi: 200 χρόνια». ***
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: http://teloglion.gr/menu1.php?section=events
ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΑΠΘ
Αγίου Δημητρίου 159Α
546 36 Θεσσαλονίκη
τηλ.:  2310 247111
fax:  2310 991610
teloglion@teloglion.gr
www.teloglion.gr

8 Παραστάσεις Κουκλοθεάτρου στο συνεργατικό καφενείο της Ακαδημείας Πλάτωνος

Από τις 14 Νοέμβρη και για περίοδο 30 ημερών περίπου, στο Συνεργατικό Καφενείο της Ακαδημείας Πλάτωνος θα παρουσιάζονται παραστάσεις κουκλοθεάτρου για μικρούς και για μεγάλους…
8 θιάσοι κουκλοθεάτρου ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν σε κοινό χώρο καινούργιες –αλλά και παλιότερες- παραγωγές τους.
Το κουκλοθέατρο φέρνει κοντά… κούκλες και ανθρώπους, θεατές και κουκλοπαίχτες, μυαλό, συναισθήματα και αντικείμενα στο Συνεργατικό Καφενείο της Ακαδημείας Πλάτωνος.
Η είσοδος στις παραστάσεις θα είναι ελεύθερη, η πληρωμή των κουκλοπαιχτών… θα είναι στο χέρι σας!!!
τηλ. επικοινωνίας 6974713655
Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημείας Πλάτωνος, τηλέφωνο 211.2217260
http://www.european-village.org/contact.asp
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 21:00
“Ο”
Dodo Bird Theatre
O Όσκαρ κυκλοφορεί με ένα αντικείμενο μεγάλης αξίας στη βαλίτσα του. Ο φόβος της απώλειας της βαλίτσας γεννά περισσότερο φόβο. Πρέπει να τον ξεπεράσει για να λυτρωθεί.
Διάρκεια: 15'
“Γιοβάν”
Bufos Puppet Theatre
Ο Γιοβάν, ταλαντούχος συνεχιστής της Ρεμπέτικης μουσικής και κουλτούρας, θα ερμηνεύσει τα αγαπημένα του τραγούδια και θα μοιραστεί μαζί σας τις χαρές και τα ντέρτια του.
Η εκφραστικότητά και το ιδιέταιρο χιούμορ του, μαζί με την υπέροχη ατμόσφαιρα του Ρεμπέτικου, θα σας ταξιδέψουν σε μια άλλη νοσταλγική εποχή.
Θα σας διασκεδάσει, θα σας συγκινήσει και θα σας μαγέψει με το βαθύ παιχνιδιάρικο βλέμμα του.
Διάρκεια: 25'
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 21:00
“Λεμονιά”
Τέχνης Νεύμα 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΚΛΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ
Η «Λεμονιά», είναι η ιστορία μιας γιαγιάς, η οποία ξεκινά να ζυμώσει ψωμί και τελικά χρησιμοποιεί το ζυμάρι που μόλις έχει φτιάξει για να δημιουργήσει μ' αυτό έναν καινούργιο μικρόκοσμο που θέλει να μοιραστεί.
Είναι μία κούκλα που φτιάχνει με το ζυμάρι της άλλες κούκλες και μέσα από αυτή τη διαδικασία γελάει, θυμώνει, παίζει αλλά και ονειρεύεται.
Πρόκειται για μια παράσταση, που παίζεται με μία κούκλα φυσικού μεγέθους και συνδυάζει αρμονικά το κουκλοθέατρο με την τέχνη της μιμικής.Ταυτόχρονα, η Λεμονιά καταφέρνει να κάνει σύντροφο της ένα εύπλαστο αλλά και πολυσύνθετο υλικό (το ζυμάρι)που μοιράζεται και το οποίο τελικά τη μαγεύει και την ταξιδεύει. Η Λεμονιά έχει ζυμώσει ως τώρα σε πολλές πλατείες, θέατρα και σχολεία, αλλά και σε Διεθνή Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ν. Αφρική, το Καζακστάν, τη Ν.Κορέα και το Βέλγιο.
Συντελεστές της παράστασης:
Σύλληψη, χειρισμός κούκλας: Ευαγγελία Νικηφόρου
Κατασκευή: Στάθης Μαρκόπουλος, Ευαγγελία Νικηφόρου, Ελένη Αλεξίου
Διάρκεια: 40λεπτά
Κυριακή 1 Δεκέμβρη 12.00
“Παίζουμε;”
Ελένη Βογιατζίδου- Μπάμπης Κωστιδάκης
Δύο ιστορίες σε μία. Ο ένας αντί να βρει τους φίλους του για να παίξει, τον περιμένουν εκπλήξεις και απρόοπτα και ο άλλος από σίγουρος και σκληρός αθλητής μεταμορφώνεται σε κάτι που κανείς δεν το περιμένει. Κι εγώ από την άλλη θέλω κάποιον να παίξω κι εκείνος δε μου δίνει καμία σημασία. Ει!Εσύ!! Παίζουμε?
Διάρκεια: 45'
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 21:00
“00:00”
Ελένη Γιαννακοπούλου
"Σε ένα κάστρο κάπου βορινά, μεσάνυχτα ηχούν.
Ο Ιγκόρ, ένας συνηθισμένος γείτονας,
ο "άνθρωπος" της διπλανής πόρτας,
ξυπνά, φροντίζει το σπίτι του, ξεκουράζεται,
μα...κάτι περιμένει να συμβεί.
Και συμβαίνει..."
Διάρκεια: 20'
“Salto Mortale”
Φώτης Αθηναίος-Εύη Εκμεκτσίογλου
Ο κλόουν ως πλάσμα του τσίρκου, εμφανίζεται σε 3 σκηνές, που αντιπροσωπεύουν την φύση του. Ο κλόουν θα μας επιδείξει την αθωότητα του και την αλλόκοσμη υπόσταση, ενώ θα προσπαθήσει να διατηρήσει την ισορροπία του κόσμου του σε μία εσωτερική διαμάχη.
Διάρκεια:20
Κυριακή 15 Δεκέμβρη 12:00
“Ένας δράκος στην κάλτσα μου”
Κουκλοθέατρο Καραμπόλα
Ο μικρός Λέανδρος ξυπνάει ένα πρωί και βρίσκει στο δωμάτιό του ένα δράκο. Ο δράκος αρχίζει να μεγαλώνει και όλο μεγαλώνει και γίνεται τόσο μεγάλος, που παίρνει το σπίτι στην πλάτη του και πετάει μακρυά. Όταν ο μπαμπάς γυρίζει απ' τη δουλειά διαπιστώνει ότι το σπίτι έχει κάνει φτερά!
Από πού ήρθε αυτός ο δράκος και γιατί μεγαλώνει τόσο πολύ; Ποιά θα είναι η έκβαση αυτής της παράδοξης περιπέτειας;
Μια απλή, βαθιά ιστορία για τις συνέπειες της άρνησης και την ευεργετική επίδραση της αποδοχής κάθε προβλήματος.
Μια παράσταση με ζωντανή μουσική και τραγούδια από παραδοσιακά ακούσματα εμπνευσμένη από το παραμύθι του Τζάκ Κέντ “Δεν υπάρχουν δράκοι”
Διασκευή, κατασκευή κούκλας: Φεβρωνία Ρεϊζίδου
Κουκλοπαίζουν:
Φεβρωνία Ρεϊζίδου, Αγγελική Βλασοπούλου, Χριστίνα Στουραϊτη, Λαμπρίνα Αρβανιτίδου, Γιώργος Καψάλης
Κρουστά: Λαμπρίνα Αρβανιτίδου
Κιθάρα: Γιώργος Καψάλης
Διάρκεια: 35'

Arts Bursaries announced

Arts Bursaries announced
for professional dancers, choreographers,
actors, directors, performing arts teachers

For application candidates should send 
biography 
with photo and a cover letter stating the Lab dates to physiktheater@gmail.com
Nearest meeting is taking place in
 Austria on 
December 14-21
 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΚΡΙΒΟΥ "ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΤΟ ΦΙΔΙ"

www.metaixmio.gr
ΚΩΣΤΑΣ ΑΚΡΙΒΟΣ
Αλλάζει πουκάμισο το φίδι
Ο IANOS και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Κώστα Ακρίβου
ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΤΟ ΦΙΔΙ
την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013, στις 8:30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα).
Με αφορμή το βιβλίο ο συγγραφέας συζητά με τον δημοσιογράφο Μανώλη Πιμπλή.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζει ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Είμαι τυχερός ή όχι που γεννήθηκα Έλληνας;... Αυτό είναι το ερώτημα που βασανίζει έναν συγγραφέα από τη στιγμή που ακούει κάποιον Τούρκο να μιλάει προσβλητικά για τη χώρα του. Για να βρει την απάντηση, ταξιδεύει σε πόλεις και χωριά, συναντιέται με συνηθισμένους αλλά και παράξενους ανθρώπους, σκοντάφτει πάνω σε σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας, νοσταλγεί πρόσωπα λαμπρά όσο και αδικημένα. Ένα στοίχημα πρέπει να κερδηθεί, ένα μυστήριο ψάχνει τη λύση του, μια περιπέτεια έχει μόλις αρχίσει. Ένα μυθιστόρημα φτιαγμένο με τα υλικά του χρονικού, της αυτοβιογραφίας, του οδοιπορικού, των απομνημονευμάτων και της μαρτυρίας. Ένα βιβλίο στοχασμού, γέλιου και συγκίνησης για όσα μας κάνουν (ή δεν μας κάνουν) υπερήφανους.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Σας αρέσουν οι αστυνομικές ιστορίες; Τα ανεξιχνίαστα μυστήρια, οι σκοτεινές υποθέσεις και τα ψυχολογικά θρίλερ; Δοκιμάστε τις δυνάμεις σας στο χαρτί παίρνοντας μέρος στον διαγωνισμό αστυνομικής ιστορίας που διοργανώνουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9.84 προκηρύσσουν διαγωνισμό αστυνομικής ιστορίας με θέμα Ο φόβος του ξένου.
Διάρκεια
Ως ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού ορίζεται η 10η Οκτωβρίου 2013 και ως ημερομηνία λήξης η 10η Δεκεμβρίου 2013. Κάθε συμμετοχή που θα σταλεί εκτός των χρονικών πλαισίων θα θεωρείται εκπρόθεσμη και δεν θα γίνεται δεκτή.
Το θέμα
«Ο φόβος του ξένου»
Η ανάπτυξη του θέματος και της πλοκής των ιστοριών είναι απολύτως ελεύθερη για τους συμμετέχοντες. Τα διαγωνιζόμενα κείμενα πρέπει να είναι αστυνομικά διηγήματα με την ευρεία έννοια του όρου, να μην έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή ούτε να έχουν υποβληθεί σε άλλον διαγωνισμό.
Έκταση κειμένων
Οι ιστορίες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε έκταση τις 2.500 λέξεις (στην καταμέτρηση συμπεριλαμβάνεται και ο τίτλος της ιστορίας).
Οι κριτές
Η πρωτοτυπία του συγκεκριμένου διαγωνισμού έγκειται στο γεγονός πως ΕΣΕΙΣ οι ίδιοι κρίνετε το αποτέλεσμα. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό διαβάζουν τα κείμενα, αξιολογούν και βαθμολογούν για να αναδείξουν τους νικητές.
Οι νικητές
Οι δέκα ιστορίες που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία θα εκδοθούν σε βιβλίο που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με τον τίτλο Ο φόβος του ξένου, 10 αστυνομικές ιστορίες. Η συλλογή θα κυκλοφορήσει σε έντυπη και ψηφιακή μορφή η οποία θα διατεθεί προς πώληση στα βιβλιοπωλεία (και e-shops). Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις θα διατεθούν για τους σκοπούς της πλατφόρμας «Συν Αθηνά» (www.synathina.gr) του Δήμου Αθηναίων, η οποία στηρίζει και διευκολύνει τις ομάδες πολιτών που με τις δράσεις τους βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην Αθήνα. Επιπλέον, οι δέκα νικητές θα έχουν προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση τυχόν μελλοντικών έργων τους που θα υποβληθούν στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ προς έκδοση.
Η ιστορία του πρώτου νικητή θα διασκευαστεί θεατρικά για το ραδιόφωνο από τον σταθμό Αθήνα 9.84.
Ο δεύτερος και ο τρίτος νικητής θα κερδίσουν βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, δικής τους επιλογής και ονομαστικής αξίας 200 και 100 ευρώ αντιστοίχως.
Η ανακοίνωση των νικητών θα γίνει σε ειδική τιμητική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΑΘΗΝΑ 9.84 εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014 και θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
Δικαίωμα συμμετοχής – Βασικές προϋποθέσεις
Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους είτε έχουν εκδώσει άλλο οποιοδήποτε έργο είτε όχι.
Η υποβολή των κειμένων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.
Η Οργανωτική Επιτροπή
Ελένη Μπούρα, Αναστασία Καμβύση, Μαρία Ξυλούρη, Ντόρα Τσακνάκη, Ειρήνη Χριστοπούλου εκ μέρους των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Επικοινωνία
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τον διαγωνισμό αστυνομικής ιστορίας μπορείτε να επικοινωνείτε στο e-mail: diagonismos.crime@metaixmio.gr.
Όροι συμμετοχής
Διαβάστε προσεκτικά τους αναλυτικούς όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό.

''ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ - ΜΑΡΓΑΡΩ''