Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

ΟΜΙΛΙΑ // ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ // ΠΕΜΠΤΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

 

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023, 20:00
Public Συντάγματος

Συζήτηση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου
ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ
Ένας οδηγός πλοήγησης
(Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2023)
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι
Μανώλης Πλειώνης, καθηγητής Παρατηρησιακής Αστροφυσικής, Τμήμα Φυσικής, ΑΠΘ,
διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επιμελητής του βιβλίου
Νίκος Δεμερτζής, καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας και Επικοινωνίας,
Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ, ΕΚΠΑ, συν-συγγραφέας του βιβλίου
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους
Ευαγγελία Μαυρικάκη, καθηγήτρια Βιολογίας και Αγωγής Υγείας,
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Γιώργος Πλειός, καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας,
Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Στέφανος Τραχανάς, διευθυντής του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών
Μαθημάτων Μathesis, πρώην διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης
Συντονίζει η Ελεωνόρα Ορφανίδου, δημοσιογράφος,
επικεφαλής πολιτιστικού τμήματος του Αθήνα 984 FM

Tο μιούζικαλ τσέπης "Λαχτάρα για κεράσια"

Λαχτάρα για κεράσια (2ος χρόνος)
Μιούζικαλ «τσέπης»
Η εξαιρετική παράσταση-αφιέρωμα στην 26χρονη καλλιτεχνική διαδρομή της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ.
Μετά από μία επιτυχημένη σειρά παραστάσεων, το μιούζικαλ τσέπης «Λαχτάρα για κεράσια», με τις συγκλονιστικές ερμηνείες του Λεωνίδα Καλφαγιάννη και της Έλενας Μεγγρέλη σε σκηνοθεσία Ευθύμη Χρήστου, συνεχίζεται για 2η χρονιά στο Θεατρικό Βαγόνι της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 από τις 23 Οκτωβρίου 2023.
Το 1997, το πρωτότυπο μιούζικαλ τσέπης «Λαχτάρα για κεράσια» της διάσημης Πολωνής ποιήτριας και συγγραφέως Αγκνιέσκα Οσιέτσκα συστήθηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό στο πλαίσιο της σύγχρονης πολωνικής δραματουργίας, σε σκηνοθεσία του διάσημου Πολωνού ηθοποιού Ντανιέλ Ολμπρύχσκι, με ερμηνευτές την Τατιάνα Λύγαρη και τον Ανδρέα Νάτσιο. Η μνημειώδης αυτή παράσταση υπήρξε η αφορμή για να εμπνευστεί η Τατιάνα Λύγαρη και να δημιουργήσει την Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ και να θέσει τις βάσεις για τη μετέπειτα πολιτιστική διαδρομή του μοναδικού σε ολόκληρο τον κόσμο πολιτιστικού πολυχώρου, που λειτουργεί σε βαγόνια τρένου.
Αυτή τη φορά η σκυτάλη δόθηκε στον νέο αλλά έμπειρο σκηνοθέτη Ευθύμη Χρήστου με πρωταγωνιστές τους Λεωνίδα Καλφαγιάννη και Έλενα Μεγγρέλη και μουσικό επί σκηνής τη Βέρα Χατζηπαπά με στόχο να μεταφέρουν τα ανθρωποκεντρικά μηνύματα του έργου στους σημερινούς θεατές.
Το έργο διαδραματίζεται στις δεκαετίες 60 και 70 μέσα στο κάδρο της τότε Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας. Ένας άντρας και μια γυναίκα συναντιούνται τυχαία στην αποβάθρα ενός σιδηροδρομικού σταθμού και επιβιβάζονται στο τρένο, στο ίδιο βαγόνι. Αυτός κι εκείνη. Δύο εντελώς άγνωστοι. Ή μήπως όχι; Αναγκασμένοι να ταξιδέψουν μαζί, αποκαλύπτουν και μοιράζονται το παρελθόν τους, υποδύονται ρόλους τρίτων προσώπων που συνάντησαν στη ζωή τους. Το έργο κάνει μια βαθιά τομή όχι μόνο στις σχέσεις μεταξύ ζευγαριών αλλά και στο χάσμα δύο αντικρουόμενων κόσμων. Αυτός είναι ένας ήρωας της καθημερινότητας που «οικοδομεί τον σοσιαλισμό». Εκείνη θέλει να αγοράσει «ένα…ροζ καπέλο»! Και οι δύο επιδίδονται σε μια οδυνηρή αλλά και χιουμοριστική διαμάχη με τρυφερότητα και ευαισθησία συνθέτοντας πρόζα, στίχους και ζωντανή μουσική μέσα από την πρωτότυπη μουσικοθεατρική φόρμα ενός μιούζικαλ για δύο!
Η Τατιάνα Λύγαρη σημειώνει για το έργο:
«Μέσα σε ένα τοπίο αποξένωσης, βίας, εύκολων διαδικτυακών γνωριμιών και φόβου για συναισθηματική σύνδεση, ο σύγχρονος άνθρωπος, αποφεύγει διαπροσωπικές σχέσεις που απαιτούν χρόνο, προσπάθεια και φροντίδα. Η «ποίηση» και το πάθος για κάθε τι ρομαντικό και βαθιά συναισθηματικό μοιάζει να απομακρύνεται ανησυχητικά από τις προσλαμβάνουσες του. Το έργο «Λαχτάρα για κεράσια», επανέρχεται επίκαιρο όσο ποτέ για να υπενθυμίσει την αρχετυπική ανάγκη του ανθρώπου για επανεκκίνηση του συναισθηματικού του κόσμου και ουσιαστική ανθρώπινη επαφή. «Λαχτάρα για κεράσια» σημαίνει επιθυμία για την άνοιξη, για κάθε τι που γεννιέται καινούργιο, φρέσκο. Σημαίνει όμως και επιστροφή στη ρίζα απ’ όπου γεννιούνται τα πρώτα αισθήματα, επιστροφή στην αγνότητα, την καθαρότητα και τη δύναμη του «νέου». Ο κύκλος της ζωής έχει μια νομοτελειακή φθορά κι η ανθρώπινη φύση λαχταρά να αντισταθεί σε αυτή την πορεία. Ο αγώνας είναι άνισος αλλά εν κατακλείδι σημασία έχει ο αγώνας.»
«Αχ! Γιατί να κάνει κρύο, όταν κρύβει η ψυχή μας τόση δίψα και λαχτάρα για κεράσια…»
Το τρυφερό «μιούζικαλ τσέπης» για τις αμείλικτες σχέσεις των δύο φύλων, που συγκινεί και ενθουσιάζει τους θεατές στη σκηνή του θεατρικού βαγονιού, είναι μία εμπειρία που αξίζει να ζήσετε!
Συντελεστές
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Τατιάνα Λύγαρη, Πρωτότυπο κείμενο: Αγνιέσκα Οσιέτσκα, Μετάφραση: Ηρώ Μαυροειδή, Σκηνοθεσία: Ευθύμης Χρήστου, Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μηνάς Αλεξιάδης, Στίχοι: Αφροδίτη Μάνου, Τραγούδι off: Αφροδίτη Μάνου, Σπύρος Σακκάς, Χορογραφίες: Νατάσσα Ζούκα, Σκηνικά: Λέα Κούση, Επιμέλεια κοστουμιών: Εβελίνα Δαρζέντα, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, Φωτογραφίες: Υπατία Κορνάρου, Βοηθός σκηνοθέτη: Μιράντα Ζησιμοπούλου
Πρωταγωνιστούν: Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Έλενα Μεγγρέλη
Μουσικός επί σκηνής: Βέρα Χατζηπαπά
Παραστάσεις
Θεατρικό Βαγόνι
Κάθε Δευτέρα &Τρίτη στις 21.00 (παραστάσεις από 23/10/2023)
15€ ολόκληρο, 10€ φοιτητικό-εκπτωτικό-ανέργων, 5€ ατέλειες
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Προαγορά εισιτηρίων απαραίτητη
- Ηλεκτρονικά στο more.com/theater/laxtara-gia-kerasia-2023-2024
- Τηλεφωνικά στο 2117700000 (more.com)
- Φυσικά σημεία πώλησης more.com (αφού προηγηθεί κράτηση ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά στο 211770000)
Στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ λειτουργεί επίσης Wagon-Bar &Wagon Restaurant για φαγητό και ποτό. Για κρατήσεις μπορείτε να καλέσετε στα 6937604988 & 2105298922 καθημερινά από τις 18.00 και ηλεκτρονικά στα e-table.gr και e-restaurants.gr.
Πληροφορίες
Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ
Τηλ. 6937604988& 2105298922 καθημερινά από τις 18:00
Σιδηροδρομικός &Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως
10’ με τα πόδια από το ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός & από τη στάση Αγίας Μαρκέλλας (λεωφορεία 813, 026)
Δωρεάν πάρκινγκ
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ
www.totrenostorouf.g
www.facebook.com/To-Treno-sto-Rouf-railway-carriage-theatre
https://twitter.com/ToTrenoStoRouf
https://instagram.com/ToTrenostoRouf
https://www.youtube.com/user/totrenostorouf

📖 Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ - Τα σπουδαιότερα μαθήματα που του δίδαξε η ζωή