Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ενημερωτικό Δελτίο ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ

Συμμετοχή της ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ σε Διεθνές συνέδριο Αρχιτεκτονικής

Η Πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ του Δήμου Χανίων κα Νάνσυ Αγγελάκη, παρευρέθη  στο Διεθνές συνέδριο Αρχιτεκτονικής ARCHIDOCTOR UNIVERSALIS FUTURE OF RESEARCH IN EUROPEAN ARCHITECTURAL EDUCATION, που πραγματοποιήθηκε στη Ρήγα της Λετονίας.
WP 000164Στην ομιλία της η Πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ κ. Νάνσυ Αγγελάκη αφού ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές του Συνεδρίου για την πρόσκληση και την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής της, ανέφερε μεταξύ άλλων :
«Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) είναι ένα τμήμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων. Ο κύριος στόχος του ΚΑΜ είναι να προωθήσει τον αρχιτεκτονικό πολιτισμό στην ευρύτερη περιοχή της νήσου Κρήτης και να συνδέσει την εκπαιδευτική κοινότητα και τους αρχιτέκτονες της περιοχής μας με τους συναδέλφους τους στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου.
Κωνσταντίνος ΣπυριδωνίδηςΚατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του τη Σύνοδο των επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Αρχιτεκτονικών Σχολών. Ως Πρόεδρος του ΚΑΜ από το 2011, είχα την ευκαιρία και την εμπειρία να συνεργαστώ στενά με τους συντονιστές του δικτύου καθηγητές Κωνσταντίνο Σπυριδωνίδη και Μαρία Βογιατζάκη, οι οποίοι οργανώνουν με επιτυχία τη Σύνοδο και να κατανοήσω τη σημασία της Συνόδου για την Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση στη Ευρώπη. Έχοντας κάθε χρόνο περισσότερους από 130 Διευθυντές Αρχιτεκτονικών Σχολών στα Χανιά, έχουμε όλοι την αίσθηση, ότι το θεματικό Δίκτυο ENSHA έχει θέσει την πόλη μας στο χάρτη ως την πόλη της Αρχιτεκτονικής Παιδείας και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, ως Κέντρο της Αρχιτεκτονικής Εκπαίδευσης.
Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που είμαστε μέλη αυτού του δικτύου και θα ήθελα να δηλώσω ότι το Κέντρου μας, θα παραμείνει ανοικτό για όλους τους εταίρους του δικτύου, που θα ήθελαν να οργανώσουν στην πόλη μας ακαδημαϊκές δραστηριότητες, που σχετίζονται με την εκπαίδευση των Αρχιτεκτόνων.
Κλείνοντας, θα ήθελα να επιβεβαιώσω την αφοσίωσή μας και την υποστήριξη στο Θεματικό Δίκτυο ENSHA προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του και την πρόθεσή μας να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια, για την περαιτέρω ανάπτυξη της εποικοδομητικής συζήτησης που αυτό το Δίκτυο εξασφαλίζει για την Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση στην Ευρώπη».

Βραδιά Κλασικού Χορού

Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013 20:00
classic danceΣτο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Άνοιξη Καλλιτεχνικής Δημιουργίας 2013" που διαοργανώνει ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας, Δυτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και Φορείς Πολιτισμού, το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013, στο Θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης», ώρα : 20.00, θα πραγματοποιηθεί Βραδιά Κλασικού Χορού.
Συμμετέχουν οι σχολές χορού :
Ήβης Χαϊδεμενάκη – Κιούπη, Κέντρο Κλασικού Μπαλλέτου και Μοντέρνου Χορού Νίνας Ηλιοπούλου – Πολιτάκη,Τσερασέλας Ντορομπάντσου – Γρηγοράκη, Ειρήνης Πατρουδάκη, Σχολή Κλασικού και Σύγχρονου χορού Βενιζελείου Ωδείου Χανίων Τατιάνια Ζούμπ, Σχολή Χορού «Positions» Άννας Κωστομούδη, Adagio Dance Studio Χριστίνας Κόρμπου.

Θέατρο "Δημήτρης Βλησίδης"

5η Triennale Αρχιτεκτονική στην Κρήτη

Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013 - Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ του Δήμου Χανίων σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης

triennale logo
Αρχιτεκτονική στην Κρήτη
την Κυριακή 24 Μαρτίου 2013, ώρα 19.30
στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα Αρχιτεκτόνων,
που υλοποιήθηκαν στην Κρήτη την περίοδο 2009 – 2012,
καθώς και Διπλωματικές Εργασίες φοιτητών με θέματα από την Κρήτη.
Επιμελητής έκθεσης
Δημήτρης Τσακαλάκης, Αρχιτέκτων - Επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

Με την υποστήριξη του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, Τμήμα Χανίων.

Διάρκεια έκθεσης : 16 Μαρτίου έως 18 Απριλίου 2013 | Ώρες λειτουργίας : 08.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00
Ο Δήμαρχος Χανίων
Εμμανουήλ Σκουλάκης
Η Πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ
Νάνσυ Αγγελάκη

Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι)

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ παντού!
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης την εφαρμογή του Φεστιβάλ για κινητό τηλέφωνο, η οποία παρέχεται δωρεάν. Μέσα απ’ αυτήν ο χρήστης μπορεί να δει το σύνολο του προγράμματος του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, να δημιουργήσει το προσωπικό του πρόγραμμα, να σχολιάσει και να λάβει ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο μέσω του twitter για όσα συμβαίνουν στο δεκαήμερο.
*****
Βιβλιοπωλείο-Πωλητήριο στο Μουσείο Κινηματογράφου-Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
Εκεί θα βρείτε το Α-Ζ, τις εκδόσεις και τα συλλεκτικά αντικείμενα της διοργάνωσης, καθώς και το σύνολο των εκδόσεων και των πωλητέων παλαιότερων Φεστιβάλ, σ' έναν πολύ όμορφο, ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Ωράριο λειτουργίας για το 10ήμερο του Φεστιβάλ: 12:30-20:30
Βιβλιοπωλείο-Πωλητήριο λειτουργεί, επίσης, και στο Box στην Πλ. Αριστοτέλους (10:00-24:00) ...περισσότερα
*****
Εκπτώσεις και προσφορές για τους θεατές του Φεστιβάλ!
Το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα σε συνεργασία με καφέ και εστιατόρια της πόλης, παρέχει στους προσκεκλημένους της διοργάνωσης, στους κατόχους της CineΚάρταF και σε κατόχους εισιτηρίων ημέρας ειδικές προσφορές σε μενού, καφέ και ποτά
...περισσότερα
Ξεκίνησε το «Κουβεντιάζοντας»
Η ενότητα «Κουβεντιάζοντας» του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Εϊπίδη, με τη συμμετοχή των σκηνοθετών Τζον Άπελ (Στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή), Χουάν Ιγνάσιο Φερνάντες Χόπε (Τα λουλούδια της οικογένειάς μου), Ευηρούλας Δούρου (Camino Musical: 9 ημέρες γαλιθιάνικης μουσικής), Παναγιώτη Ευαγγελίδη (They Glow In The Dark), Ρομπ Φρούκτμαν (Όνειρα γλυκά), Μαργκρέτ Ολίν (Δίχως σπίτι), και Ανδρέα Σιαδήμα (Μουσικό χωριό). Τη συζήτηση συντόνισε ο σκηνοθέτης και παραγωγός Πίτερ Ουιντόνικ.
Παίρνοντας πρώτος το λόγο, ο Τζον Άπελ αναφέρθηκε στο θέμα της ταινίας του Στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή: «Πρόκειται για τη βομβιστική επίθεση που συνέβη τον Ιούλιο του 2011 στο Όσλο και τις εν ψυχρώ δολοφονίες στο νησί Ουτόγια, γεγονότα τα οποία μου φαίνεται ήδη σαν να έχουν γίνει πολύ παλιά, όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ πρόσφατα. Η ταινία, ωστόσο, είναι για το απρόσμενο, για τα πράγματα που δε μπορείς να ελέγξεις, την ευθραυστότητα της ζωής και το καθοριστικό λεπτό ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Κάποιες φορές είσαι τυχερός και άλλες άτυχος. Μπορεί να είσαι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή ή στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή». Συνδέοντας την έννοια του τυχαίου με την προηγούμενη ταινία του The Player, ο σκηνοθέτης εξήγησε: «Ήταν μια προσωπική ταινία για τον πατέρα μου, ο οποίος ήταν τζογαδόρος και έχασε το μεγαλύτερο στοίχημα όλων, αυτό της ζωής του. Όταν κινηματογραφώ είμαι εξαιρετικά ανοιχτός - φυσικά και γράφω το σενάριο, δε θέλω όμως η ταινία να αναφέρεται σε όσα ήδη ξέρω. Όταν ξεκίνησα το The Player δεν ήξερα ποιοι θα είναι οι χαρακτήρες, παρά μόνο η ιδέα, την οποία και εξέλιξα. Το ίδιο έκανα και στο ντοκιμαντέρ Στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Ίσως στην επόμενη ταινία μου να βασιστώ ακόμη περισσότερο στις συμπτώσεις».
Στη συνέχεια, η νορβηγίδα σκηνοθέτιδα Μαργκρέτ Ολίν εξήγησε για την ταινία της Δίχως σπίτι: «Ξεκίνησα τα γυρίσματα το 2009, όταν στη Νορβηγία επιβλήθηκε μια σειρά νέων πολιτικών μέτρων που έχουν ως στόχο να αποτρέψουν όσους επιθυμούν να εισέλθουν στα σύνορα της χώρας προς αναζήτηση ασύλου. Τα μέτρα αυτά έδειξαν πόσο αυστηρή είναι η χώρα προς τα ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες, η πλειοψηφία των οποίων κατάγονται από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και την Αιθιοπία και έχουν χάσει την οικογένειά τους. Εάν ο μόνος λόγος ασύλου είναι η έλλειψη γονέων, στέλνονται στη χώρα προέλευσής τους μόλις γίνουν 18 ετών, ακόμη κι αν δεν έχουν κανέναν στον οποίο να επιστρέψουν. Είναι κάτι τρομακτικό και γι’ αυτό έκανα την ταινία». Η ίδια πρόσθεσε: «Στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ στη Νορβηγία έδωσα την ιστορία των κεντρικών χαρακτήρων μου –δυο αγοριών από το Αφγανιστάν- σε ένα σημαντικό δημοσιογράφο. Χάρη σε αυτή τη δημοσιότητα, ο ένας από αυτούς πήρε άδεια μόνιμης παραμονής στη Νορβηγία, ενώ ο αδερφός του έλαβε μονοετή άδεια, με τη δυνατότητα να μπορεί να ξανακάνει αίτηση μετά. Το ντοκιμαντέρ δημιούργησε πολιτική συζήτηση στη Νορβηγία και τώρα επετράπη στα δύο αδέρφια να μένουν μαζί σε ένα διαμέρισμα και να πηγαίνουν σχολείο, πράγμα πολύ θετικό. Δεν γίνεται όμως η ταινία να λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση μόνο για αυτά τα δύο παιδιά». Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ουιντόνικ υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Τότε κάθε πρόσφυγας χρειάζεται ένα κινηματογραφιστή».
...περισσότερα
Meet n mingle party
Τρίτη 19 Μαρτίου 2013, 22:00
Pasta Flora Darling! (Ζεύξιδος 6), ειδικές τιμές για διαπιστευμένους

*****
Ντοκιμαντέρ σε ταυτόχρονη ψηφιακή μετάδοση!
Το επιτυχημένο πρωτοποριακό εγχείρημα του Live Streaming Project – Ντοκιμαντέρ σε Ταυτόχρονη Ψηφιακή Μετάδοση που εγκαινιάστηκε πριν από δύο χρόνια στο 13ο ΦΝΘ, συνεχίζεται να εφαρμόζεται και φέτος, στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Παπανικολάου.
Με όχημα τις νέες τεχνολογίες, το 15ο ΦΝΘ θα «ταξιδέψει» σε 5 πόλεις της Ελλάδας - Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Ξάνθη και Ρέθυμνο – καθώς και στη Λευκωσία της Κύπρου, σε συνεργασία με τα κατά τόπους Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ξάνθης, ΤΕΙ Κρήτης και Frederick University).
Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2013 προβάλλεται η ταινία
Το γλυκό καράβι
του Ντανιέλε Βικάρι στις 20:30 στο Ολύμπιον.
*****
Ντοκιμαντέρ για παιδιά
15 & 19-22 Mαρτίου 9:00-11:00 & 11:00-13:00 Αίθουσα Φρίντα Λιάππα (Αποθήκη Δ, Λιμάνι)
«Σεβασμός στη διαφορετικότητα»
5 εικόνες ενός πατέρα
Το κρησφύγετο
Animated... Φιλόσοφοι: Αυγουστίνος
Ήχοι για τον Μαζίν
Χορεύοντας με στιλ
Γιόναταν
Πρόκληση: Αντιμετώπισε τους φόβους σου
Μοναχούλα
Destination... summer
Λότε – Πώς να είσαι καλός
Ο φάρος μου
Ο ηγέτης
Το άλμα
Αστραπές & βροντές
Ανάμεσα σε δύο πατρίδες
Ταξιδεύοντας μόνη
Φτερά της ελπίδας
περισσότερα

Eργαστήριο για το χορό με την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ. Στο αβγό.



Συνέντευξη του Γιώργου Ψυχογιού στη Μίνα Μαύρου στο "Μουσικόραμα"

Ψυχογιός Γιώργος - Συνέντευξη
Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως τον Έλληνα Keith Jarrett, άλλοι σπεύδουν να τον απολαύσουν επί σκηνής να παίζει πιάνο ή hammond, ενώ υπάρχουν κι αυτοί που τον αγκαλιάζουν στο δρόμο, λέγοντάς του πως η μουσική του έχει λειτουργήσει λυτρωτικά για την ίδια τους τη ζωή. Λάτρης του αυτοσχεδιασμού, ο Γιώργος Ψυχογιός, αυτή τη φορά επιλέγει να πάρει αγκαλιά το ακορντεόν του και, μέσα από την καινούργια του δισκογραφική δουλειά, «Yiorgos Psihoyios in Paris», να μας ταξιδέψει στο μαγικό καιρό των δεκαετιών του ’50 και ’60 τότε που, όπως λέει και ο ίδιος, υπήρχε κάτι που δεν υπάρχει δυστυχώς σήμερα…. ο έρωτας!
Συνέντευξη του Γιώργου Ψυχογιού στη Μίνα Μαύρου στο "Μουσικόραμα"
Περισσότερα... 

__________________________
Επισκεφτείτε το «Μουσικόραμα» Το "Μουσικόραμα" προτείνει για την έξοδό σας και είναι χορηγός επικοινωνίας στις εκδηλώσεις..

ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) σας προσκαλούμε σε μια βραδιά με αναγνώσεις ποιημάτων
Ελάτε να ενώσουμε τις φωνές μας, διαβάζοντας τα αγαπημένα μας ποιήματα και ακούγοντας μελοποιημένη ποίηση από τους μουσικούς Βασίλη Σαλταγιάννη (κιθάρα) και Καίτη Ζαραβέλα (φωνή).
Τη βραδιά θα συντονίσει ο ποιητής-βιβλιογράφος Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
Διαλέξτε το αγαπημένο σας ποίημα και ελάτε να το διαβάσετε στην παρέα μας την Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013, στις 8 το βράδυ,στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).
Μεταξύ άλλων συμμετέχουν και διαβάζουν οι:
Γιάννης Κοντός, Στάθης Κουτσούνης, Αλέξης Πανσέληνος, Νίκος Σιδέρης,
Ντίνος Σιώτης, Γιώργος Συμπάρδης, Ελιάνα Χουρμουζιάδου.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ
Όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε να λάβετε μέρος στην ποιητική βραδιά του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ δηλώστε τη συμμετοχή σας στέλνοντας στο e-mail: events@metaixmio.gr ή στο fax: 211 3003562 τα εξής στοιχεία, με την ένδειξη «Βραδιά Ποίησης».
• Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail.
• Τον τίτλο του ποιήματος που θα διαβάσετε, τον ποιητή και τον αριθμό των λέξεων του ποιήματος.
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
• Το ποίημα που θα επιλέξετε δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200 λέξεις.
• Οι συμμετέχοντες μπορούν να διαβάσουν μόνο εκδοθέντα έργα τρίτων (ελλήνων και ξένων ποιητών).
• Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 15/3/2013.
• Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
• Οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους.
Την Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013, σας περιμένουμε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα), από τις 7 το βράδυ, σε μια γιορτινή βραδιά με αφορμή τα 20 χρόνια παρουσίας μας στον εκδοτικό χώρο.

Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ του Ηλία Μαγκλίνη μεταφράστηκε και κυκλοφορεί στα αγγλικά


ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ =ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ