Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ // ΜΙΛΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ! // ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ // ΗΡΑΚΛΕΙΟ

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 19:30
Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη
(Πλατεία Ελ. Βενιζέλου, Ηράκλειο)

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου
ΜΙΛΑ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ!
Λογοτεχνικές μεταμορφώσεις της μυθικής ηρωίδας στην Ελλάδα και τον Δυτικό κόσμο από τον 19ο αιώνα ώς τις μέρες μας
(Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2023)
Η συγγραφέας του βιβλίου και καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αγγέλα Καστρινάκη, θα συζητήσει για το βιβλίο της με την Ελένη Κωβαίου, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στο τέλος, η συγγραφέας θα απαγγείλει ποιήματα για την Πηνελόπη, συνοδευόμενη από τον πιανίστα Ιάσονα Ξεξάκη.
Εισαγωγή και συντονισμός: Ειρήνη Λυδάκη, επιστημονική επιμελήτρια των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.

🐱 Οι γάτες και οι γάτοι των βιβλίων 🐾



ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΓΑΤΟΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΑΤΟΦΙΛΕΣ
10+1 ιστορίες που θα σας κάνουν να… νιαουρίσετε
Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Θέλει κι ερώτημα; Η γάτα φυσικά.
Και μια που το έφερε η κουβέντα, αν λατρεύετε κι εσείς αυτά τα πανέξυπνα, ευλύγιστα και χνουδωτά τετράποδα, ήρθε η ώρα να ενθουσιαστείτε! Αν, πάλι, έχετε αλλεργίες και η επαφή σας μαζί τους δεν είναι πολύ ευχάριστη, καλύτερα να σταματήσετε αμέσως την ανάγνωση. Γιατί τα βιβλία που σας προτείνουμε
να αποκτήσετε κάνοντας μια βόλτα στο eshop μας ή στο βιβλιοπωλείο της περιοχής σας είναι αποκλειστικά για όσους και όσες αγαπούν τις γάτες,
έχουν ή θέλουν να αποκτήσουν γάτα και να απολαύσουν μαζί της
όμορφες στιγμές γεμάτες γουργουρητά!

Οι υπέροχες περιπέτειες του κυρίου Μπόμπο
Yrsa Sigurdardóttir
εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Το δράμα του γάτου Αλέξανδρου Καίσαρα Ραμσή Καρλομάγνου VIII δεν έχει τέλος: παρά την αριστοκρατική καταγωγή του, είναι αναγκασμένος να ζει με κοινούς θνητούς ανθρώπους, που μάλιστα αγνοούν το όνομά του και τον αποκαλούν κύριο Μπόμπο. Η κατάσταση δεν πάει άλλο, πρέπει να αλλάξει, ειδικά όταν φτάνει στη γειτονιά τους μια πανέμορφη γάτα, η Μπέλα, με πιστοποιητικό ράτσας και φροντισμένο τρίχωμα. Η ποντικίνα Αμέλια θα τον βοηθήσει να πετύχει τον στόχο του, αλλά θα του μάθει και κάτι πολύ σημαντικότερο: την αξία της πραγματικής φιλίας και τη σημασία του να είσαι ο εαυτός σου.
13,30 € ► 11,97 €


Γνώρισε τους χαρακτήρες του βιβλίου.

Σειρά: Οι περιπέτειες του Ρούντι
Σειρά: Ένα βιβλίο με μαγικό φακό
Ο Ρούντι και τα μικρούτσικα γατιά
Ντέιβιντ Μέλινγκ Καληνύχτα, γατάκι
Κέιτι Μπάτον
εικονογράφηση: Ζάνα Οβότσεβα
Του Ρούντι δεν του αρέσουν καθόλου τα µικρούτσικα γατιά και δεν θέλει να µοιραστεί τίποτα µαζί τους. Ούτε το φαγητό του… ούτε το µαξιλάρι του… ούτε τίποτα!
Ίσως όµως τα µικρούτσικα γατιά κάνουν τον Ρούντι να καταλάβει ότι διασκεδάζει κανείς περισσότερο όταν ξέρει να µοιράζεται. Το γατάκι είναι έτοιμο για ύπνο, πρώτα όμως θέλει να πει καληνύχτα στους φίλους του. Μπορείτε να το βοηθήσετε να τους βρει όλους; Τα παιδιά βάζουν τον «μαγικό» φακό ανάμεσα στις σελίδες και «φωτίζουν» τις εικόνες για να εντοπίσουν όλα τα ζωάκια.
10,50 € ► 9,45 €
11,00 € ► 9,90 €

Σειρά: Μικρές καληνύχτες
Η παπουτσωμένη γάτα
Λίνα Σωτηροπούλου
εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη Ο γάτος των Χριστουγέννων
Λούσι Ρόουλαντ
εικονογράφηση: Πόλα Μπόουλς
Η ιστορία του παπουτσωμένου γάτου είναι γνωστή σε όλους. Τι γίνεται όμως όταν ένας γάτος που δεν είναι σαν τους άλλους παπουτσωμένους γάτους συναντά στην αυλή την Πέπη, μια γάτα που ήταν πάντα καθωσπρέπει; O Αφράτος, ο χαδιάρης γάτος του Άγιου Βασίλη, πάει και κοιµάται στα πιο απίθανα µέρη. Έτσι, την παραµονή των Χριστουγέννων παίρνει έναν υπνάκο µέσα σ’ ένα κουτί, και όταν ξυπνάει ανακαλύπτει ότι είναι τυλιγµένος για δώρο και φορτωµένος στο έλκηθρο µαζί µε τα υπόλοιπα πακέτα!
6,00 € ► 5,40 €
15,50 € ► 13,95 €


Σειρά: Οι ιστορίες της κουκουβάγιας
Γατοκουβέντες
Άλκη Ζέη
εικονογράφηση: Φραντσέσκα Ασιρέλι Το γατάκι που φοβόταν τα πάντα
Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ
εικονογράφηση: Μπάρμπαρα Μπρεν
Μια μικρή ιστορία για έναν μεγάλο γάτο, δυο μικρά παιδιά, μια παχουλή γιαγιά και έναν μεγάλο καύσωνα. Ο Φορτούνιο το γατάκι είναι πολύ λυπημένος γιατί, αντίθετα από τον αδερφό του, φοβάται τα πάντα. Όμως η κουκουβάγια η Αθηνά τον βοηθά να καταλάβει ότι μόνο εκείνοι που αντιμετωπίζουν τους φόβους τους είναι πραγματικά γενναίοι!
14,40 € ► 12,96 €
13,30 € ► 11,97 €

Σειρά: Διαβάζω ιστορίες
Η μάγισσα Λουίζα και οι 32 γάτες
Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
εικονογράφηση: Πετρούλα Κρίγκου Διάβασέ μου κι άλλο!
Μαίρη Τσόγκα
εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας
Η μάγισσα Λουίζα έμενε μόνη και όλοι τη φοβόντουσαν. Μοναδική της συντροφιά ο γάτος της, ο Φλοκάτος. Μια μέρα όμως ο νέος κάτοικος της πόλης, ο Τίμος, έχασε τη γάτα του. Έψαξε σχεδόν παντού, μέχρι που έφτασε και στο σπίτι της Λουίζας… Ο γάτος Κροίσος ζει ξέγνοιαστα σε ένα πλουσιόσπιτο, ώσπου η κρίση φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή του. Πώς θα μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή του ο καλοθρεμμένος και καλοζωισμένος γάτος όταν θα βρεθεί ταλαιπωρημένος και τραυματισμένος σε ένα καταφύγιο για αδέσποτα ζώα;
7,70 € ► 6,93 €
8,80 € ► 3,50 €

Σειρά: Το μαγικό μολύβι του καθηγητή Πλουμπούμ 
Σειρά: Γραφείο Αστυνομικών Ερευνών Ηρακλή Πουαντιγιέ
Βοήθεια, μια μούμια!
Νίνα Χουντερτσνέε
εικονογράφηση: Ίρις Χαρντ Ούτε ψύλλος στον κόρφο
Ιωάννα Μπουλντούμη
εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού
Όταν η Άννα και ο Ερρίκος βρίσκουν ένα μολύβι στο κατάστημα του Ηρακλή Πλουμπούμ, δεν μπορούν να φανταστούν τη μεγάλη περιπέτεια που τους περιμένει, ώσπου έρχεται η στιγμή που το μολύβι ζωγραφίζει μόνο του πάνω στο χαρτί και μεταφέρει τους δυο φίλους μαζί με τον γάτο τους στην έρημο. Εκεί διαπιστώνουν ότι ο γάτος μπορεί να μιλάει με ανθρώπινη φωνή! Ο κόσμος της τηλεόρασης είναι λαμπερός, όσο και τα πρόσωπα που κάνουν καριέρα σ’ αυτήν. Έχει όμως και τη σκοτεινή πλευρά της. Το ίδιο και οι πρωταγωνιστές της. Την πλευρά αυτή θα γνωρίσουν από πρώτη πατούσα ο Ηρακλής και η Αγαθή, όταν τους επισκέπτεται μια δημοφιλής ηθοποιός σαπουνόπερας και τους αναθέτει να ανακαλύψουν το ζώο που την εκβιάζει.
11,00 € ► 4,50 €
8,80 € ► 7,92 €


Η τελευταία μαύρη γάτα
Ευγένιος Τριβιζάς
εικονογράφηση: Στίβεν Γουέστ
Σε ένα μακρινό νησί τα μέλη μιας μυστικής αδελφότητας προληπτικών πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και αποφασίζουν να τις εξολοθρεύσουν με δηλητήρια, παγίδες και χίλιους δύο απάνθρωπους τρόπους. Σε λίγο έχουν σχεδόν επιτύχει τον σκοπό τους. Μόνο μια μαύρη γάτα έχει απομείνει ζωντανή…
Ένα βιβλίο που κερδίζει από την πρώτη σελίδα και κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, μια συναρπαστική περιπέτεια που συνδυάζει τον λυρισμό με το χιούμορ, τη συγκίνηση με το μυστήριο, την απόγνωση με την ελπίδα, ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της δεισιδαιμονίας.
16,60 € ► 14,94 €
Ένα γατάκι είναι για το ζωικό βασίλειο ό,τι ένα μπουμπούκι για τον κήπο.
Robert Southey

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ // ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ // ΣΕΙΡΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ / ΜΕΛΕΤΕΣ

 

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ | ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μέθοδοι και προβλήματαΕπιστημονική επιμέλεια: Σταύρος Κουλουμέντας & Στασινός Σταυριανέας

Φιλοσοφία και ιατρική πορεύτηκαν παράλληλα κατά την αρχαιότητα, αντλώντας η μία από την άλλη ερωτήματα που αφορούσαν όχι μόνο τη σύσταση και λειτουργία των φυσικών σωμάτων και του κόσμου εν γένει, αλλά και την ερμηνεία των φυσικών φαινομένων ή τη θεμελίωση της επιστημονικής γνώσης. Οι διαφορετικές απαντήσεις που έδωσαν ιατροί και φιλόσοφοι σε τέτοιου είδους ερωτήματα επηρέασαν την ανάπτυξη της ιατρικής τέχνης και γνώσης, και ταυτόχρονα διαμόρφωσαν τον ρηξικέλευθο γνωσιοθεωρητικό στοχασμό των φιλοσόφων.
Στην παρούσα συλλογή συγκεντρώνουμε μελέτες που αναλύουν την ώσμωση μεταξύ φιλοσοφίας και ιατρικής από την κλασική έως και την ελληνορωμαϊκή εποχή. Γι’ αυτόν τον σκοπό συμπεριλάβαμε μεταφράσεις επιδραστικών ξενόγλωσσων μελετών αλλά και πρωτότυπα άρθρα που δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Το υλικό αυτό συνιστά μια εξαιρετική εισαγωγή στα ερωτήματα που απασχολούν τους ερευνητές για την πολυεπίπεδη σχέση μεταξύ ιατρικής και φιλοσοφίας. Ταυτόχρονα αναδεικνύει τις διαφορετικές μεθόδους που ακολουθούνται για την ανασυγκρότηση του διαλόγου μεταξύ φιλοσοφίας και ιατρικής στην αρχαιότητα.
Η έκδοση απευθύνεται σε ιστορικούς της φιλοσοφίας, της επιστήμης και των ιδεών γενικότερα, σε σπουδαστές της φιλοσοφίας και των επιστημών της ζωής, αλλά και στο κοινό που ενδιαφέρεται για την ιστορία του πολιτισμού μας.
Η σειρά «Αρχαία Επιστημονική Γραμματεία/Μελέτες» φιλοξενεί μελέτες που πραγματεύονται την αρχαία ελληνική επιστήμη. Περιλαμβάνει έργα για όλο το εύρος της αρχαίας επιστημονικής γραμματείας, για τις σχέσεις των επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία όπως η ρητορική και η φιλοσοφία, για τις υλικές και κοινωνικές συνθήκες δημιουργίας και διαμόρφωσης του επιστημονικού λόγου, τη διάδοση και την πρόσληψη των επιστημονικών ιδεών, την παράδοση των επιστημονικών κειμένων, την εκπαίδευση κ.ά. Η σειρά συμπεριλαμβάνει κατά προτεραιότητα τίτλους της νεότερης συγγραφικής παραγωγής, οι οποίοι αποτυπώνουν τις σύγχρονες ιστοριογραφικές τάσεις.
ΣΕΙΡΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ / ΜΕΛΕΤΕΣ
ISBN 978-960-524-989-2, σχήμα 14 x 21 εκ., 384 σελ., τιμή: 24 ευρώ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

WILBUR RICHARD KNORR
Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
Μετάφραση: Τεύκρος Μιχαηλίδης

ΘΕΟΚΡΙΤΟΣ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ
Συνέριθοι και συμπεριαγωγοί
Τα μαθηματικά στο έβδομο βιβλίο της Πολιτείας του Πλάτωνα

REVIEL NETZ
Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Μια μελέτη υπό το πρίσμα της γνωσιακής ιστορίας
Μετάφραση: Βαρβάρα Σπυροπούλου