Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Το graphic novel ΛΕΥΚΟ ΠΟΥΛΙ στη μεγάλη οθόνη 🎥

 

Από τη συγγραφέα του μπεστ σέλερ μυθιστορήματος Θαύμα R.J. Palacio, ενός βιβλίου που πυροδότησε το κίνημα για να «διαλέξουμε την καλοσύνη», έρχεται το εμπνευσμένο επόμενο κεφάλαιο: Tο graphic novel Λευκό Πουλί μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη!

Στο Λευκό Πουλί, η R. J. Palacio ξετυλίγει τη συγκλονιστική ιστορία του νεαρού Τζούλιαν – τον οποίο γνωρίσαμε ως τον μεγαλύτερο νταή του σχολείου όπου φοιτούσε ο Όγκι Πούλμαν στο Θαύμα. Ο Τζούλιαν έχει να γράψει μια σχολική εργασία για την ιστορία ενός ανθρώπου που γνωρίζει, κι έτσι ζητάει από τη γιαγιά του, Γκρανμέρ, να του αφηγηθεί τη δική της – και η ιστορία αυτή θα είναι μια αποκάλυψη για όλους μας.
Όπως αφηγείται η Γκρανμέρ (στον ρόλο η βραβευμένη με Όσκαρ, Helen Mirren) στον προβληματισμένο εγγονό της, Τζούλιαν (Bryce Gheisar, επαναλαμβάνει τον ρόλο του από το Θαύμα), η δική της ειδυλλιακή, προπολεμική ζωή ως νεαρή κοπέλα γκρεμίστηκε από τη ναζιστική κατοχή του χωριού της στη Γαλλία, και ένα αγόρι που απέφευγαν κάποτε η ίδια και οι συμμαθητές της, γίνεται ο σωτήρας και ο καλύτερος φίλος της.
Με αφορμή την κινηματογραφική μεταφορά του, το Λευκό Πουλί κυκλοφορεί με ανανεωμένο εξώφυλλο.

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ // ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ, ΠΡΩΤΟΞΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΚΩΒΙΝΙΣΜΟΥ… //

 

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ | ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ, ΠΡΩΤΟΞΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΚΩΒΙΝΙΣΜΟΥ…
Κείμενα αφιερωμένα στον Χρήστο ΧατζηιωσήφΕπιμέλεια: Άννα Μαχαιρά, Στρατής Μπουρνάζος, Λήδα Παπαστεφανάκη

Ο Χρήστος Χατζηιωσήφ είναι ιστορικός. Γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα. Σπούδασε νομική, πολιτική οικονομία και ιστορία στην Αθήνα, τη Χαϊδελβέργη και το Παρίσι, εργάστηκε για ένα διάστημα στις δύο τελευταίες πόλεις και από το 1983 εγκαταστάθηκε στο Ρέθυμνο όπου ζει και δουλεύει μέχρι σήμερα. Δίδαξε νεότερη και σύγχρονη ιστορία (1983–2014) στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, του οποίου από το 2015 είναι ομότιμος καθηγητής. Πάντοτε ενεργητικός και δραστήριος, ήταν διευθυντής (2010–2016) στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, συμμετέχει σε πλήθος επιστημονικών φορέων για τις ιστορικές και γενικότερα τις ανθρωπιστικές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ διευθύνει τη σειρά «Ιστορία και Κοινωνία» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.
Ο τόμος αυτός γράφτηκε από τριάντα τέσσερις συγγραφείς και εκδόθηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης προς τιμήν του. Ο Χρήστος Χατζηιωσήφ κατόρθωσε με τη διάνοια, τη συγγραφή, τη διδασκαλία, την παρουσία του στον ακαδημαϊκό και τον ευρύτερο δημόσιο χώρο να γίνει για πολλούς ―και σίγουρα για τους συγγραφείς του τόμου― δάσκαλος, συνεργάτης, συνάδελφος και φίλος, ανεξάρτητα από το σημείο εκκίνησης των ξεχωριστών διαπροσωπικών σχέσεων.
Στον τόμο συγκεντρώνονται συμβολές από τα γνωστικά πεδία της ιστορίας, της ιστορίας της τέχνης, της αρχαιολογίας, της νομικής και των οικονομικών· πεδία, όλα τους, που βρίσκουν τη σύνδεση και τις αναφορές τους στο έργο και τα ενδιαφέροντα του τιμώμενου. Τα κείμενα αρθρώνονται σε τρία μέρη με βάση το περιεχόμενό τους. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει μελέτες που επικεντρώνονται στους θεσμούς, τις ιδεολογίες και τις πολιτικές και αναφέρονται σε διάφορες ιστορικές περιόδους που εκτείνονται από τον 18ο έως τον 21ο αιώνα. Το δεύτερο συγκεντρώνει κείμενα που ασχολούνται με την πολιτική στη συνάφειά της με την οικονομία και την κοινωνία και παρουσιάζουν αντίστοιχη χρονολογική ποικιλία. Το τρίτο μέρος περιέχει συμβολές για την ιστοριογραφία και τις θεωρητικές πλευρές της δουλειάς του ιστορικού και εύλογα παρουσιάζει τις μεγαλύτερες αποκλίσεις στη χρονολογική εστίαση των κειμένων, η οποία μετατοπίζεται από την πρώιμη αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη περίοδο. Τα όρια μεταξύ των τριών μερών δεν είναι απολύτως στεγανά. Αυτή η ώσμωση που παρατηρείται στη διάρθρωση του βιβλίου αντικατοπτρίζει το εύρος, την ποικιλία και τις πολλαπλές συνδέσεις που διακρίνουν τη δουλειά και την παρουσία του Χρήστου Χατζηιωσήφ στον χώρο των ιστορικών σπουδών.
Εικόνα εξωφύλλου
Η Μούσα Κλειώ, λεπτομέρεια από:
Johannes Vermeer, Αλληγορία της Ζωγραφικής
π. 1666-1668, λάδι σε καμβά, 120 × 100 εκ.
Kunsthistorisches Museum, Βιέννη
© KHM-Museumsverband
ΣΕΙΡΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ
ISBN 978-618-230-007-7, σχήμα 17 x 24 εκ., 874 σελ., τιμή: 45 ευρώ