Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Δράσεις της εβδομάδας στο ΑΒΓΟ: από το μεσαίωνα στη hard core σκηνή του Βερολίνου

Ex silencio: Douce dame jolie
Συναυλία παλαιάς μουσικής με έργα των G. de Machaut, J. Ciconia, Cantigas de Santa Maria, Σεφαραδίτικη παράδοση κ.α.
Παρασκευή 16 νοεμβρίου 2012 // Ώρα 20:30 // είσοδος: €7
Ex Silentio
Θεοδώρα Μπάκα – φωνή, Δημήτρης Κούντουρας - φλάουτο με ράμφος, πλάγιο φλάουτο, Θύμιος Ατζακάς – ούτι, Ηλέκτρα Μιλιάδου - βιέλα
Το σύνολο Ex Silentio παρουσιάζει φωνητική και ενόργανη μουσική από το τέλος του Μεσαίωνα. Πολυφωνικές και μονοφωνικές συνθέσεις της γαλλικής και της ιταλικής Ars Nova, μαζί με μονoφωνικά έργα από την ισπανική χερσόνησο καθώς και τραγούδια της διασποράς των Εβραίων, συνθέτουν τη μουσική αυτή περιπλάνηση στον 13ο, 14ο και 15ο αιώνα.
ΣΩΜΑ + bestbefore
Aντώνης Ανισέγκος (live electronics), Θύμιος Ατζακάς (ηλ. κιθάρα)
Ανδρέας Καραουλάνης (video animation)
Σάββατο 17 νοεμβρίου 2012 // Ώρα 21:00 // είσοδος: €7
Δροσιά: πως αλλιώς
να ξεπλύνεις την τόση
σκόνη του κόσμου.
Matsuo Bashō (1644 – 1694)
Στους «Κραδασμούς» πρόκειται να παρουσιαστεί μία νέα εκδοχή της μουσικής πράξης του ντουέτου, διευρυμένη ως τρίο με τον video artist «bestbefore» (Ανδρέας Καραουλάνης).
Το ντουέτο ΣΩΜΑ γεννήθηκε στο Βερολίνο το 2005, μέσα από τη μακρόχρονη καλλιτεχνική συμβίωση μεταξύ των μουσικών Αντώνη Ανισέγκου και Θύμιου Ατζακά. Η εργασία του ντουέτου επικεντρώνεται στον δημιουργικό συγκερασμό σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού, χτίζοντας – και γκρεμίζοντας – τις γέφυρες μεταξύ βιωμένου και ιδεατού ήχου. Kατά τα πέντε τελευταία χρόνια, δίπλα στο ΣΩΜΑ έχουν εμφανιστεί ζωντανά πολλοί εξαιρετικοί μουσικοί - εκπρόσωποι διεθνώς αναγνωρίσιμων μουσικών παραδόσεων, όπως ο Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα), ο Ιρανός Βijan Chemirani (tombak), ο Κινέζος Wu Wei (sheng), η Σαβίνα Γιαννάτου (τραγούδι), ο Μιχάλης Σιγανίδης (μπάσο), η Μαρία Θωίδου (τραγούδι) και – πρόσφατα – ο κορυφαίος Γιαπωνέζος αυτοσχεδιαστής Soji Hano (τύμπανα).
Ακρόαση – παρουσίαση δίσκου: Killed By Candies by ddaA
κυριακή 18 νοεμβρίου 2012 // Ώρα 21:00 // είσοδος: ελεύθερη
O Aντώνης Ανισέγκος θα μας βάλει να ακούσουμε την πρόσφατη δισκογραφική έκδοση του hardcore ντουέτου «ddaA». Θα ακολουθήσει συζήτηση μαζί του, με ποτό και μεζέ, καθώς και ακροάσεις από την προσωπική του δισκοθήκη.
Το power-electronics-power-drums-speednoise duo «ddaA» (Antonis Anissegos - live electronics, Oliver Steidle - drums, electronics), ξεκίνησε να παίζει το 2008, μέσα από την ανάγκη των μελών του να δημιουργήσουν hardcore μουσική. Μετά από πολλά εντατικά sessions, το duo κάνει την πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση το 2010 (free download on Clinical Archives) ενώ – πρόσφατα – εκδίδει το ddaA (“Killed By Candies”, Gligg-Records 2012).
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ KΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΔΩ (περιορισμένος αριθμός)

53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα προβολών
ΟΛΥΜΠΙΟΝ Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Ο Εξαιρετικός Κύριος Λαζάρ
(Καναδάς, 2011)

Σκηνοθεσία: Philippe Falardeau, Έγχρωμο, 94΄.

CINEDOC
Bird on a Wire

Σκηνοθέσια: Tony Palmer.
Έγχρωμο, 106΄

****
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ

Barbara

(Γερμανία, 2012)
Σκηνοθεσία: Christian Petzold. Έγχρωμο, 105΄.

*****
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αίθουσα ΤΑΚΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
(Μουσείο Κινηματογράφου)

Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922

(Ελλάδα, 2012)
Σκηνοθεσία: Μαρία Ηλιού, 87΄.

**
CINEDOC
Bird on a Wire

Σκηνοθέσια: Tony Palmer.
Έγχρωμο, 106΄

*****
Για τα παιδιά

...περισσότερα

*****
Εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα διαδραστικού κινηματογράφου

...περισσότερα

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Στις παρυφές του ιταλικού νεορεαλισμού

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης που εγκαινιάστηκε στη διάρκεια του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το αφιέρωμα «Η κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής», συνεχίζει τη δράση της με ένα αφιέρωμα με τίτλο «Στις Παρυφές του Ιταλικού Νεορεαλισμού» που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 18 Νοεμβρίου 2012 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις ταινίες Πίσω από τα κλειστά παράθυρα / Persiane chiuse του Luigi Comencini, Οι αρραβωνιασμένοι / I fidanzati του Ermanno Olmi, Θαύμα στο Μιλάνο / Miracolo a Milano του Vittorio De Sica και I vitelloni του Federico Fellini.
Και οι τέσσερις ταινίες του αφιέρωματος βρίσκονται πέρα από τα σύνορα του νεορεαλισμού, κουβαλώντας όμως στις αποσκευές τους τη σπουδαία κινηματογραφική του κληρονομιά. Η διαυγής κριτική φαινομένων κοινωνικής και ηθικής εξαχρείωσης, όπως η πορνεία στην ταινία του Κομεντσίνι, συνυπάρχει με το βαθιά ριζωμένο στην κοινωνική πραγματικότητα αλληγορικό παραμύθι του Θαύματος στο Μιλάνο, όπου οι ταπεινοί και καταφρονεμένοι φτωχοδιάβολοι της παραγκούπολης, στο τέλος απογειώνονται για τη χώρα του ονείρου, κάτι που ουδόλως καταφέρνουν «τα παχιά μοσχάρια» (αυτό σημαίνει vitelloni) της τρίτης (και πρώτης σπουδαίας ταινίας του mestro Federico, τα οποία περιπλανώνται άσκοπα ξοδεύοντας, σε σχέδια και όνειρα που δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ, την άχαρη και μονότονη επαρχιώτικη ζωή τους. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν Οι αρραβωνιασμένοι του Ερμάνο Όλμι, ο οποίος καταγράφει με οξύ κινηματογραφικό βλέμμα, στα όρια μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, το πικρό χρονικό μιας υπαρξιακής ήττας.
Ώρα προβολών: 20:30

Περιφερειακές Εκδηλώσεις

Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξιδεύει και φέτος στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσα από τις Περιφερειακές Εκδηλώσεις, φέρνοντας το κοινό σε επαφή με πρωτοπόρους δημιουργούς και ταινίες.

Από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου το Φεστιβάλ θα βρεθεί μεταξύ άλλων σε Αλεξανδρούπολη, Αμοργό, Άνδρο, Βελβεντό, Βέροια, Βόλο, Ιτέα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Κω, Λαμία, Λειβαδιά, Νάξο, Νέα Μάκρη, Ξάνθη, Πάτρα, Πεύκη, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Σαμοθράκη, Σάμος, Σαντορίνη, Σέρρες, Φλώρινα, Χανιά, Νεάπολη Λασιθίου, Χίος. Οι προαναφερθείσες πόλεις θα φιλοξενήσουν μια επιλογή ταινιών από το πρόγραμμα του 53ου ΦΚΘ.
Οι προβολές των Περιφερειακών Εκδηλώσεων πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κινηματογραφικών λεσχών και πολιτιστικών οργανισμών των πόλεων.
Στο κινηματογραφικό ταξίδι του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχουν προστεθεί νέοι σταθμοί, στην προσπάθεια του Φεστιβάλ να αγκαλιάσει προορισμούς όπου οι εικόνες και τα μηνύματα φτάνουν πιο δύσκολα, όπως Καταστήματα Κράτησης και Ιδρύματα Αγωγής.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για την Παρουσίαση του βιβλίου "Λαϊκά Παραμύθια της Ζακύνθου" και την ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ από τη Ζωή Νικητάκη

ILIA DARLIN / Η διασκευή του "Τί'ναι αυτό που το λένε αγάπη" θα διατεθεί δωρεάν για 1 εβδομάδα από τo site της Athens Voice και στη συνέχεια θα κυκλοφορήσει σε ψηφιακή μορφή στα i-tunes

ILIA DARLIN
‘Τι Είναι Αυτό Που Το Λένε Αγάπη’

H Ilia Darlin επιστρέφει με ένα side project αναφορά στον ελληνικό κινηματογράφο.
Πρόκειται για μία διασκευή στο πασίγνωστο τραγούδι ‘Τι Είναι Αυτό Που Το Λένε Αγάπη’ που έγραψε ο Τάκης Μωράκης σε στίχους της Δανάης Στραηγοπούλου και του Γιάννη Φερμανόγλου. Είναι αναμφισβήτητα από τα πιο διαχρονικά κομμάτια στην ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού. Γράφτηκε το 1955 και ακούστηκε στην ταινία ‘Το Παιδί Και το Δελφίνι’ (1956) που γυρίστηκε στην Ύδρα με πρωταγωνίστρια την πρωτοεμφανιζόμενη σε Αμερικανική παραγωγή, Sophia Lauren. To τραγούδι έχουν ερμηνεύσει μεταξύ άλλων η Φλέρυ Νταντωνάκη, Νανά Μούσχουρη, Hary Belafonte, Δήμητρα Γαλάνη & Τάνια Τσανακλίδου, Αλέκα Κανελλίδου και Χάρις Αλεξίου.
Η διασκευή της Ilia Darlin εκτός από τον σεβασμό της προς το κομμάτι και τους δημιουργούς του, προάγει και την εναλλακτική πλευρά της pop. Η ψυχεδελική κιθάρα και τα απόκοσμα synthesizers που θυμίζουν τα soundtracks του Angelo Badalamenti, δημιουργούν μία μυστηριώδη ατμόσφαιρα και προσφέρουν την πιο ιδιοσυγκρασιακή και ανήσυχη διασκευή που έγινε ποτέ στο υπέροχο αυτό τραγούδι.
Στο video που σκηνοθέτησε ο ταλαντούχος Efthimis Kosemund Sanidis,(σκηνοθέτης με πληθώρα συμμετοχών σε διεθνή φεστιβάλ και αναγνωρισμένος διεθνώς φωτογράφος, η Ilia μας εξομολογείται ένα κομμάτι της ζωής της.
Οι Έλληνες μάθαμε την τραγουδίστρια απο την πορεία της στο Λονδίνο και ξέρουμε πως σήμερα ζει στο Λος 'Αντζελες. Το ξενοδοχείο που βλέπουμε, που θα μπορούσε να είναι το "Hotel California", είναι και το σπίτι της. Η ματιά ρεαλιστική και η γεύση γλυκόπικρη, καθώς αναζητάει ‘αυτό που το λένε αγάπη’, αλλά και το τί είναι αυτό που το λένε ζωή. Μια κατάσταση , μια ατέρμονη αναζήτηση.
Εδώ μπορείτε να ακούσετε το Mixtape που έκανε η Ilia για την Athens voice, και να δείτε το Video clip: http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/410/%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B3%CE%BA

Μίκης Θεοδωράκης - Όμορφη πόλη (Πρώτη εκτέλεση)