Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου EKEBI - 1o Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών (9 & 10 Δεκεμβρίου 2011)

1o Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών
(9 και 10 Δεκεμβρίου 2011)

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)/Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού οργανώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών και «ρίχνουν τους προβολείς» στο δυναμικό των νέων λογοτεχνών της χώρας για να παρουσιάσουν το έργο τους, να συζητήσουν την επικαιρότητα και να κάνουν διάλογο με τις άλλες τέχνες· ένα αισιόδοξο μήνυμα εμπιστοσύνης για το μέλλον στις δύσκολες στιγμές που ζει η χώρα.
Κάτω από το σύνθημα «Έχουμε πολλά να πούμε.
Να διαβάσουμε, να ανακαλύψουμε, να δούμε…» το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2011, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» σε συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα και σε συνεργασία με το δίκτυο τριών ανάλογων ευρωπαϊκών φεστιβάλ (Μάντοβας, Βερολίνου και Ουαλίας).
Οι πεζογράφοι και οι ποιητές, ηλικίας έως 35 ετών (γεννηθέντες από το 1976 κι εξής) και με έναν ή δύο τίτλους βιβλίων στο βιογραφικό τους, προτείνονται από έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά, ώστε να λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ μέσα από έναν «Μαραθώνιο Ανάγνωσης» και να προβάλλουν το έργο τους στις νέες γενιές, και όχι μόνον.
Τρεις από αυτούς, οι οποίοι θα επιλεγούν από ειδική κριτική επιτροπή, θα λάβουν εξάμηνη υποτροφία (οικονομική ενίσχυση) για τα επόμενα δημιουργικά βήματά τους.
Παράλληλα, σε άλλους χώρους του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, θα πραγματοποιηθεί «διάλογος» με άλλες μορφές τέχνης: οι συνεκτικοί δεσμοί θα διαφανούν μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων όπως συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, θεατρικά, μουσικά και χορευτικά δρώμενα, προβολές ταινιών μικρού μήκους, εικαστικές εκθέσεις και χάπενινγκ, εργαστήρια, διαγωνισμοί κ.λπ
Μέγας Χορηγός: ΟΠΑΠ
Συνεργασία: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Υποστηρικτές: Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, transavia.com
Χορηγοί επικοινωνίας: Metropolis, Αθήνα 9,84, MTV Greece, http://www.elculture.gr/, ελcmag by ελculture.gr, http://www.in2life.gr/, http://www.culturenow.gr/, http://sguide.gr/

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΝΑΦΘΑΛΙΝΗ

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΝΑΦΘΑΛΙΝΗ. ΕΠΙΒΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΟΣΙΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 1945-1974
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΟΡΔΑΝΑΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
ΕΙΔΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ
ΣΕΙΡΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΗΜΑ: 17Χ24
ISBN: 978-960-05-1511-4
Η γερμανική στολή στη ναφθαλίνη πραγματεύεται το ζήτημα της συνεργασίας, όταν πλέον ο κατακτητής είχε εγκαταλείψει τη χώρα, αφήνοντας πίσω την πλειοψηφία όσων για διάφορους λόγους συμπαρατάχθηκαν μαζί του και υποβοήθησαν το έργο του στο διάστημα που μεσουρανούσε στο ευρωπαϊκό στρατιωτικό στερέωμα.
Η απελευθέρωση της Ελλάδας σήμανε την αρχή του τέλους για τους κάθε λογής συνεργάτες και συνοδοιπόρους του Γ΄ Ράιχ, δεδομένου πως η μέχρι τότε παρουσία των κατακτητών αφενός «νομιμοποιούσε» το ρόλο τους και αφετέρου τούς άφηνε ευρέα περιθώρια δράσης, προστατευμένης πάντοτε από τη δύναμη πυρός των γερμανικών όπλων.
Τι απέγιναν λοιπόν όλοι εκείνοι που έως τότε είχαν επιλέξει να αντιπαρατεθούν με τους συμπατριώτες τους και όχι με τους εισβολείς, όταν έπαψε να υφίσταται αυτή η πολεμική ομπρέλα προστασίας και οι Έλληνες ανέκτησαν τον έλεγχο της χώρας και της ζωής τους;
Ποια στάση έλαβε η ελεύθερη πλέον πολιτεία ενώπιον του μείζονος δοσιλογικού φαινομένου, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου, κολάζοντας τις πράξεις που θα αποδεικνύονταν εθνικά ανακόλουθες;
Η δικαιοσύνη αποδόθηκε τελικά ή η γερμανική στολή εξακολούθησε να στοιχειώνει τον πολιτικοκοινωνικό βίο της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, επιτρέποντας στις οσμές του παρελθόντος να αναδύονται ακόμη από το χρονοντούλαπο της ιστορίας;

ΨΗΦΙΑΚΑ ΒΙΒΛΙΑ | ΕΛΛHNIKH ΛOΓOTEXNIA / ΠEZOΓPAΦIA

Ο χειροτέχνης του αίματος
ISBN: 978-960-03-5411-9
Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου
ISBN: 978-960-03-5416-4

Η ναζιστική Τρομοκρατία στην Ελλάδα

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Η ναζιστική τρομοκρατία στην Ελλάδα» του Θανάση Φωτίου, που θα πραγματοποιηθεί:
Στην Αθήνα, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011, στις 7:15 μ.μ. στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20)
Στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011, στις 7:15 μ.μ., στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη
Εκδόσεις Επίκεντρο,
Καμβουνίων 9, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54621
τηλ 2310-256146, Fax 2310-256148
www.epikentro.gr

Αισώπου Μύθοι

Γιάννης Γιάννος                                  
Αισώπου Μύθοι                              
Αρχαίο Κείμενο - Μετάφραση - Ποιητική Απόδοση  
                           
Εικονογράφος: Λοϊζος Λοϊζου                             
Εκδόσεις: Φαντασία                             
ISBN: 978-960-6618-09-9                         
1η έκδοση, Μάρτιος 2005                          
21 x 29 σελ. 163                                      
Περίληψη                           
Ο Αίσωπος μιλάει στις καρδιές μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος παραμυθάς όλων των εποχών, αλλά και ο ποιητής εκείνος που συνέδεσε όσο κανένας άλλος το όνομά του με το μύθο, με το παιδί, με το ηθικό δίδαγμα, με το μαγικό κόσμο των ζώων που όλα τους έχουν τη μια ή την άλλη ανθρώπινη ιδιότητα.                                    
Αγέραστος και αειθαλής, ο Αίσωπος και η ολοζώντανη κιβωτός του αγαπήθηκαν και θα αγαπιούνται πάντα από μικρούς και μεγάλους.                         
Στην καλαίσθητη αυτή έκδοση, οι μύθοι και τα επιμύθιά τους συνοδεύονται φυσικά από πολύχρωμες ζωγραφιές που αναπαριστούν τη δράση κάθε ιστορίας με μεγάλη ζωντάνια.                       
Ο αναγνώστης (γονιός, δάσκαλος, παιδί) θα βρει στις σελίδες του βιβλίου τόσο το πρωτότυπο, αρχαίο κείμενο, όσο και την πεζολογική του μετάφραση σε ωραία ελληνικά.                             
Αλλά όχι μόνο!                               
Σε ξεχωριστή σελίδα, ο εμπειρότατος παιδαγωγός που υπογράφει και προλογίζει τον εξαιρετικό αυτό τόμο έχει αποδώσει σε ευρηματικά ομοιοκατάληκτα ποιηματάκια κάθε μύθο, δίνοντας έτσι πολύ περισσότερους από έναν διαφορετικούς τρόπους ανάγνωσης του βιβλίου, καθιστώντας το πραγματικά μοναδικό και αναντικατάστατο στο είδος του.                          
Μια πλήρης συλλογή των Μύθων του Αισώπου που διαβάζεται όπως θέλει κάθε φορά ο αναγνώστης! Για τέρψη, για μάθηση και για καθαρή αναγνωστική απόλαυση.

Η Μάχη του Κουρσκ

Η Μάχη του Κουρσκ
Τιτλος πρωτότυπου Kursk 1943
Συγγραφέας - Συντελεστές Healy, Mark
Μετάφραση: Αναστασόπουλος, Βασίλης, Στεργιόπουλος, Βαγγέλης
Εκδότης Γκοβόστης
ISBN 960-446-156-1
Δέσιμο Μαλακό εξώφυλλο
Σχήμα 15 χ 23 εκ.Σελίδες 96
Περιέχει Εικονογράφηση, Φωτογράφηση, Βιβλιογραφία
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Περιγραφές των σπουδαιότερων πολεμικών αναμετρήσεων της ιστορίας, με λεπτομερή καταγραφή της στρατηγικής και της τακτικής που εφάρμοσαν οι αντιμαχόμενες πλευρές, καθώς και των πολεμικών γεγονότων, σε όλα τα κρίσιμα στάδια των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Έγχρωμη εικονογράφηση Φωτογραφικό υλικό Χάρτες Χάρτες με τρισδιάστατη, πανοραμική απεικόνιση

Νέοι τίτλοι: ΠΟΙΗΣΗ

Σας ενημερώνουμε πως κυκλοφορούν οι ποιητικές συλλογές
Αντίδωρα, της Κλαίτης Σωτηριάδου, και Καρναβαλιστής, της Βερονίκης Δαλακούρα.

ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ (ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ)