Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

6πμ έκθεση φωτογραφίας Νικόλας Χρυσός

Διεθνής Μουσική Κοινότητα

6πμ.
Μια έκθεση φωτογραφίας από τον Νικόλα Χρυσό εμπνευσμένη από το ομότιτλο μουσικό κομμάτι των Στέρεο Νόβα σε στίχους του Κωνσταντίνου Βήτα.
Φόρμες, σιλουέτες, χρωματικές επιφάνειες συνθέτουν ένα ποιητικό περιβάλλον μέσα από το οποίο ο θεατής λαμβάνει τη δική του απόχρωση των στίχων!
Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του φωτογραφικού Νοεμβρίου 2011 που διοργανώνει η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου.
Ταυτόχρονα και στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης «Aνθρώπινη Πολυμορφία» Έκθεση των βραβευμένων φωτογραφιών του Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας «Ειρήνη είναι.»
Εγκαίνια: Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011, 8 μμ στο πολιτιστικό κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου (Λ. Σταδίου και Μανδηλαρά)
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα έως Παρασκευή 10πμ-9.30μμ
Διάρκεια έκθεσης: έως 6 Δεκεμβρίου 2011
Ο Νικόλας Χρυσός γεννήθηκε στο Βόλο το 1977. Σπούδασε Industrial Product Design και πήρε μαθήματα γραφιστικής και σχεδίου.
Με τη τέχνη της φωτογραφίας ασχολείται από 2002. Σπούδασε στον ΑΚΤΟ και παρακολούθησε σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας.
Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί και βραβευθεί αρκετές φορές.
Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα.
Η '6πμ' είναι η τρίτη ατομική έκθεση που πραγματοποιεί.

ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ


Το ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ «ΣΥΝΘΕΣΗ» και η Πολιτιστική Εταιρεία Εκπαιδευτικών«ΠΛΕΥΣΗ» σας προσκαλούν σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην ελληνική ποίηση.
Η εκδήλωση θα ανοίξει με απαγγελίες ποιημάτων από μέλη της «ΠΛΕΥΣΗΣ» και θα ακολουθήσει
Συναυλία των Καθηγητών και της Χορωδίας του ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ «ΣΥΝΘΕΣΗ» με γνωστά τραγούδια πάνω σε στίχους ποιητών και μουσική μεγάλων συνθετών.
Δημοτικό Θέατρο Ν. Μουδανιών Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011 ώρα 7μμ
Είσοδος ελεύθερη

Ψηφιακά βιβλία

Πασαδόροι και βαστάζοι                                    
Αθηνά Κακούρη                             
ISBN: 978-960-03-5412-6                                          
Ο Αϊ-Βασίλης στο ραντάρ                                    
Βασίλης Παπαθεοδώρου                                         
ISBN: 978-960-03-5419-5                                               
Ο δρόμος προς την άβυσσο                                  
Γιάννης Λούλης                               
ISBN: 978-960-03-5410-2                                           
H κυρία με τις καμέλιες                                        
Αλέξανδρος Δουμάς (υιός)                           
ISBN: 978-960-03-0829-7



ΚΘΒΕ: 'Οι στοχαστές του αόρατου' KHALIL GIBRAN - ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

«ΟΙ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ» KHALIL GIBRAN - ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών» 2011 Μέση Ανατολή, παρουσιάζει την παράσταση «Οι Στοχαστές του Αόρατου», Khalil Gibran- Νίκος Καζαντζάκης, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου.
Η παράσταση αποπειράται τη θεατρική σύζευξη των δύο αυτών οικουμενικών στοχαστών , του Khalil Gibran και του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα από την μυθοπλαστική επιστολογραφία τους, φωτίζοντας όχι μόνο τις αισθητικές φιλοσοφικές εμπειρίες τους και τη συνομιλία του δημιουργού με το έργο του, αλλά μετατρέποντας το κοινό σε ζωντανούς μάρτυρες των πιο μύχιων εξομολογήσεων γύρω από τα σημαντικότερα πρόσωπα που στοιχειοθέτησαν την προσωπική τους ζωή και την καθημερινότητά τους.
Θα παρουσιαστεί στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Πειραματική Σκηνή), από την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με την παράσταση «Λόγος και Σιγή».
Αντί σκηνοθετικού σημειώματος
Aγαπητοί κ.κ. Γκιμπράν και Καζαντζάκη,
Παίρνω το θάρρος να Σας γράψω από κοινού αυτό το γράμμα για να Σας εξομολογηθώ –ενώ το χέρι μου τρέμει ακόμα καθώς αυτές οι σειρές γράφονται– πως, ναι, εγώ είμαι εκείνη που σκάλισα τις επιστολές και ταξίδεψα μέσα στις ζωές Σας, ανασύροντας όλα εκείνα που πιθανόν να θέλετε να ξεχάσετε: τους αδιέξοδους έρωτες, τις δυσκολίες της καθημερινότητας, την πάλη ανάμεσα «στη λάσπη και τα ονείρατα», τη μοναχική πορεία προς το ατελεύτητο, μα ήταν ο μόνος τρόπος να Σας ακολουθήσω με ορατά στοιχεία στον μυστικό και αποφατικό δρόμο που διασχίσατε και να Σας συστήσω εκ νέου σε όλους εμάς, μα και μεταξύ Σας, αφού, παρά τους σχεδόν παράλληλους βίους, δεν είχατε την ευκαιρία να διαπιστώσετε πως οι στοχασμοί Σας συναντιούνται «σαν το μελάνι με το χαρτί».
Παρακαλώ συγχωρήστε εκ των προτέρων πιθανές ανακατασκευές γεγονότων και τυχόν πειραματισμούς, μα πρόκειται για θέατρο, όπως και οι δυο Σας το γνωρίζετε πολύ καλά και μάλιστα για σκηνική απόπειρα που σκοπό έχει να Σας κάνει λίγο περισσότερο ορατούς, Εσάς που το έργο Σας ταυτίστηκε με την ανεύρεση του Αόρατου, Εσάς που η ζωή Σας έμελλε να γίνει οικουμενικός χάρτης πέρα από την Κρήτη και το Λίβανο, πέρα από το σήμερα...
Με ειλικρινή εκτίμηση,
ΥΓ: Εγώ πάντως θα Σας περιμένω. Αόρατους ή ορατούς
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου Σύνθεση κειμένων- δραματουργική επεξεργασία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Μαρία Λαζαρίδου Σκηνικά-κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου Φωτισμοί: Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, Μαρία Λαζαρίδου Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λαζαρίδου Οργάνωση παραγωγής: Mαρλέν Βερσιούρεν
Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Πάνος Αργυριάδης (Kahlil Gibran), Εύη Σαρμή (Mάνα, Γαλάτεια Καζαντζάκη, May Ziadah, Ελένη Σαμίου), Χρίστος Στυλιανού (Νίκος Καζαντζάκης), Θάνος Φερετζέλης (Χρόνος, Σπιτονοικοκυρά, Υστερόγραφο, Ταχυδρόμος ή Το Αόρατο).
• Ευχαριστούμε τους Χασάν Μπαντάουϊ (επίκουρο καθηγητή μεσαιωνικής ιστορίας αραβοϊσλαμικού κόσμου, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας ΑΠΘ), Μarwa Helmy (υποψήφια διδάκτορα αιγυπτιολογίας, Katholieke Universiteit Leuven) και Γιώργο Χατζηβασιλείου (απόφοιτο μεταπτυχιακού προγράμματος φιλοσοφίας ΑΠΘ) για την πολύτιμη βοήθειά τους.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/11/2011 στις 21:00 ΣΑΒΒΑΤΟ 26/11/2011 στις 21:00 ΚΥΡΙΑΚΗ 27/11/2011 στις 19:00 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09/12/2011 στις 21:00 ΣΑΒΒΑΤΟ 10/12/2011 στις 21:00 ΚΥΡΙΑΚΗ 11/12/2011 στις 19:00 ΤΕΤΑΡΤΗ 14/12/2011 στις 19:00 ΠΕΜΠΤΗ 15/12/2011 στις 21:00 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/12/2011 στις 21:00 ΚΥΡΙΑΚΗ 25/12/2011 στις 21:00 ΔΕΥΤΕΡΑ 26/12/2011 στις 21:00
Tο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών», πραγματοποιείται με την «οικονομική ενίσχυση της ΟΠΑΠ Α.Ε.».

«ΤΟ ΠΑΡΚΟ» Ένας Αυτοσχεδιασμός για τις Τέσσερις Εποχές | Θέατρο Τέχνης "Ακτίς Αελίου"

«ΤΟ ΠΑΡΚΟ»                                                
Ένας Αυτοσχεδιασμός για τις Τέσσερις Εποχές                                               
Το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» ανεβάζει για δεύτερη χρονιά την παράσταση «ΤΟ ΠΑΡΚΟ» - Ένας Αυτοσχεδιασμός για τις Τέσσερις Εποχές, - ένα σκηνικό αφήγημα χωρίς λόγια με θέμα το ανεκπλήρωτο του έρωτα, τη μοναξιά και τη συντροφικότητα, το θέατρο και την πραγματικότητα.                                     
Η παράσταση είναι βασισμένη σε μια ιδέα του Θωμά Βελισσάρη, ενώ η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Νίκου Σακαλίδη.                                         
Πρεμιέρα: Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011, στις 22:00μμ                                               
Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή στις 22:00μμ (εκτός από τις 2 Δεκεμβρίου)                                  
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ                                             
Ένα πάρκο, τέσσερις εποχές, ένα παγκάκι και ένας μοναχικός περιπλανώμενος, που είναι ικανός να ζωντανέψει στη σκηνή όλη τη φαντασία του κόσμου.                                        
Με μοναδικά του εργαλεία το σώμα, την εκφραστικότητα, το χιούμορ, το παιχνίδι, τη μουσική και την ευρηματικότητα, το πάρκο μεταμορφώνεται και μεταμορφώνει τα εσωτερικά τοπία του ήρωα και οδηγεί το θεατή όλο και πιο μακριά απ’ την πραγματικότητα, όλο και πιο κοντά στην αλήθεια.                                          
Το πάρκο/η σκηνή, είναι αλήθεια ένας δημόσιος χώρος ελευθερίας και συνεύρεσης, όπου τα όνειρα παίρνουν το δρόμο τους και το ανέφικτο μπορεί να συμβεί;                                            
Ταυτότητα της παράστασης                                         
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ                                                    

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Νίκος Σακαλίδης Σενάριο: Θωμάς Βελισσάρης Ενδυματολογική Επιμέλεια: Μένη Τριανταφυλλίδου Επιμέλεια Μουσικής: Θωμάς Βελισσάρης Φωτισμοί-Τεχνική Υποστήριξη: Πολύβιος Σερδάρης Οργάνωση Παραγωγής: Θεανώ Αμοιρίδου, Δέσποινα Καλπενίδου Αυτοσχεδιάζει ο Θωμάς Βελισσάρης                                         
Πληροφορίες                                       
Πρεμιέρα: Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 στις 22:00μμ Χώρος: Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12-Θεσσαλονίκη) Ημέρες και ώρες παραστάσεων : Κάθε Παρασκευή στις 22:00μμ (εκτός από τις 2 Δεκεμβρίου) Γενική Είσοδος: 10 ευρώ E-mail: aktisaeliou@gmail.com  Κρατήσεις Θέσεων: 2310.229249 Το Πάρκο στο 2ο Low Budget Festival (Αθήνα)                                         
Η παράσταση συμμετέχει στο 2ο Low Budget Festival που διοργανώνει στην Αθήνα, για δεύτερη χρονιά φέτος, το www.tospirto.net και το ίδρυμα Μ. Κακογιάννη.                                  
Παραστάσεις: Σάββατο 3, Κυριακή 4 και Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011 στις 21:00                             
Χώρος: Υπόγειο γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος Γενική Είσοδος: 10 ευρώ Προπώληση: Ταμεία Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης - 210 3418579 (Δευ-Παρ 11:00 - 14:00), www.mcf.gr και στα καταστήματα Public                              
Κριτική της παράστασης: «Η τέχνη του Αρλεκίνου» (Ελευθεροτυπία - Γρηγόρης Ιωαννίδης) http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=283432

Ψηφιακά βιβλία

ISBN: 978-960-03-0851-8
ISBN: 978-960-03-0894-5
ISBN: 978-960-03-1009-2


ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ LIVE ΜΥΛΟΣ CLUB ΚΥΡ 27 ΝΟΕΜ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: H κρίση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα - προτάσεις διεξόδου | Σάββατο 26.11.11

Η λέξη της εβδομάδας: Το ελαστικό.

Η λέξη της εβδομάδας: Το ελαστικό.
γράφει ο Σωτήρης Αθηναίος (24grammata.com)
Ο τροχός είναι μία πανάρχαια ανακάλυψη, η οποία παρέμεινε αναλλοίωτη για χιλιάδες χρόνια : ο δίσκος (η πλήμνη), το στεφάνι και το μεταλλικό επίσωτρο.
Όμως, μόνο με την παρουσία του καουτσουκ, που θα αντικαταστήσει το μεταλλικό επίσωτρο του τροχού, θα συντελεστεί η πραγματική επανάσταση στην αυτοκίνηση.
Το καουτσούκ (Caa- o- chu ) στη διάλεκτο των κατοίκων του Ισημερινού σημαίνει : «τα δέντρο που δακρύζει».Το καουτσούκ λαμβάνεται από το τροπικό φυτό Havea brasiliensis, αφού πρώτα αφαιρεθεί το ελαστικό γαλάκτωμα (latex).
Μετά το 1750 αρχίζει η μεθοδική επεξεργασία του καουτσούκ στην Ευρώπη.
Αρχικά, πέτυχαν τον χρωματισμό και τη συνένωση των τεμαχίων καουτσούκ (Gossart, 1791).
Εκείνη την εποχή, δημιουργήθηκε, από τους Αγγλους, η λέξη elasticus για να προσδιορίσουν τις ιδιότητες του νέου προϊόντος : νεολατινισμός < elasticus < αρχ. ελλ. : ελαύνω, στη ν.ε.: ελαστικό, λάστιχο κ.α.
Μέχρι εκείνη την εποχή, όμως, το ελαστικό το χρησιμοποιούσαν, μόνο, για την κατασκευή αδιάβροχων ενδυμάτων, τιραντών και καλτσοδετών.
Το καουτσούκ, ακόμα, δεν ήταν ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες.
Το πρόβλημα έλυσε ο Αμερικανός Charles Goodyear (1800 – 1860) που πέτυχε, μέσω του βουλκανισμού, την αντοχή του καουτσούκ στις υψηλές θερμοκρασίες. Βουλκανισμός καλείται η προσθήκη 8-10% Θείου, S, εντός του φυσικού ή συνθετικού καουτσούκ, είτε εν θερμώ (Goodyear, 1838), είτε εν ψυχρώ (Parkes, 1846).
Ο όρος βουλκανιζατέρ παρήχθη από το γαλλικό vulcanisateur και προσδιορίζει τη συσκευή του βουλκανισμού [< ιταλ.: vulcano (: ηφαίστειο) < λατ.: Vulcanus (: Ήφαιστος)].
Στην Ευρώπη αξιόλογοι κατασκευαστές ελαστικών ήταν ο Ιταλός Giovanni Batista Pirelli (1848- 1932) και ο Σκώτος John Boyd Dunlop (1840 – 1921).
Στην Ιαπωνία, το 1931, ο Shojiro Ishibashi ιδρύει την Bridgestone (στην Ιαπωνική γλώσσα το επώνυμο του Shojiro Ishibashi σημαίνει, κυριολεκτικά, «πέτρινη γέφυρα» και αποδόθηκε στα αγγλικά ως Bridgestone)... για περισσότερα, διαβάστε στο 24grammata.com
Βάλτε Δωρεάν το widget με τα ebooks του 24grammata.com στον ιστότοπο σας.
Τα 24granmmata.com βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο ελληνικό διαδίκτυο μία οργανωμένη και καλαίσθητη συλλογή της ελληνικής γραμματείας (αρχαίας και νέας) στην αγγλική και ιταλική γλώσσα.
Στείλτε μας (σε μορφή pdf) παλαιά ή σπάνια βιβλία της βιβλιοθήκης σας
Αν επιθυμείτε να διατηρήσετε στην αιωνιότητα παλαιά και σπάνια βιβλία (ακόμα και ασήμων συγγραφέων) τα 24grammata.com σας δίνουν τη δυνατότητα.
Aν είστε δικαιούχος ή απλώς έχετε στη βιβλιοθήκη σας παλαιά βιβλία (άνω των 70 ετών, ή από εκδοτικούς οίκους που έκλεισαν) σαρώστε τα (scanner) και στείλτετά σε μορφή pdf (η σάρωση μπορεί να γίνει και σε ένα φωτοτυπείο).
Καλό είναι να συνοδεύεται και με ένα κείμενο (τουλάχιστον 5-10γραμμές) που θα ενημερώνει για τον συγγραφέα, το έργο ή τον αποστολέα.
Τα 24grammata.com θα τα δημοσιεύσουν στη στήλη free ebooks – σπάνια ή παλαιά βιβλία. Μοναδικός σκοπός είναι να διατηρηθεί στην αιωνιότητα η πνευματική δημιουργία του παρελθόντος.
Δείτε όλο το αρχείο από την “λέξη της εβδομάδας” αλλά και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα στη διεύθυνση www.24grammata.com.
24γραμματα© 2011. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Ανάπτυξη από τα 24γραμματα

Πανελληνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση | 27/11/2011, Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
27 Νοεμβρίου 2011
Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Για άλλη μια χρονιά, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τον IDEA (International Drama/Education Association) και όλα τα μέλη του, αλλά και τους απανταχού φίλους του θεάτρου στην εκπαίδευση, γιορτάζουν την 27η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Σε μια εποχή που οι αξίες και οι σταθερές αμφισβητούνται, η προσοχή και η προστασία στην παιδεία ολοένα και λιγοστεύουν, το Δίκτυο επιμένει να πολεμάει με εφόδια τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την έμπνευση, παρέα με τους μαθητές.
Ας οργανώσουμε μικρά δρώμενα μέσα και έξω από τη σχολική τάξη, ας καλέσουμε ανθρώπους του Θεάτρου στα σχολεία, κ.ά.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση θα ενισχύσει την προσπάθεια έκφρασης, συνάντησης και διαλόγου με τη διοργάνωση σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Πιο συγκεκριμένα οργανώνονται:
· Παράσταση «Τα λέμε… στην αυλή», μια σύνθεση του προγράμματος «Σχέσεις Νέων» στο οποίο συμμετέχουν 7 νεανικές ομάδες, στη Θεσσαλονίκη (27 Νοεμβρίου)
· Σεμινάριο με τη Τζωρτζίνα Κακουδάκη και την Ηρώ Ποταμούση, στην Αθήνα (25 Νοεμβρίου)
Στη Θεσσαλονίκη
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση επιδιώκοντας να προωθήσει τη συνεργασία, το ομαδικό πνεύμα, τη δημιουργικότητα και την επικοινωνία μεταξύ διαφόρων θεατρικών ομάδων διαφορετικών εκπαιδευτικών βαθμίδων και ηλικιών, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τα μεγάλα προγράμματα που έχει θέσει ως προτεραιότητα.
Ομάδες με μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου αλλά και φοιτητές συνεργάζονται δημιουργικά σε μία θεατρική παράσταση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (27η Νοεμβρίου).
Η θεατρική παράσταση «Τα λέμε… στην αυλή», που πραγματεύεται ένα κοινωνικό θέμα, συγκεκριμένα τις σχέσεις των νέων, προέκυψε μέσα από αυτοσχεδιασμούς των συμμετεχόντων. Συνολικά συμμετέχουν 90 παιδιά και νέοι, ηλικίας 11 έως 22 χρόνων.
Μέσα από τη θεατρική γλώσσα δίνεται η ευκαιρία σε παιδιά και νέους να παρουσιάσουν τον κόσμο τους -βιώματα, καθημερινότητα και σχέσεις- μέσα από τη δική τους οπτική.
Συμμετέχουν οι ομάδες:
v 3ο Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Μενεμένης
v 15ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
v 1ο Γυμνάσιο Χορτιάτη (Ασβεστοχώρι)
v 1ο Λύκειο Συκεών
v Θεατρική Ομάδα Δικτύου «σύνορα»
v Εργαστήρι Τέχνης και δημιουργίας Ανεμόσκαλα –
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα
v Θεατρικό εργαστήριο κοινότητας Πανοράματος (Κ.Ε.Π.Α.Π. Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη)
Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος της εκδήλωσης: Koldo Vío
Παράλληλα, θα υπάρχει ενδυματολογική έκθεση με έργα φοιτητών/ φοιτητριών του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τα εκθέματα σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων Ενδυματολογίας της λέκτορος Ενδυματολογίας Χρύσας Μάντακα και ορισμένα από αυτά αποτελούν τμήματα διπλωματικών εργασιών οι οποίες εκπονήθηκαν με την επίβλεψή της.
Μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές που συμμετέχουν σε αυτήν, εκπροσώπους από τον «Σείριο», και τους παριστάμενους, πάνω στο θέμα που πραγματεύεται η παράσταση, δηλαδή τις «Σχέσεις Νέων».
Θεσσαλονίκη: Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011, στις 18:30
Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42
Είσοδος ελεύθερη.
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Συνεργαζόμενοι φορείς: Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού
Σείριος, Κέντρα Πρόληψης και Ενημέρωσης για τις εξαρτησιογόνες Ουσίες
Στη Αθήνα
Σεμινάριο θεατρικής παιδείας: Εφαρμογές διαχείρισης του πολιτικού λόγου στο σχολείο - Με αφορμή τους Όρνιθες του Αριστοφάνη με συντονίστριες τις: Τζωρτζίνα Κακουδάκη και Ηρώ Ποταμούση
Ένα τρίωρο εργαστήριο για εκπαιδευτικούς που στόχο έχει να επικοινωνήσει μεθόδους και τεχνικές θεάτρου που μπορούν να οδηγήσουν σε παραστάσεις πολιτικής κωμωδίας, μέσα από τα διδακτικά αντικείμενα του σχολείου.
Μέσα από ασκήσεις θεάτρου της αγοράς, σκηνικής σύνθεσης, στάτους αλλά και stand up comedy θα σκεφτούμε από κοινού τους τρόπους που μπορούμε να αξιοποιήσουμε ετερόκλητα υλικά για την κατασκευή μιας παράστασης.
Το εργαστήριο θα σταθεί η αφορμή για την περαιτέρω συζήτηση της δημιουργίας ενός μικρού φεστιβάλ σχολικής θεατρικής δημιουργίας με αφορμή τα θέματα της παράστασης Αριστοφάνη Όρνιθες μια ροκ παράσταση για εφήβους: την Πολιτεία, το περιβάλλον και την ουτοπία.
Το σεμινάριο οργανώνεται με αφορμή την παράσταση Αριστοφάνη - Όρνιθες, μια ροκ παράσταση για εφήβους, που ανεβαίνει από την ομάδα 4frontal σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Για την παράσταση υπάρχει διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο ο εκπαιδευτικός μπορεί να δουλέψει με τους μαθητές του πριν, αμέσως μετά ή μετά την παράσταση.
Αθήνα: Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011
Σαρρή 14, 4ος όροφος, Ψυρρή, 6μμ-9μμ
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Ο παλιατσος