Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

ΚΘΒΕ 🎭 Καλοκαιρινός Προγραμματισμός 2023, Πρεμιέρες,

 

ΚΘΒΕ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει το καλοκαίρι του 2023 την τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες», σε μετάφραση Θόδωρου Στεφανόπουλου, σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη και μουσική του Στέφανου Κορκολή, με την οποία θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023 
Επίσης, το ΚΘΒΕ, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο, θα παρουσιάσουν την παραγωγή «Σφήκες» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Στέλιου Χρονόπουλου, δραματουργική επεξεργασία, διασκευή & σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου και μουσική του Νίκου Κυπουργού, που θα κάνει πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, για να ακολουθήσει καλοκαιρινή περιοδεία και παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.
Η παράσταση «H Πινακοθήκη των Ηλιθίων» του Νίκου Τσιφόρου, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τη χειμερινή σεζόν, επιστρέφει στην κλιματιζόμενη αίθουσα του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από την Πέμπτη 29 Ιουνίου, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Ανδρομάχης Χρυσομάλη.
Oι Μπαντα-ρισμένοι (evolution), σχεδόν έξι χρόνια μετά από την τελευταία τους εμφάνιση, έρχονται στην ταράτσα του Βασιλικού Θεάτρου, στο Cafe Θέα/tro, από τις 11 Ιουλίου, για να πάρουν θέση στο απόλυτο δίλημμα της εποχής, με την πιο δροσερή μετ-επιθεώρηση του καλοκαιριού, «E-pass ή επί τας!», σε κείμενα και σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδημητρίου.
Τέλος, το ΚΘΒΕ σε συμπαραγωγή με τη θεατρική Ομάδα naan θα παρουσιάσει το ΟΝΕΙΡΟ... του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, μια θεατρική παράσταση βασισμένη στο κλασικό έργο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», σε διασκευή- σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα στην εξωτερική αυλή του Κυβερνείου (Παλατάκι) μόνο για 11 παραστάσεις, από 12 Ιουλίου έως και 23 Ιουλίου 2023.

Χρήστος Σουγάρης (Υπεύθυνος Σχεδιασμού Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού - σκηνοθέτης της παράστασης «Τρωάδες»), Μαρία Διακοπαναγιώτου (Κασσάνδρα στις «Τρωάδες») - Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ), Γιάννα Καρύμπαλη- Tσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Αθηνά, Ελένη)- Ρούλα Πατεράκη (Εκάβη) - Κωνσταντία Παπαποστόλου (Διοικητική - Οικονομική Διευθύντρια ΚΘΒΕ)- Δημήτρης Πιατάς (Ταλθύβιος) - Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Μενέλαος), Αντώνης Καφετζόπουλος (Ποσειδώνας), Μαριάννα Αβραμάκη (Γυναίκες Χορού), Μαρίζα Τσάρη (Ανδρομάχη), Χριστόφορος Μαριάδης (Βοηθός σκηνοθέτη- Άντρας)

«ΤΡΩΑΔΕΣ»
του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ
Πρεμιέρα: Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη
Πέμπτη 6 & Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023
Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023
Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Αυγούστου 2023
Το «ταξίδι» των Τρωάδων θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, καθώς η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στο Θέατρο Δάσους (6 & 7 Ιουλίου), για να ακολουθήσει περιοδεία στην Κύπρο και σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις 18 & 19 Αυγούστου οι «Τρωάδες» θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και σε θέατρα της Αττικής τον Σεπτέμβριο.
Ο σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης, βραβευμένος από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών με το βραβείο «Νέου θεατρικού δημιουργού» για το 2018, υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού του ΚΘΒΕ, μας παρουσιάζει φέτος μια ρηξικέλευθη ανάγνωση του αριστουργηματικού έργου του Ευριπίδη.
Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και συνθέτης Στέφανος Κορκολής, ο οποίος θα παίζει πιάνο επί σκηνής κατά τη διάρκεια των παραστάσεων που θα δοθούν στη Θεσσαλονίκη και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.
Στο ρόλο της Εκάβης η Ρούλα Πατεράκη.
Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Πιατάς, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Μαρία Διακοπαναγιώτου,Μαρίζα Τσάρη, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Λουκία Βασιλείου με έναν εξαιρετικό 20μελή θίασο ηθοποιών.
Ο Αντώνης Καφετζόπουλος στο ρόλο του Ποσειδώνα.
* Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

«ΣΦΗΚΕΣ»
από το Εθνικό Θέατρο, μια συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ
Πρεμιέρα: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Παρασκευή 14 και Σάββατο 15 Ιουλίου 2023
Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη
Τρίτη 25 & Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023
Ελεύθερη διασκευή της Λένας Κιτσοπούλου, βασισμένη στο έργο του Αριστοφάνη
Οι Σφήκες του Αριστοφάνη είναι μια κωμωδία που σπάνια ανεβαίνει στην ελληνική σκηνή. Το έργο επιστρέφει στο δραματολόγιο του Εθνικού εξήντα χρόνια μετά την παράσταση του Αλέξη Σολομού, σε μια σύγχρονη μεταγραφή από τη Λένα Κιτσοπούλου που υπογράφει την ελεύθερη διασκευή του και τη σκηνοθεσία. Στην πρώτη κάθοδό της στην Επίδαυρο, η αιρετική δημιουργός, πλαισιωμένη από μία σπουδαία ομάδα συνεργατών και ηθοποιών, αναμετριέται με ένα έργο που αναστοχάζεται πάνω στις παθογένειες της δημοκρατίας μας και τις ρωγμές της δικαιοσύνης.
Στην παρούσα εκδοχή η σκηνοθεσία στρέφει το βλέμμα της στα σύγχρονα «κεντριά», στα λαϊκά δικαστήρια που στήνονται στις τηλεοπτικές εκπομπές και στα σόσιαλ μίντια. Με καυστικό χιούμορ και σκωπτική διάθεση φωτίζει τη συστημική σαπίλα, τις κοιμισμένες άμυνες, τον ρατσισμό, τον φανατισμό, την άκαμπτη πολιτική ορθότητα της εποχής μας. «…σε καταδικάζω στην εκπομπή μου, στο κινητό μου, δημόσια, όπου βρεθώ κι όπου σταθώ, και προσέξτε καλά: όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου είναι φασίστας, είναι συνένοχος με τον ένοχο. Κατηγορώ, άρα είμαι κάτι. Κατηγορώ άρα υπάρχω…» σημειώνει η σκηνοθέτρια που επιχειρεί να ζωντανέψει μπροστά μας πότε τον βούρκο που μας απειλεί και πότε εκείνο το άλλο, το ιδεώδες, που μας εξυψώνει.

«Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων»
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Σε μια ανατρεπτική, γεμάτη χιούμορ και ρομαντισμό… κρουαζιέρα, προσκαλεί τους θεατές, το ΚΘΒΕ με την παράσταση «Πινακοθήκη των Ηλιθίων» του Νίκου Τσιφόρου, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Ανδρομάχης Χρυσομάλη.
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τη χειμερινή σεζόν, επιστρέφει στο… απόλυτα δροσερό Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από την Πέμπτη 29 Ιουνίου. Οι θεατές, οι οποίοι έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται μέσα σε ένα πλοίο, ταξιδεύουν υπό τους ήχους αγαπημένων τραγουδιών του παλιού αμερικάνικου κινηματογράφου (ζωντανή μουσική επί σκηνής) στο Παρίσι και τη Σεβίλη και παρακολουθούν μια ρομαντική διαμάχη ανάμεσα στο συμφέρον και την αγάπη.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00

«E-pass ή επί τας!» - ΜΠΑΝΤΑ-ΡΙΣΜΕΝΟΙ (evolution)
Η πιο δροσερή μετ- επιθεώρηση του καλοκαιριού
Tαράτσα του Βασιλικού Θεάτρου, Cafe Θέα/tro
Πρεμιέρα: Τρίτη 11 Ιουλίου
Ακόμη πιο απολαυστικοί, καυστικοί, διασκεδαστικοί και «δροσεροί» επιστρέφουν οι Μπαντα- ρισμένοι (evolution), σχεδόν έξι χρόνια μετά από την τελευταία τους εμφάνιση. Αυτή τη φορά το κοινό θα τους απολαμβάνει από την Τρίτη 11 Ιουλίου στην ταράτσα του Βασιλικού Θεάτρου, στο Cafe Θέα/tro για να πάρει θέση στο απόλυτο δίλημμα της εποχής: E-pass ή επί τας!
Τα κείμενα του Χρήστου Παπαδημητρίου, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, σε συνδυασμό με τις διασκευές αγαπημένων τραγουδιών και τον εξωτερικό ανατρεπτικό χώρο, που φιλοξενεί την παράσταση, καθιστούν τη νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μια απόλυτα καλοκαιρινή πρόταση διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Η πολύχρωμη βεντάλια τους, που θα απλώσει για να μας ανακουφίσει κάπως από την κάψα της επικαιρότητας και του θέρους, περιλαμβάνει σπαρταριστές αναπαραστάσεις εμπνευσμένες από τα κακώς κείμενα της χώρας τούτης.

ΟΝΕΙΡΟ… του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Σκηνοθεσία- Διασκευή: Φρόσω Λύτρα
Εξωτερική αυλή του Κυβερνείου (Παλατάκι)
Πρεμιέρα: Τετάρτη 12 Ιουλίου
Το «Όνειρο…», μια θεατρική παράσταση βασισμένη στο κλασικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», πρόκειται να παρουσιαστεί στην εξωτερική αυλή του Κυβερνείου (Παλατάκι) που βρίσκεται στον Δήμο της Καλαμαριάς, από τις 12 έως και τις 23 Ιουλίου, μόνο για έντεκα παραστάσεις.
Η παράσταση, της οποίας τη διασκευή και την σκηνοθεσία υπογράφει η σκηνοθέτις Φρόσω Λύτρα, είναι μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ και της ομάδας naan και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμαριάς, της Εταιρείας Ελληνικών Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Μαρία Σολωμού στο ρόλο της Τιτάνια.
Ημέρες παραστάσεων: Τρίτη έως Κυριακή στις 21.00

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από το θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού Ανέζας Παπαδοπούλου. Η parallaxi σε συνεργασία με τους φίλους της ηθοποιού στη Θεσσαλονίκη οργανώνουν μια βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη της, την Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 8μμ, στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, ΔΕΘ.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Oμιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, Αστέρης Πελτέκης, ο ηθοποιός Χρήστος Στέργιογλου, ο ηθοποιός και ιδρυτής του σχήματος Άγαμοι Θύται, Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης. Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Τούλας.

❦ Νέες Κυκλοφορίες

 



Έντιμοι άνθρωποι
Μυθιστόρημα
Λεονάρδο Παδούρα
Μετάφραση: Κώστας Αθανασίου
Τιμή €24
Σελ 544
ISBN 978-960-03-7119-2
Αβάνα 2016. Ιστορικά γεγονότα αναστατώνουν τη ζωή στην Κούβα: η αναμενόμενη επίσκεψη του Ομπάμα και η εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, μια συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς, μια επίδειξη μόδας του οίκου Σανέλ. Έτσι, όταν ανακαλύπτεται ακρωτηριασμένο το πτώμα ενός πρώην κυβερνητικού στελέχους, η αστυνομία δεν έχει επαρκείς δυνάμεις να ασχοληθεί με την υπόθεση και αναγκάζεται να απευθυνθεί για μια μικρή βοήθεια στον Μάριο Κόντε.
Αυτός θυμάται ότι ο νεκρός, ένας άνθρωπος δεσποτικός, βάναυσος και σκοτεινός, είχε υπάρξει επί σειρά ετών λογοκριτής και εκβιαστής πολλών καλλιτεχνών. Μετά από λίγες μέρες, αφού εντοπιστεί ακόμα ένα πτώμα δολοφονημένο υπό παρόμοιες συνθήκες, αρχίζουν να χτυπούν όλοι οι συναγερμοί. Παράλληλα, σε τούτη την ιστορία έρχεται να προστεθεί μια άλλη από τις αρχές του περασμένου αιώνα, τότε που η Αβάνα ήταν η «Νίκαια της Καραϊβικής» και η απειλή του κομήτη Χάλεϊ επισκίαζε τους ξέφρενους ρυθμούς της.
Από εκείνα τα ταραγμένα και μεταβατικά χρόνια αναδύεται επίσης η παράξενη μορφή κάποιου που έγινε γνωστός ως ο μεγαλύτερος μαστροπός της εποχής. Παρελθόν και παρόν συναντιούνται με τρόπους που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί.




ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ - info@kastaniotis.com
Γραφεία: Θεμιστοκλέους 104, 106 81 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530
Βιβλιοπωλείο: Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα - Τηλ: 210 3816310, Fax: 210 3801331