Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Σεμινάριο στην Λάρισα με την Τασούλα Τσιλιμένη και Μαριλένα Καββαδά

Οι εκδόσεις Διάπλαση και το βιβλιοπωλείο Σκάλα παιδικό σας προσκαλούν σε ένα βιωματικό σεμινάριο που θα διεξαχθεί στη Λάρισα με την Τασούλα Τσιλιμένη και την Μαριλένα Καββαδά
Μουσικοκινητικές και χοροθεατρικές δραστηριότητες για όλη τη σχολική χρονιά Βιωματικό σεμινάριο με τη Μαριλένα Καββαδά .
Στο σεμινάριο θα παρουσιαστεί με βιωματικό τρόπο μια σειρά, παιδαγωγικά κατάλληλων, δραστηριοτήτων μουσικοκινητικής και χοροθεατρικής έκφρασης.
Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να υλοποιηθούν σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, από το Σεπτέμβριο έως τον Ιούνιο και συνδέονται: με τον κόσμο των παραμυθιών, τις εθνικές και θρησκευτικές γιορτές και τις παγκόσμιες ημέρες που εορτάζονται στον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο και το δημοτικό. Παραδείγματα πρακτικής εφαρμογής τους σε χώρους προσχολικής αγωγής θα παρουσιαστούν με οπτικοακουστικά μέσα.
Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με μια ανοιχτή σε ιδέες, απόψεις και προτάσεις συζήτηση, με στόχο την αξιολόγησή του. Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου, κρίνεται σκόπιμη η άνετη ένδυση των συμμετεχόντων___________________________
Η βιβλιοθήκη στο νηπιαγωγείο: Ζητήματα οργάνωσης και παιχνίδια εμψύχωσης με την Τασούλα Τσιλιμένη.
Η οργάνωση και λειτουργία της βιβλιοθήκης στο νηπιαγωγείο είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας, αφού συνδέεται τόσο με θέματα γραμματισμού όσο και με την υιοθέτηση στάσεων και συμπεριφορών των παιδιών με τα βιβλία. Στο σεμινάριο αυτό θα ασχοληθούμε με τα είδη των βιβλίων, τα βασικά βήματα οργάνωσης της «γωνιάς» της βιβλιοθήκης, καθώς και με δραστηριότητες και παιχνίδια εμψύχωσης για το βιβλίο.
Τσιλιμένη Τασούλα: Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΠΤΠΕ Παν. Θεσσαλίας
Είσοδος 20 ευρώ, φοιτητές 15 ευρώ
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕ.Ε. Καλλιθέας 7 & Τζαβέλα 3ος όροφος Λάρισα το Σάββατο 30 Μαρτίου και ώρες 10:30 π.μ. ως τις 15:00 μ.μ.
Πληροφορίες-εγγραφές Εκδόσεις Διάπλαση Ζωοδ. Πηγής 2-4 10679 Αθήνα τηλ. 2103808445 και 2103808455 και Βιβλιοπωλείο Σκάλα παιδικό Αθαν. Διάκου 5 Λάρισα τηλ. 2410537791
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

To αφιέρωμα «15 χρόνια Φεστιβάλ» στην Αθήνα
Το επετειακό αφιέρωμα «15 χρόνια Φεστιβάλ. Μια συναρπαστική διαδρομή», το οποίο πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία με αφορμή το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, «ταξιδεύει» στην Αθήνα από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός).
Συνολικά 36 ντοκιμαντέρ δημοφιλή και πολυσυζητημένα, αποκαλύπτουν τις πιο αθέατες όψεις της ζωής μας. Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα από αυτά προβάλλονται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Ντοκιμαντέρ που αγαπήθηκαν και εντυπώθηκαν στη μνήμη, συναρπάζουν και προβληματίζουν, ανοίγοντας ένα παράθυρο στον κόσμο.
Το αφιέρωμα ανοίγει αυλαία με το αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ Νοσταλγώντας το φως του Πατρίσιο Γκουσμάν (2010). Στην πιο ώριμη στιγμή της φιλμογραφίας του, ο χιλιανός κινηματογραφιστής υπογράφει ένα υπαρξιακό δοκίμιο, στο οποίο αναμοχλεύει με ποιητική διάθεση, όλα όσα τον συγκινούν και τον παρακινούν ως άνθρωπο και ως δημιουργό. Αναμφισβήτητα, ένα πολιτικό σχόλιο για τα ‘φαντάσματα’ που κληρονόμησε στη Χιλή το καθεστώς Πινοσέτ, το Νοσταλγώντας το φως, ταξιδεύει στο χώρο - στην έρημο Ατακάμα - και το χρόνο, συνδέοντας τις αρχές της αστρονομίας και της αρχαιολογίας με κοινό παρονομαστή την ανθρώπινη ύπαρξη.
Τ αφιέρωμα περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ-σταθμούς: Το αποκαλυπτικό Η εταιρεία των Τζένιφερ Άμποτ και Μαρκ Άκμπαρ (2003), απ’ τις πρώτες ταινίες με ηχηρή απήχηση στο κοινό που έριξε φως στο παρασκήνιο των πολυεθνικών εταιρειών. Τη συγκινητική Ιστορία της καμήλας που δάκρυσε των Μπιαμπασούρεν Νταβά και Λουίτζι Φαρλόνι (2003), καθώς και τη συγκλονιστική Φαιά ουσία του Τζο Μπέρλιντζερ (2004). Καταξιωμένοι δημιουργοί δηλώνουν επίσης δυναμικό παρών στο αφιέρωμα, μεταξύ άλλων, η πολυβραβευμένη Κιμ Λοντζινότο με Τα κορίτσια απ’ την Γκαέα (2000, συν-σκηνοθεσία με την Τζέινο Γουίλιαμς) και ο Ζαν-Ξαβιέ ντε Λεστράντ με τη σειρά ντοκιμαντέρ Οι σκάλες (2004).
Οι ταινίες του αφιερώματος, με πλούσια θεματολογική και υφολογική ποικιλία, καθηλώνουν το θεατή, υπενθυμίζοντας ότι το ντοκιμαντέρ αποτελεί την πιο πιστή και συναρπαστική αντανάκλαση της πραγματικότητας.

 ...περισσότερα
*****
Κουβεντιάζοντας 23/03
O κύκλος συζητήσεων «Κουβεντιάζοντας» του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι σκηνοθέτες Νίκος Νταγιαντάς (Little Land), Γιάνους Μροζόβσκι (Βad Βoy - Κελί υψίστης ασφαλείας), Τινατίν Γουρτσιάνι (Η μηχανή που κάνει τα πάντα να εξαφανίζονται) και Χριστίνα Κουτσοσπύρου και Άραν Χιουζ (Στο λύκο).
...περισσότερα Η τελετή λήξης του
15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Έπεσε η αυλαία του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα με την απονομή των βραβείων της διοργάνωσης, σε μια λιτή τελετή λήξης, το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013, στο Ολύμπιον.
Την τελετή λήξης προλόγισε ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης, επισημαίνοντας: «Ένα ακόμη Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται αύριο. Ένα Φεστιβάλ που, από την ίδρυσή του 15 χρόνια πριν, δεν έπαψε ποτέ να εξελίσσεται και να επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του. Το ντοκιμαντέρ συνιστά ένα δυνατό ιδεολογικό όπλο στα χέρια του δημιουργού. Προβληματίζει και εμψυχώνει. Είναι ταυτόχρονα μια πολιτική πράξη. Είναι ακτιβισμός. Στόχος μας από την αρχή, ήταν και συνεχίζει να παραμένει ο θεατής. Η διοργάνωση δημιούργησε έναν ισχυρό πυρήνα θεατών, οι οποίοι αντιλήφθηκαν γρήγορα την αξία των ταινιών τεκμηρίωσης. Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε και φέτος τις αίθουσες του Φεστιβάλ γεμάτες και τις περισσότερες από τις προβολές μας sold out. Αυτή είναι για μας η μεγαλύτερη ανταμοιβή».
Ο κ. Εϊπίδης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τους εθελοντές που εργάστηκαν σκληρά για την επιτυχία αυτής της διοργάνωσης, καθώς και «όλους όσους στάθηκαν στο πλάι μας: Το Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, την ΕΡΤ, την ΕΤ3, το πρόγραμμα MEDIA, και ασφαλώς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΕΣΠΑ. Επίσης, όλους τους χορηγούς και τους υποστηρικτές του Φεστιβάλ», όπως σημείωσε. Κλείνοντας, ο κ. Εϊπίδης τόνισε: «Ραντεβού λοιπόν στην Αθήνα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου για μια συναρπαστική διαδρομή στις προβολές του αφιερώματος για τα 15 χρόνια του Φεστιβάλ, και του χρόνου το Μάρτιο στο επόμενο, 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης».
...περισσότερα
*****
Ανοιχτή συζήτηση: «Πρόσβαση στη ζωή»
Στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Πρόσβαση στη ζωή», με αφορμή την ταινία Φωτιά στο αίμα του Ντίλαν Μόαν Γκρέι, που προβλήθηκε στη φετινή διοργάνωση. Το βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η πρόσβαση στα γενόσημα φάρμακα και το πώς τόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες όσο και οι κυβερνήσεις της Δύσης την εμποδίζουν συνειδητά. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο γιατρός και υπεύθυνος προγραμμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεΐζης, ο καθηγητής υγιεινής, κοινωνικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Αλέξης Μπένος, ενώ στο θέμα τοποθετήθηκε και μέσω SKYPE, ο σκηνοθέτης της ταινίας Ντίλαν Μόαν Γκρέι.
...περισσότερα Περιφερειακές Εκδηλώσεις
Το επετειακό 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ταξιδεύει σε περισσότερες από 30 πόλεις στην Ελλάδα αλλά και στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, καθώς και σε 20 καταστήματα κράτησης, μέσα από τις Περιφερειακές Εκδηλώσεις του, οι οποίες ξεκινούν τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013.
Οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις αποτελούν τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και των πόλεων της περιφέρειας, «υπηρετώντας» την επιθυμία του θεσμού να φέρει σε επαφή τους φίλους του ντοκιμαντέρ με την πρόσφατη ελληνική και διεθνή παραγωγή ταινιών τεκμηρίωσης.
Περισσότερες από 30 πόλεις θα φιλοξενήσουν μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ, με τη συνεργασία τοπικών αρχών και τη στήριξη πολιτιστικών οργανώσεων και πανεπιστημίων. Σε αυτό το ξεχωριστό κινηματογραφικό ταξίδι έχουν προστεθεί προορισμοί όπου οι εικόνες και τα μηνύματα φτάνουν πιο δύσκολα. Έτσι, φέτος οι Εικόνες του 21ου Αιώνα θα προβληθούν σε 20 καταστήματα κράτησης, ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη και φτάνοντας μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη.
...περισσότερα
*****
Προβολές Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ Για την αποκατάσταση του μαύρου – Κατερίνα Γώγου Σκηνοθεσία: Αντώνης Μποσκοΐτης. Ασπρόμαυρο, 66΄.
Ένα κινηματογραφικό πορτρέτο της ηθοποιού και ποιήτριας Κατερίνας Γώγου, που συμμετείχε σε μεγάλες στιγμές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, στη συνέχεια εμφανίστηκε ως η πιο ένδοξη φιγούρα του εγχώριου «μπιτ» κινήματος τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, και τελικά αυτοκαταστράφηκε από τις καταχρήσεις, αφού έζησε την πολιτιστική, κοινωνική και καλλιτεχνική έκρηξη των «αναρχοαυτόνομων» Εξαρχείων. H ταινία περιλαμβάνει μέχρι πρότινος ακυκλοφόρητο οπτικοακουστικό υλικό και δραματοποιημένες σκηνές όπου πρωταγωνιστεί η Λουκία Μιχαλοπούλου.

Ο αρχικαπετάνιος Άρης Βελουχιώτης και οι Έλληνες αντάρτες

Ο αρχικαπετάνιος Άρης Βελουχιώτης και οι Έλληνες αντάρτες
Κωστής Ζαχαριάς
Δρόμων, 2012
130 σελ.
ISBN 978-960-694-145-0, [Κυκλοφορεί]
Ελλάς - Ιστορία - Εθνική Αντίσταση, 1940-1944 [DDC: 938.764]
Κομμουνισμός - Ελλάς [DDC: 320.532 495]
Βελουχιώτης, Άρης, 1905-1945 [DDC: 928]

Στο βιβλίο αυτό θα διαπιστώσει ο αναγνώστης έναν ύμνο, όπως θα νομίσει, για τον Άρη Βελουχιώτη που όμως δεν είναι ύμνος, είναι καταγραφή γεγονότων που αφορούν όχι μόνο τον ύψιστο αυτόν αγωνιστή και πατριώτη, αλλά όλους εκείνους οι οποίοι στάθηκαν αποφασιστικά δίπλα του, ένοπλοι στην ίδια χρονική περίοδο που κατά την οποία οι λεγόμενες κεφαλές του Έθνους, οι πολιτικές ιδίως, αλλά και οι στρατιωτικές αποδείχθηκαν ανάξιες.
Άλλοι, την περίοδο εκείνη που κατείχετο η χώρα από ξένα στρατεύματα (1941-1944), ήσαν υποχρεωμένοι να δράσουν, εγείροντας ενωμένο το Έθνος, και τελείως άλλοι αναπάντεχοι τολμήσανε όχι μόνο να γίνουν κήρυκες και θιασώτες της ελευθερίας, αλλά και με έργα να προκαλέσουν την οργή των "νικητών" και ηττημένων.
Αναφέρεται το βιβλίο σε μία περίοδο που ο ιστορικός του μέλλοντος θα διαπιστώσει και θα θαυμάσει τη θέληση ενός λαού για Ελευθερία, που περιφρονώντας τους μέχρι εκείνη τη στιγμή ανάξιους ηγέτες του, δημιούργησε με τον αποφασιστικό αγώνα του, φωτιά, θυσία, καρτερία, μεγαλείο και αδελφοσύνη.

Κερδίστε δώρα από τις Εκδόσεις Λιβάνη

The Tiger Lillies at Principal Club Theater...

Principal Ltd. proudly presents:
Morality is dead! Long live pleasure!

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013 . Principal Club Theater
Το βρετανικό εκκεντρικό avant-garde cult συγκρότημα που συνδυάζει cabaret, vaudeville, music-hall και θέατρο δρόμου, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη με ένα νέο ανατρεπτικό και αναμενόμενα εκκεντρικό πρόγραμμα στις 5 Απριλίου στο Principal Club Theater στο Μύλο.
Κατέχουν δικαιολογημένα τον τίτλο ως ενός από τα πιο avant-garde συγκροτήματα του κόσμου, αφού οι Tiger Lillies δεν σταματούν ποτέ να εκπλήσσουν, να σοκάρουν και να μας διασκεδάζουν με το πρωτότυπο και αμίμητο τους μουσικό ύφος, αναβιώνοντας την μακάβρια μαγεία των cabaret του προπολεμικού Βερολίνου και συγχωνεύοντας την με την ωμή ενέργεια της punk.
Martyn Jacques: Vocals, Accordion, Piano
Adrian Stout: Contra Bass, Musical Saw, Theremin, Vocals.
Mike Pickering: Drums, Percussion
PRESS QUOTES:
“Devilish but Delicious!” Bruce Dessau, Evening Standard
“A decadence that touches on the divine!” Charles Spenser, The Telegraph
“Unique, unapologetically offensive, raucously funny. Music that you'll immediately want to inflict on all your friends and family, whether they like it or not.” Belinda Willson, The Independent
“There is nothing else like them. Any description of them is an injustice – they are completely peerless!” Alex Kapranos of Franz Ferdinand
“This delicious dark cabaret is Kurt Weill as scripted by Aleister Crowley, and the execution is impeccable throughout. Phenomenal.” Ian Gitins, The Guardian
“Just brilliant and utterly fantastic!! You'll never hear more perverse and twisted as well as haunting and sorrowful songs” Marc Almond
“Bigger, prouder and fleshily engorged with the pustule throb of the garishly gaudy and gloriously obscene.” Time Out London
“The crime of singing the truth” Michael Su, Singapore Business Times
“A Tiger Lillies gig is a journey into wild emotion that passes right through melodrama and out the other side into bizarre beauty.” David Gale, Evening Standard
“In an ideal world, the Tiger Lillies would represent Britain in the Eurovision Song Contest.” David Rose, The Times Online
“Performed with a manic crispness and glee that reduced the audience to helpless paroxysms, such material also points an implicit accusing finger back at us: what on Earth are we doing, laughing at this stuff?” Sue Wilson, The Scotsman
“Imagine Kurt Weill conjuring up images of pre-war Berlin while a falsetto vocalist screams, squeaks and squawks his way through every number like some rambling madman.” Tim Arthur, Time Out London
“Moscow can't seem to get enough of The Tiger Lillies!” The Moscow Times
“The Lillies tread a fine line between performance-art gimmick and niche musicianship.” David Cote, Time Out New York
“Risque cabaret!” Deborah Jones, The Australian
“Dark tales of the unexpected.” Charlote Cripps, The Independent
“Pirates of the grotesque. Macabre heroes of pulp fiction. Punk nightmares in a Brechtian cabaret.” Giorgos Dimitrakopoulos, Athens Voice
“Phantoms of the Junk Opera” Shaun Brady, City Paper
“The Tiger Lillies has devolped a huge following over the years, by marrying the shock tactics of punk with all the ingredients of traditional cabaret.” Paul Vale, The Stage
www.tigerlillies.com
Awards
Grammy Nomination The Gorey End - Best Classical Crossover Album
Olivier Award 2002 winners
Shockheaded Peter - Winner Best Entertainment
Shockheaded Peter - Winner Best Performance in a Supporting Role in a Musical (Martyn Jacques)
Albums
1994 - Births, Marriages and Deaths
1995 - Spit Bucket
1995 - Ad Nauseam
1996 - The Brothel to the Cemetery
1997 - Farmyard Filth
1998 - Low Life Lullabies
1998 - Shockheaded Peter
1999 - Bad Blood and Blasphemy
2000 - Circus Songs
2000 - Bouquet of Vegetables - The Early Years
2001 - 2 Penny Opera
2003 - The Sea
2003 - The Gorey End (with Kronos Quartet)
2003 - Live in Russia 2000-2001
2004 - Punch and Judy
2004 - Death and the Bible
2005 - Huinya (with Leningrad)
2006 - Die Weberischen
2006 - The Little Match Girl
2007 - Urine Palace
2007 - Live in Soho
2007 - Love and War
2008 - Seven Deadly Sins
2009 - Sinderella (with Justin Vivian Bond)
2009 - Freakshow
2009 - Live at the New Players Theatre - London 2009
2010 - Cockatoo Prison
2010 - Here I Am Human!
2011 - The Ballad of Sexual Dependency(with Nan Goldin)
2011 - Woyzeck
2012 - The Rime of the Ancient Mariner
2012 - Hamlet
2013 - Either Or
DVDs
2000 - Shockheaded Peter and Other Songs - Live in Concert in New York
2006 - Mountains of Madness (with Alexander Hacke (Einstürzende Neubauten) and drawings by Danielle de Picciotto)
2009 - The Tiger Lillies - The Early Years
2011 - "The Tiger Lillies Live in Prague
Books
1998 - The Ultimate Shockheaded Peter Book
2003 - Farmyard Fantasy Book
2007 - "The Tiger Lillies Book" - www.tigerlilliesbook.com
2007 - "The Tiger Lillies - Selected illustrations of songs" - by Anne-Sophie Malmberg
2008 - "The inquisitorial skeleton shooting" - limited edition
Info:
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00
Η συναυλία ξεκινάει στις 22:30
Πληροφορίες & Κρατήσεις Θέσεων: 2310.428088
Principal Club Theater – Mylos, Thessaloniki, GR - Τel: 2310.428088
Τιμές εισιτηρίων:
Προπώληση 18€ & 20€, Ταμείο 23€
Προπώληση εισιτηρίων: Ticket House & ticketarena.gr
Radio sponsor: Republic 100,3
Παραγωγή: Principal Ltd.
www.principalclub.com

Ο Θούριος του Ρήγα Φερραίου - Νίκος Ξυλούρης

1821 Τραγούδια των επαναστατημένων Ελλήνων