Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Η Μάρω Θεοδωράκη στην Λάρισα (σεμινάριο και εκδήλωση)

Με μουσικοκινητική φτιάχνω μια γιορτή
Βιωματικό Σεμινάριο με τη Μάρω Θεοδωράκη για εκπαιδευτικούς,
δάσκαλους, νηπιαγωγούς, μουσικούς, μουσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές
Το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014 στο Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο “ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΥ”
(2ο χιλ. Περιφερειακής Οδού Τρικάλων - ΛΑΡΙΣΑ)
Έναρξη 10:30 π.μ.
Το Βιωματικό Σεμινάριο Μουσικοκινητικής με την καθηγήτρια μουσικοπαιδαγωγικής και συγγραφέα Μάρω Θεοδωράκη είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για ένα εξερευνητικό μουσικό παιχνίδι γνώσης, ψυχοκινητικών και νοητικών δεξιοτήτων αλλά και συνεργατικής βιωματικής τεχνικής.
Οι εκπαιδευτικοί, νηπιαγωγοί και μουσικοπαιδαγωγοί θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν θεματικές γιορτές μέσα από τα ρυθμικά παιχνίδια, τον αυτοσχεδιασμό, την ταξινόμηση και αποτύπωση των ήχων, την αναγνώριση μουσικών και ρυθμικών στοιχείων την επεξεργασία τραγουδιών κ.α.
Στόχος ακόμα η ενεργοποίηση των φυσικών ικανοτήτων της ομάδας και η αφύπνιση της δημιουργικότητάς της μέσα από σενάρια δραστηριοτήτων που συνδέονται με γιορτές και θεματικές ενότητες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις - Οι συμμετέχοντες να φορούν άνετα ρούχα
Πληροφοριες
Βιβλιοπωλείο ΣΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΚΟ Αθανασίου Διάκου 5  ΛΑΡΙΣΑ τηλ. 2410 537791
Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΥ 2ο χιλ. Περ. Οδού Τρικάλων – ΛΑΡΙΣΑ τηλ. 2410 661178
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Βιβλιοπωλείο ΣΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΚΟ - Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΥ



Κυριακή 9 Μαρτίου στις 11:30 το πρωί στον ΧΟΡΙΑΜΒΟ, Γαληνού 5 Λάρισα παρουσίαση του παραμυθιού Το σύννεφο έφερε βροχή.
Οι εκδόσεις Διάπλαση. η συγγραφέας Μάρω Θεοδωράκη και το βιβλιοπωλείο Σκάλα παιδικό Παραμύθι σας προσκαλούν την Κυριακή 9 Μαρτίου στις 11:30 το πρωί στον ΧΟΡΙΑΜΒΟ, Γαληνού 5 Λάρισα στην παρουσίαση του παραμυθιού Το σύννεφο έφερε βροχή. Θα απολαύσουμε μια δραματοποιημένη απόδοση παραμυθιού πλαισιωμένη με αγαπημένα ελληνικά Τραγούδια ερμηνευμένα μοναδικά από ομάδα ηθοποιών!

Βιβλιοπωλείο Σκάλα παιδικό Παραμύθι Αθαν. Διάκου 5, τηλ. 2410537791
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 76
10680 Αθήνα
Τηλ: 210 3808455, 210 3808445
email info@diaplasibooks.gr
website: www.diaplasibooks.gr

Διακόσια χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας

 ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας (1814 – 2014). Με αυτή την αφορμή, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι από την ιστορική μας σειρά, κυκλοφορεί το αξιόλογο βιβλίο της συγγραφέως μας Θεοδώρας Λούφα – Τζοάννου (www.tzoannou.gr), με τίτλο: «Στα Χνάρια των Φιλικών». Το βιβλίο βρίσκεται ήδη στην τέταρτη έκδοση του και απευθύνεται σε παιδιά και νέους.
 Στα χνάρια των Φιλικών
Βαδίζοντας «Στα χνάρια των Φιλικών», μέσα από την «Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας», ο Νικόλας -και μαζί του ο αναγνώστης- γνωρίζει από κοντά τους μεγάλους πρωτεργάτες της Λευτεριάς μας από την παιδική τους ηλικία.
Γεύεται την πίκρα της σκλαβιάς τους, μοιράζεται το φόβο και τον κατατρεγμό τους από τους τυράννους και παίρνει μαζί τους το δρόμο του ξεριζωμού και της ξενιτιάς.
Και έχοντας έτσι συμμεριστεί την πικρή παιδική τους ηλικία, μπορεί να κατανοήσει -όταν τους ξανασυναντά, άντρες πια μα πάντα σκλάβους και ξενιτεμένους- πώς μπόρεσαν εκείνοι οι απλοί άνθρωποι να τολμήσουν ό,τι δεν μπόρεσαν οι ισχυροί και οι μεγάλοι της εποχής τους: Να ορθώσουν το ανάστημά τους στον κατακτητή, να βάλουν φωτιά στα μπαρούτια και στις ψυχές των ραγιάδων και να φέρουν την πολυπόθητη Λευτεριά στην Πατρίδα μας.
Πιστεύουμε πως το βιβλίο αυτό μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον εορτασμό των διακοσίων ετών από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας ή ακόμη και να αξιοποιηθεί σε τυχόν δραστηριότητες των σχολείων για τον σημαντικό αυτόν Εθνικό ιστορικό σταθμό.
Είμαστε στη διάθεσή σας στην περίπτωση που θελήσετε να διοργανώσετε εκδήλωση - παρουσίαση στον χώρο του βιβλιοπωλείου σας ή σε κάποιο σχολείο της περιοχής σας.
Επίσης σας ενημερώνουμε πως βρίσκεται στην διάθεσή σας σχετικό θεατρικό σενάριο που βασίζεται στο εν λόγω βιβλίο και που μπορείται να το προτείνεται στους εκπαιδευτικούς προκειμένου να το συμπεριλάβουν στις εκδηλώσεις τους  παράλληλα με την επίσκεψη της συγγραφέως  στο σχολείο.

Σημειώνουμε ότι το ιστορικό βιβλίο της ίδιας με τίτλο «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» είναι μεταξύ των προτεινόμενων από το σχολικό βιβλίο της Ε΄Δημοτικού ως συμπλήρωμα.
 Kωνσταντίνος Παλαιολόγος
Ο Κωνσταντίνος Δραγάσης Παλαιολόγος, ο τελευταίος Αυτοκράτορας, ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, δε χρειάζεται ιδιαίτερη εισαγωγή και παρουσίαση. Είναι πάντα ο θρύλος της φυλής, που τον φέρει στην ψυχή του από γεννησιμιού του κάθε ΄Ελληνας.
Είναι το μεγάλο παραμύθι που παρηγόρησε και μεγάλωσε γενιές και γενιές και που δε θα πάψει να συγκινεί και να συναρπάζει όσο ο χρόνος και η λήθη αδυνατούν να θαμπώσουν την ιστορική μας μνήμη.
Και αυτό το βιβλίο, που αγγίζει τον Παλαιολόγο σχεδόν σαν παραμύθι, μέσα όμως από την ιστορική πραγματικότητα, δε φιλοδοξεί να προσθέσει γνώσεις και άγνωστες λεπτομέρειες για το θρύλο. Φιλοδοξεί όμως και προσπαθεί να τον φέρει κοντά στον αναγνώστη, να τον κάνει προσιτό και οικείο. Να τον σιμώσει τόσο, ώστε να του μείνει αλησμόνητος. Και όταν τα χρόνια περάσουν και τα σημερινά παιδιά μεγαλώσουν και γίνουν γονείς, να θυμούνται με αγάπη το παραμύθι του Νικόλα και ότι κάποτε μέσα από αυτό έζησαν και άγγιξαν το μεγάλο μας ήρωα.
Και έτσι, σαν παραμύθι, σαν ιστορία, μα πάντα με αγάπη και συγκίνηση, να το μεταφέρουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, κρατώντας άσβεστη και δυνατή την ιστορική μας μνήμη.

Δελτίο τύπου Όταν οι γυναίκες το γλεντούν @ θέατρο Σοφούλη

          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η θεατρική ομάδα Ευ(φ)ορία του πολιτιστικού τμήματος
του Συλλόγου εφοριακών,
Ν. Θεσσαλονίκης, Ν. Κιλκίς και Ν. Χαλκιδικής, σε συνεργασία
με το θέατρο Σοφούλη,
παρουσιάζει την κωμωδία του Γκολντόνι
«ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟ ΓΛΕΝΤΟΥΝ»
poster_otan_oi_gynaikes_to_glentoun.jpg
Μετά την επιτυχημένη παράσταση «ΠΟΙΑ ΕΛΕΝΗ;» που η θεατρική ομάδα Ευ(φ)ορία παρουσίασε την περασμένη θεατρική περίοδο, φέτος επανέρχεται με την σπαρταριστή κωμωδία του Ιταλού κλασικού κωμωδιογράφου και αναμορφωτή του θεάτρου Κάρλο Γκολντόνι, Όταν οι γυναίκες το γλεντούν.
Λίγα λόγια για το έργο
Καρναβάλι στη Βενετία. Όλη η πόλη ζει στο ρυθμό του Καρναβαλιού. Για τους βενετσιάνους, άνδρες και γυναίκες, αφεντικά και υπηρέτες, υπάρχει μόνο μία υποχρέωση στο διάστημα αυτό: να διασκεδάσουν! Και το παιχνίδι στήνεται αμέσως: Μια ευχάριστη ζάλη, ένα ξέφρενο στροβίλισμα όπου άνδρες και κυρίως οι γυναίκες παίζουν με τον έρωτα καλυμμένοι πίσω από την ασφάλεια που δίνουν οι μάσκες του Καρναβαλιού. Ένας γοητευτικός περαστικός, μια άτακτη κυρία και η φίλη της, μια περασμένης ηλικίας θεία που δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειές της για ανεύρεση γαμπρού, παιχνιδιάρες υπηρέτριες και άπιστοι σύζυγοι, ερωτευμένοι νέοι, ένας αιδεσιμότατος, ένας θεόκουφος στρατηγός, υπηρέτες, ορίστε η πινακοθήκη της ξέφρενης αυτής κωμωδίας, με τους καταιγιστικούς ρυθμούς φάρσας.
Ερωτικές παγίδες, πόθοι, παρεξηγήσεις και παιχνιδάκια στήνονται σε αυτή τη ρωγμή της κανονικής ζωής όπου όλα επιτρέπονται. Με το τέλος του Καρναβαλιού όλοι θα πρέπει να γυρίσουν στην κανονικότητά τους και να περιμένουν για έναν ολόκληρο χρόνο μέχρι το επόμενο Καρναβάλι.
Ο Κάρλο Γκολντόνι (1707-1793) υπήρξε ο μεγάλος ανανεωτής του ιταλικού θεάτρου δημιουργώντας την «κωμωδία χαρακτήρων» και στρέφοντας το βλέμμα του προς την πραγματική ζωή και τους ανθρώπους της. Έγραψε παραπάνω από διακόσιες κωμωδίες συνολικά, οι περισσότερες από τις οποίες αγαπήθηκαν πολύ στις μέρες του αλλά και σήμερα ακόμη βρίσκουν πολύ συχνά το δρόμο τους προς τη σκηνή, δικαιώνοντας τον συγγραφέα τους.
Η κωμωδία αυτή παραστάθηκε για πρώτη φορά στη Ρώμη το 1758 ενώ στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1969 σε σκηνοθεσία του Κυριαζή Χαρατσάρη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία-Διασκευή: Παυλίνα Χαρέλα
Μουσική επιμέλεια:  Μελέτης Νίγδελης – Παυλίνα Χαρέλα
Κοστούμια: Βεστιάριο Κ.Θ.Β.Ε
Χορογραφίες: Ευ(φ)ορία
Φωτισμοί: Μάνος Κόνσογλου
Hairstyling– Επιμέλεια μακιγιάζ: Giorgio
Βοηθός σκηνοθέτη: Όλγα Βαηνά
Trailer: Γιάννης Τσότσος
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):  Χαράλαμπος Αθανασιάδης, Νίκος Βαρδάρης,  Όλγα Βαηνά, Αλεξάνδρα Γιαλούρη, Νέλλυ Γιαπουντζή, Όλγα Δάικου, Αλέξης Ζαχόπουλος, Σεβαστιανή Λευθεριώτη, Χρήστος Καραβασίλης, Δημήτρης Κιουρτσίδης, Θεολογία Μήλιου, Μίνα Μπαδάκη, Giorgio Μπέκας, , Ηλίας Πρωτιβιώτης, Εμμανουήλ Τέλης, Πέρσα Σαπλαχίδου, , Δήμητρα Τακαβάκογλου, Αθανασία Τοπαλίδου, Πελαγία Τσίκουλα
Παραστάσεις
Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή
 7,8,9/3 , 14,15,16/3  και  21,22,23/3  στις 21:00
Τιμή εισιτηρίου:  Γενική είσοδος 8€
Θέατρο Σοφούλη
Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, Καλαμαριά
Επικοινωνία – Κρατήσεις
Χορηγοί:Giorgio hair designer, Τηγανιές και σχάρες, Χωματουργικές εργασίες Ζαχόπουλος & Υιοί, Πέτρα και Μέταλλο
Επικοινωνία
Γιάννης Γκουντάρας
Δάφνη Μουστακλίδου
W: www.artminds.gr

"Η ΚΟΛΥΜΒΗΤΡΙΑ" | Το βραβευμένο θεατρικό έργο της Βίλιας Χατζοπούλου (Α' Κρατικό Βραβείο, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2004), επιστρέφει για λίγες παραστάσεις.

Η ΚΟΛΥΜΒΗΤΡΙΑ
της Βίλιας Χατζοπούλου

Η Ιστορία της, Η μουσική της, Το φαγητό της
«Μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε ένα κορίτσι του ουρανού και έναν άντρα της γης»
Ενσωματωμένη εικόνα 1
Έναρξη: Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014 | 9 μ.μ.
ΤΡΙΚΥΚΛΟ | Πυθέου 34 & Γεωμέτρου 1 Κυνοσάργους (Ν. Κόσμος)
«Η Γαλάζια Νο», το βραβευμένο έργο της Βίλιας Χατζοπούλου (Α’ Κρατικό Βραβείο, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2004), επιστρέφει για λίγες παραστάσεις στο «Τρίκυκλο». Η ιστορία της «Γαλάζιας Νο» διασκευάστηκε για τις ανάγκες αυτής της παράστασης και άλλαξε τίτλο, έγινε Η ΚΟΛΥΜΒΗΤΡΙΑ, αλλά ο έρωτάς της για τον Θοδωρή και το ταξίδι της από τον ουρανό με το ύφασμα του ουρανού παραμένουν ίδια.
Η ΚΟΛΥΜΒΗΤΡΙΑ, αυτή τη φορά φέρνει μαζί της, την Ιστορία της, τη Μουσική της και το Φαγητό της, σε μία παράσταση που καλούμαστε να δούμε, να ακούσουμε και να γευτούμε, μέσα σε 90 λεπτά. Πώς έφτασε η «Γαλάζια Νο», Η ΚΟΛΥΜΒΗΤΡΙΑ, στη γη; Και τι είναι αυτό το παράξενο ύφασμα του ουρανού για το οποίο μιλάει συνεχώς; Άραγε θα ξαναβρεί τον Θοδωρή;
«Για να συναντηθούν ξανά, θα έπρεπε να ετοιμαστούν τόσα φαγητά, ώστε κανείς να μην μείνει πεινασμένος πια…» ( Η ΚΟΛΥΜΒΗΤΡΙΑ ).
Πρώτη φορά μία παράσταση συνδέει την αφήγηση μιας ιστορίας, με τη μουσική και το φαγητό. Η Ιωάννα Αποστολοπούλου, στο ρόλο της ΚΟΛΥΜΒΗΤΡΙΑΣ, συμπράττει με τον μουσικό Μανώλη Παπαγεωργίου και η ιστορία εξελίσσεται, σε ένα θέαμα που το φαγητό γίνεται σκηνικό θέμα και ενεργεί ισότιμα προς την αφήγηση και τη μουσική. Ετοιμαστείτε να συμπεριλάβουμε όλες μας τις αισθήσεις. Την όραση, την ακοή, την όσφρηση, τη γεύση, την αφή! Σκοπός είναι, να γίνουμε όλοι μια παρέα, συνδαιτυμόνες στο ίδιο τραπέζι και να πούμε μια ιστορία… έτσι ακριβώς όπως έκαναν παλιά!
Το φαγητό της παράστασης αναφέρεται στην κρητική κουζίνα και το επιμελείται με πολλή φροντίδα το «Τρίκυκλο». Το μενού γαστριμαργίας συνοδεύεται από ήχους που ξεκινούν από τον Μπαχ και τον μελοποιημένο Καββαδία και φτάνουν μέχρι παραδοσιακά τραγούδια και αυτοσχεδιασμούς με κρουστά. Φυσικά, οικοδέσποινα της βραδιάς θα είναι Η ΚΟΛΥΜΒΗΤΡΙΑ. 
Η ΚΟΛΥΜΒΗΤΡΙΑ
της Βίλιας Χατζοπούλου
                Η Ιστορία της, Η μουσική της, Το φαγητό της    
«Μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε ένα κορίτσι του ουρανού και έναν άντρα της γης»
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Βίλια Χατζοπούλου
 Αφήγηση : Ιωάννα Αποστολοπούλου | Μουσική : Μανώλης Παπαγεωργίου
Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014 και κάθε Πέμπτη στις 9 μ.μ.
ΤΡΙΚΥΚΛΟ
Πυθέου 34 & Γεωμέτρου 1 Κυνοσάργους (Ν. Κόσμος)
                                         
Το μενού γαστριμαργίας της ΚΟΛΥΜΒΗΤΡΙΑΣ περιλαμβάνει:
10 γεύσεις της Κρητικής γης και κουζίνας, για κάθε άτομο με ρακί.
Τιμή κατά άτομο 15 ευρώ.
Κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 210 9232384 | www.totrikyklo.gr

Λευτέρης Μυτιληναίος - Γιατί μου την θυμίσατε