Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Γιανναρά


Το νέο βιβλίο του «Έξι φιλοσοφικές ζωγραφιές», από τις εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ, παρουσιάζει αύριο Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στις 7 το βράδυ, στο Δημοτικό θέατρο «Οδού Χηλής» (Χηλής και Τριπόλεως 12, Καλαμαριά) ο Χρήστος Γιανναράς.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Καλαμαριάς, ο εκδοτικός οίκος «ΙΚΑΡΟΣ» και τα βιβλιοπωλεία «ΙΑΝΟΣ». Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ίδιος ο συγγραφέας και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Το βιβλίο «Έξι φιλοσοφικές ζωγραφιές» συνιστά μια συναρπαστικά εύληπτη συγκεφαλαίωση του έργου του Χρήστου Γιανναρά. Σε έναν προσωπικό, περίπου απολογισμό της δουλειάς του ο συγγραφέας εντοπίζει έξι θεματικές περιοχές της "φιλοσόφου ζητήσεως" όπου πιστεύει ότι ο ίδιος εκόμισε κάτι καινούργιο και γόνιμο.
Θα ήταν προτιμότερο ασφαλώς ο εντοπισμός των κομισθέντων να προκύψει και να κριθεί από άλλους στο πεδίο απροκατάληπτου ερευνητικού ελέγχου, ο οποίος και συνιστά πάντοτε ό,τι ορίζουμε ως επιστημονική "πρόοδο".
Αλλά ένα τέτοιο πεδίο δεν είναι ούτε ορατό ούτε προβλέψιμο στη σημερινή Ελλάδα. Γι αυτό και η ζωτική για την πρόοδο ανάγκη της κριτικής εκφράζεται αναπόφευκτα ως πρόκληση ερωτημάτων: Τι κομίζει στη σύγχρονη επιστημολογία η αρχή του "αποφατισμού" της γνώσης, η κοινωνική επαλήθευση της γνώσης;
Πόσο πραγματικά ανατρέπει τα κεκτημένα της καντιανής φιλοσοφίας η "κριτική οντολογία" ή "οντολογία του προσώπου"; Κυριολεκτεί ο όρος "οντολογία της Τέχνης";
Ποιόν εμπειρισμό μπορεί να διασώζει η συνεπής στον γλωσσικό πραγματισμό μεταφυσική; Υπάρχει φιλοσοφία χωρίς μεταφυσική;
Η Ελλάδα και η Δύση συνιστούν δύο ασύμπτωτες φιλοσοφικές παραδόσεις;
Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης κα της Σορβόννης (Παρίσι). Δίδαξε Φιλοσοφία, Πολιτιστική Διπλωματία και Συγκριτική Οντολογία σε πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Ελλάδας. Επιφυλλιδογραφεί σε εφημερίδες παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.
Έχει συγγράψει δεκάδες βιβλία πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ρωσικά, σερβικά, ρουμανικά, ουκρανικά, σλοβενικά, κ.ά.).

ΤΟ ΚΘΒΕ ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙDS

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το AIDS, που διοργανώνεται από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας & Θράκης σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσ/νίκης.
Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει ένα θεατρικό δρώμενο σε δύο σημεία της πόλης (Τσιμισκή –πλατεία Αριστοτέλους & Εγνατίας– πλατεία Αριστοτέλους), την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011 στις 2.00 μ.μ., στο οποίο θα συμμετάσχουν ηθοποιοί του ΚΘΒΕ και μαθητές της Δραματικής Σχολής. Παράλληλα με το δρώμενο, θα διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό από εθελοντές.
Η εκστρατεία ενημέρωσης, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου 2011), περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων στην Θεσσαλονίκη, στις έδρες των 36 Κέντρων Υγείας της 4ης ΥΠΕ. και στις πρωτεύουσες των νομών της Κεντρικής, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Στόχος της προσπάθειας, που έχει ως κεντρικό μήνυμα τη φράση «Αλυσίδα Ζωής- Δώστε τα χέρια», είναι να σχηματιστεί νοερά μια αλυσίδα η οποία θα περικλύσει και θα συμπεριλάβει τα όρια ευθύνης της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας από την Θεσσαλονίκη έως τον Έβρο καταδεικνύοντας την ευαισθησία των πολιτών στην οροθετικότητα

ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΓΟΥΝΤΙ ΑΛΛΕΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΠΑ - ΠΕΡΑΙΑ

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΠΠΑΚΥΘ (Δημοτικές Πολιτιστικές Περιβαλλοντικες Αθλητιικές Υπηρεσίες Θερμαϊκού) ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΓΟΥΝΤΙ ΑΛΛΕΝ "PLAY IT AGAIN, SAM" ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011                                      
ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΠΑ 2000 ΠΕΡΑΙΑ 8.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ                                          
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ : 5€                              
ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΠΠΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΠΩΛΟΥΝΤΑΙ                              
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΠΑ 2392 0 76006                                  
Ο Allan Felix είναι ένας συνεσταλμένος και νευρωτικός κριτικός κινηματογράφου που μόλις τον έχει εγκαταλείψει η γυναίκα του.                                  
Ανίκανος να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία την συναισθηματική του αυτή αναστάτωση, βρίσκει παρηγοριά στις ταινίες του παλιού Χόλλυγουντ που αγαπά και φαντάζεται τον Humphrey Bogart να του δίνει συμβουλές σχετικά με τις γυναίκες.                                
Οι δύο του φίλοι ο Dick και η Linda, ένα παντρεμένο και φαινομενικά ευτυχισμένο ζευγάρι του συμπαραστέκονται και αποφασίζουν να τον βοηθήσουν γνωρίζοντας του διάφορες κοπέλες…                                              
Σκηνοθεσία: Τζένη Ζαπτιέ Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλίκη Μπεσίνα Σκηνογραφική επιμέλεια: Ανδρονίκη Ράπτη Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιούλη Θεοδωροπούλου Χορογραφία: Κατερίνα Κοτρίδου Προβολές: Εύα Γκότση, Τζένη Ζαπτιέ Παίζουν: Ειρήνη Αδαμάκου, Γιώργος Βαβούρας, , Εύα Γκότση, Χρήστος Δελτσίδης, Χαρά Δεμερτζή, Γιούλη Θεοδωροπούλου, Τασούλα Ιωαννίδου, Φωτεινή Κουλούκη, Μαρία Λευκοπούλου, Χαρούλα Μουμιακμασίδη, Γκέλυ Μπασούκα, Αργύρης Σταλίδης, Μαρία Χατζηβασιλείου.

absent without leave - 10th anniversary shows

Λίγους μήνες μετά την επιτυχημένη ανοιξιάτικη ευρωπαϊκή του περιοδεία, ο Absent Without Leave, κατά κόσμον Γιώργος Μαστροκώστας, γιορτάζει τα 10 χρόνια από τη δημιουργία του project του, με δύο οπτικοακουστικά live στα οποία θα παρουσιάσει μερικές από τις καλύτερες στιγμές της δισκογραφίας του.                                         
02.12 – Θεσσαλονίκη @ Coo Cafe Bar                                    
(Βασιλέως Ηρακλείου 4, Πλατεία Χρηματιστηρίου, Θεσσαλονίκη)                                 
opening act: dalot έναρξη: 22:00 - είσοδος ελεύθερη                                                   
16.12 – Αθήνα @ Six D.O.G.S                                   
(Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, Αθήνα)                                     
opening act: we.own.the.sky έναρξη: 21:00 - είσοδος ελεύθερη                                           
Ο Absent Without Leave ξεκίνησε να ηχογραφεί το 2001 και στη δεκαετία που μεσολάβησε μέχρι σήμερα έχει καταφέρει πράγματα που πολλοί θα ζήλευαν.                               
Έχοντας πληθώρα κυκλοφοριών και συνεργασιών, συνθέτει ένα εντυπωσιακό και εκτενές βιογραφικό, αποτελώντας ίσως τον σημαντικότερο εκπρόσωπο της Ελλάδας στο παγκόσμιο shoegaze / post-rock / ambient στερέωμα.                                    
Έχει κυκλοφορήσει τη μουσική του σε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ανεξάρτητες εταιρείες παγκοσμίως, έχοντας συνολικά στο ενεργητικό του τρία albums, τέσσερα EPs, έξι split κυκλοφορίες και συμμετοχές σε πολλές διεθνείς συλλογές.                             
Ανάμεσα στις συνεργασίες του περιλαμβάνονται καλλιτέχνες όπως Port-Royal, Yellow6, Televise (ex-Slowdive), Stafraenn Hakon, Epic45, Millimetrik (ex-Below The Sea), Kimonophonic, Landshipping (ex-Metrotone) feat. Isan, αλλά και μέλη των Hood, Eksi Ekso, Plumerai κ.ά.                                      
Έχει περιοδεύσει στην Ευρώπη και έχει μοιραστεί τη σκηνή με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του μουσικού χώρου στον οποίο κινείται, έχοντας εμφανιστεί live, τις περισσότερες φορές μετά από προσωπική πρόσκληση των ίδιων των καλλιτεχνών, με τους God Is An Astronaut, 65daysofstatic, Piano Magic, I Like Trains, Port-Royal, Arms And Sleepers, Jeniferever, Manyfingers, The Samuel Jackson Five, Millimetrik, Section 25 και αρκετούς άλλους, ενώ έχει συμμετάσχει και σε πολλά festivals, μεταξύ των οποίων στο Synch, European Music Day, International Museum Day, Mir, Yuria, Playhouse Gotique, Dark Days κ.ά.                                               
Είναι ιδρυτής της ανεξάρτητης εταιρείας Sound In Silence, η οποία από το 2006 έχει παρουσιάσει μια σειρά από ποιοτικές, καλαίσθητες, με χειροποίητη συσκευασία, συλλεκτικές κυκλοφορίες, κυρίως ξένων αλλά και ελλήνων καλλιτεχνών.                                             
Επίσης, έχει συνθέσει το soundtrack της μικρού μήκους ταινίας The Crossroads του Πέτρου Σοφικίτη, ενώ η δουλειά του έχει παρουσιαστεί από μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες ραδιοφωνικούς σταθμούς παγκοσμίως (BBC 6 Music, Resonance fm κ.ά.).                                           
http://www.facebook.com/absentwithoutleave                                                   
http://www.myspace.com/geezertek                                                 
http://www.absentwithoutleave.bandcamp.com/                                                
http://www.last.fm/music/Absent+Without+Leave                                                       
http://www.soundcloud.com/absentwithoutleave                                              
http://www.twitter.com/geezertek                                      
http://www.myspace.com/soundinsilencerecords

Οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ παρουσιάζουν το συγγραφέα ΘΑΝΟ ΚΟΝΔΥΛΗ

Οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ παρουσιάζουν το συγγραφέα ΘΑΝΟ ΚΟΝΔΥΛΗ

Εκδόσεις Ιωλκός - Νέες εκδόσεις

Καρυωτάκης, Κ. Γ.
Νηπενθή
Ποίηση, 72 σελ.,ISBN 978-960-426-613-5
Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος
Ποιήματα 1874-1910
Ποίηση, 64 σελ., ISBN 978-960-426-612-8
Σαχάς, Δανιήλ Ι.
Σπέρμα Αβραάμ
Μελέτη, 708 σελ., ISBN 978-960-426-557-2
Χριστοδουλάκη, Μελίνα
Ένα καλοκαίρι σ' εκείνο το πλατάνι
Μυθιστόρημα, 240 σελ., ISBN 978-960-426-637-1
περισσότερα>
ξεφυλλίστε το βιβλίο>

Δελτίο Τύπου ΚΟΘ

Κώστας Καράλης - Iδανικος κι αναξιος εραστης (1975)