Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το βιβλιοπωλείο Κλαψινάκης και οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Κλαίτης Σωτηριάδου Μπονζάι                        
Την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου και ώρα 7.30 μ.μ.                            
Το βιβλίο θα παρουσιάσει η συγγραφέας.                        
Αποσπάσματα θα διαβάσει η σκηνοθέτης και ηθοποιός Κλειώ Φανουράκη.                            
Βιβλιοπωλείο Κλαψινάκης                         
Λ. Ηγ. Γαβριήλ 59 (έναντι δημοτικού κήπου)                                
τηλ. 2831050200

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 1ου ΣΔΕ(ΝΕΑΠΟΛΗ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEONARDO

H Μπέτυ Βαλάση στην παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε. 'Λωξάντρα'

H Μπέτυ Βαλάση στην παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε. «Λωξάντρα»                                         
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θέλοντας να τιμήσει τη μεγάλη πρωταγωνίστρια και αγαπημένη ηθοποιό Μπέτυ Βαλάση την προσκάλεσε στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει την θεατρική εκδοχή της Λωξάντρας, οργανώνοντας τιμητική εκδήλωση για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο.                         
Η παράσταση «Λωξάντρα» του Κ.Θ.Β.Ε., που βασίζεται στο γνωστό έργο της Μαρίας Ιορδανίδου, συνεχίζει να παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία στο Βασιλικό Θέατρο, σε θεατρική διασκευή Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με πρωταγωνίστρια την Φωτεινή Μπαξεβάνη.                     
Η Μπέτυ Βαλάση που συνδέθηκε με την Λωξάντρα, ερμηνεύοντας τον ομώνυμο ρόλο στην ομότιτλη τηλεοπτική σειρά - η οποία προβλήθηκε από την ΕΡΤ την περίοδο 1980-81- παρακολούθησε το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου την απογευματινή παράσταση της «Λωξάντρας» στις 6.00 μ.μ.                    
Κατά τη διάρκεια της τιμητικής εκδήλωσης, που προηγήθηκε της παράστασης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε., κ. Σωτήρης Χατζάκης, την κάλεσε να ανέβει στη σκηνή όπου η Μπέτυ Βαλάση θυμήθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση την ευτυχή συνεργασία της με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο παρελθόν, τονίζοντας στη συνέχεια πόσο μεγάλο «δώρο» ήταν για την καριέρα της το γεγονός ότι ενσάρκωσε αυτό το θρυλικό ρόλο αλλά, κυρίως, το ότι γνώρισε από κοντά την σπουδαία γυναίκα και συγγραφέα του βιβλίου, Μαρία Ιορδανίδου.                                        
Μέσα σε ένα κατάμεστο θέατρο και σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, η θεατρική «Λωξάντρα», Φωτεινή Μπαξεβάνη συναντήθηκε επί σκηνής με την τηλεοπτική Λωξάντρα, παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. του Κ.Θ.Β.Ε., κ. Θωμά Τρικούκη, ενώ αναμνηστικά δώρα προσέφεραν στη Μπέτυ Βαλάση ο Ταρνανάς (Νίκος Μαγδαληνός) και η Σουλτάνα της παράστασης (Αννέτα Κορτσαρίδου).                               
Η Μπέτυ Βαλάση παρακολούθησε μαζί με τον γιο της, Νικόλα–Χάρι Μινισσάλι, την ιστορία της κοκόνας Λωξάντρας, αυτής της εξαιρετικά δυναμικής γυναίκας, που βλέπουμε να ηγείται πρόσχαρα, στοργικά και ακούραστα μιας πολυμελούς μεσοαστικής ελληνικής οικογένειας της Πόλης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.                      
Μετά το πέρας της παράστασης, το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού την ανέβασε ξανά στη σκηνή όπου συγχάρηκε όλους τους συντελεστές και ηθοποιούς δηλώνοντας το θαυμασμό της για την παράσταση αλλά και για το επιτυχημένο εγχείρημα της θεατρικής μεταφοράς του βιβλίου.                       
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος διανύει μία εξαιρετικά επιτυχημένη σεζόν, καθώς η πόλη έχει συσπειρωθεί γύρω από το θέατρό της. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η «Λωξάντρα» σε παραστάσεις επτά (7) εβδομάδων έχει συγκεντρώσει 30.500 θεατές, ενώ «Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι» 15.200 θεατές. Επίσης, η Παιδική Σκηνή του έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει 22.500 θεατές, η Νεανική Σκηνή 10.200 θεατές και το Χοροθέατρο σε 10 παραστάσεις 3.600 θεατές.                   
Γενικά, από 1η Σεπτεμβρίου 2010 μέχρι την Κυριακή 13/02/2011 έχουν δει τις παραστάσεις του Κ.Θ.Β.Ε. 91.900 θεατές (άνοδος μεγαλύτερη από 36% σε σχέση με την περσινή χρονιά).

Ο ιστότοπος του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας της Βέροιας

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, Ο ιστότοπος του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας της Βέροιας www.veriaguitarfestival.gr  βρίσκεται ανανεωμένος στη διάθεσή σας!!!                   
Από τη φετινή χρονιά η ηλεκτρονική πλατφόρμα του φεστιβάλ θα αποτελεί τη βασική οδό επικοινωνίας με κάθε ενδιαφερόμενο.                   
Θα σας παρακαλούσαμε να την επισκεφτείτε για να βρείτε πληροφορίες που αφορούν  στις δράσεις του Φεστιβάλ (διαγωνισμοί, βραβεία, συναυλίες, σεμινάρια, διαλέξεις και εκθέσεις), για να ενημερωθείτε σε θέματα που αφορούν στην συμμετοχή, την μετάβαση και τη διαμονή σας στη Βέροια όπως επίσης και για να “κατεβάσετε” τα στοιχεία κι έντυπα που σας ενδιαφέρουν.                  
Στην υποσελίδα επικοινωνία του βασικού μενού θα βρείτε τηλεφωνικά νούμερα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις μέσα από τις οποίες μπορείτε να μεταφέρετε τις εντυπώσεις, τα σχόλιά και φυσικά τις ερωτήσεις σας σχετικά με το φεστιβάλ.                
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε σας απορία και διευκρίνηση και φυσικά θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά!!!                   
Φιλικά,                      
ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΚΒ,                    
Κώστας Μακρυγιαννάκης

2011, ΕΤΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ

24γράμματα.

24γράμματα.                                                               
Ηλεκτρονικό περιοδικό για τη Γλώσσα, την Ιστορία και τον Πολιτισμό.                        
Η λέξη της εβδομάδας από τα 24γράμματα:                              
Τι σημαίνει το επώνυμο Καρατζαφέρης; Γράφει ο Γιώργος Δαμιανός                      
Παρουσίαση με λίγα λόγια:                   
Η γλωσσική ιστορία του επωνύμου Καρατζαφέρης, ίσως καθησυχάσει όσους αγωνιούν για την τύχη της Ελληνικής γλώσσας ανάμεσα σε τόσες ξένες λέξεις. Ίσως τους βοηθήσει να καταλάβουν ότι τα ονόματα Χασάν, Αμπντούλ και άλλα μπορούν να μπουν στη ζωή μας, δίχως να αλλοιωθεί η ταυτότητα του πολιτισμού μας.                             
Σχετικά με το επώνυμο Καρατζαφέρης είναι γνωστό ότι το πρώτο συνθετικό Καρά, στην Τουρκική γλώσσα, σημαίνει “Μαύρος”. Στην ελληνική γλώσσα αφομοιώθηκε πλήρως είτε με την κυριολεκτική σημασία, π.χ. καραμπογιά, καραγκιόζης (goz: μάτι> καραγκιόζης =μαυρομάτης), Καραγιάννης (: Μαυρογιάννης) κ.ά., είτε με την υποτιμητική/μειωτική σημασία, π.χ.: καράβλαχος, καράγυφτος κ.ά.                     
Το β’ συνθετικό του επωνύμου Καρατζαφέρης (-τζαφέρης) δημιουργεί κάποια προβλήματα στην ετυμολογική ανάλυση, επειδή υπάρχουν διάφορες ερμηνείες, όπως:                     
α. Κατά την πρώτη εκδοχή το β΄ συνθ. του επωνύμου Καρατζαφέρης > -τζαφέρης παράγεται από τον πολύτιμο λίθο ζαφείρι < αρχ. ελλ. σάπφειρος > λατ. Sappirus (κάποιοι το συνδυάζουν και με το εβρ. Sappir, αλλά, γενικά, είναι άγνωστη η αρχική προέλευση της λέξης. Σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία το επώνυμο Καρατζαφέρης σημαίνει Μαύρο Ζαφείρι (μάλλον απίθανο, γιατί είναι άσχετο με την ελληνική φύση). 24γράμματα                                    
β. Η δεύτερη εκδοχή για το β’ συνθετικό -τζαφέρης είναι ότι προέρχεται από το μεσαιωνικό ουσιαστικό της Αλβανικής γλώσσας “τζαφέρ” που σημαίνει “άλογο”.                       
Στην Αραβική, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, σημαίνει και γάιδαρος. Στην Ελληνική θα αποκαλούσαμε το επώνυμο Καρατζαφέρη ως “μαυροάλογο” ή “μαυρογάιδαρο”                       
γ. Στα Τούρκικα το όνομα Τζαφέρ είναι πολύ διαδεδομένο π.χ. Τζαφέρ Ταγιάρ (Çafer Tayar), στρατηγός του τουρκικού στρατού, αλβανικής καταγωγής. Το όνομα Τζαφέρ έφτασε στην Τούρκικη γλώσσα από την Αραβική. Πρόκειται για το μεταλλαγμένο “Ja’far”, جعفر , το οποίο είναι ένα πολύ συνηθισμένο Αραβικό όνομα.                     
Ο πιο γνωστός Ja’far ήταν ο Ja’far ibn Abī Tālib (ο Τζαφάρ γιος το Abi Ταλέμπ) ο οποίος ήταν ο Θείος το Προφήτη Μωάμεθ, με το παρατσούκλι Ja’far at-Tayyār (δηλαδή ο Ja’far, ο ιπτάμενος, που βρισκόταν παντού και ανακατευόταν με όλα). Ο Άλλος γνωστός “Ja’far” ήταν ο έκτος Ιμάμης των Σιιτών, ο Ja’far al Sadeq (ο Ja’far, ο Τίμιος)*.                      
Για το λήμμα Ja’far υπάρχει αναφορά στο λεξικό του Deh’khoda. To λεξικό αναφέρει ένα ποίημα του 14ου αιώνα : «είδα τον Τζαφάρ πάνω στο τζαφάρ (: γάιδαρο) που έτρωγε τζαφαρί (: μαϊντανό) και πέρασε από το τσαφάρ (: γέφυρα)» (μεταφρ. Κ. Ραχίμι).                        
Πρόκειται για ένα λογοπαίγνιο, γιατί στην Αραβική ο μαϊντανός, η γέφυρα και ο γάιδαρος αναφέρονται ως Τζαφάρ. 24γράμματα                                                    
Ποιος να ξέρει αν η ετυμολογική καταγωγή του επωνύμου Καρατζαφέρης είναι Ελληνική, Τούρκικη, Αραβική, Εβραϊκή; Σίγουρα, όμως, όταν βλέπω τον Αμπντούλ και τον Χασάν στα φανάρια ξέρω ποιο θα είναι το μέλλον των απογόνων τους, μετά από αιώνες, αν παραμείνουν στην Ελλάδα. Ίσως θα ονομάζονται Αμπντουλίδης ή Χασανάκης.                             
Ίσως θα γίνουν Πατριώτες, Κήνσορες, Τιμητές, θα μιλάνε στην τηλεόραση μπροστά από Σημαίες και Αγίους και θα προσπαθούν να επαναφέρουν τους παραστρατημένους Έλληνες στο σωστό δρόμο.                                   
Αφήνω τον πεινασμένο Χασάν και Αμπντούλ να μου καθαρίσουν το παρ-μπριζ στα φανάρια και σιγοτραγουδώ :                                    
“…γέλα, γέλα πουλί μου, γέλα, είναι η ζωή μια τρέλα…”                                
* Σημείωση: Για τη μετάλλαξη του Ja’far σε Τζαφέρης έχουμε δύο μεταβάσεις, αρχικά από τα Αραβικά στα Τούρκικα και μετά στα Ελληνικά. Όταν υπάρχουν δυο -α- στις λέξεις που μεταφέρονται από τα Αραβικά στα Τούρκικα, το πρώτο -α- προφέρεται βαθύ -α- , και το δεύτερο προφέρεται -ε-. Το Ja’far στα Τουρκικά προφέρεται CÂFER και γι αυτό έφτασε στα Ελληνικά ως Τζαφέρ > Τζαφέρης.                                  
Διαβάστε, επίσης, την ιστορία του επωνύμου “Πάγκαλος”                                      
Την επόμενη εβδομάδα: τι σημαίνει το επώνυμο Καραμανλής.                                     
και 1165 άρθρα στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.                            
Δωρεάν e-books (προστέθηκαν 12 νέα ψηφιακά βιβλία).                            
Θεματική Βιντεοθήκη (ιστορία-τέχνη-επιστήμες) 24γράμματα                                                   
Δείτε όλο το αρχείο από την “λέξη της εβδομάδας” αλλά και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα στη διεύθυνση www.24grammata.com.                                
Μπορείτε να εγγραφείτε για να ενημερώνεστε για τα εβδομαδιαία ανανέωση από τα 24γραμματα, στη διεύθυνση http://24grammata.com/?page_id=6.                                                    
24γραμματα© 2011.                                 
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.                            
Ανάπτυξη από τα 24γραμματα