Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973ΜΕΡΟΣ 1

Επισκόπηση της νεότερης κυπριακής ιστορίας

Επισκόπηση της νεότερης κυπριακής ιστορίας                                          
Τίτλος: Επισκόπηση της νεότερης κυπριακής ιστορίας
Κοινωνικές δομές, θεσμοί και ιδεολογία: Από την οθωμανοκρατία και την αγγλοκρατία στην ανεξαρτησία 
                                   

Συγγραφέας: Στέφανος Κωνσταντινίδης                                    
Σελίδες:448 σελ.                                    
ISBN: 978-960-6748-93-6                                          
Οι κοινωνικο-οικονομικές δομές του κυπριακού χώρου και η όλη εξέλιξή τους δημιουργούν το ιδεολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίχτηκε και εξελίσσεται το Κυπριακό.                                
Πρόκειται, επομένως, για την ιχνηλάτηση των πολιτικο-ιδεολογικών ρευμάτων της νεότερης κυπριακής κοινωνίας, όπως αυτά αναδύονται μέσα από τις κοινωνικές δομές και την αντιπαλότητα των συμφερόντων των κοινωνικών ομάδων με μια ιστορικο-κοινωνιολογική επισκόπηση τριών σημαντικών περιόδων της νεότερης κυπριακής ιστορίας: της Οθωμανοκρατίας, της Αγγλοκρατίας και της περιόδου της Ανεξαρτησίας.                                                 
Οι ιδιοτυπίες της οικονομικής εξέλιξης και των τριών αυτών περιόδων προσδιορίζουν εν πολλοίς και τη διαμόρφωση των δομών, των θεσμών και των ιδεολογιών του κυπριακού χώρου, όπως φυσικά και την παραγωγή πολιτισμού κάτω από αντίξοες συνθήκες.                                
Η οικονομική και πολιτική εξάρτηση των ομάδων της άρχουσας τάξης από εξωγενείς παράγοντες, καθορίζει επίσης την πορεία του κυπριακού λαού και εξηγεί τη μορφή που πήραν οι αγώνες του για ελευθερία και διαφύλαξη της εθνικής του υπόστασης και ταυτότητας.                                 
Η παρούσα έρευνα έχει κατά κύριο λόγο ιστορικές και κοινωνιολογικές προεκτάσεις ως πραγματολογική διερεύνηση του κυπριακού ιστορικού γίγνεσθαι.                                 
Εξυπακούεται, όμως, και η προσφυγή σε αναλυτικά εργαλεία του ευρύτερου χώρου των κοινωνικών επιστημών.                                      
Έτσι, το βιβλίο αυτό είναι ταυτόχρονα έργο ιστορικής έρευνας αλλά και σύνθεση που επιχειρεί μια προσπάθεια ερμηνείας των γεγονότων, βασισμένη στο πραγματολογικό υλικό.

Δελτίο Τύπου ΚΟΘ

Η προφητεία των Μάγια 2012

Η προφητεία των Μάγια 2012                                        
Το ημερολόγιο των Μάγια και το τέλος του χρόνου                                       
ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΝΤΑΓΚΛΑΣ                                            
Μετάφραση: Σπύρος Βρετός                               
ISBN: 978-960-221-493-0                              
Διαστάσεις: 24X19 [δεμένο]                           
Σελίδες: 160 Έκδοση: 2011                               
Πληροφορίες και σχόλια:                                  
Πότε θα τελειώσει ο κόσμος; Σύμφωνα με τους αρχαίους Μάγια, στις 22 Δεκεμβρίου 2012.                             
Θα πρόκειται όμως για αποκάλυψη ή για μια νέα αρχή;                              
Για καταστροφή ή για αναγέννηση;                                      
Ένα βιβλίο που έρχεται στην ώρα του ή που η ώρα του έχει επιτέλους σημάνει.                           
«2012. Δύο χιλιάδες δώδεκα. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, 21 Δεκεμβρίου 2012.                           
Η ημερομηνία μοιάζει να γίνεται ολοένα και πιο σημαντική στη φαντασία του κόσμου.                          
Άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο μιλάνε τώρα για το 2012, σαν κάποιο φάντασμα που μας έρχεται από την αχλύ του μέλλοντος, σαν να λένε “Ξέρουμε ότι είναι σημαντικό, αλλά δεν είμαστε σίγουροι τι ακριβώς θα συμβεί”.                                        
Ποιός ξέρει, λοιπόν –ή τουλάχιστον ποιός διατείνεται ότι ξέρει– τι θα συμβεί τότε; Κι από πού προήλθε αρχικά αυτή η σημαντική πληροφορία;                             
Πολλά από τα μυστήρια των Μάγια της Κεντρικής Αμερικής διαλευκάνθηκαν μόλις τα τελευταία 100 χρόνια. Το μεγαλύτερο απ’ όλα ήταν ίσως το Ημερολόγιο Μακρού Συστήματος Αρίθμησης, που ξεκίνησε τον τελευταίο του Μεγάλο Κύκλο στις 13 Αυγούστου 3114 πριν από την Κοινή Εποχή μας και φτάνει στο τέλος του 5.125 χρόνια και 132 μέρες αργότερα, στη χειμερινή ισημερία του 20112.                                       
Γνωρίζουμε πλέον ότι οι Μάγια ήταν λαμπροί μαθηματικοί και εκπληκτικά ακριβείς αστρονόμοι, αλλά είναι άραγε δυνατόν να διέθεταν και μια σχεδόν υπερφυσική διορατικότητα βασισμένοι στην κατανόηση των φυσικών κύκλων;                                 
Μπορεί ένας τέτοιος πολιτισμός, που άκμασε πριν από χίλια χρόνια, να είχε προβλέψει το τέλος του σημερινού πολιτισμού στη δεύτερη δεκαετία της τρίτης χιλιετίας μας;»                                 
(από το Κεφάλαιο 1)                                    
Το βιβλίο αυτό εξερευνά κάθε πλευρά της προφητείας των Μάγια και τις επιπτώσεις της σε όλους μας. Παρουσιάζει τους Μάγια στο ιστορικό τους πλαίσιο, εξερευνώντας την καταγωγή τους, την κοινωνία τους και την παρακμή τους.                                         
Εξετάζει την κοσμοθεωρία, την πνευματικότητα και τη μυθολογία τους και τον τρόπο με τον οποίο η προφητεία των Μάγια συναρθρώνεται με τη δική μας αντίληψη για το σύμπαν.                             
Παρουσιάζοντας το εξαιρετικό επίτευγμα που συνιστά το ημερολόγιο των Μάγια, εξηγεί πώς μετρούσαν το χρόνο με τέτοια ακρίβεια και γιατί η καταγραφή του χρόνου αποτελούσε γι’ αυτούς μια ιερή διαδικασία.                                      
Καταδεικνύει πόσο προηγμένες και ακριβείς ήταν οι παρατηρήσεις των Μάγια και εξετάζει τις επιπτώσεις τους στην ακρίβεια των προφητειών τους.                               
Τέλος, συνοψίζει το νόημα και το μήνυμα του ημερολογίου, μαζί με τις απόψεις διαφόρων πνευματικών ηγετών γύρω απ’ αυτό, και δείχνει, κοιτάζοντας στο μέλλον, τι μπορούμε να συμπεράνουμε από τις αποδείξεις της προφητείας των Μάγια;                           
«Το γοητευτικό αυτό βιβλίο προσφέρει έναν διεξοδικό οδηγό στην κατανόηση και την αποκωδικοποίηση του ημερολογίου των Μάγια και εξετάζει τα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι ηλιακές εκλάμψεις, αλλαγές μαγνητικού πεδίου και άλλα εν δυνάμει καταστροφικά φυσικά φαινόμενα μπορεί πράγματι να λάβουν χώρα το 2012.                              
Ο Ντέιβιντ Ντάγκλας διερευνά την ενδεχόμενη σημασία αυτών των φαινομένων αντλώντας τόσο από τη χαμένη σοφία των Μάγια όσο και από τις αντιλήψεις πνευματικών ηγετών των σύγχρονων Μάγια, οι οποίοι πιστεύουν ότι το έτος 2012 μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ανανέωση και τη ζωή του πλανήτη.»                                
(από το εσώφυλλο του βιβλίου)                          
Ο David Douglas ερευνά θέματα σχετικά με τα αρχαία μυστήρια, το περιβάλλον και την πνευματικότητα.                           
Ταξιδεύει συχνά σε αρχαιολογικούς χώρους όπως η Παλένκε και το Τικάλ. Άλλα έργα του είναι The Atlas of Sacred and Spiritual Sites και The Atlas of Lost Cults and Mystery Religions.

ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣ

ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣ
Κωνσταντίνα Τσάιμου
Συγκέντρωση μεταλλευτικών και μεταλλουργικών όρων
από αρχαία κείμενα και απόδοση της ακριβούς έννοιάς τους με γνώμονα την αρχαία και σύγχρονη τεχνογνωσία
Έκδοση 2007 Σελίδες: 249
Διάσταση: 19x26 cm
ISBN: 960-254-662-Χ
Οι αρχαιολογικές έρευνες και μελέτες της τεχνικής της αρχαίας μεταλλευτικής και μεταλλουργίας δημιούργησαν την ανάγκη γνώσης σε βάθος και της ορολογίας που αφορά τα μέταλλα, την κατεργασία τους, ακόμη και το εμπόριο.
Η σύγχρονη βιβλιογραφία είναι ακόμη φτωχή σε έργα στα οποία αποθησαυρίζονται ειδικοί όροι των αρχαίων Ελλήνων για τομείς της τεχνικής δραστηριότητάς τους.
Η "Ορολογία της Αρχαίας Μεταλλείας'' αποτελεί συλλογή των αρχαίων όρων που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για τη μεταλλευτική, τα μέταλλα, τα μεταλλεία, τη μεταλλουργία, όρων που απαντούν στην αρχαία γραμματεία.
Από τα αρχαία κείμενα αποθησαυρίστηκαν 621 λήμματα. Η ερμηνεία των όρων έγινε με βάση τις αρχαίες πηγές και τη λιγοστή σύγχρονη βιβλιογραφία.
Σε κάθε λήμμα δίνονται η απόδοση στη νεοελληνική γλώσσα, οι αρχαίοι συγγραφείς στους οποίους απαντάται η λέξη και τα κυριότερα σχετικά αρχαία χωρία. Έγινε προσπάθεια να δοθεί σε κάθε λήμμα και η σύγχρονη βιβλιογραφία και ο αντίστοιχος λατινικός όρος.
Η παράθεση στα λήμματα εκτενώς των αρχαίων χωρίων θα διευκολύνει τον μελετητή στην έρευνά του και στην κατανόηση λέξεων που δεν ήταν κοινής χρήσης στους αρχαίους.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ                                   
Επιλογή κριτικών κειμένων                                   
BEATON RODERICK (επιμ.)                               
ISBN-13: 978-960-524-333-3                                 
Χαρακτηριστικά: 17 Χ 24 εκ., 768 σελ.                                  
Έτος έκδοσης: 2011                                    
Περιγραφή                              
Πολλές και ποικίλες είναι οι κριτικές εκτιμήσεις για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.                                
Η παρούσα «Εισαγωγή» συνενώνει κείμενα που εκφράζουν ένα ευρύ φάσμα θεωρητικών, αισθητικών και ιδεολογικών απόψεων, προκειμένου να αναδειχτούν με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο τα πνευματικά ενδιαφέροντα του πολύτροπου αυτού συγγραφέα.                                 
Τα εν λόγω κριτικά κείμενα καλύπτουν μια περίοδο ενός περίπου αιώνα, από ένα κριτικό σχόλιο του 1916 μέχρι σήμερα. Το υλικό είναι οργανωμένο θεματικά, με κεφάλαια αφιερωμένα στην ποίηση του Καζαντζάκη, στο θεατρικό, ταξιδιωτικό και αυτοβιογραφικό έργο του, αλλά και στα έξι μείζονα μυθιστορήματα της ωριμότητάς του.                                  
Το εισαγωγικό κεφάλαιο επικεντρώνεται σε έργα τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ως προπαρασκευαστικά των όσων ακολούθησαν, ενώ το τελευταίο παρουσιάζει μια σειρά αντίθετων μεταξύ τους απόψεων για τις ηθικές, πολιτικές και θρησκευτικές ιδέες που περιλαμβάνει το έργο του Κρητικού συγγραφέα.                                    
Ο Roderick Beaton είναι καθηγητής στην Έδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Από την Εγώπολη στην Εσύπολη

Από την Εγώπολη στην Εσύπολη
Χρονολογία έκδοσης: 05 2010
ISBN: 9789606677854
Σχήμα: 17χ24 Σελίδες: 128
Κατηγορία είδους: ΒΙΒΛΙΟ
Εκδότης: ΑΘΩΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Κωδικός Προϊόντος: 2244
Περιγραφή
Ο Πείσμονας είναι ένας μικρός Εγωπολίτης, που ξεκινά να βρει την Εσύπολη με μοναδικό του εφόδιο τη συμβουλή της βασίλισσας της Εγώπολης, να βάζει πάντα μπροστά το ΕΓΩ του.
Με ποιον όμως τρόπο θα μπορέσει τελικά από την Εγώπολη να φτάσει στην Εσύπολη; Τι κόσμο θα συναντήσει σ'αυτή την τόσο διαφορετική από τη δική του πολιτεία;
Τι νόημα θα έχει το ταξίδι του αυτό για όλους τους κατοίκους της Εγώπολης αλλά και για τον καθένα μας;
Ας ταξιδέψουμε μαζί του! Πρόκειται για ένα δρόμο που μπορούν να το βαδίσουν μικροί και μεγάλοι. Χάρτη και οδοδείκτη για την πορεία μας αυτή θα έχουμε κάποια από τα λόγια του μακαριστού γέροντα Παϊσίου.

ΦΙΛ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΑΓΑΠΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ(ΦΥΛΛΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ)