Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Πρόσκληση

9 Ιανουαρίου 2013
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και ο Ianos σας προσκαλούν στην παρουσίαση της σειράς των εννέα βιβλίων του Χρήστου Καρακόλη με τον γενικό τίτλο Τετράδια Φυσικής την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 6.00 μ.μ.
Για τα «Τετράδια» θα μιλήσουν οι:
Στέφανος Τραχανάς, διευθυντής Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης
Ανδρέας Κασσέτας, φυσικός – συγγραφέας
Γιώργος Γραμματικάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
I A N O S
Σταδίου 24, Αθήνα
Τηλ. 210-32.17.917

ΔΙΣΚΟΠΡΟΤΑΣΗ - «ΟΤΑΝ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΤΡΑΓΟΥΔΩ»

ΑΝΤΩΝΗΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ (ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ)
«ΟΤΑΝ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΤΡΑΓΟΥΔΩ»

Μια μορφή της Κρήτης, έρχεται να μας συναντήσει, και να συστηθεί, για να τον γνωρίσουμε καλύτερα.Ο Ψαραντώνης, και οι ανησυχίες του, μας συντροφεύουν και μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, σημερινές, άγνωστες στους περισσότερους.
Η δισκογραφική δουλειά, που κυκλοφορεί από την SEISTRON MUSIC, είναι εξαιρετική.

Και δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι λιγότερο από αυτόν! Το «αγρίμι» της Κρήτης, τραγουδά για εμάς. Ο Ψαραντώνης άρχισε να μαθαίνει λύρα στα 9 του χρόνια, και το πρώτο του γλέντι το έκανε σε ηλικία 13 ετών σε γάμο στα Σίσαρχα.
Στα χρόνια που ακολουθούν ο Ψαραντώνης παίζοντας με τη λύρα του και τραγουδώντας με πάθος, ευαισθησία και μ' ένα ιδιότυπο τρόπο, κατορθώνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα - 16 ετών - να καθιερωθεί, σαν ένας από τους μεγαλύτερους και πρωτοπόρους λυράρηδες και τραγουδιστές της Κρήτης.
Στην δισκογραφία ο Ψαραντώνης, εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1964 με το περίφημο συρτό «Eσκέφτηκα να σ' αρνηθώ» με σύνθεση και στίχους δικούς του, που είχε εμπνευστεί σε παιδική ηλικία. Ακολουθούν δεκάδες άλλες ηχογραφήσεις - κυρίως την δεκαετία 1965-75 - που απέφεραν σημαντικές δημιουργίες όπως: «Το άχι μεσ' το στόμα μου», «Έφυγες ένα βράδυ», «Γιάϊντα 'σαι νύχτα σκοτεινή», και πολλά άλλα που έχουν μείνει ορόσημο στην ιστορία της Κρητικής Μουσικής.
Στην δεκαετία 1980-90 ο Ψαραντώνης συνεχίζει την δισκογραφία αλλά παράλληλα πραγματοποιεί μία σειρά εμφανίσεων στο εξωτερικό -Γερμανία, Γαλλία, Αυστραλία και Αμερική- που η κάθε του εμφάνιση προκαλεί τον θαυμασμό και την αγάπη όχι μόνο των ομογενών, αλλά και των ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων που μιλούν με τα κολακευτικότερα λόγια γι' αυτόν τον μεγάλο λυράρη και τραγουδιστή της Κρήτης που με τη λύρα και τη φωνή του δίνει την αίσθηση του σημερινού σε μία παράδοση όσο αρχαία είναι η Κρητική Μουσική.
Παράλληλα έχει μία έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα σε κάθε λογής κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στο έργο αυτό, που συμμετέχει και η κόρη του Νίκη με τη φωνή της, έχει συγκεντρωθεί ένα μεγάλο μέρος από τις επιτυχίες του Ψαραντώνη στη διάρκεια της τριαντάχρονης παρουσίας του στην Κρητική Δισκογραφία, που αντιπροσωπεύει θα λέγαμε τις πρώτες καλές στιγμές της παρουσίας του αυτής.
Η απλότητα και η αμεσότητα αυτής της ηχογράφησης ανασύρει από τη μνήμη μας όμορφες, ξεχωριστές, μουσικές στιγμές, γεμάτες αναμνήσεις, νοσταλγία και αγάπη. Αξίζει να σημειώσουμε τη συμμετοχή του Γιάννη Ξυλούρη με το λαγούτο του και τη συμβολή του στην επιτυχία των τραγουδιών
Δισκοπρόταση, και οι Ξυλούρηδες παίζουν, και τραγουδούν. Ο Αντώνης Ξυλούρης "Ψαραντώνης", ο μάγος της λύρας και του αυτοσχεδιασμού, είναι μια ξεχωριστή μορφή της κρητικής μουσικής. Η ιδιαίτερη χροιά της φωνής του και το ιδιότυπο προσωπικό του ύφος στο παίξιμο της λύρας και των άλλων παραδοσιακών οργάνων είναι μοναδικά.
Με τη βαθιά του γνώση για την παράδοση και την ανησυχία που τον διακρίνει χαρακτηρίζεται ως πανάρχαιος και ταυτόχρονα νέος. Έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού. Πρώτη φορά πήρε μέρος σε διεθνές φεστιβάλ το 1982 στην Κολονία σε διοργάνωση του τηλεοπτικού καναλιού WDR.
Το 1984 έπαιξε στο Βερολίνο, στις εκδηλώσεις για τα 750 χρόνια από την ίδρυση της πόλης. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο φεστιβάλ "Η Συνάντηση των Πέντε Ηπείρων" που έγινε στο Martigny της Ελβετίας τον Ιούνιο του 1999, κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές.
Δίσκοι: Κρητικιά Ξαστεριά (1973), Η Μάχη της Κρήτης/Πηγές (1976) Σαϊτέματα (1978), Αναστορήματα (1982), Οι Ρίζες μου (1983), Εκτός Εαυτού (1985), Να Κάμω Θέλω Ταραχή(1986), Τα Μεράκια του Ψαραντώνη (1989), Από Φλόγες η Κρήτη Ζωσμένη (1990) 30 Χρόνια (1991), Μαθήματα Πατριδογνωσίας (1991), Παλιό Κρασί Ειν' η Σκέψη μου (1994), Μουσική Ανοιξη (1995), Από Καρδιάς (1996), Νογώ (1998), Ιδαίον Αντρον (1999), κλπ.
Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ (ΠΡΩΗΝ ΑΓΚΑΘΙ) ΛΑΔΑΔΙΚΑ ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΓΕΝΑΡΗ

Οι τρεις ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά, βιβλιοπαρουσίαση

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Οι τρεις ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά» του Χρίστου Χριστοδούλου
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013, στις 8:00 μ.μ. 

Εκδόσεις Επίκεντρο,
Καμβουνίων 9, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54621
τηλ 2310-256146, Fax 2310-256148
books@epikentro.gr
www.epikentro.gr

Κατεβασμένα τα ρολά