Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Η Μαρία Θωίδου στο «Παρά θιν’ αλός»

Με τη συναυλία της Μαρίας Θωίδου συνεχίζονται και σήμερα 02/09/2011 οι εκδηλώσεις του «Παρά θιν' αλός». Η συναυλία θα δοθεί στο δασάκι του Κόδρα, στις 9 το βράδυ με γενική είσοδο 5 ευρώ
Θα τη συνοδεύσουν στο πιάνο ο Φίλιππος Κωσταντέλης, στο κοντραμπάσο ο Αγαμέμνων Μάρδας και στα ντραμς ο Νίκος Ψωφογιώργος.
Η Μαρία Θωίδου, τραγουδίστρια, ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός, γεννήθηκε στην Φλώρινα. Σπούδασε μουσική και κλασσικό τραγούδι στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και στην Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου της Λειψίας. Eπίσης είναι απόφοιτος του Τμήματος Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσσαλονίκης.
Συνθέτει και ερμηνεύει τη μουσική της από το 1994 αφήνοντας το δικό της αποτύπωμα στη σκηνή της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.
Έχει ηχογραφήσει τέσσερις προσωπικούς δίσκους σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ έχει συνεργαστεί δισκογραφικά και επί σκηνής με πολλούς διακεκριμένους καλλιτέχνες, όπως οι Σωκράτης Μάλαμας, Νίκος Παπάζογλου, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Θύμιος Ατζακάς, Goran Bregovic και πολλούς άλλους.
Έχει εμφανιστεί σε πλήθος ευρωπαϊκών μουσικών φεστιβάλ και έχει ηχογραφήσει για το ΒΒC καθώς και το Γερμανικό, το Ολλανδικό και το Βελγικό κρατικό ραδιόφωνο.
Έχει αναπτύξει μουσικοπαιδαγωγική δράση σε σχολεία, ωδεία και πολιτιστικά κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει συνεργαστεί ως παιδαγωγός με το Ευρωπαϊκό Σχολείο του Βερολίνου «Αθηνά» (2002-2004).
Έπειτα από μία δεκαετία περιπλάνησης στην Ευρώπη και διαμονής στο Βερολίνο επέστρεψε πρόσφατα στην Ελλάδα, όπου, παράλληλα με τις εμφανίσεις της, εργάζεται στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων των φοιτητών.
Επίσης διδάσκει Μονωδία στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.
Τέλος, συνεργάζεται με το διεθνές φεστιβάλ Music Village (Μουσικό Χωριό), στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, όπου είναι υπεύθυνη για το Εργαστήρι Φωνητικής Εξερεύνησης.
Χορηγοί: Cosmote, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Υποστηρικτές: Tetralux Stores, HouseCons, Τέντες Κύρου, Ανώτερη Δραματική Σχολή «Ανδρέας Βουτσινάς».
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, www.agelioforos.gr, Κοσμοράδιο 95.1, PlusRadio 102.6, Flash 99.4 http://petridisradio.blogspot.com/
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Νίκος Ηλιάδης, τηλ. 6946 656203, nhliadis@yahoo.gr & presspodk@yahoo.com

40ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ

Φίλες και φίλοι
Σας ενημερώνουμε ότι απ την Παρασκευή 2 ως την Κυριακή 18-9-2011 θα πραγματοποιηθεί το 40ο Φεστιβάλ βιβλίου που διοργανώνει ο Σ.ΕΚ.Β..
Θα μας βρείτε στο περίπτερο Νο 36.
Ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ:
Δευτέρα - Πέμπτη από τις 6 ως τις 10:30μ.μ. Παρασκευή και Σάββατο 6 ως 11μ.μ. Κυριακή 10:30π.μ. ως 10:30μ.μ.
Επιπλέον θα θέλα να σας ενημερώσουμε ότι το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Διάπλαση θα λειτουργεί:
Δευτέρα και Τετάρτη 9π.μ. - 4 μ.μ. Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 9π.μ. ως τις 8:30 μ.μ. και Σάββατο 9 π.μ. με 3μ.μ.

Αυγουστιάτικο Φεγγάρι


Σινέ Αύρα


ΑΠΟ 1/9/11 ΕΩΣ 7/9/11 ΕΒΔΟΜΑΔΑ OSCAR
Με ένα εισιτήριο βλέπετε 2 ταινίες !
ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ : 9.00 μ.μ
Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ -THE KING'S SPEECH με τους ΓΚΑΙ ΠΙΡΣ , ΕΛΕΝΑ ΜΠΟΝΑΜ ΚΑΡΤΕΡ , ΤΖΕΦΡΙ ΡΑΣ , ΜΑΙΚΛ ΓΚΑΜΠΟΝ , ΚΟΛΙΝ ΦΕΡΘ
Υπόθεση:
O Άλμπερτ, Δούκας του Γιορκ και αρκετά κλειστός χαρακτήρας, ταλαιπωρείται από μια εξουθενωτική δυσκολία στην ομιλία.
Ύστερα από ένα δημόσιο σκάνδαλο, ο Άλμπερτ πρέπει να αναλάβει τον θρόνο στη θέση του αδερφού του, Ντέιβιντ. Παρά το πρόβλημά του, είναι πλέον αυτός ο βασιλιάς.
Η σύζυγός του Ελίζαμπεθ, βρίσκει έναν λογοθεραπευτή, τον Λάιονελ Λογκ, και έτσι μια σημαντική φιλία γεννιέται ανάμεσα στους δύο άντρες, που δεν διορθώνει απλά την ομιλία του Άλμπερτ, αλλά και τον βοηθά να βρει το σθένος να κυβερνήσει ως βασιλιάς.
Δείτε το τρέιλερ
ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ: 11.00 μ.μ
ΜΑΥΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ - BLACK SWAN με τους ΓΟΥΙΝΟΝΑ ΡΑΙΝΤΕΡ, ΒΕΝΣΑΝ ΚΑΣΕΛ, ΝΑΤΑΛΙ ΠΟΡΤΜΑΝ, ΜΙΛΑ ΚΟΥΝΙΣ
Υπόθεση:
Η Νίνα είναι μια μπαλαρίνα στην Νέα Υόρκη και ο χορός παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της, όπως γίνεται συνήθως στα επαγγέλματα αυτά. Ζει με την ψυχαναγκαστική πρώην μπαλαρίνα μητέρα της, η οποία της ασκεί ασφυκτική πίεση.
Όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τόμας Λίροϊ αποφασίζει να αντικαταστήσει την πρίμα μπαλαρίνα για την παράσταση "Η Λίμνη των Κύκνων", η Νίνα είναι η πρώτη του επιλογή, αλλά θα πρέπει να κερδίσει τον ρόλο από την ανταγωνίστριά της, την νέα χορεύτρια Λίλι.
Καθώς αναπτύσσεται μια ιδιόμορφη φιλία ανάμεσα στις δύο αν τίπαλες χορεύτριες, η Νίνα έρχεται όλο και περισσότερο σε επαφή με την σκοτεινή της πλευρά.
Δείτε το τρέιλερ

«Το νερό στο στόχαστρο των πολυεθνικών». Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, στις 19:30

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, στις 19:30 μ.μ σας προσκαλούμε όλες και όλους στην ανοιχτή εκδήλωση του περιοδικού Άρδην και της Εφημερίδας Ρήξη, με θέμα, το πιο πολύτιμο αγαθό, το Νερό.                                        
Στις 19:30, στον εναλλακτικό χώρο πολιτικής και πολιτισμού του περιοδικού Άρδην στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή προβολή της ταινίας «Ακόμα και η Βροχή» (2010), που περιγράφει τον αγώνα ιθαγενών μετά την πώληση αποθεμάτων νερού σε μια πολυεθνική εταιρία. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με θέμα:                                 
Το νερό στο στόχαστρο των πολυεθνικών, κινήσεις προστασίας του νερού στην Ελλάδα και τη Λατινική Αμερική.                                    
Θα μιλήσουν μέλη της πρωτοβουλίας 136. gr και του περιοδικού Άρδην.                                
Εναλλακτικός χώρος πολιτικής και πολιτισμού του περιοδικού Άρδην και της εφημερίδας Ρήξη                                 
Βαλαωρίτου 1& Δωδεκανήσου γωνία (έναντι ΟΑΕΔ).                                       
τηλ επικοινωνίας 2310 543 751.                                    
email ardinthess@gmail.com                          
http://ardinthess.wordpress.com/

7η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας


ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Λ. ΝΙΚΗΣ 1, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τ.Κ. 54624
ΤΗΛ: 2310227822
FAX: 2310227213 www.neolaia.poe.org.gr
neolaia@poe.org.gr
Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος σας προσκαλεί στην έναρξη των εργασιών της 7ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 20.00 στις κατασκηνώσεις της ΚΟΡΕΛΚΟ στον Κάλαμο Αττικής.
Οι εργασίες της συνάντησης, η οποία διοργανώνεται χάριν της γενναίας οικονομικής υποστήριξης της Περιφέρειας Αττικής, θα είναι όπως κάθε χρόνο διάρκειας τριών ημερών και φέτος οι νέοι επέλεξαν ως θέμα «την Ποντιακή διάλεκτο και τις μεθόδους εισαγωγής της στην καθημερινότητα της νεολαίας μας». Θα εισηγηθούν εξειδικευμένοι επιστήμονες αλλά και τα μέλη της νεολαίας των συλλόγων μας με το πολύ ζωτικής σημασίας θέμα διατήρησης της πλησιέστερης προς την αρχαία ελληνική διάλεκτο, της ποντιακής.
Διαβάστε τη συνέχεια και το προγραμμα εδώ.

Σωτηρία Μπέλλου, Δήμος Μούτσης - Δε λες κουβέντα

Η λέξη της εβδομάδας : Από το σύκο - στο συκώτι


Η λέξη της εβδομάδας : Από το σύκο - στο συκώτι
Υπάρχει σχέση ανάμεσα στο σύκο, το συκώτι και το συκοφάντη;
Τι σημαίνουν οι φράσεις “μου κόπηκαν τα ήπατα”, “λέω τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη”;
Το συκώτι, ένα από τα σπουδαιότερα ανθρώπινα όργανα, εθεωρείτο από την αρχαιότητα η έδρα του θάρρους, του θυμού και του φόβου.
Η λέξη “λευκηπατίας” (ή λευχηπατίας), αυτός δηλαδή που έχει λευκό συκώτι, σήμαινε τον δειλό, αυτόν που δεν έχει αίμα στις φλέβες του, όπως θα λέγαμε σήμερα.
Η αρχαιοελληνική σύνδεση του συκωτιού με το θάρρος και τον θυμό εμφανίζεται και σε άλλες γλώσσες: έτσι, στα ιταλικά και στα ισπανικά, η έκφραση “έχει συκώτι” (avere fegato και tener higado, αντίστοιχα) σημαίνει τον θαρραλέο άνθρωπο, αυτόν που “το λέει η καρδιά του”.
Παρόμοια, οι Γάλλοι χρησιμοποιούν την έκφραση avoir les foies blancs (έχει άσπρο συκώτι) για να χαρακτηρίσουν τον δειλό τον λιπόψυχο.
Ανάλογο είναι και το αγγλικό lily-livered. Στη νεοελληνική γλώσσα, λέμε μου κόπηκαν τα ήπατα (αξιοπρόσεκτη η διατήρηση του αρχαίου τύπου!) για να δηλώσουμε τον υπερβολικό φόβο, όπως λέμε μου έπρηξες το συκώτι σε κάποιον ενοχλητικό και μη χαλάς το συκώτι σου, δηλαδή μην θυμώνεις (για πράγματα ανάξια λόγου).
Τέτοιες φράσεις βρίσκουμε και σε άλλες γλώσσες, λ.χ. στα ιταλικά λένε si mangia il fegato (τρώει το συκώτι του) για κάποιον που βράζει από το θυμό του, ενώ στα ισπανικά η έκφραση moler los higados σημαίνει ακριβώς “πρήζω το συκώτι κάποιου”. (για περισσότερες πληροφορίες 24grammata.com)
Οι λέξεις foie, fegato, higado προέρχονται όλες από τα ελληνικά, μέσω των λατινικών. Η λέξη συκώτι, όμως, από πού προέρχεται;
Από το σύκο, είναι η απάντηση, αν και η διαδρομή δεν είναι προφανής. Η συκιά και ο καρπός της, το σύκο, υπάρχουν στην Ελλάδα από πολύ παλιά -μαρτυρούνται και στον ‘Ομηρο, αν και η λέξη “σύκο” ίσως να είναι προελληνική.
Το σύκο διαδραμάτιζε κεφαλαιώδη ρόλο στο διαιτολόγιο των αρχαίων Ελλήνων, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα θα κρινόταν αφάνταστα φτωχό.
Το σύκο λοιπόν το εκτιμούσαν ιδιαίτερα και μάλιστα τάιζαν ορισμένα ζώα (ιδίως χήνες και γουρούνια) αποκλειστικά ή σχεδόν με σύκα, ώστε το συκώτι τους να νοστιμίσει.
Αυτό το έδεσμα, κάτι ανάλογο με το σημερινό φουά-γκρα, το ονόμαζαν, πολύ λογικά, “συκωτόν ήπαρ”.
Με τον καιρό, το ουσιαστικό εξέπεσε και παρέμεινε το επίθετο, “συκωτόν”, το οποίο έφτασε να χαρακτηρίζει όχι μόνον το ειδικά προετοιμασμένο συκώτι, αλλά το συκώτι γενικά.
Αυτό το γλωσσικό φαινόμενο, η έκπτωση δηλαδή του ουσιαστικού, είναι αρκετά συνηθισμένο στα ελληνικά (πρβλ. ποντικός μυς δηλ. το ποντίκι από τον (Εύξεινο) Πόντο, που έγινε ποντικός, νεαρόν ύδωρ, πανικός φόβος).
Οι Ρωμαίοι ξεσήκωσαν από τα ελληνικά το συκωτόν ήπαρ, το είπαν iecur fegatum μεταφράζοντας κατά λέξη, και με μια παρόμοια διαδικασία έμεινε το σκέτο fegatum από το οποίο προήλθαν οι λέξεις που είδαμε πιο πάνω. (για περισσότερες πληροφορίες 24grammata.com)
Αλλά ας γυρίσουμε στο σύκο.
Στην αρχαία ελληνική, το σύκο ως λέξη παίζει και αυτό σπουδαίο ρόλο. Πολλές παροιμιακές εκφράσεις υπάρχουν, όπως π.χ. “όσο διαφέρει σύκα καρδάμων” (για δυο όλως ανόμοια πράγματα) ή “σύκον χειμώνος αιτώ” για άκαιρες επιθυμίες ή επιχειρήσεις.
Επειδή το ξύλο της συκιάς ούτε γερό είναι ούτε καίγεται καλά, βγήκε το επίθετο “σύκινος” που σήμαινε “άχρηστος, ανώφελος”.
Πασίγνωστη είναι και η αρχαία έκφραση “ονομάζω τα σύκα σύκα (και τη σκάφη σκάφη)” που πέρασε απαράλλαχτη και στα νεότερα ελληνικά.
Η προέλευση της σκάφης αυτής δεν έχει ξεκαθαριστεί, είναι όμως πιθανότατο να οφείλεται σε σεξουαλικό υπονοούμενο. Και βέβαια, το σύκο είχε από την αρχαιότητα και ερωτική σημασία, μια και σήμαινε το γυναικείο γεννητικό όργανο.
Από αυτή την τελευταία σημασία ίσως προήλθε και η λέξη “συκοφάντης”.
Η εκδοχή που ακούγεται συχνότερα, ότι δηλαδή η λέξη προήλθε από αυτούς που κατάγγελλαν τους λαθραίους εξαγωγείς σύκων (πράγμα που, υποτίθεται, απαγορευόταν), όσο και αν είναι ελκυστική, δεν φαίνεται να ευσταθεί, καθώς δεν υπάρχει στα αρχαία κείμενα αναφορά σε τέτοιον αθηναϊκό νόμο. Μάλλον λοιπόν η λέξη προέρχεται (σύκον+φαίνω) από αυτούς που κατάγγελλαν συμπολίτες τους για παράνομες ερωτικές σχέσεις.(για περισσότερες πληροφορίες 24grammata.com)
Σε άλλες γλώσσες, αντίθετα, η μεταχείριση του σύκου είναι πιο υποτιμητική: non vale un fico secco, δηλαδή δεν αξίζει ένα ξερό σύκο, λένε οι Ιταλοί για κάτι που δεν αξίζει δεκάρα, no dar un higo λένε οι Ισπανοί για κάτι που δεν τους ενδιαφέρει καθόλου, το ανάλογο και οι άγγλοι.
Η γαλλική έκφραση mi-figue mi-raisin (μισό σύκο, μισό σταφίδα) δηλώνει κάποιον ή κάτι που δεν είναι ούτε καλός ούτε κακός, που δεν είναι και τόσο σόι.
Πάντως, και η ερωτική έννοια του σύκου διατηρείται: ανάμεσα στα άλλα παραδείγματα, ο οδηγός της εφημερίδας El País για το καλό στυλ (στα ισπανικά), συστήνει στους συντάκτες να αποφεύγουν διάφορες αγγλοσαξωνικές λέξεις, μεταξύ των οποίων και τη λέξη sexy, αντί της οποίας προτείνονται δύο λύσεις: η λέξη erótico και η λέξη sicalíptico.
Η πρώτη δεν θέλει εξήγηση βέβαια, η δεύτερη όμως προέρχεται από το γνωστό μας σύκο και από το “άλειψις”, δηλαδή χάιδεμα, τρίψιμο, διέγερση σαν να λέμε. Να προσθέσουμε ότι η λέξη δεν μαρτυρείται στα αρχαία ελληνικά: πλάστηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα. (για περισσότερες πληροφορίες 24grammata.com)
και άλλα 1900 άρθρα στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Δωρεάν e-books (νέα βιβλία) / θεματική βιντεοθήκη για την Τέχνη, την Ιστορία, τις Επιστήμες 24grammata.com
Δείτε όλο το αρχείο από την “λέξη της εβδομάδας” αλλά και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα στη διεύθυνση www.24grammata.com.
24γραμματα© 2011.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Ανάπτυξη από τα 24γραμματα