Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ // ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΩΝΑΣΗ 1924–1975 // ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-ΙΤΕ

 

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΩΝΑΣΗ
1924–1975
ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-ΙΤΕΕπιστημονική επιμέλεια: Τζελίνα Χαρλαύτη

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είναι ο διασημότερος εφοπλιστής του 20oύ αιώνα, ο άνθρωπος που ενσαρκώνει το πρότυπο του μεγιστάνα εφοπλιστή, το σύμβολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο εφοπλιστικός όμιλος τον οποίο ίδρυσε καθόρισε την πορεία της παγκόσμιας και της ελληνικής ναυτιλίας. Ο Ωνάσης είναι από εκείνους τους πρωτοπόρους επιχειρηματίες που άνοιξαν δρόμους και συνέβαλε σε καινοτόμους δράσεις συνδυάζοντας την ελληνική και την ευρωπαϊκή ναυτιλιακή τεχνογνωσία με τους αμερικανικούς θεσμούς και πόρους. Η λάμψη του έδωσε τροφή σε πληθώρα σκανδαλοθηρικών αναγνωσμάτων, βασισμένων σε (παρ)ερμηνείες της προσωπικής του ζωής. Στόχος του παρόντος τόμου είναι να καλύψει σφαιρικά την επιχειρηματική δραστηριότητα του Ωνάση στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τις αεροπορικές μεταφορές, τη ναυπηγική και πετρελαϊκή βιομηχανία και τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες μέσα από τις συνεργασίες και τις συγκρούσεις του με οικονομικά και πολιτικά κατεστημένα στην Ευρώπη και την Αμερική.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης δημιούργησε τη ναυτιλιακή επιχείρηση της νέας παγκοσμιοποιημένης εποχής, η οποία λειτουργεί θεσμικά μέχρι σήμερα ακολουθώντας τα πρότυπα που εκείνος έθεσε. Ο όμιλος επιχειρήσεων Ωνάση, που ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 1924, κλείνει εκατό χρόνια δράσης: πενήντα χρόνια λειτουργίας με τον Αριστοτέλη Ωνάση και άλλα πενήντα χρόνια με την επιχειρηματική οικογένεια Ωνάση. Η επιχείρησή του, χωρίς κληρονόμο, χωρίς μέτοχο, χωρίς συγγενή ή αφεντικό, ζει αποκλειστικά για κοινωφελή έργα του Ιδρύματος σχεδόν πενήντα χρόνια αφότου ο ιδρυτής της έφυγε από τη ζωή.
Το βιβλίο στηρίζεται στο Αρχείο Ωνάση, που ανήκει στο «Ίδρυμα Ωνάση», καλύπτει όλη την πεντηκονταετή επιχειρηματική δράση του Αριστοτέλη Ωνάση και αποτελείται από εκατοντάδες αρχειακά κουτιά στα οποία περιέχονται δεκάδες χιλιάδες έγγραφα. Το Αρχείο αποτυπώνει τη λειτουργία ενός πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου, με εταιρείες σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αμερική) και 14 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Μονακό, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Αγγλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παναμά, Ονδούρα, Ηνωμένες Πολιτείες, Σαουδική Αραβία και Λιβερία) και δραστηριότητες σε όλο τον πλανήτη· η συγκρότηση και η ταξινόμησή του αποτελούν καινοτομία στον χώρο της Ιστορίας Επιχειρήσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Η οργάνωση, η καταλογογράφηση και η ταξινόμηση του Αρχείου Ωνάση καθώς και η συγγραφή της ιστορίας των επιχειρήσεων Ωνάση είναι προϊόν ερευνητικού έργου που ανέθεσε το  Ίδρυμα Ωνάση στο Κέντρο Ναυτιλιακής Ιστορίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ, και είναι προϊόν συνεργασίας πλειάδας ερευνητών υπό τη διεύθυνση της κ. Τζελίνας Χαρλαύτη.
Γράφουν οι: Μαρία Δαμηλάκου, Αμαλία Παππά, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Lars Scholl, Χρήστος Τσάκας, Τζελίνα Χαρλαύτη.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Η οικογένεια Ωνάση. Οικογενειακό και επιχειρηματικό δίκτυο
Η επιχειρηματική πορεία του Αριστοτέλη Ωνάση, 1924–1975
Η περίοδος του Ωνάση στην Αργεντινή (1923–1940). Η διαμόρφωση ενός επιχειρηματία
«Ωνασιάδα». Η σύγκρουση με το ελληνικό εφοπλιστικό κατεστημένο
Η μεγάλη καινοτομία: η υπεράκτια αυτοκρατορία
Οι άνθρωποι του Ωνάση. «Επιχειρηματική οικογένεια», διοίκηση και διαχείριση
Δεξαμενόπλοια, πετρέλαιο και χρήμα. Καινοτομία στη ναυπηγική και την εμπορική τραπεζική
Η φαλαινοθηρία στις Νότιες Θάλασσες και την Ανταρκτική
«Ιστορία παιγνίων». Η σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες
Η Ολυμπιακή Αεροπορία, 1956–1974
ΩΜΕΓΑ Βιομηχανικών Επενδύσεων ΑΕ
Παγκόσμια κινητικότητα. Πολιτική δικτύωση και κοινωνικότητα
Η θαλαμηγός «Χριστίνα»
Μετά τον Ωνάση: Ο εφοπλιστικός όμιλος Ωνάση από το 1975 μέχρι σήμερα
«Εν πλω». Το Αρχείο Επιχειρήσεων Αριστοτέλη Ωνάση
ΣΕΙΡΑ | ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ISBN 978-960-524-918-2, σχήμα 21 x 27 εκ., 704 σελ., έγχρωμο, τιμή: 80 ευρώ