Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Μην κοιτάς την Άμμο - ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗ

Μην κοιτάς την Άμμο
Διηγήματα 

Συγγραφέας: Αντιγόνη Κοκκινάκου
Isbn: 978-960-9692-16-8
Σελίδες: 58

«Το συνοικιακό μπαρ είχε αδειάσει από νωρίς. Μόνο μια παρέα τριών ατόμων που συζητούσε.
Η κουβέντα δεν άφησε κανέναν να καταλάβει το πέρασμα της ώρας. Αλλά σε λίγο θα έφευγαν και η ώρα θα γινόταν σαφής· πάντοτε το σε λίγο, πάντοτε οι ώρες. Τα τζάμια είχαν θολώσει απ’ το κρύο. Και καθώς η φωτιά σιγόκαιγε, οι πρώτες αχτίδες έκαναν την εμφάνισή τους στον ορίζοντα. Πάντοτε οι αχτίδες έρχονται να φωτίσουν τον ορίζοντα….»
Η Αντιγόνη Κοκκινάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το Δεκέμβρη του 1987. Σπούδασε στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κείμενά της δημοσιεύονται στο διαδικτυακό περιοδικό Λόγου και τέχνης Ντουέντε. Το «Μην κοιτάς την Άμμο» είναι το πρώτο της βιβλίο

Μιλώντας μ΄ έναν αγανακτισμένο νέο για επαναστάσεις - τεχνολογικές και άλλες

Μιλώντας μ΄ έναν αγανακτισμένο νέο για επαναστάσεις - τεχνολογικές και άλλες
Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Συγγραφέας : Δήμου Νίκος Γ.
ISBN: 9789601649214
Σελίδες: 160
Ημερομηνία 1ης έκδοσης: Απρίλιος 2013
Ημερομηνία τελευταίας έκδοσης: Απρίλιος 2013

Υπάρχει μία διάχυτη και πολύ διαδεδομένη άποψη στην Ελλάδα, ότι η τεχνολογία είναι κάτι κακό. Αρνητικό. Ενοχλητικό. Εχθρικό, καθότι ξενόφερτο. Νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με την τεχνολογία την απορρίπτουν. Όταν ερωτήθηκαν άνδρες 18-35 ετών αν θα ήθελαν έναν δωρεάν υπολογιστή (στο πλαίσιο ενός προγράμματος επιδοτήσεων), το 57% απάντησε «όχι».
Πολλοί νομίζουν πως, επειδή οι νέοι μας επιδίδονται στα βιντεοπαιχνίδια ή γράφουν αστραπιαία SMS στο κινητό, «παίζουν και στα δάχτυλα την τεχνολογία». Το να χρησιμοποιείς όμως γκάτζετ ή παιχνίδια δεν έχει καμία σχέση με την ουσία και το βάθος της τεχνολογικής επανάστασης.
Η τεχνολογία είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο και σημαντικό. Η αντιμετώπισή της προδίδει μία σχολή σκέψης και μία στάση ζωής. Ο συγγραφέας θεωρεί (και το αναπτύσσει) ότι η κρίση που μας μαστίζει είναι σε μεγάλο ποσοστό αποτέλεσμα αυτής της τεχνοφοβικής στάσης. Που είναι φόβος της επιστημονικής μεθόδου, της καινοτομίας, της οργάνωσης, του ορθολογισμού. Που περικλείει παρελθοντολαγνεία και μελλοντοφοβία. (Πρόσφατα μάλιστα ελληνικό κόμμα αποκάλεσε «τεχνοφασισμό» την εισαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα ΑΕΙ).
Η υπέρβαση των προβλημάτων της συντηρητικής και απολιθωμένης κοινωνίας μας περνάει μέσα από μία άλλη αντιμετώπιση της τεχνολογίας. Ίσως περισσότερο από κοινωνική ή οικονομική χρειαζόμαστε μία τεχνολογική επανάσταση. Κάποτε – επιτέλους – πρέπει να έρθει και στην Ελλάδα ο Διαφωτισμός, δηλαδή η ελεύθερη ανοιχτή γνώση χωρίς αυθεντίες και αγκυλώσεις.

"Η κρύπτη του Λαζάρου" - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

"Η κρύπτη του Λαζάρου" 
Χάρπερ Τομ
ISBN: 978-960-14-2477-4
Αρ. σελίδων: 527

Στο Λονδίνο, χωμένη βαθιά στο οικονομικό κέντρο της πόλης, η Τράπεζα Μανσαλβάτ είναι μικρή, αφανής, εχέμυθη και ασύλληπτα πλούσια. Όταν η Έλι Στάντον, πάμφτωχη τελειόφοιτη στο πανεπιστήμιο, καλείται απροσδόκητα να δουλέψει εκεί, ο κόσμος προνομίων που της ανοίγεται μοιάζει ιδανικός.
Αλλά η τράπεζα δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται.
Σύντομα η Έλι συνειδητοποιεί ότι η ζωή της ανήκει στους εργοδότες της - που παρακολουθούν κάθε της κίνηση. Γιατί θαμμένος στους μεσαιωνικούς υπόγειους θαλάμους της τράπεζας βρίσκεται ένας άγρυπνα φρουρούμενος θησαυρός ανυπολόγιστης δύναμης, ο οποίος, εν αγνοία της Έλι, συνδέεται άμεσα με την ιστορία της οικογένειάς της.
Θέλοντας και μη, η Έλι εμπλέκεται σε μια ξέφρενη κούρσα ενάντια στο χρόνο, κυνηγημένη από την τράπεζα και ακολουθούμενη από το παρελθόν της.
Μοναδική της ελπίδα σωτηρίας είναι να φέρει στο φως το μυστικό που είναι θαμμένο στο υπόγειο θησαυροφυλάκιο. Το να μπει εκεί μέσα είναι μόνο η αρχή…

Λευτέρης Μυτιληναίος - Γιατί μου την θυμίσατε