Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η CineΚάρταF
Την CineΚάρταF δεκαημέρου μπορείτε να προμηθευτείτε από το Box της πλατείας Αριστοτέλους (09:30-24:00) και από την Αποθήκη Γ (Λιμάνι, 09:30 - 24:00).
Τα εισιτήρια
Τα εκδοτήρια εισιτηρίων βρίσκονται στην Πλατεία Αριστοτέλους στο Λιμάνι
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 09:45-24:00 Τιμή εισιτηρίου: €6
Κέντρο τηλεφωνικών κρατήσεων: 231 220 2250 .
Ελεύθερη είσοδος!
Οι φοιτητές, οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, οι άνεργοι και οι άνω των 65 ετών δικαιούνται ελεύθερη είσοδο –εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις– στις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:00.
Απαραίτητη είναι η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας / Κάρτας Πολιτισμού / κάρτας ανεργίας / αστυνομικής ταυτότητας αντίστοιχα.
...περισσότερα
Ανοίγει η αυλαία του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Με μια λιτή τελετή ανοίγει αυλαία το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011 στις 20.30 στο Ολύμπιον.
Μετά την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης θα προβληθεί η πολυαναμενόμενη ταινία Οι απόγονοι / The Descendants, του Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος θα δώσει το παρών στην τελετή.
Το 52ο Φεστιβάλ, εμφανώς προσανατολισμένο στο ανεξάρτητο σινεμά, προσκαλεί κοινό και δημιουργούς σε μια δεκαήμερη κινηματογραφική γιορτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 13 Νοεμβρίου 2011 στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, και στις αίθουσες του Λιμανιού, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα.
Στην ταινία Οι απόγονοι, ο Αλεξάντερ Πέιν ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα σε τραγωδία και κωμωδία για να σκιαγραφήσει μια οικογενειακή κρίση που αποζητά κάθαρση, με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλούνεϊ. Ανθρώπινοι χαρακτήρες, συναισθηματική δύναμη και το γνώριμο, αγαπημένο ύφος του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη, συνθέτουν μια από τις καλύτερες ταινίες της σεζόν, που δίκαια έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές στο εξωτερικό.
Η ταινία έναρξης η οποία εντάσσεται στις Ειδικές Προβολές και η έκθεση του Σπύρου Στάβερη χρηματοδοτούνται μεταξύ άλλων δράσεων του 52ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.
Φωτογραφική Έκθεση του Σπύρου Στάβερη
(4/11/2011 - 4/12/2011)
Εγκαίνια: Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011, στις 18:00 στο Μουσείο Φωτογραφίας
O Σπύρος Στάβερης είναι γνωστός στο ευρύ κοινό από τις δημοσιεύσεις των φωτογραφιών του στον έντυπο περιοδικό τύπο από τη δεκαετία του 1990 και ένθεν.
Η έκθεση αυτή, η οποία αποτελεί ένα αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο του, αποκαλύπτει πως το φάσμα των ενδιαφερόντων του, όπως και η γραφή του, δεν περιορίζονται ούτε σε εκείνη την εποχή, ούτε σε εκείνες τις εικόνες.
Δεν είναι μόνο τα κορίτσια της οδού Αθηνάς, τα σκυλάδικα, η λούμπεν Αθήνα, το lifestyle της κοσμικής νύχτας, οι καλτ φιγούρες με τα οποία καταπιάνεται ο δημιουργός. Φωτογραφίζει το αστικό τοπίο, τη διονυσιακή πλευρά των νησιωτικών πανηγυριών, προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (ανώνυμους και επώνυμους), τα γεγονότα και τις διαδηλώσεις στο δρόμο, την καθημερινή ζωή, ενώ επίσης ταξιδεύει.
Έτσι άλλωστε ξεκινάει και τη φωτογραφική του πορεία: με ένα ταξίδι που χρηματοδοτεί μόνος του στην Τουρκία το 1987.
...περισσότερα

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Εκδόσεις Επίκεντρο, Νέες Εκδόσεις, Νοέμβριος 2011

ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ                                  
Ευαγγελία-Μαρίνα Τσίλαγα                              
ISBN: 9789604583140                            
Τιμή: 20,00 €                             
Σελίδες: 224                             
Το βιβλίο αυτό μελετά την εξέλιξη και τη χρήση των υλικών στη ζωγραφική, δια μέσου των διασωθέντων μαρτυριών για την κάθε εποχή, που βασίζονται πάνω στα υλικά και τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν οι μεγάλοι ζωγράφοι.                                 
Τα γραπτά στοιχεία που σώζονται, είναι αυτά που διέρρευσαν, γιατί οι συντεχνίες κρατούσαν όλα τα μυστικά των μεγάλων δημιουργών της Τέχνης.                               
Τα υλικά αυτά τοποθετούνται ιστορικά, από την εμφάνισή τους και τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκαν δια μέσου των εποχών, ενώ αναλύεται η σύσταση τους και ο τρόπος παρασκευής τους.                                    
Περισσότερα...

Παρουσίαση βιβλίου: «Η ανολοκλήρωτη επανάσταση του Ρήγα Βελεστινλή» του Γιώργου Καραμπελιά- Θεσσαλονίκη

Γιώργος Ζωγράφος Κάποιος Γιορτάζει