Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

La maja de Goya

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ.                             
Αγ. Δημητρίου 159Α, 546 36 Θεσσαλονίκη                               
τηλ. 2310 247.111, www.tf.auth.gr/teloglion,                                     
e-mail: teloglion@auth.gr                               
La maja de Goya με την Ελένη Χρονοπούλου (φωνή) και το Γιώργο Γούσιο (κιθάρα)                             
Μετά την εξαιρετική επιτυχία της πρώτης παράστασης πριν από δύο εβδομάδες, το Τελλόγλειο φιλοξενεί εκ νέου τη συναυλία La maja de Goya με την Ελένη Χρονοπούλου (φωνή) και το Γιώργο Γούσιο (κιθάρα).                                  
Στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στις 5 το απόγευμα, θα παρουσιαστούν τραγούδια και κομμάτια για κιθάρα των σημαντικότερων συνθετών της ισπανικής εθνικής μουσικής σχολής (τέλη 19ου αιώνα - αρχές 20ου ), αλλά και τραγούδια από τη συλλογή λαϊκών τραγουδιών που διασκεύασε ο Federico Garcia Lorca.                                 
Υπενθυμίζεται πως ησυναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για την έκθεση «Ο Goya στο Τελλόγλειο» που ολοκληρώνεται την ίδια μέρα στις 8 το βράδυ.                           
Η έκθεση                                
Υπενθυμίζεται πως στην έκθεση φιλοξενούνται ακόμη 211 χαρακτικά του μεγάλου ισπανού δημιουργού από τη Συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, ελαιογραφίες από το Μουσείο Καλών Τεχνών του Bilbao, ο πίνακας του Λουκά Βενετούλια «Η ομπρέλα», υλικό από το Αρχείο Σπητέρη, καθώς και δημιουργίες των σπουδαστών του Τμήματος Εικαστικών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.                             
Το πρόγραμμα                              
Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν τα γνωστότερα από τα κομμάτια της ισπανικής μουσικής. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα, Anda Jaleo, El cafe de chinitas, Las morillas de Jaen και Sevillanas del siglo 18Έντονο ισπανικό χρώμα έχουν και τα τραγούδια του Manuel de Falla από την συλλογή siete canciones espanolas (επτά ισπανικά τραγούδια).                              
Ο Falla και ο Lorca μοιράζονταν το ίδιο πάθος για τη μουσική παράδοση της Ισπανίας.                                
Μαζί πραγματοποίησαν ταξίδι για να καταγράψουν μελωδίες και τραγούδια απομακρυσμένων περιοχών, ενώ ο Lorca βοήθησε τον Falla να οργανώσει φεστιβάλ Cante Jondo το 1922 μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία.                                       
Τα επτά τραγούδια ολοκληρώθηκαν στο Παρίσι το 1914 λίγο πριν ξεσπάσει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος.                              
Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν τέσσερα από αυτά: Asturiana, Elpano moruno, Nana και Polo βασισμένα σε ακούσματα των περιοχών Asturias, Murcia, Castilla, Andaluzia αντίστοιχα. Επιρροή από στοιχεία λαϊκής μουσικής είχε και ο Tarrega, μουσικός που καταξίωσε την κιθάρα ως συναυλιακό όργανο στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.                                     
Ο Γιώργος Γούσιος θα ερμηνεύσει δύο απ' τα γνωστότερα έργα για σόλο κιθάρα του Tarrega Recuerdos de la Alhambra και Capricho arabe καθώς και το Una flor του Jose Broca.                               
Τέλος, το τέταρτο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει έξι τραγούδια από τη συλλογή tonadillas al estilo antiguo του Enrique Granados (1910).                          
Ο Enrique Granados αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος του συνθετικού του έργου στον Goya.                             
Έτσι, έπειτα από την συνεργασία του με τον Fernando Perriquet για την όπερα Goyescas, το 1910, μελοποιεί και τη συλλογή των tonadillas σε στίχους του Perriquet με κεντρικό άξονα την ζωή και την θεματολογία του Goya, όπως διακρίνουμε στις tonadillas La maja de Goya, El majo timido, La maja dolorosa.                                
Το τραγούδι La maja de Goya συνοδεύεται από αφήγηση που εξιστορεί την κωμική σκηνή κατά την οποία ο απατημένος σύζυγος αναζητά την γυναίκα του στο σπίτι του Goya. .

Καρδιά από πάγο

Καρδιά από πάγο                                
Συγγραφέας: ΚΟΥΜΣΟΝ ΝΤΟΡΟΘΥ                          
Mεταφραστής: ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                                
Κατηγορία: Λογοτεχνία - Σύγχρονη Ξένη Λογοτεχνία - Κοινωνικό                            
Ημ/νία πρώτης έκδοσης: 09/2011                            
Σελίδες: 496                                
ISBN: 978-960-481-402-2                                
Διαστάσεις: 14 x 20,3 εκ.                               
Σύντομη περιγραφή                             
Η Πόπι και η Σερένα ήταν έφηβες όταν ένας άντρας μπήκε στις ζωές τους και τις άλλαξε για πάντα.                                
Είκοσι χρόνια μετά, η Πόπι βγαίνει από τη φυλακή, διψασμένη για εκδίκηση και απόδοση δικαιοσύνης, και βάζει ως σκοπό να απαλλαγεί από τη ρετσινιά της φόνισσας και να αποκαλύψει σε όλο τον κόσμο τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη μοιραία μέρα.                             
Η σύζυγος και μητέρα Σερένα, από την άλλη, θέλει πάση θυσία να κρατήσει το παρελθόν της κρυμμένο από τους ανθρώπους που αγαπάει, και τα παλιά ένοχα μυστικά να μείνουν θαμμένα στην καρδιά της.                            
Η συνάντησή τους ύστερα από τόσα χρόνια θα είναι εκρηκτική και οι συνέπειες απρόβλεπτες, καθώς η αποκάλυψη των παλιών μυστικών απειλεί να τινάξει στον αέρα τις ζωές όλων και να τις μετατρέψει για μια ακόμα φορά σε κόλαση.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ: Ο ηθοποιός