Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Τα ματωμένα χρόνια (βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών)

Τα ματωμένα χρόνια (βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών)

Τα ματωμένα χρόνια (βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών)
Η πρωτοπόρος αντιστασιακή οργάνωση Παγκρήτιο Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΠΑΜ) ιδρύθηκε στις 2 Ιουνίου 1941 στη σπηλιά Χαμαμουτζή στον Άγιο Σύλλα Ηρακλείου, από δώδεκα βενιζελικούς και εννέα δραπέτες κομμουνιστές της Κιμώλου και Φολεγάνδρου.
Απλώθηκε παγκρήτια στις 10 Ιουνίου με τον ερχομό στο Ηράκλειο και των εξορίστων της Γαύδου. Αρχηγός του ΠΑΜ ήταν ο βενιζελικός καπετάν Μανώλης Μπαντουβάς. Τα εξέχοντα στοιχεία της Αριστεράς στο ΠΑΜ (Μ. Βαφειάδης, Πορφυρογένης, Αναστασιάδης, Βλαντάς, Λ. Στρίγκος κ.ά.) επέστρεψαν το ίδιο καλοκαίρι στην Αθήνα και, ως οι μόνοι ελεύθεροι, επανίδρυσαν την Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. και έχοντας εμπειρία της λαϊκής ενότητας του ΠΑΜ, ίδρυσαν κατ’ αναλογίαν το ΕΑΜ.
Η λαϊκή ενότητα της Κρήτης, ως ΠΑΜ και ΕΑΜ θα κρατηθεί ως το τέλος του 1943, που θα διασπασθεί από μεθοδεύσεις των Άγγλων. Οι πρώην οπλαρχηγοί τού καπετάν Μπαντουβά, με αρχηγό τον καπετάν Ποδιά, πρώην υπασπιστή του Μπαντουβά, θα ιδρύσουν τον ΕΛΑΣ και το 1947 τον Δ.Σ.Ε.
Οπλαρχηγός στο ΠΑΜ και στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ υπήρξε ο καπετάν Μιχάλης Σαμαρίτης, γόνος ηρωικής οικογένειας. Πολέμησε στα οχυρά της Μακεδονίας, στη Μάχη της Κρήτης, συμμετείχε στο ΠΑΜ και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, γνώρισε τις εξορίες στα ξερονήσια. Η μαρτυρία του είναι εξαιρετική, ως μόνος καπετάνιος της Αριστεράς που επέζησε, χρήσιμη ως προφορική ιστορία, ενώ αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο του τόπου και της νεολαίας, με την επανεμφάνιση της νέας βαρβαρότητας.
Ένα πολύτιμο βιβλίο, που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές των Ελλήνων, που αναφέρεται σε μια μεγάλη μορφή της Αριστεράς, τον καπετάνιο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ Κρήτης Μιχάλη Σαμαρίτη, με την υπογραφή του Αντώνη Σανουδάκη.
Ο καπετάν Μιχάλης Σαμαρίτης προέρχεται από μια ηρωική οικογένεια. Όπως αναφέρει και το οπισθόφυλλο, «πολέμησε στα οχυρά της Μακεδονίας, στη Μάχη της Κρήτης, συμμετείχε στο ΠΑΜ και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, γνώρισε τις εξορίες στα ξερονήσια. Η μαρτυρία του είναι εξαιρετική, ως μόνος καπετάνιος της Αριστεράς που επέζησε, χρήσιμη ως προφορική ιστορία, ενώ αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο του τόπου και της νεολαίας, με την εμφάνιση της νέας βαρβαρότητας».
Φωνή λαού... «Πυρ» κατά διαδηλωτών
Είναι πολύ σημαντικό το απόσπασμα της συνέντευξης που πήρε ο Αντώνης Σανουδάκης από τον Μιχάλη Σαμαρίτη, για το πιο μαζικό, ίσως, αγροτικό συλλαλητήριο που γνώρισε μέχρι σήμερα η Κρήτη. Αυτό του καλοκαιριού του '61, που η τότε (δημοκρατική) κυβέρνηση διέταξε το στρατό να... πυροβολήσει τους διαδηλωτές!
 «Σε μια στιγμή που η επιτροπή εζητούσε να μπει μέσα εις το νομάρχη και που ο νομάρχης πεισματικά αρνιότανε να δεχτεί την επιτροπή των αγροτών, εσυνέβηκεν ένα επεισόδιο εις την πλατεία της Νομαρχίας μεταξύ αγροτών και στρατιωτών. Ένας αξιωματικός, κατώτερος αξιωματικός, φαίνεται, έδωσενε εντολή στους στρατιώτες να μασε χτυπήσουνε. Οι στρατιώτες, όμως, άρχισαν να βάλλουν στον αέρα και πολλοί απ' αυτούς άρχισαν να μας παραδίδουν τα όπλα. Ένας, μάλιστα, παρέδωσεν ένα οπλοπολυβόλο.
Ο στρατηγός τα 'χάσενε, βέβαια, όταν είδεν ότι δεν εκτελούταν η διαταγή, την οποία είχενε δώσει, γιατί ασφαλώς η εντολή προερχόταν από τον ανώτερο αξιωματικό, δηλαδή από το στρατηγό και όχι από τον κατώτερο. Ο στρατηγός, δε, μετά δικαιολογήθηκενε ότι ήταν πρωτοβουλία του αξιωματικού αυτουνού κι έδωσενε την εντολή "πυρ" κι εγύριζενε γύρω εις την πλατεία κι εφώναζενε εις τους αγρότες ότι "παιδιά, σταματήσετε, οι στρατιώτες δεν πρόκειται να σας χτυπήσουνε" και όταν πλέον η Νομαρχία είδενε ότι ο στρατός όχι μόνο δε χτυπούσενε το συλλαλητήριο, αναγκάστηκε να ειδοποιήσει δύο πυροσβεστικές αντλίες και κατεύθασαν έξω από τη Νομαρχία και άρχισαν να ρίχνουν με τις αντλίες νερό εις τους αγρότες.

Τότε επιτέθηκαν οι αγρότες, αναγκάστηκαν οι οδηγοί και η ομάδα των πυροσβεστών να εγκαταλείψουν τις πυροσβεστικές αντλίες και να φύγουν. Είχανε, βέβαια, γίνει κι εντωμεταξύ τραυματισμοί, πολλοί τραυματισμοί και από τους αστυνομικούς και από τους απεργούς»...
Τα ματωμένα χρόνια (βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών)
Συγγραφέας: Αντώνης Σανουδάκης - Σανούδος
Isbn:978-960-9692-36-6
Σελίδες: 181
Λιανική Τιμή: 18 ευρώ

Πρόσκληση Εγκαινίων Έκθεσης και Εκδηλώσεις Εορτασμού για τη «Διεθνή Ημέρα Μουσείων», τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015.

 
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Δώρα της Γης με αντοχή στον χρόνο», την Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 και ώρα 20.00.
Η έκθεση «Δώρα της Γης με αντοχή στον χρόνο» η οποία θα φιλοξενηθεί στο Τελλόγλειο  Ίδρυμα Τεχνών από τις 18 Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, επιχειρεί να προβάλει την Ελλαδική φύση και βιοποικιλότητα ως διαχρονική πηγή πόρων και έμπνευσης για την ευζωία του ανθρώπου και την ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνικής ζωής, του πολιτισμού και των επιστημών. Ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει μια συναρπαστική διαδρομή στον χώρο και τον χρόνο με αφετηρία την προϊστορική Θήρα, ενδιάμεσο σταθμό την αρχαία Μακεδονία και κατάληξη στο σήμερα. Αρχαιολογικά ευρήματα και πλούσιο πληροφοριακό και εποπτικό υλικό τεκμηριώνουν τη διαχρονική αξία των δώρων της Ελλαδικής γης και παρουσιάζουν  σύγχρονες ερευνητικές προσεγγίσεις για την ανάδειξη και διάσωση της βιοποικιλότητας του τόπου μας.
Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ,  το Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Επιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Συνεργάζονται τα Μουσεία: Αρχαιολογικό Πέλλας, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης,  Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, Μουσείο Εκμαγείων ΑΠΘ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου και το Μουσείο Λούλη. Επίσης, συνεργάζεται το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ.
Η έκθεση «Δώρα της Γης με αντοχή στον χρόνο» εντάσσεται στο κεντρικό πρόγραμμα της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (23.06-30.09.2015), που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με τη συμμετοχή της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ώρες λειτουργίας: Δε.-Τρ.-Πε.-Πα. 10.00 -14:00, Τετ. 10:00-14:00 και 18:00-21:00, Σαβ.- Κυρ. 10.00-18:00.
Ειδικά για γκρουπ και ομάδες μπορεί να ζητηθεί επίσκεψη εκτός ωραρίου λειτουργίας, μετά από έγκαιρη συνεννόηση.
Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου 2015 – 30 Σεπτεμβρίου 2015
Επίσης:  «Ναι, σα να λέμε αντίο…»
Αφιέρωμα σε τρεις απόντες:
Λούις Ρεϋμόνδος, συνεργάτης Τελλογλείου Ιδρύματος
Φώνης Ζογλοπίτης, φίλος του Ιδρύματος
Ιορδάνης Σκούλος ευγενική προσφορά έργων του Στέλιου Σκούλου στη μνήμη του αδελφού του.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ  «ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ»
18.00- 20.00  Συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Τα 5 Μουσεία της Θεσσαλονίκης: Δράσεις και προοπτικές». (Διοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης)
Τα 5 Μουσεία της πόλης μας συνομιλούν κάνουν απολογισμό, Επαναπροσδιορίζονται, Στοχεύουν, Οραματίζονται… !
Με Ομιλήτριες:
κ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Γενική Γραμματέα του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών,
κ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού,
κ. Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης,
κ. Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ, Πρόεδρο Δ.Σ. του Μακεδονικού Μουσείου, Σύγχρονης Τέχνης,
κ. Πολυξένη Αδάμ Βελένη, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Επίσης στο Τελλόγλειο τη «Διεθνή Ημέρα Μουσείων»:
12.00-13.00  Ξενάγηση στην έκθεση «μόνον εσέ, Ρωτόκριτε»
Η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας και επιστημονική υπεύθυνη της έκθεσης «μόνον εσέ, Ρωτόκριτε»  κα Τασούλα Μαρκομιχελάκη, θα πραγματοποιήσει ξενάγηση ανοιχτή στο κοινό.
21.00  Μουσική εκδήλωση «Πότε θα κάνει ξαστεριά», μετά τα εγκαίνια της έκθεσης «Δώρα της Γης».
Ο Σύλλογος Φίλων Κρητικής Παράδοσης και Μουσικής, «Ξαστεριά» ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό τη διατήρηση και διάδοση κρητικών παραδόσεων και εθίμων. Άνδρες και γυναίκες με χειροποίητες κρητικές φορεσιές χορεύουν συνοδεία κρητικής λύρας και λαγούτου. Η «Ξαστεριά», αν και νέος σύλλογος έχει πλούσια εκπολιτιστική δράση και έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 Είσοδος ελεύθερη όλη τη μέρα

Εγκαίνια έκθεσης «Δώρα της Γης με αντοχή στον χρόνο», την Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 και ώρα 20.00.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΑΠΘ
Δώρα της Γης
με αντοχή στον χρόνο
Μάϊος – Σεπτέμβριος 2015
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. εγκαινιάζει την έκθεση «Δώρα της Γης με αντοχή στον χρόνο», την Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, μέρα εορτασμού της  «Διεθνούς Ημέρας Μουσείων» και ώρα 20.00. Η έκθεση «Δώρα της Γης με αντοχή στον χρόνο» η οποία θα φιλοξενηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών από τις 18 Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, επιχειρεί να προβάλει την Ελλαδική φύση και βιοποικιλότητα ως διαχρονική πηγή πόρων και έμπνευσης για την ευζωία του ανθρώπου και την ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνικής ζωής, του πολιτισμού και των επιστημών. Ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει μια συναρπαστική διαδρομή στον χώρο και τον χρόνο με αφετηρία την προϊστορική Θήρα, ενδιάμεσο σταθμό την αρχαία Μακεδονία και κατάληξη στο σήμερα. Αρχαιολογικά ευρήματα και πλούσιο πληροφοριακό και εποπτικό υλικό τεκμηριώνουν τη διαχρονική αξία των δώρων της Ελλαδικής γης και παρουσιάζουν  σύγχρονες ερευνητικές προσεγγίσεις για την ανάδειξη και διάσωση της βιοποικιλότητας του τόπου μας.
Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ,  το Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Επιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Συνεργάζονται τα Μουσεία: Αρχαιολογικό Πέλλας, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης,  Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, Μουσείο Εκμαγείων ΑΠΘ, ,  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου και το Μουσείο Λούλη.
Η έκθεση «Δώρα της Γης με αντοχή στον χρόνο» εντάσσεται στο κεντρικό πρόγραμμα της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (23.06-30.09.2015), που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με τη συμμετοχή της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ώρες λειτουργίας: Δε.-Τρ.-Πε.-Πα. 10.00 -14:00, Τετ. 10:00-14:00 και 18:00-21:00, Σαβ.- Κυρ. 10.00-18:00.
Ειδικά για γκρουπ και ομάδες μπορεί να ζητηθεί επίσκεψη εκτός ωραρίου λειτουργίας, μετά από έγκαιρη συνεννόηση.
Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου 2015 – 30 Σεπτεμβρίου 2015
ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ.
Τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 και ώρα 6-8 μ.μ. στο πλαίσιο εορτασμού,
της «Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2015», το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει
συνάντηση στρογγυλής τράπεζας  με θέμα
«Τα 5 Μουσεία της Θεσσαλονίκης: Δράσεις και προοπτικές».
Τα 5 Μουσεία της πόλης μας
συνομιλούν κάνουν απολογισμό,
Επαναπροσδιορίζονται, Στοχεύουν, Οραματίζονται… !
Με Ομιλήτριες:
κ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Γενική Γραμματέα του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών,
κ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού,
κ. Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης,
κ. Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ, Πρόεδρο Δ.Σ. του Μακεδονικού Μουσείου ΣύγχρονηςΤέχνης,
κ. Πολυξένη Αδάμ Βελένη, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Η εκδήλωση του Αρχαιολογικού Μουσείου θα διεξαχθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. για να συνδυαστεί με τα εγκαίνια της έκθεσης «Δώρα της Γής  με αντοχή στο Χρόνο», που πραγματοποιεί το εν λόγω Ίδρυμα, προκειμένου να διευκολυνθεί το κοινό για να παρακολουθήσει και τις δύο εκδηλώσεις ως δείγμα της άριστης συνεργασίας των 5 Μουσείων.
είσοδος ελεύθερη

ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ 2015 - Πρόγραμμα εργαστηρίων και έναρξη συμμετοχών

music-village-logo
10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ! - ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Φέτος το Μουσικό Χωριό γιορτάζει 10 χρόνια καλλιτεχνικής συμβίωσης, πράξης και εκπαίδευσης στο χώρο της μουσικής, των μουσικών επιστημών, της ζωντανής δημιουργίας, του χορού, του θεάτρου, του λόγου, της ειδικής αγωγής και της καλλιέργειας του σώματος!

Προσκαλούμε λοιπόν κάθε σπουδαστή ή επαγγελματία από το χώρο των παραστατικών τεχνών να συμμετάσχει ενεργά και φέτος στις εκπαιδευτικές δράσεις του καλοκαιριού, αλλά και κάθε φιλότεχνο που επιθυμεί να γευθεί την πανδαισία των δεκάδων παραστάσεων και συναυλιών που πραγματοποιούνται τις μέρες εκείνες στον Άγιο Λαυρέντιο, πάντα ελεύθερες για το κοινό.
Το Μουσικό Χωριό είναι μία από τις μεγαλύτερες μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη, ένας θεσμός ελεύθερης ανταλλαγής και διασποράς καλλιτεχνικών ιδεών και πρωτότυπων εκπαιδευτικών μοντέλων διαμέσου της μουσικής πράξης. Η αλληλεπίδραση των παρακάτω δράσεων προωθεί τον πειραματισμό και την πολυσυλλεκτικότητα αναδεικνύοντας τα εργαλεία που, εν δυνάμει, μπορούν να μεταμορφώσουν τον σύγχρονο εκτελεστή σε μουσικό - «ποιητή» των ήχων. Παράλληλα καλλιεργείται η σχέση των αρχετυπικών μουσικών ιδιωμάτων του ελλαδικού και βαλκανικού χώρου με τη σύγχρονη δημιουργία, καθώς και η σύνδεση μεταξύ μουσικής και ποιητικής αφήγησης.
Διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία  arTree σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας & Τουρισμού Δήμου Βόλου και με τη στήριξη της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.



Φέτος, η εκπαιδευτική δράση του Μουσικού Χωριού εκφράζεται θεματικά μέσα από 18 κατευθύνσεις, οι οποίες στεγάζουν 27 μουσικά εργαστήρια/masterclasses συμβιωτικής δράσης. Συντονιστές  των δράσεων αυτών είναι 46 διεθνείς μουσικοί και εκπαιδευτικοί, καθώς και διάφοροι προσκαλεσμένοι της διοργάνωσης διεθνούς ακτινοβολίας.
Στην πρώτη περίοδο φιλοξενείται για πρώτη φορά ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης σε ένα αφιέρωμα στο Ιταλικό Μπαρόκ, μαζί με το Μάρκελλο Χρυσικόπουλο, το Δημήτρη Κούντουρα, τη Φανή Βοβώνη και τον Ιάσων Ιωάννου, ενώ στον αντίποδα της ευρωπαϊκής μουσικής πράξης, το διεθνές dissonart ensemble παρουσιάζει το «Explore 2» στα πλαίσια του οποίου θα γίνουν πρώτες εκτελέσεις και ανοικτές πρόβες έργων σύγχρονων συνθετών κάθε εθνικότητας. Στο χώρο της μουσικοθεατρικής performance και του χοροθεάτρου, πρωτοεμφανίζονται ακόμη δύο δράσεις, το Viewpoints + Camera με τις Oliwia Twardowska και Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου καθώς και ένα εργαστήριο χορού butoh και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής που συντονίζεται για πρώτη φορά σε σύμπραξη του Αντώνη Ανισέγκου με τη Μαρία Λάππα. Ένα ακόμη νέο μέλος της κοινότητάς μας, ο Μαρίνος Κουτσομιχάλης, παρουσιάζει ένα Εργαστήριο Σύνθεσης Ήχου και Ηλεκτρονικής Μουσικής ενώ οι Εριφύλη Δαμιανού, Σοφία Γιολδάση, Αγγελική Πλόκα και Yasmin Folini εγκαινιάζουν το εργαστήριο καλλιέργειας της μουσικότητας μέσα από την παιδαγωγική προσέγγιση του Zoltán Kodály.
Εκτός από τους παραπάνω, φέτος φιλοξενούνται και οι εξής στενοί συνεργάτες της διοργάνωσης: Δήμος Γκουνταρούλης, Μάγια Μύριαμ Παπαγεωργίου, Χρήστος Ραφαηλίδης, Γιώργος Κοντραφούρης, Λευτέρης Μουμτζής, Αντρέας Τραχωνίτης, Σίμος Παπάνας, Στέφανος Θωμόπουλος, Άγγελος Λιακάκης, Γιώργος Φωτιάδης και Μαριάννα Αστρακά.
Τέλος, στοπλαίσιο δραστηριοτήτων του εργαστηρίου Μουσικής Δωματίου και του εργαστηρίου Μπαρόκ, θα συμμετέχουν 8 υπότροφοι της νεοσύστατης Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε και λειτουργεί με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οι νέοι μουσικοί της ορχηστρικής αυτής κοινότητας που ακούει στο όνομα "ΜΟΥΣΑ", θα συνεργαστούν με άλλους συμμετέχοντες των δύο εργαστηρίων - υπό την καθοδήγηση και με την επικουρική συμμετοχή των συντονιστών - ενόψει δύο παρουσιάσεων ολοκληρωμένων έργων κλασικού και μπαρόκ ρεπερτορίου. Τον συντονισμό και προετοιμασία της ομάδας μουσικών της ΜΟΥΣΑ, αναλαμβάνει η βιολίστρια και μέλος της Ορχήστρας Νέων της Ε.Ε., Δώρα Χατζηγεωργίου.
Στη δεύτερη περίοδο, στα πλαίσια του εργαστηρίου Φωνητικής Τέχνης και Έρευνας θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε για πρώτη φορά ένα μεγάλο αφιέρωμα/ερευνητικό project στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι, με συντονιστή το Σπύρο Σακκά, το Θόδωρο Κοτεπάνο, τη Νατάσσα Ζούκα, την Κατερίνα Φωτεινάκη και τον Ταξιάρχη Χάνο. Ο Στάθης Μαρκόπουλος και η Αγγελική Γουναρίδη θα μας δείξει πως θα φτιάξουμε και θα παίξουμε το δικό μας μουσικό – μαριονέτα δρόμου. Ο διεθνής βιολιστής Μιχάλης Κουλουμής πρωτοπαρουσιάζει ένα εργαστήριο για την τέχνη του τροπικού αυτοσχεδιασμού στα τοξοτά έγχορδα, ενώ ο πολυσχιδής Μάνος Αχαλινωτόπουλος προτείνει φέτος μία άλλη προσέγγιση του αυτοσχεδιασμού στη λαϊκή μουσική πράξη, για αυτούς που βαρεθήκαν το φολκλόρ! Τέλος, η Θεοδώρα Αθανασίου προσφέρει ένα νέο εργαστήριο όπου για πρώτη φορά ο λαϊκός τραγουδιστής καλείται να...εναρμονίσει τον εαυτό του.

Μαζί με τους παραπάνω θα συντονίσουν εργαστήρια και οι παλαιότεροι συνεργάτες του Μουσικού Χωριού, οι οποίοι είναι οι  Κώστας Αναστασιάδης, Hayden Chisholm, Ziad Rajab, Eυγένιος Βούλγαρης, Δήμος Βουγιούκας, Κυριάκος Γκουβέντας, Camilo Bentancor, Ανθή Θάνου, Αλέξανδρος Μακρής, Ανδρέας Σεγδίτσας, Ελένη Βογιατζίδου και Μπέττυ Κοκαράκη.
Tέλος, εκτός από τις καθημερινές συναυλίες και τα αυθόρμητα μουσικά δρώμενα σε κάθε γωνιά του Αγίου Λαυρεντίου, καθιερώνεται η απογευματινή αλυσίδα διαλέξεων/συζητήσεων ανοικτών στο κοινό, με συντονιστές σημαίνοντα πρόσωπα των τεχνών, ως μέρος του κύριου κορμού μαθημάτων όλων των κατευθύνσεων.  

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά τις φετινές κατευθύνσεις και την περιγραφή του κάθε εργαστηρίου.
Οι κατευθύνσεις αυτές έχουν δομηθεί, ανάλογα με το βαθμό διάδρασης που παρουσιάζουν μεταξύ τους, σε δύο περιόδους:
1η περίοδος: (18 - 24 Aυγ 2015)
2η περίοδος: (26 Αυγ - 1 Σεπτ 2015)


Επισκεφτείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Μουσικού Χωριού (www.music-village.gr) για κάθε απορία.
Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαμονή και την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής θα βρείτε επίσης στην ιστοσελίδα μας.


H διοργάνωση φέτος, όπως και πέρυσι, θα υλοποιήσει νέο σύστημα οικονομικών εισφορών, όπου και θα παρέχονται ειδικές τιμές για νέους, φοιτητές, παιδιά και άνεργους, καθώς και μειωμένο κόστος συμμετοχής για όλους τους ενήλικες. Ενημερωθείτε ΕΔΩ !
Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να απολαύσετε online μερικά πρόσφατα οπτικοακουστικά αρχεία που θα σας μεταφέρουν διαδικτυακά το κλίμα της μουσικής μας κοινότητας:


1. ΕΔΩ το φωτογραφικό άλμπουμ της χρονιάς του Νικόλα Χρυσού (2014) που αποτελείται από 481 φωτογραφίες
2. ΕΔΩ το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ: "Το Soundtrack της Ζωής: συμβίωση και καλλιτεχνική πράξη στο Μουσικό Χωριό"
Η διαμόρφωση του εκπαιδευτικού/συναυλιακού προγράμματος και των κειμένων είναι έργο της ομάδας εργασίας της arTree, σε συνεργασία με τους προσκαλεσμένους καλλιτέχνες/εκπαιδευτικούς.
Η ομάδα της arTree: Κώστας Μακρυγιαννάκης, Θύμιος Ατζακάς, Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης (καλλιτεχνική διεύθυνση), 'Ερη Βασιλειάδου (γραμματεία, συντονισμός σπουδαστών), Ελένη Παπαγεωργίου (πολιτιστική διαχείριση), Αλέξανδρος Σεϊταρίδης (συντονισμός παραγωγής), Νικόλας Χρυσός (φωτογράφηση), Δημήτρης Ζαχαράκης (συντονισμός εθελοντών)


Διεθνής Μουσική Κοινότητα
www.music-village.gr

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | Ο ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΟΣ


Το βιβλίο με τίτλο Μετάνθρωπος του Έλληνα Λύκου δημοσιοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η διεθνής και ευρωπαϊκή συγκυρία μας επηρεάζουν αρνητικά. Όσοι, ως εντεταλμένοι, θέτουν τους κανόνες στο διεθνές γίγνεσθαι, με εργαλείο τη θεωρία περί της κοινωνίας της διακινδύνευσης, φέρνουν τον κίνδυνο σε χρόνο πρωθύστερο και ελέγχουν τους πόθους, τους φόβους, τις ενοχές και τις αντιδράσεις του σύγχρονου πολίτη.
Η χώρα μας, αυτή η προικισμένη γωνιά της γης με τη ζείδωρη φύση και το ιστορικό παλίμψηστο, βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή τής επώδυνης και αγωνιώδους πορείας της, που εδώ και τρία χρόνια διεξάγεται μετ’ εμποδίων, εν μέσω μνημονίων και πιέσεων της τρόικας και των δανειστών.
Είναι, επίσης, αναμφισβήτητο, και αυτό προκύπτει και από την ανάγνωση του Μετανθρώπου και την προβολή των παραστάσεων που δημιουργεί στη σύγχρονη πραγματικότητα, ότι η κρίση αποκάλυψε ένα κράτος ερειπιώνα, ενώ οι τιμωρητικές επιλογές του λυσιτελούς και αναποτελεσματικού προγράμματος διάσωσης διέρρηξαν τον κοινωνικό ιστό και εξώθησαν στην ανέχεια ένα σημαντικό κομμάτι της αιφνιδιασμένης κοινωνίας. (...) *Το βιβλίο είναι δίγλωσσο (Ελληνικά - Αγγλικά) Περισσότερα
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ | Σόλωνος 116, Αθήνα | Τ: 210 3833434 | W: www.isideris.gr

Μονοπάτι αγαπημένο ~ Τσετίνης Μπάμπης & Παπαδόπουλος Χρήστος ~ Χάριν ευφωνίας