Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Οι εγγραφές για την Αϊ-Βασιλική Ακαδημία ξεκίνησαν 🎅

 


Νέες κυκλοφορίες • Δεκέμβριος 2023

 


ΟΥΡΣΟΥΛΑ Κ. ΛΕ ΓΚΕΝΠέντε δρόμοι προς τη συγχώρεση
Μετάφραση: Χριστόδουλος Λιθαρής
Η μοναδική Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν μας ταξιδεύει ξανά στους δικούς της κόσμους με ιστορίες που εκτυλίσσονται σ’ ένα απώτερο μέλλον και σ’ ένα απώτερο σύμπαν, στο ίδιο σύμπαν που τοποθετεί τον Αναρχικό των ∆ύο Κόσμων και Το αριστερό χέρι του σκότους. Με τις πέντε ιστορίες του τόμου ολοκληρώθηκε το 2017 ο τόμος που πρωτοκυκλοφόρησε το 1995 με τέσσερις ιστορίες και τίτλο Τέσσερις δρόμοι προς τη συγχώρεση. Οι ιστορίες είναι ενταγμένες στον Χαϊνικό Κύκλο, τον κόσμο όπου η Λε Γκεν ξεδιπλώνει το χρονικό της Οικουμένης, της γαλαξιακής συνομοσπονδίας των αποικιών του μητροπολιτικού πλανήτη Χάιν.
Σ’ αυτό το σύμπαν, σε μια μακρινή γωνιά του, βρίσκουμε τους δίδυμους πλανήτες Βερέλ και Γεοβέ, των οποίων οι λαοί χωρίζονται σε «ιδιοκτήτες» και «αποκτήματα», το δε σύστημά τους στηρίζεται στην απόλυτη ανισότητα και έχει τη μορφή σκληρής πατριαρχίας. Στον Γεοβέ, όμως, τα «αποκτήματα» εξεγείρονται εναντίον των «ιδιοκτητών» ανατρέποντας την καθεστηκυία τάξη, γεγονός που δημιουργεί αναστάτωση στον Βερέλ, καθώς φοβούνται εκεί ότι θα μεταφερθεί και σ’ αυτούς η εξέγερση και ο εμφύλιος.
Η Λε Γκεν θέτει κι εδώ τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα που διατρέχουν το έργο της σε σχέση με τη φύση της ελευθερίας, τα δικαιώματα στην ταυτότητα και το φύλο, το περιβάλλον, την εξουσία και την καταπίεση. Άραγε θα πάψει ποτέ ο άνθρωπος να παλεύει για όσα τον ταλανίζουν; Ή είναι στην ανθρώπινη φύση η αέναη αναζήτηση, το ανικανοποίητο, η διαρκής εξέλιξη;

Η συγγραφέας Ούρσουλα Κρέμπερ Λε Γκεν (Ursula Kroeber Le Guin) γεννήθηκε το 1929 στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, κόρη του ανθρωπολόγου Άλφρεντ Κρέμπερ και της συγγραφέως Θεοδώρας Κρέμπερ. Παντρεύτηκε με τον ιστορικό Τσαρλς Α. Λε Γκεν (σωστή προφορά Γκουίν) και απέκτησαν τρία παιδιά. Η Ούρσουλα K. Λε Γκεν υπήρξε παραγωγικότατη. Έγραψε σε πεζό και έμμετρο λόγο, λογοτεχνικά όσο και δοκιμιακά κείμενα, ενώ καταπιάστηκε και με τη μετάφραση (Τάο Τε Τσινγκ, του Λάο Τσε). Κέρδισε από νωρίς την εκτίμηση κοινού και κριτικών για τη μεστή και ακριβή της γλώσσα, το σπάνιο αφηγηματικό της χάρισμα και τους αληθινούς χαρακτήρες που έπλαθε, όσο και για τις ριζοσπαστικές της ιδέες. Εμπλουτίζοντας τον χώρο του Φανταστικού με κοινωνικούς, ανθρωπολογικούς και φιλοσοφικούς προβληματισμούς, επέδρασε καταλυτικά στην εξέλιξη της λογοτεχνίας. Σημαντικότερες διακρίσεις της τα πέντε βραβεία Χιούγκο, τα πέντε βραβεία Νέμπιουλα και το Μετάλλιο ∆ιακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα από το National Book Foundation το 2014. Πέθανε στις 22 Ιανουαρίου του 2018 στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

• Μετάφραση: ­­Χριστόδουλος Λιθαρής
• Επιμέλεια: Έλενα Γιαννούλα
• Εξώφυλλο: Κάτια Κουτσαφτή
• ISBΝ: 978-960-521-343-5
• ΣΧΗΜΑ 14x21
• ΣΕΛΙΔΕΣ: 400
• TIMH: 18,43

ΜΕΡΙ ΑΝΝ ΣΕΦΕΡ & ΑΝΝΙ ΜΠΑΡΟΟΥΖΗ Λέσχη Ανάγνωσης και Πατατόπιτας του Γκέρνζι
Μετάφραση: Αντουανέττα Καλλέγια
«...Απορώ πώς έφτασε το βιβλίο μέχρι το Γκέρνζι. Ίσως υπάρχει κάποιο ένστικτο που κάνει τα βιβλία να βρίσκουν το σπιτικό τους και τους κατάληλλους αναγνώστες τους...»
Από τους μαγευτικούς βράχους και τους κατάλευκους αμμουδερούς κόλπους ως τα υπέροχα λιθόστρωτα του Σεντ Πίτερ Πορτ, το Γκέρνζι είναι ένα πανέμορφο νησί να τριγυρνάς. Σ’ αυτό, λοιπόν, το νησί της Μάγχης καταφθάνει το 1946, στον απόηχο του πολέμου, η νεαρή συγγραφέας Τζούλιετ Άστον ενόσω ψάχνει να βρει θέμα για το βιβλίο της. Τελικά την πηγή έμπνευσης τη βρίσκει στους κατοίκους του Γκέρνζι, που της μαθαίνουν την αξία των μικρών πραγμάτων και πόσο βοηθούν τους ανθρώπους να μεγαλουργούν, υπηρετώντας έννοιες σαν την αγάπη, την ειρήνη κόντρα στον πόλεμο, τη γενναιότητα, την αυτοθυσία, τη συντροφικότητα. Κι ύστερα ήρθε ο έρωτας...
Εντέλει όλοι και όλα, και οι Νησιώτες και η Τζούλιετ και τα βιβλία, πρωταγωνιστούν στο ανά χείρας ρομαντικό επιστολικό μυθιστόρημα των Μέρι Ανν Σέφερ και Άννι Μπάροουζ, Η Λέσχη Ανάγνωσης και Πατατόπιτας του Γκέρνζι, που για έντεκα εβδομάδες κατείχε την πρώτη θέση στη λίστα των ευπώλητων των Νιου Γιορκ Τάιμς και έγινε μπεστ σέλερ πουλώντας πάνω από 7,5 εκατομμύρια αντίτυπα, το δε 2018 γυρίστηκε σε ταινία που προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Ένας ύμνος στην αθωότητα με την οποία αφοσιώνονται κάποιοι άνθρωποι στο νόημα και την ουσία της ζωής.

Η Μέρι Ανν Σέφερ (1934-2008) ήταν αμερικανίδα συγγραφέας, επιμελήτρια, βιβλιοθηκονόμος και υπάλληλος βιβλιοπωλείου.
Έγινε γνωστή μετά θάνατον με την έκδοση του βιβλίου Η Λέσχη ανάγνωσης και Πατατόπιτας του Γκέρνζι, που το συνέγραψε με την ανιψιά της, Άννι Μπάροουζ. Γεννήθηκε στο Μάρτινσμπεργκ της ∆. Βιρτζίνια και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Παντρεύτηκε το 1956 τον Καρλ Ρίτσαρντ Σέφερ, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες.
Η Άννι Μπάροουζ γεννήθηκε το 1952 στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. Είναι γνωστή και ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Συνέγραψε με τη Μέρι Ανν Σέφερ το Η Λέσχη Ανάγνωσης και Πατατόπιτας του Γκέρνζι.
Έκανε σπουδές Αγγλικής Λογοτεχνίας και κατόπιν Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ. ∆ούλεψε ως επιμελήτρια εκδόσεων πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες.

• Μετάφραση: ­­Αντουανέττα Καλλέγια
• Επιμέλεια: Μαρίνα Καρρά
• Εξώφυλλο: Ξένια Τρύφων
• ISBΝ: 978-960-521-344-2
• ΣΧΗΜΑ 14x21
• ΣΕΛΙΔΕΣ: 336
• TIMH: 17,80