Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Πρόσκληση | Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Βιβλιοθήκες στα FM

Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή 10 – 12 το πρωϊ από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής
Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γ. Γλωσσιώτης, Χ. Κυριακοπούλου Φ. Παυλίδου, Δ. Πολίτης
Με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του 2ου συνεδρίου Κnowescape που θα πραγματοποιηθεί στις 24-26 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη (Συνεδριακό Κέντρο της τράπεζας Πειραιώς, Λαδάδικα) συνδεθήκαμε τηλεφωνικά με τη Θεσσαλονίκη και συνομιλήσαμε με την κα Έλλη Παπαδοπούλου τελειόφοιτο σπουδάστρια του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Το 2ο Συνέδριο Knowescape διοργανώνεται από το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, με οργανωτική επιτροπή που συντονίζει η κα Παναγιώτα Πολυδωράτου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙΘ.
Η δράση Knowescape, της οποίας το όνομα εμπνεύστηκε για να εκφράσει την αδυναμία του ανθρώπου να ξεφύγει από τη διεύρυνση της γνώσης γύρω του, έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά πέρυσι, τον Απρίλιο του 2013, και έχει διάρκεια μέχρι το 2017 (4 χρόνια). Ως μέρος του ευρύτερου ευρωπαϊκού πλαισίου που φέρει το όνομα COST, η δράση αυτή έχει στόχο να προάγει την επιστημονική έρευνα όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να την εμπλουτίσει υποστηρίζοντας τη μεταξύ τους συνεργασία, καταστώντας την ανοιχτή σε διεθνή επιστημονικά πλαίσια.
Για πρώτη φορά, δημιουργείται μία πλατφόρμα όπου επιστήμονες της πληροφορίας, κοινωνιολόγοι, φυσικοί, σπουδαστές των ψηφιακών επιστημών και πληροφοριακοί, συνεργάζονται για θέματα που αφορούν την εξαγωγή δεδομένων (data mining) και την επιμέλεια αυτών των δεδομένων (data curation).
Σκοπός, της εν λόγω δράσης, είναι να δημιουργηθούν διαδραστικοί γνωστικοί χάρτες για την απεικόνιση ιδεών και της οποιαδήποτε συσχέτισής τους με «βέλη» που παραπέμπουν στα συναφή θέματα μεταξύ των επιστημών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οργανώνονται και αντιπροσωπεύονται οι σχέσεις μεταξύ των ιδεών ως ένα σημασιολογικό δίκτυο. Ως τελικοί χρήστες των χαρτών μπορεί να είναι διεπιστημονικοί ερευνητές που αναζητούν κοινά στοιχεία μεταξύ των επιστημονικών πεδίων της έρευνάς τους, δημιουργοί μιας πολιτικής σε ένα επιστημονικό πεδίο, ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς που στοχεύουν σε καλύτερη πρόσβαση στις συλλογές τους και φοιτητές που αναζητούν ένα πρώτο προσανατολισμό στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
Oι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου καλύπτουν τις ερευνητικές κατευθύνσεις της δράσης ως εξής:
Φαινομενολογία και θεωρία των χώρων της γνώσης,
Οπτική ανάλυση των χώρων της γνώσης – με άλλα λόγια, τους γνωστικούς χάρτες που προαναφέρθηκαν και
Επιμέλεια και πλοήγηση στα δεδομένα που βασίζονται σε γνωστικούς χάρτες.
Το Συνέριο χωρίζεται σε βασικές ομιλίες που καταλαμβάνουν και μεγαλύτερο μέρος στην έκτασή του και σε ενδιάμεσες συνεδριάσεις (sections) σχετικά με ποικίλα ζητήματα όπως η μοντελοποίηση των ερευνητικών πολιτικών, η γραφική ανάλυση στις αλληλεπιδράσεις των παραλλαγών της επιστημονικής συνεργασίας και η μελέτη περίπτωσης για την ύπαρξη σκόπιμων προκαταλήψεων πάνω σε «γνωστικούς» χάρτες.
Προσκεκλημένη ομιλήτρια στη πρώτη ημέρα του συνεδρίου είναι η Καθηγήτρια Bettina Speckmann από το Τμήμα Μαθηματικών και Επιστήμης της Πληροφορικής του Eindhoven University of Technology, της Ολλανδίας, η οποία εξετάζει τη γεωγραφική απεικόνιση των μεταδεδομένων στις βιβλιοθήκες.
Ακολουθεί η ομιλία του Dr Vincent Traag, διδακτορικό ερευνητή του Royal Netherlands Institute of Southeast Asian and Caribbean Studies, με θέμα που αφορά στην ανακάλυψη των κοινοτήτων που βρίσκονται μέσα στα σημασιολογικά δίκτυα.
Τη δεύτερη μέρα, βασικός ομιλητής του Συνεδρίου είναι ο Dr Wim Hugo, Τεχνολόγος μηχανικός και διαχειριστής της πληροφορίας στο South Africa Environmental Observation Network, ένα θεσμοθετημένο δίκτυο σχολών, πανεπιστημίων, επιστημονικών ιδρυμάτων και βιομηχανικών συνεργατών. Η ομιλία του επικεντρώνεται σε θέμα το οποίο ξεπερνά τα μεταδεδομένα, αυτό των Νανο-δημοσιεύσεων, των αρχείων pdf που αντιπροσωπεύουν τους ακαδημαϊκούς ισχυρισμούς και τα οποία καταγράφουν την επιστημονική προσπάθεια.
Ακολουθεί η ομιλία της κυρίας Zoe Borovsky, Βιβλιοθηκονόμου για την Ψηφιακή Έρευνα και τις Υποτροφίες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες. Σκοπός της, να παρουσιάσει τις υπηρεσίες των βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και να γνωστοποιήσει τα κοινά στοιχεία που υπάρχουν μεταξύ των αντίστοιχων ερευνητικών διαδικασιών.
Η τελευταία ημέρα ανήκει στην κυρία Elena Dimitrova, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Μαθηματικών Επιστημών του Clemson University (ΗΠΑ) η οποία θα μιλήσει για τη δημιουργία καναλιών στη μοντελοποίηση γονιδίων μέσα σε ρυθμιστικά δίκτυα.
Τη δράση Knowescape, αναμένεται να παρακολουθήσουν αρκετοί σύνεδροι, τόσο από το εξωτερικό όσο κι απ’ την Ελλάδα. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των φοιτητών του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας Θεσσαλονίκης που θα το παρακολουθήσουν αλλά και που βοηθούν ήδη στην οργάνωση του Συνεδρίου. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται η αρωγή & ενεργό ανάμειξη των σπουδαστών του τμήματος σε ανάλογα εγχειρήματα που προάγουν τη γνώση και τον πολιτισμό.
Λίγες βδομάδες πριν, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Σπουδαστήριο του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ημερίδα με θέμα: «Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) και η Συνεργασία της με το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης: Μια πρώτη προσέγγιση για τον Καθορισμό των Δεξιοτήτων των Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης» όπου δόθηκε η ευκαιρία για συζήτηση και αλληλεπίδραση των φοιτητών με τους επιστήμονες του επιστημονικού πεδίου μας.
Το Μάιο οι σπουδαστές του τμήματος συμμετείχαν στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στην hμερίδα που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Οι βιβλιοθήκες ως φορείς κοινωνικής συνοχής σε περιόδους κρίσης» καθώς και στο περίπτερο της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων όπου παρουσιάστηκαν επιτυχημένες λέσχες ανάγνωσης ενηλίκων, εφήβων, παιδιών από βιβλιοθήκες της Β. Ελλάδος.
Η συμμετοχή των φοιτητών σε τέτοιες δράσεις είναι σημαντική γιατί μέσα από την αλληλεπίδραση με επαγγελματίες βιβλιοθηκονόμους, επιστήμονες της πληροφόρησης αλλά και πολίτες:
γνωρίζουν καλύτερα τον πολυδιάστατο ρόλο που θα κληθούν να αναλάβουν με την απόκτηση του πτυχίου τους,
ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου της Βιβλιοθηκονομίας και την ανάλογη εξέλιξη σε Ελλάδα και εξωτερικό,
μέσα από τη γνωριμία και την αλληλεπίδραση με διάφορους επιστήμονες, νιώθουν μέλη ενός συνόλου και γνωρίζουν καλύτερα τους εθνικούς και παγκόσμιους βιβλιοθηκονομικούς φορείς,
τέλος, δίνεται η δυνατότητα για ενεργή συμμετοχή στις διαδικασίες, κάτι που γεννά θέληση, κίνητρο ώστε να αναπτύξουν τη γνώση τους και κατά συνέπεια την Επιστήμη που πρεσβεύουν.
Η συμμετοχή στη δράση Knowescape έγινε με το ξεκίνημά της (2013) και αφορά σε διαχείριση γνώσης, δημιουργία προτύπων για διαχείριση δεδομένων και πληροφορίας σε ψηφιακό περιβάλλον. Οι κυρίες Παναγιώτα Πολυδωράτου και Ασπασία Τόγια συμμετέχουν ως μέλη της ελληνικής εκπροσώπησης στην επιτροπή που διαχειρίζεται τις διεργασίες της δράσης (management committee), καθώς συνάδει με τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του Α.ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Η δήλωση συμμετοχής στο Συνέδριο είναι ανοιχτή μέχρι την Πέμπτη 20/11. Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι δωρεάν και για τις τρεις ημέρες και στο τέλος των εργασιών του παρέχεται σε όλους βεβαίωση παρακολούθησής του.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.knowescape.org.
Χάρτης ελληνικών Βιβλιοθηκών
Βρες μια βιβλιοθήκη στην περιοχή σου! Επέλεξε την περιφέρεια για να δεις τον αντίστοιχο χάρτη
Βιβλιοθήκες στα FM Άκουσε τις παλιότερες εκπομπές μας από το κανάλι μας στο Youtu

Θωμάς Μπακαλάκος - Το Τραγούδι Του Λαού