Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Όμορφη πόλη (βασισμένο στο ομώνυμο τραγούδι σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Γιάννη Θεοδωράκη (με CD) -Σειρά Με αφορμή ένα τραγούδι 1
Βιβλία με CD
»
Σειρά Με αφορμή ένα τραγούδι
Συγγραφέας: Μάρω Θεοδωράκη
Μουσική: Μάρω Θεοδωράκη
Τραγούδι: Μάριος Φραγκούλης
Εικονογράφος: Νέστορας Ξουρής
Έτος:25 Φεβρουαρίου 2010
Σχήμα:21x29
Σελίδες:48
Εξώφυλλο:Σκληρό
ISBN:978-960-6864-36-0
ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ

Κι όμως τα όνειρα βγαίνουν αληθινά! Η Αννιώ θα ταξιδέψει στα Χανιά, στην Όμορφη Πόλη του πατέρα της με τα χιλιάδες χρώματα, τις φωνές, τις μουσικές. Η μυρωδιά από τη θάλασσα, το θυμάρι και το γιασεμί είναι η καλύτερη αρχή για τις διακοπές της. Οι φίλοι της, ο παππούς ο Σήφης κι η χρυσοχέρα γιαγιά θα την κατακτήσουν και θα τη μαγέψουν με την αλήθεια τους. Ακολουθήστε την Αννιώ μέχρι τον Γαλατά, ξελογιαστείτε με τις πειρατικές αποδράσεις του Λευτέρη και του Γιώργη και βουτήξτε από τα λαξεμένα βράχια μαζί τους…
Για την «Όμορφη Πόλη» της Μάρως Θεοδωράκη

Τελικά φαίνεται ότι τα καλλιτεχνικά γονίδια της οικογένειας τα πήρε πάνω της η αγαπημένη μου ανιψιά, η Μάρω Θεοδωράκη. Πιανίστα, συνθέτης, αλλά και συγγραφέας! Πόσο λυπάμαι που ο Γιάννης, ο αδελφός μου και πατέρας της, δεν ζει για να την καμαρώνει όπως εγώ. Όμως αυτή τη φορά, με την «Όμορφη πόλη», δεν καμαρώνω μόνο, αλλά και συγκινούμαι βαθύτατα, γιατί με το μεστό και πανέμορφό της κείμενο αγγίζει ό,τι πολυτιμότερο έχω μέσα μου: την οικογένεια και το χωριάτικο σπίτι μας στον Γαλατά Χανίων, όπου έζησα τις ωραιότερες μέρες της ζωής μου λουσμένες στο φως της ευτυχίας, της χαράς και του γέλιου του «παππού» και της «γιαγιάς» της ιστορίας, δηλαδή του μπαμπά και της μαμάς μου, αλλά και του αδελφού μου, καθώς ήμαστε μαζί ένα κουβάρι αγκαλιασμένοι... Χωρίς αυτή την αγκαλιά η ζωή μου άλλαξε για πάντα. Τη σκέφτομαι και την αποζητώ κάθε στιγμή. Γι’ αυτό, Μάρω, σ’ ευχαριστώ που με οδήγησες ξανά κοντά τους... Κι ας ξέρω πως ονειρεύομαι...
Μίκης Θεοδωράκης

Αθήνα 21/12/2009

ΛΑΙΚΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΒΑΛΚΑΝΙΑ στο Μουσικό Χωριό 2012

Διεθνής Μουσική Κοινότητα
www.music-village.gr
Αγαπητοί φίλοι του Μουσικού Χωριού, καθώς οδεύουμε προς την τελευταία φάση των αιτήσεων συμμετοχής για τα μουσικά εργαστήρια του Μουσικού Χωριού 2012, σας αποστέλλουμε σταδιακά μία τελευταία σειρά ενημερώσεων για όλες τις κατευθύνσεις που θα λειτουργήσουν φέτος.
ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΒΑΛΚΑΝΙΑ»
ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ:
26 ΑΥΓ - 1 ΣΕΠΤ
ΠEΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

«Gaindaman ΙΙ»
Eργαστήριο για τις γκάιντες και τα καβάλια Μακεδονίας & Θράκης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΗΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ
Μετά από ένα αβάσταχτο κενό 4 ετών οι άσκαυλοι επιστρέφουν! Αυτό το εργαστήριο έχει σαν στόχο την ανάδειξη των διαφόρων ειδών γκάιντας και καβάλ της Νότιας Βαλκανικής και ειδικότερα, για αυτήν την χρονιά, της Μακεδονίας και της Θράκης.
Επίσης, αποσκοπεί στην δημιουργία ενός μόνιμου πυρήνα σπουδαστών, έτσι ώστε να δημιουργήσει τα κατάλληλα ερεθίσματα για την διάσωση, εκμάθηση και καλλιέργεια της αρχαιότερης οικογένειας πνευστών οργάνων των Βαλκανίων.
Ακόμη, θέτει προβληματισμούς και προτείνει δρόμους που θα επιτρέψουν τη χρήση της γκάιντας μέσα στα πλαίσια της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας.
«The G-string of Pythagoras» + «Music Village Balkan Brass Βand»
HAYDEN CHISHOLM (NEA ZHΛΑΝ∆ΙΑ/ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ) - ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΤΟΪΚΟΣ
Κατά τα τελευταία 6 χρόνια τα εργαστήρια σαξοφώνου και μουσικής έκφρασης του Hayden έχουν προσελκύσει και διευρύνει τους μουσικούς ορίζοντες μερικών από τους πιο ταλαντούχους εκτελεστές πνευστών σε όλη την Ευρώπη. Φέτος το εργαστήριο του στο Μουσικό Χωριό διευρύνεται μέσα από τη συνεργασία του με τον κορυφαίο Βαλκάνιο τρομπετίστα Παντελή Στόικο.
Το «The G-string of Pythagoras» εξερευνά το ρόλο των αρμονικών (overtones), των αρχαίων κουρδισμάτων και των αρχετυπικών μουσικών τρόπων στις σύγχρονες εκτελεστικές πρακτικές των πνευστών οργάνων. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα μελετήσουμε τα μικροδιαστήματα, τις τεχνικές αναπνοής, τα σύνολα πνευστών, τον αυτοσχεδιασμό, τις πειραματικές τεχνικές και πολλά άλλα. Επίσης, θα ερμηνεύσουμε συνθέσεις του Hayden, του Παντελή αλλά και των σπουδαστών.
Τα πρωινά οι μουσικοί χωρίζονται σε ομάδες και δουλεύουν ξεχωριστά με τους δύο εισηγητές.
Τα απογεύματα, στα πλαίσια του κύκλου «Music Village Balkan Brass Βand», για πρώτη φορά θα ενορχηστρώσουμε σκοπούς της νότιας Βαλκανικής, καθώς και συνθέσεις του Παντελή Στόικου, ο οποίος και θα συντονίσει τις πρόβες μαζί με τον Hayden. Μέσα από τα κομμάτια αυτά και τις επεξεργασίες τους θα εντρυφήσουμε στην άρθρωση και την απόδοση του μελισματικού χαρακτήρα της μουσικής αυτής. Πολύ πιθανό να κερδίσουμε τον τίτλο της πρώτης, αυθεντικής Balkan Brass Band που είδε ο Άγιος Λαυρέντιος!!!
Παρότι το εργαστήριο απευθύνεται κυρίως σε εκτελεστές χάλκινων πνευστών, θα δεχτούμε στη μπάντα μας κάθε πνευστό ή άλλο όργανο με ενδιαφέρον για τα παραπάνω.
«The Happy Hour Orchestra» ΙΙ
Ένα εργαστήριο για την ενορχήστρωση και τον αυτοσχεδιασμό
ΜΑΡΘΑ ΜΑΥΡΟΕΙ∆Η - ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
Ο Αντώνης Απέργης και η Μάρθα Μαυροειδή δημιουργούν και συντονίζουν μία χορωδία από όργανα και μία ορχήστρα από φωνές.
Το εργαστήριο έχει δύο στόχους:
Ο πρώτος είναι να πειραματιστούν οι μαθητές με τους διαφορετικούς ρόλους που μπορεί να πάρει ένα όργανο ή μια φωνή μέσα σε μια ορχήστρα. Μπορεί, για παράδειγμα, ένα φωνητικό σύνολο να κρατήσει συνοδεία στο σόλο ενός μπάσου ή ενός κρουστού, ή να αντικαταστήσει το μέρος ενός κουαρτέτου εγχόρδων;
Ο δεύτερος στόχος είναι η εξοικείωση με διάφορες τεχνικές αυτοσχεδιασμού. Πώς μπορεί κανείς, έχοντας για πρώτες ύλες απλά μουσικά στοιχεία, να οδηγηθεί σε μία αυθόρμητη σύνθεση;
Σκοπός του εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη της μουσικής αντίληψης, για αυτό δεν απαιτείται γνώση παρτιτούρας.
Το εργαστήριο αποτελείται από δύο ομάδες: μία με όργανα (Αντώνης Απέργης) και μία με φωνές (Μάρθα Μαυροειδή).
Το πρωί οι δύο ομάδες θα δουλεύουν χωριστά και το απόγευμα θα βρίσκονται μαζί για να συμπράξουν.
Στο τέλος συναυλία!
«Ζυγιές του Ανατολικού Αιγαίου και σαντουρόβιολα ΙΙ»
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΚΟΥΒΕΝΤΑΣ (βιολί) - ΣΟΛΩΝ ΛΕΚΚΑΣ (τραγούδι) - ΑΝ∆ΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ (σαντούρι)
Το εργαστήρι για τις στεριανές ζυγιές θα λειτουργήσει για έβδομη συνεχή χρονιά, συνεχίζοντας να λειτουργεί με θεματικές/αφιερώματα σε συγκεκριμένα μουσικά ιδιώματα.
Φέτος, και μετά από τη μεγάλη επιτυχία της περσινής χρονιάς, οι σπουδαστές του εργαστηρίου θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τη λαϊκή μουσική του Ανατολικού Αιγαίου, σε ένα δεύτερο κύκλο μαθημάτων. Έμφαση θα δοθεί στους οργανικούς σκοπούς Λέσβου, Χίου και Λήμνου και Σάμου, καθώς και στον αμανέ και τους αργόσυρτους «μερακλίδικους» φωνητικούς σκοπούς της Λέσβου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στη τυπική ζυγιά της περιοχής, τα «σαντουρόβιολα».
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι μουσικοί θα κινηθούν σε τρία συμπληρωματικά επίπεδα:
1. Πρωινή σπουδή και μελέτη του ρεπερτορίου ανά όργανο (φωνή, βιολί, λαούτο, σαντούρι)
2. Μελέτη και εκτέλεση του ρεπερτορίου σε ζυγιές ή μικρές ορχήστρες (απογεύματα)
Το αποτέλεσμα των παραπάνω εργασιών θα παρουσιαστεί σε συναυλία/αφιέρωμα διδασκόντων και σπουδαστών.
Οι αυτοσχεδιαστικές φόρμες στην Ελληνική δημοτική μουσική:
Σκάροι, ταξίμια, μοιρολόγια και «ζουρνατζίδικα»
ΜΑΝΟΣ ΑΧΑΛΙΝΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το υψηλό επίπεδο των νέων μουσικών που ασχολούνται με το δημοτικό ρεπερτόριο στην Ελλάδα καθώς και η όλο και μεγαλύτερη προσέλευση εξαιρετικών μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θέλουν να κατακτήσουν την τέχνη του ελληνικού κλαρίνου δημιούργησε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα αυτόνομο εργαστήριο για το όργανο αυτό.
Φέτος, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος θα αφιερώσει τα μαθήματα του επάνω σε ένα από τα απαιτητικότερα ρεπερτόρια του κλαρίνου: αυτά που βασίζουν τη δομή και την εξέλιξη τους επάνω στην τέχνη του αυτοσχεδιασμού. Το εργαστήριο είναι ανοικτό σε όλους τους μουσικούς με ενδιαφέρον προς αυτήν τη θεματική.
Μικρασιατικό τραγούδι & χορός
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΥ (τραγούδι) - ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ (χορός)
Το τραγούδι ως τρόπος έκφρασης στην καθημερινότητα των Μικρασιατών, από την εργασία μέχρι το γλέντι.
Ο χορός ως αναπόσπαστο στοιχείο της μουσικής έκφρασης, ως φυσική πράξη για τον τραγουδιστή, τον οργανοπαίχτη, τον ακροατή.
Όπου τα μέλη μιας μουσικής κοινότητας αλληλεπιδρούν, χωρίς να διαχωρίζονται σε ενεργά (τραγουδιστής, μουσικός) ή παθητικά (ακροατής).
Η συμμετοχή, η μέθεξη, η επικοινωνία, η ολοκλήρωση της μουσικής πράξης.
Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται τόσο σε τραγουδιστές όσο και σε εκτελεστές οργάνων με συνάφεια στο μικρασιατικό ιδίωμα, καθώς και σε χορευτές που θα θελήσουν να το παρακολουθήσουν αυτόνομα ως ξεχωριστό εργαστήριο. Tο οργανικό σύνολο θα συντονίσει ο Σωκράτης Σινόπουλος.

Ψηφιακά βιβλία

Το δώρο του χιονιού
Βασίλης Κολοβός
ISBN: 978-960-03-5501-7

Φεβρουάριος
Θοδωρής Γεωργακόπουλος
ISBN: 978-960-03-5447-8

Το μυστικό της σπηλιάς
Μπέσση Λιβανού 

ISBN: 978-960-03-5466-9

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ LIVE Το Σκαλοπάτι σου