Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ // ΣΟΥΖΑΝΑ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ // ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ. ΚΕΙΜΕΝΑ, 1959-2019

 

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, 19:00
Ωδείο Αθηνών, Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής»
(Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17–19)

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου
ΣΟΥΖΑΝΑ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ
Κείμενα, 1959–2019
(Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2023)
Εισαγωγικοί χαιρετισμοί
Στέλιος Γιαμαρέλος, αρχιτέκτων,
αναπληρωτής καθηγητής, The Bartlett School of Architecture, UCL
Δημήτρης Αντωνακάκης, αρχιτέκτων
Εισαγωγικός χαιρετισμός
και συντονισμός συζήτησης
Μπούκη Μπαμπάλου-Νουκάκη, αρχιτέκτων,ομότιμη καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι
Ντίνα Βαΐου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ,
Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Ίρις Λυκουριώτη, αρχιτέκτων, αναπληρώτρια καθηγήτρια,
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών,
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ανθή Ροζή, αρχιτέκτων,
αρθρογράφος στο περιοδικό Yusra
Στη διάρκεια της βραδιάς, θα ακουστούν μουσικές συνθέσεις από τον Ζαχαρία Ilias Sauloup, διπλωματούχο πιανίστα του Conservatoire Supérieur de Strasbourg.
Περισσότερα για το βιβλίο

ΣΟΥΖΑΝΑ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ
ΚΕΙΜΕΝΑ, 1959-2019
Επιστημονική επιμέλεια - Εισαγωγή: Στέλιος Γιαμαρέλος
Η Μαρία Σουζάνα Κολοκυθά-Αντωνακάκη (1935–2020) είναι η πιο γνωστή Ελληνίδα αρχιτέκτονας της γενιάς της, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας. Η ενεργή παρουσία της στην αρχιτεκτονική σκηνή για έξι δεκαετίες, από την ολοκλή­ρωση των σπουδών της στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1959 μέχρι το τέλος της ζωής της το 2020, είναι από μόνη της εντυπω­σιακή. Μολαταύτα, τα περισσότερα κείμενα από τις δημόσιες ομιλίες και διαλέξεις των έξι αυτών δεκαετιών της σταδιοδρομίας της παρέμεναν έως σήμερα αδημοσίευτα ή δυσεύρετα.
Ισορροπώντας ανάμεσα στις αναφορές της στους κόσμους της φιλοσοφίας και των καλών τεχνών, η Αντωνακάκη αποτελούσε η ίδια την ενσάρκωση της βαθιάς της πεποίθησης ότι η αρχιτεκτονική αποτελεί πολιτισμικό αγαθό. Τα κείμενά της αναπτύσσονται γύρω από ζητήματα όπως: η ποιητική σύλληψη του κτισμένου περιβάλλοντος της καθημερινότητάς μας, η σημασία των ορίων, της κίνησης και των μεταβάσεων στην αρχιτεκτονική, η χρήση του χρώματος στην αρχιτεκτονική και στην πόλη, η θεατρικότητα και η κατοίκηση, οι σχέσεις χρόνου και χώρου στην αρχιτεκτονική, ο διάκοσμος και η ποιητική διάσταση των αντικειμένων της καθημερινής ζωής, η αρχιτεκτονική της πολυκατοικίας και η συσχέτιση της ελληνικής πόλης με τον τόπο και το φυσικό περιβάλλον. Γράφοντας ανοιχτόκαρδα για την τέχνη της, με τη χαρακτηριστική της ευρυμάθεια και ευαισθησία, η Αντωνακάκη προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό τα κλειδιά που του χρειάζονται για να μάθει να κοιτάζει με οξύτερο, κριτικό βλέμμα το χώρο όπου ζει και κινείται καθημερινά.
Η Σουζάνα Αντωνακάκη (1935–2020), αρχιτέκτων σε μόνιμη συνεργασία με τον Δημήτρη Αντωνακάκη, ήταν ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου 66. Το κοινό τους έργο απέσπασε πολυάριθμες βραβεύσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και δημοσιεύτηκε επανειλημμένα σε σημαντικές εκδόσεις διεθνών ιστορικών της αρχιτεκτονικής. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ, 1971–1972), πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ, 1980–1984), μέλος της Εθνικής Γραμματείας της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA, 1982–2002) και αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής (Académie d’Architecture, 1995–2020). Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της δίδαξε σε πανεπιστημιακά σεμινάρια και έδωσε πολυάριθμες διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
ΣΕΙΡΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
ISBN 978-960-524-999-1, σχήμα 17 x 24 εκ., 584 σελ., τιμή: 35 ευρώ

📚 Μνήμες από την επταετία στις σελίδες των βιβλίων



ΕΠΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
Βιβλία που αποτυπώνουν τα σημάδια της χούντας
στην ιστορία της χώρας μας
Από τον Απρίλιο του 1967 έως τον Ιούλιο του 1974 στην Ελλάδα επιβλήθηκε μία από τις σκληρότερες στρατιωτικές δικτατορίες παγκοσμίως. Η Δικτατορία της 21ης Απριλίου ή η Χούντα των Συνταγματαρχών, όπως επίσης είναι γνωστή, σημάδεψε όχι μόνο όσους τη βίωσαν αλλά και τη μετέπειτα πορεία της χώρας μας, σαρώνοντας την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, την καλλιτεχνική δημιουργία. Δείτε παρακάτω βιβλία των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ που αποτυπώνουν την επταετία αυτή στις σελίδες τους. Μπορείτε να τα αναζητήσετε στο eshop μας ή στο βιβλιοπωλείο της περιοχής σας.
Η Ιστορία ως αφορμή για τη λογοτεχνία
Λάδι σε καμβά
Αλέξης Πανσέληνος Πλατεία Κλαυθμώνος
Γιώργος Συμπάρδης
Η ιστορία του Σπύρου, ενός νεαρού ζωγράφου που αρνήθηκε να προδώσει την παρέα του, όμως πρόδωσε το όνειρό του, αλλά και η ιστορία μιας ολόκληρης γενιάς λίγο πριν ο Απρίλιος του ’67 αλλάξει τα πάντα. Ο πρώτος χρόνος της δικτατορίας των Συνταγματαρχών μέσα από τα μάτια ενός δεκαεννιάχρονου φοιτητή της Νομικής. Η σύλληψή του στο κηπάριο της πλατείας Κλαυθμώνος και η περιπλάνησή του στον κόσμο των ομοφυλοφίλων της εποχής.
13,30 € ► 11,97 €
15,50 € ► 3,95 €
Δύο καλοκαίρια και μισό φθινόπωρο
Άννα Δαμιανίδη Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών
Γιάννης Ν. Μπασκόζος
Τέσσερα κορίτσια τελειώνουν το σχολείο τη δεκαετία του ’70. Ιστορίες απλές, οικείες και τρυφερές, που σε όλους κάτι έχουν να θυμίσουν από τα σχολικά τους χρόνια. Ιστορίες όπου δεν συμβαίνει τίποτα το τρομερό, πέρα από το πιο τρομερό, αυτό που συμβαίνει την 21η Απριλίου 1967 και καταπατά την καθημερινότητα όλων, ενηλίκων και ανηλίκων. Η ιστορία ενηλικίωσης μιας παρέας γύρω από μια ροκ μπάντα στο Παγκράτι. Τα μέλη της τρέχουν να προλάβουν την εποχή τη στιγμή που αλλάζει, χωρίς να συνειδητοποιούν ακριβώς πού έγκειται αυτή η αλλαγή. Πωρώνονται σε μια συναυλία του Σαββόπουλου, πίνουν βερμούτ σε πάρτι που διαλύει η αστυνομία, ζουν έρωτες αναπάντεχους αλλά στιγμιαίους, συμμετέχουν σε αντιχουντικές δράσεις.
18,80 € ► 16,92 €
13,30 € ► 11,97€
Αναψηλάφηση
Βασίλης Γκουρογιάννης Η ανάκριση
Ηλίας Μαγκλίνης
Ένα πολιτικό, υπαρξιακό μυθιστόρημα που απεικονίζει μια Ελλάδα με τα τραύματα του Εμφυλίου, της δικτατορίας, της μεταπολίτευσης και της κρίσης, μια εξαιρετική αναψηλάφηση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Πώς φτάνει κανείς στη λύτρωση; Με τη σιωπή ή με την εξομολόγηση; Μια ευφυής αλληγορία για το ανεπούλωτο τραύμα της χούντας μέσα από τη σύγκρουση ενός πατέρα με την κόρη του.
17,70 € ► 7,00 €
11,00 € ► 9,90 €
 
Τότε που ζούσαμε
Ασημάκης Πανσέληνος
Γραμμένο μες στη δικτατορία της χούντας, το βιβλίο αποτελεί μια πράξη αντίστασης και μαζί μια απολογία της γενιάς του συγγραφέα. Η μνήμη πρέπει να διατηρείται, να επιβιώνει, να ξαναγίνεται μαγιά για τις γενιές που ακολουθούν και που έχουν τους δικούς τους αγώνες να δώσουν.
16,53 € ► 14,88 €
Ντοκουμέντα που φωτίζουν την Ιστορία
Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974
Αλέξης Παπαχελάς 1974: Μεταπολίτευση
Αντώνης Κλάψης
Ένα πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο, για τη σύνθεση του οποίου χρειάστηκαν 25 χρόνια έρευνας, που ρίχνει φως σε μια από τις πιο καθοριστικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Το αδημοσίευτο και σπάνιο υλικό για την επταετία είναι βασισμένο σε μαρτυρίες πολλών πρωταγωνιστών και επικεντρώνεται στον ρόλο των αμερικανικών υπηρεσιών. Annus horribilis. Annus mirabilis. Ένα από τα πιο καθοριστικά έτη της ελληνικής ιστορίας στο μικροσκόπιο. Μια περιεκτική ιστορική διερεύνηση για τη χρονιά που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σημερινής Ελλάδας.
21,00 € ► 18,90 €
13,30 € ► 11,97 €
«Το 1974 ήμουν δεκατριών ετών. Ένιωθα ότι ζούσα κι εγώ, όπως όλοι οι Έλληνες, κάτι σημαντικό που θα μας σφράγιζε για πολλές γενιές. Θυμάμαι ακόμη τη μακριά ουρά επιταγμένων βυτιοφόρων στη Νέα Ερυθραία ή τα ράντσα που είχαν τοποθετηθεί στην κήπο ενός ξενοδοχείου στην Κηφισιά για να υποδεχτούν τυχόν τραυματίες. Θυμάμαι ακόμη να ανεβαίνουμε με τον πατέρα μου την εθνική οδό και να αναρωτιέται αν θα συναντούσαμε τα περίφημα τανκς του στρατηγού Ιωάννη Ντάβου που θα έδιωχναν τη χούντα, σύμφωνα με τις φήμες που είχαν κατακλύσει την πόλη. Όλα αυτά, μαζί με τις σκηνές της πρώτης νύχτας της Μεταπολίτευσης, με τα πλήθη να πανηγυρίζουν ξέφρενα στους δρόμους της Αθήνας, καρφώθηκαν στο μυαλό μου και μαζί ίσως και η περιέργεια να μάθω τι ακριβώς συνέβαινε εκείνες τις ημέρες και ώρες».
Απόσπασμα από το βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά Ένα σκοτεινό δωμάτιο
Για να μαθαίνουν οι νεότεροι
 
2651 ημέρες δικτατορίας
Μαρίζα Ντεκάστρο
εικονογράφηση: Βασίλης Παπαγεωργίου
ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 2019
Τιμητική διάκριση White Ravens για το 2019 από τη Διεθνή Παιδική και Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου
Οι 2.651 ημέρες δικτατορίας των συνταγματαρχών όπως τις έζησε η Μαρίζα Ντεκάστρο. Γεγονότα, περιστατικά και αναμνήσεις για όλα εκείνα που σημάδεψαν και άλλαξαν μια γενιά.
15,50 € ► 13,95 €
Μνήμες, γεγονότα, ιστορίες και ντοκουμέντα
για τα επτά χρόνια που σημάδεψαν ανεξίτηλα την Ελλάδα.

Παρουσίαση της έκδοσης "Προσωπικό Αρχείο Αρχηγού ΕΔΕΣ Στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα"

 Το Πολεμικό Μουσείο και οι Εκδόσεις Βεργίνα σας προσκαλούν στην παρουσίαση της έκδοσης με τίτλο: «Προσωπικό Αρχείο Αρχηγού ΕΔΕΣ Στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα», τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 19:00, στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου (Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας &Ριζάρη 2, Αθήνα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Άγγελος Συρίγος, Βουλευτής Α΄ Αθηνών, τ. Υφυπουργός και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Συντονιστής:
Λάμπρος Καλαρρύτης, Δημοσιογράφος
Προλογίζουν:
Δημήτριος Σκαρβέλης: Στρατηγός ε.α., Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Αναστάσιος Λιάσκος: τ. Υφυπουργός, Βουλευτής, Πρόεδρος Δ.Σ. Πολεμικού Μουσείου
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολεμικού Μουσείου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, κύριο Αναστάσιο Λιάσκο, θέλοντας να αξιοποιήσει το πολύτιμο υλικό του προσωπικού αρχείου του Στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα και να τιμήσει την επέτειο των 80 χρόνων από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, μιας μεγαλειώδους στιγμής της ενωμένης Εθνικής Αντίστασης, αποφάσισε να παραχωρήσει στον Εκδοτικό Οίκο Βεργίνα 200 έγγραφα, από τις δεκάδες χιλιάδες του συνόλου, ώστε να εκδοθεί ένα θεματικό λεύκωμα.
Το λεύκωμα περιλαμβάνει 200 επιλεγμένα Έγγραφα – Επιστολές της περιόδου 1942-1944 και 23 προσωπικές φωτογραφίες του Στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα. Το υλικό προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο του Πολεμικού Μουσείου και δημοσιεύεται για πρώτη φορά.
Επιμελητές του έργου: Ιωάννης Β. Αθανασόπουλος, ιστορικός – Επιστημονικός Σύμβουλος Πολεμικού Μουσείου και Θεοφάνης Βλάχος, ιστορικός – Επιμελητής Ιστορικού Αρχείου Πολεμικού Μουσείου.
Βιογραφία Ναπολέοντος Ζέρβα:
Ο Ναπολέων Ζέρβας αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας, καθώς πρωταγωνίστησε σε όλα σχεδόν τα γεγονότα που επέκτειναν τα σύνορά της. Γεννήθηκε στην Άρτα το 1891. Συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 - ’13 και διακρίθηκε στη μάχη του Κιλκίς. Ακολούθως το 1916 πολέμησε ηρωικά κατά των Γερμανοβουλγάρων στο Μακεδονικό Μέτωπο. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως από την ένταξή του στο στράτευμα το 1910, ως Δεκανέας, μέσα σε μια δεκαετία λαμβάνει τους βαθμούς «επ’ ανδραγαθία» λόγω της γενναιότητάς του στα πεδία των μαχών. Τον Σεπτέμβριο του 1941 θα ιδρύσει τον ΕΔΕΣ, με βασικό στόχο την απελευθέρωση της χώρας από τα στρατεύματα του Άξονα. Θα βγει στο βουνό μαζί με τους πρώτους αντάρτες του τον Ιούλιο του 1942 και θα ξεκινήσει η δράση του. Χωρίς τον Ζέρβα δεν θα γινόταν ο Γοργοπόταμος. Οι κατακτητές αναγκάστηκαν να τον επικηρύξουν με το ποσό των 100.000.000 δραχμών.
Το ΕΑΜ, αν και συνεργάστηκε μαζί του για το σαμποτάζ, του πρότεινε πολλάκις να ενταχθεί στην οργάνωσή του για να πετύχει τους δικούς του σκοπούς. Ο Ζέρβας ήθελε τη συνεργασία και όχι την υποταγή του στο ΕΑΜ. Η άρνησή του έφερε ένοπλες επιθέσεις του ΕΛΑΣ κατά του ΕΔΕΣ που συνεχίστηκαν μέχρι και τα Δεκεμβριανά.
Παράλληλα, η δράση του ΕΔΕΣ προβλημάτισε ακόμη περισσότερο τους κατακτητές τα επόμενα χρόνια. Οι μάχες του Μακρυνόρους (Ιούλιος 1943), της Νεράιδας (Οκτώβριος 1943), του Αρχάγγελου Πρεβέζης (Ιούλιος 1944), της Μενίνας (Αύγουστος 1944) ήταν μερικές από τις πλέον σημαντικές. Η αποστράτευση του ΕΔΕΣ έγινε τυπικά με τη συμφωνία της Βάρκιζας τον Φεβρουάριο του 1945. Ακολούθως ο Ζέρβας πολιτεύτηκε ενεργά μέχρι το 1950. Πέθανε το 1957.