Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΚΘΒΕ: BATTLE OF THE YEAR BALKANS - Βαλκανικό Πρωτάθλημα Break Dance

ΚΘΒΕ: BATTLE OF THE YEAR BALKANS - Βαλκανικό Πρωτάθλημα Break Dance

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών - Πρωινά κλασικής μουσικής - Συμφωνική Ορχήστρα Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Πρωινά κλασικής μουσικής στο Τελλόγλειο
Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΪΟΥ, στις 12 το μεσημέρι
Τους ρομαντικούς «παλιούς χορούς και άριες για λαούτο» του Οttorino Respighi και τους «ρουμάνικους λαϊκούς χορούς» του Βéla Βartók θα παρουσιάσει στο Τελλόγλειο η Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, 27 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι και εντάσσεται στα Πρωινά Κλασικής Μουσικής που έχει καθιερώσει το Τελλόγλειο.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια και τη διεύθυνση της Ορχήστρας έχει ο αρχιμουσικός Γεώργιος Βράνος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ.
Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν οι ρομαντικοί «παλιοί χοροί και άριες για λαούτο» όπως τους ονομάζει ο συνθέτης τους Οttorino Respighi (1879-1936). Τα έργα αυτά, τα οποία αναβιώνουν αναγεννησιακή μουσική του 16ου και 17ου αι., είναι αποτέλεσμα έμπνευσης, αλλά και μακρόχρονης μελέτης παλιών χειρογράφων και μεταγραφών μουσικής για λαούτο της εποχής εκείνης. Ο Respighi διάλεξε κάποια από αυτά και τα εμπλούτισε με σύγχρονες ιδέες και ύφος, όσον αφορά την εναρμόνιση και την ενορχήστρωση, χωρίζοντάς τα μορφολογικά σε τρεις τετραμερείς σουίτες. Η τρίτη, η οποία παρουσιάζεται στο Τελλόγλειο, είναι προσαρμοσμένη για ορχήστρα εγχόρδων.
Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν οι «ρουμάνικοι λαϊκοί χοροί» του Béla Bartók (1881 - 1945) σε μεταγραφή για μικρή ορχήστρα από τον ίδιο το συνθέτη (1917).
O Βéla Βartók μετά από πολλά ταξίδια σε διάφορες χώρες (Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία κ.α.) φωτογράφισε και κατέγραψε τουλάχιστον 10.000 τραγούδια· εμπνεύστηκε από παραδοσιακούς ρουμάνικους χορούς και συνέθεσε το αριστουργηματικό αυτό έργο. Πρόκειται για επτά χορούς με ποιμενική ζωντάνια, ευθυμία αλλά και ενίοτε μελαγχολική εσωστρέφεια, εμπλουτισμένοι με σύγχρονες τεχνικές εναρμόνισης και ενορχήστρωσης.
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) ιδρύθηκε το 1998 και αποτελείται από σπουδαστές και διδάσκοντες του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (Δημήτρης Χανδράκης – βιολί, Στυλιανός Τσακαλίδης – βιολί, Δημήτρης Πάτρας – βιολοντσέλο, Ευγένιος Πολίτης – κοντραμπάσο και Κωνσταντίνος Χασιώτης – όμποε). Κύριο μέλημα των διδασκόντων του Τμήματος ήταν πάντα η δημιουργία μεγάλων φωνητικών και οργανικών συνόλων. Αρχικά στήθηκε μία μικρή ορχήστρα εγχόρδων, η οποία με την πάροδο των χρόνων μετατράπηκε σε συμφωνική. Έκτοτε το σύνολο πραγματοποιεί σε ετήσια βάση συναυλίες στη Θεσσαλονίκη (ΠΑΜΑΚ) αλλά και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους μουσικούς -εκτελεστές, συνθέτες- να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και ν’ αποκτήσουν πλούσιες εμπειρίες, προβάλλοντας στο ευρύ κοινό, έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.
ΧΡΗΣΙΜΑ
ΧΡΟΝΟΣ: Κυριακή 27 Μαΐου 2012, 12 το μεσημέρι
ΧΩΡΟΣ: Αμφιθέατρο Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.
Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 7 € γενική είσοδος και 5 € (νεανικό για άτομα έως 32 ετών) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 2310 247111 και 2310 991116

Δελτίο Τύπου ΚΟΘ

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: ΔΡΑΣΗ Ζ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το Σάββατο 26 Μαΐου τη Δράση «Ζ». Πρόκειται για μια θεατρική αναπαράσταση που αποτελεί φόρο τιμής του ΚΘΒΕ στον Γρηγόρη Λαμπράκη.Η Δράση «Ζ» η οποία θα παρουσιαστεί, σε σύλληψη Γρηγόρη Καραντινάκη και σκηνοθετική επιμέλεια Γιάννη Ρήγα, στους αυθεντικούς χώρους της υπόθεσης Λαμπράκη ακολουθώντας τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων, είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2011. Αποφασίστηκε, όμως, τελικά να πραγματοποιηθεί το 2012, για να συμπέσει με τα 100 χρόνια από την γέννησή του αλλά και με τον εορτασμό της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Παρουσίαση βιβλίου: Ιστορίες 33 1/3 στροφών του Νϊκου Τράντα

Δύο νέες εκδόσεις κυκλοφόρησαν από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ (ολοκληρωμένη έκδοση)
Τόμος Α: Από τον όψιμο Μεσαίωνα ώς το τέλος του Διαφωτισμού
Τόμος Β: Από τον Χέγκελ και τον Νίτσε ώς τον Χάιντεγκερ και τον Βίττγκενσταϊν
Μετάφραση: Παπανικολάου Μιχάλης
Επιμέλεια: Σαμαρτζής Θάνος
Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη
Τόμος Α | ISBN 978-960-524-372-2 | 15 X 23 εκ. | 416 σελ.
Τόμος Β | ISBN 978-960-524-373-9 | 15 X 23 εκ. | 320 σελ. 

ΧΑΪΜΖΕΤ ΧΑΪΝΤΣ
ΤΑ ΕΞΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ
Και οι ρίζες της νεότερης φιλοσοφίας
Μετάφραση: Παπανικολάου Μιχάλης
Επιμέλεια: Σαμαρτζής Θάνος
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ | ISBN 978-960-524-342-5 | 15 X 24 εκ. | 416 σελ.
Κυκλοφορούν άλλα δύο βιβλία στη σειρά "Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη" των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.
ΕΤΙΕΝ ΖΙΛΣΟΝ
ΤΟ ΟΝ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ
Το πρόβλημα της ύπαρξης στη δυτική φιλοσοφία από την αρχαιότητα ως τον εικοστό αιώνα
ΧΑΝΣ ΣΛΟΥΓΚΑ
ΦΡΕΓΚΕ
Η γέννηση της σύγχρονης λογικής και οι ρίζες της αναλυτικής φιλοσοφίας
Θα ακολουθήσει η έκδοση δύο νέων τίτλων μέσα στο 2012:
• Τζων Μακντάουελ, ΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
• Αλαίν Ντε Λιμπερά, Η ΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Goodbye My Love Goodbye - Demis Roussos