Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Νέες κυκλοφορίες


Μη μ' αφήσεις να χαθώ
Παύλος Θ. Κάγιος
ISBN: 978-960-03-5628-1
Με ορμή φύγαμε απ’ τα σπίτια μας στη Μεταπολίτευση, με ορμή ξεχάσαμε να γυρίσουμε πίσω. Με ορμή ψάξαμε τον ασυμβίβαστο έρωτα, με ορμή παραδοθήκαμε στην ευκολία και στη συντήρηση. Με ορμή αναζητήσαμε την επανάσταση και το δίκιο, με ορμή βολευτήκαμε σε πόστα και εξαργυρώσαμε τα όνειρά μας. Με ορμή κολλήσαμε απότομα στον τοίχο, με ορμή πληρώνουμε τα λάθη μας.
Tα μυστικά και τα ψέματα μιας παρέας φίλων –οι έρωτες, οι προσδοκίες, οι συμβιβασμοί τους– από το 1974 μέχρι σήμερα. Τα παιδιά τους. Τα ΜΜΕ. Οι δημοκρατικές δυνάμεις. Οι πολιτικοί. Ένας λαός που μαθαίνει να συναλλάσσεται. Ένα παζλ που έδωσε μορφή και περιεχόμενο στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, ώσπου το 2010 ξεκόλλησαν βίαια οι ψηφίδες, όταν οι ξένοι μάς είπαν «Ψηλά τα χέρια!» – κι εμείς τα σηκώσαμε. Από τότε, μέχρι σήμερα, ζούμε πανικόβλητοι, όπως και οι ήρωες αυτού του βιβλίου. Φωνάζουμε «Μη μ’ αφήσεις να χαθώ», μα η Iστορία τρέχει ασυγκράτητη, καθώς αρχίζει το μεγάλο ξεκαθάρισμα.
Μια μυθοπλασία για την ελληνική πραγματικότητα, για τον λησμονημένο εαυτό μας, για την αλήθεια και το ψέμα που είμαστε εμείς.
ΘΕΑΤΡΟ / ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

Το Τρένο
Λένος Χρηστίδης
ISBN: 978-960-03-5675-5
Ένα Τρένο.
Έξι επιβάτες. Έξι ιστορίες.
Σε παράλληλες ράγες. Που διασχίζουν τις φλεγόμενες πόλεις.
Εικόνες εξέγερσης. Εσωτερικής και εξωτερικής.
Ένα ταξίδι. Προς το μέλλον.
Το μέλλον των έξι επιβατών.
Και του Τρένου.
Ένα μέλλον αβέβαιο. Αλλά και βέβαιο.
Και συγκινητικό. Και ανόητο. Και απαραίτητο.
Τελικός προορισμός.
Επώδυνος αλλά αναπόφευκτος.
Ποιος ακριβώς είναι αυτός, δεν το ξέρουν.
Το Τρένο ξέρει.
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

Οι κεραίες της εποχής μου ΙΙ
Ανταίος Χρυσοστομίδης
ISBN: 978-960-03-5633-5
Μια εικόνα μπορεί να λέει όσα λένε χίλιες λέξεις, αλλά χίλιες λέξεις μπορούν να πουν πράγματα που δεν λέει ποτέ καμία εικόνα. Με αυτό το σκεπτικό ο Ανταίος Χρυσοστομίδης προτείνει έναν δεύτερο τόμο με τις συνεντεύξεις που πήρε –μόνος ή με τη Μικέλα Χαρτουλάρη– από άλλους 30+1 διάσημους συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο, πηγαίνοντας πολύ πέρα από την τηλεοπτική εικόνα της ομώνυμης δημοφιλούς εκπομπής. Οι Κεραίες της εποχής μου II δίνουν όχι μόνο ένα χορταστικό πανόραμα της διεθνούς λογοτεχνικής σκηνής αλλά και την πολύ προσωπική ματιά ενός ανθρώπου που εξακολουθεί να πιστεύει ότι η καλή λογοτεχνία είναι από τα λίγα πράγματα που μπορούν ακόμα να μας σώσουν.
Σέσαρ Άιρα • Κάντερ Άμπντολάαχ • Αλάα Αλ-Ασουάνι • Ενρίκε Βίλα-Μάτας • Αβραάμ Γεοσούα • Ίρβιν Γιάλομ • Νταβίντ Γκρόσμαν • Ουμπέρτο Έκο • Πέτερ Εστερχάζι • Τζέφρι Ευγενίδης • Πίτερ Κάρεϊ • Μάσιμο Καρλότο • Εδγάρδο Κοζαρίνσκι • Τζόναθαν Κόου • Αντρέι Κούρκοφ • Ντόνα Λεόν • Αντόνιο Λόμπο Αντούνες • Αμίν Μααλούφ • Χένινγκ Μάνκελ • Χαβιέρ Μαρίας • Σεμπάστιαν Μπάρυ • Χέρτα Μύλερ (Νόμπελ 2009) • Σάρα Ουότερς • Λεονάρδο Παδούρα • Άννι Πρου • Ίαν Ράνκιν • Αντόνιο Σκάρμετα • Γκράχαμ Σουίφτ • Τούμας Τράνστρεμερ (Νόμπελ 2011) • Ντανιέλ Τσαβαρία • Περ Βέστμπεργκ 

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Το γεφύρι του Δρίνου
Ίβο Άντριτς
Μετάφραση: Χρήστος Γκούβης
ISBN: 978-960-03-5657-1
Tο γεφύρι του Δρίνου δεν είναι μόνο ένα σημαντικό μυθιστόρημα. Eίναι ένα βαλκανικό χρονικό τεσσάρων αιώνων Iστορίας, τεσσάρων θρησκειών και τριών εθνοτήτων που μοιράζονται τον ίδιο τόπο, την πόλη Bίσιεγκραντ στη Bοσνία. Στο κέντρο όλων αυτών το γεφύρι, αμετακίνητο από τη θέση του, σαν το πεπρωμένο που διατρέχει πότε φωτεινό και πότε σκοτεινό τις ανθρώπινες ζωές. Mόνο αν διαβάσει κανείς το προφητικό αυτό έργο μπορεί πραγματικά να κατανοήσει τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ετών στη Bοσνία και να διακρίνει τις ανθρώπινες δυνάμεις που πάντα λειτουργούσαν κάτω από την πολυεθνική κρούστα και το μωσαϊκό των θρησκειών. Το αριστούργημα του μεγάλου νομπελίστα συγγραφέα. 

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Νυχτερινός στόχος
Ρικάρντο Πίλια
Μετάφραση: Κώστας Αθανασίου
ISBN: 978-960-03-5662-5
Αργεντινή, αρχές της δεκαετίας του 1970. Τα χωριά και οι κωμοπόλεις της πάμπας ζουν τη ράθυμη ζωή τους· όλα μοιάζουν ακίνητα, τίποτα δεν φαίνεται να συμβαίνει. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι μάλλον διαφορετική. Όταν σε μια τέτοια κωμόπολη φτάνει ο Τόνι Ντουράν, ένας Πορτορικάνος τυχοδιώκτης, με μια τσάντα γεμάτη χρήματα, όλα τα βλέμματα στρέφονται προς αυτόν· όταν ο Ντουράν εμπλέκεται σε μια περίπλοκη ερωτική σχέση με τις δίδυμες κόρες του προύχοντα της κωμόπολης, όλοι αρχίζουν να μιλούν γι’ αυτόν· όταν ο Τόνι Ντουράν βρίσκεται δολοφονημένος, όλα ανατρέπονται. Σκιές και προδοσίες, μυστικά και εγκλήματα, βία φανερή και βία υπόγεια – όλα αυτά συνθέτουν μια άλλη πραγματικότητα, μια άλλη χώρα, που περιγράφεται αριστοτεχνικά από τον Ρικάρντο Πίλια σε αυτό το πολυβραβευμένο βιβλίο.

Ο διαβολικός λοχαγός Μπερτράν
Αλεξάντρ Σκορομπογκάτοφ
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
ISBN: 978-960-03-5037-1
Ο διαβολικός λοχαγός Μπερτράν είναι μια ιστορία τρόμου και παράνοιας. Ο Σκορομπογκάτοφ αναγκάζει τον αναγνώστη του να παρακολουθήσει τη φρίκη ενός αποκλεισμένου από τη σχιζοφρένεια μυαλού στις δαιδαλώδεις διαδρομές του έρωτα, της ζήλιας, του τρόμου, του φόνου. Από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα, η αγωνία για την έκβαση της ιστορίας δεν εγκαταλείπει όποιον πάρει στα χέρια του αυτό το βιβλίο. Λακωνικός και συγχρόνως σπαρακτικός, ο συγγραφέας καταδύεται στα βάθη του πόνου των βασανισμένων ηρώων του σε ένα σκοτεινό, φρικιαστικό περιβάλλον.
«Πότε πότε, αν και πολύ σπάνια, ένα μυθιστόρημα ή μια ιστορία από έναν άγνωστο συγγραφέα μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει ιδιοφυΐα».
Gazet van Antwerpen
«Διάβασα τον Διαβολικό λοχαγό Μπερτράν απνευστί και παρέμεινα δέσμιός του και μετά το τέλος της ανάγνωσης».
NRC Handelsblad
«Ένα μυθιστόρημα που σε καθηλώνει σαν ταινία του David Lynch. Μεγάλη λογοτεχνία, μεγάλος συγγραφέας».
Focus
«Μια ρωσική ιστορία αλά Edgar Allan Poe, γραμμένη με κομψό και συναρπαστικό ύφος».
Lektuurgids

ΧΙΛΙΕΣ & ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ με την Ανθή Θάνου και το Ζιάντ Ρατζάμπ (στο Αβγό)

Η νύχτα του πεπρωμένου
Αφήγηση: Ανθή Θάνου
Μουσική : Ziad Rajab, Παναγιώτης Κούλελης

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013 // Ώρα 21:00
ΤΟ ΑΒΓΟ του μουσικού χωριού
Βαλαωρίτου 4 // 8ος όροφος // θεσσαλονίκη
Kρατήσεις θέσεων και Πληροφορίες
www.music-village.gr
avgo@music-village.gr και στο
6973 578 422 (ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή // 17:00 – 20:00)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
KΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΔΩ
“κάθε παραμύθι στις χίλιες και μια νύχτες αρχίζει με την εμφάνιση του πεπρωμένου”
Πιέρ Πάολο Παζολίνι
Οι "Χίλιες και Μία Νύχτες" αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή στο δυτικό κόσμο έργα της αραβικής λογοτεχνίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρωτοποριακός και πλούσιος ποιητικός λόγος, οι ψαλμωδίες, τα τραγούδια, οι θρήνοι, οι ύμνοι, οι προσευχές, οι επικλήσεις, οι γρίφοι και τα σχόλια που παρέχονται από τους χαρακτήρες των ιστοριών είναι μοναδικά στην αραβική έκδοση της συλλογής. Μερικά είναι σύντομα όσο μία γραμμή, ενώ άλλα εκτείνονται σε δεκάδες γραμμές.
Η ωραία Σαχραζάτ αρχίνησε να λέει ιστορίες και παραμύθια στο χαλίφη Σαχριάρ για να γλιτώσει τη ζωή της.
Μια από τις ιστορίες που αφηγήθηκε στο χαλίφη ήταν κ αυτή του Νουρ Εν Ντιν και της όμορφης σκλάβας του της Ανίς Ελ Γκαλίς. Μια στιγμή ανταμώθηκαν οι ματιές τους και η αγάπη έστησε το δίχτυ της. Μια ματιά και οι καρδιές γέμισαν αναστεναγμούς, βάσανα και καημούς. Μια νύχτα λοιπόν και ... ξετυλίγονται οι σκληρές και συνάμα τρυφερές περιπέτειες τους... η νύχτα του πεπρωμένου!
Περισσότερα για το Ζiad ΕΔΩ
Ανθή Θάνου
Η Ανθή Θάνου γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε Νηπιαγωγός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το 1999 συμμετέχει στην ομάδα Τρισεύγενοι και μπαίνει στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών και της αφήγησης.
Από το 2002 αφηγείται επαγγελματικά σε συνεργασία πάντα με τον Παναγιώτη Κούλελη, αυτοδίδακτο μουσικό, που τη συντροφεύει στη ζωή και στα παραμύθια
Συνεργάστηκαν και αφηγήθηκαν παραμύθια σε Μουσεία (από το 2009 συνεργάζονται με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης καθώς επίσης και με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, φτιάχνοντας προγράμματα αφήγησης για παιδιά και ενήλικες με αφορμή εκθέματα από τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις τους), σε Θέατρα, Μουσικές σκηνές, Πολιτιστικά Κέντρα, Φυλακές, Βιβλιοθήκες (συνεργάστηκαν σε προγράμματα φιλαναγνωσίας βιβλιοθηκών), σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα (Γιορτή παραμυθιού στη Κέα,φεστιβάλ Καλλιπεύκης) και στο εξωτερικό (στο φεστιβάλ της Uzege στη Γαλλία και στο Όσλο).
Συμμετείχαν σε πανεπιστημιακά συνέδρια με αφηγήσεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και στη Κύπρο. Η Ανθή και ο Παναγιώτης ταξιδεύουν, αφηγούνται, συλλέγουν παραμύθια.
Διοργανώνουν βιωματικά εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης προσπαθώντας να επι-κοινωνήσουν την τέχνη τους και να μοιραστούν ιστορίες με άλλους.
Η Ανθή Θάνου είναι μέλος του ΠΟΦΑ (Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης) και του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.
Το Σεπτέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο CD «Ούτε 'γω ήμουνα εκεί ούτε σεις να το πιστέψετε» από τις μουσικές εκδόσεις «POLYTROPON».
Οι κρατήσεις θέσεων για τις παραστάσεις θα γίνεται το αργότερο μέχρι ένα 24άωρο πριν τη διεξαγωγή και μόνο μέσω της ιστοσελίδας online, εναλλακτικά με αποστολή email στο avgo@music-village.gr ή αποστολή sms στο 6973 578 422.
Οι κρατήσεις θα γίνονται με αυστηρή σειρά προτεραιότητας και θα αντιστοιχούν σε 50 άτομα.

Πόλη Θεατρο - “Frank και Ferdinand” - Samuel Adamson

International Intensive Course for Directors

International Intensive Course for Directors
January 13 - March 3, 2014
The 6-week Lab is open to theatre directors with professional stage experience from different countries interested to find new collaborators and start new projects for professional development at international level. 
As the result of the six-weeks participants will create the performance on the stage of Russian Repertory Theatre. 
Learn about programme and application on http://www.iugte.com/projects/labfordirectors

Demis Roussos - Goodbye my love goodbye