Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΖΑΚΑΡΑΝΤΑΣ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΖΑΚΑΡΑΝΤΑΣ
Συγγραφέας: Delijani Sahar
Μετάφραση: Μαρία Φακίνου
Ημερ. Έκδοσης: 17/05/2013
Σελίδες: 352
ISBN: 978-960-484-453-1
Βιβλιοδεσία: Soft Cover
Σχήμα: 14,5x20,5

Στη φυλακή Εβίν στην Τεχεράνη η Αζάρ γεννά ένα κοριτσάκι, τη Νέντα.
Μερικούς διάδρομους μακριά ο Αμίρ φτιάχνει ένα βραχιολάκι για την κόρη του τη Σεϊντά, και ελπίζει ότι μια μέρα θα το κρατήσει στα χέρια της. Τρία παιδιά μεγαλώνουν χωρίς γονείς σε μια αυλή, γύρω από ένα δέντρο τζακαράντας. Η Νέντα, ο Ομίντ και η Σεϊντά είναι μερικοί από τους αξέχαστους χαρακτήρες του εντυπωσιακού αυτού μυθιστορήματος, όπου ξετυλίγονται οι ζωές γονιών, παιδιών και εραστών στο Ιράν, στα χρόνια της ισλαμικής επανάστασης. Κάποιοι ήταν συγγενείς, άλλοι ήρθαν κοντά καθώς εισέβαλε ορμητικά στην καθημερινότητά τους η βιαιότητα της Ιστορίας. Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα και την ιστορία της ίδιας της οικογένειάς της η Σαχάρ Ντελιτζανί δημιουργεί μια αξέχαστη αφήγηση με ήρωες που εμπνέονται απ' την αγάπη, την πίστη στα ιδανικά και την ελπίδα. Το βιβλίο αυτό ζωντανεύει την ανθρώπινη πλευρά μιας επανάστασης μέσα από τις δικές τους ιστορίες.
* Εξαιρετικές κριτικές από τον παγκόσμιο
Τύπο (The Guardian, La Stampa, El Pais, Corriere della Sera κ.α.)
* Υποψήφιο για το Βραβείο Pushcart Prize
* Κυκλοφορεί σε 26 χώρες

ΤΟ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΝΤΜΟΥΝΤ ΝΤΕ ΒΑΑΛ "Ο ΛΑΓΟΣ ΜΕ ΤΑ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΕΝΙΑ ΜΑΤΙΑ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ GEMA

Τα 48α Δημήτρια στο ΚΘΒΕ: Γκόλφω


Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Τα 48α Δημήτρια στο ΚΘΒΕ

“Γκόλφω” του Σπυρίδωνος Περεσιάδη
Μια παράσταση του Εθνικού Θεάτρου
Συνδιοργάνωση: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος48α Δημήτρια
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Πέμπτη 10, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στις 21.00
Φράσεις, όπως το «χρωστάς καρδιά», επιβεβαιώνουν τον βαθιά ποιητικό χαρακτήρα του κειμένου. Ένα κείμενο, που σφύζει από συναίσθημα, ρομαντισμό και «καρδιά». Η «Γκόλφω» είναι κάτι περισσότερο από θεατρικό έργο. Είναι πολιτιστική κληρονομιά και θησαυρός λαϊκής τέχνης. Σαν πίνακας του Θεόφιλου. Είναι η ελληνική απάντηση στον Σαίξπηρ και την «Ιουλιέτα» του, υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης Νίκος Καραθάνος, ο οποίος δίνει νέα πνοή στον άκρως ποιητικό, πένθιμο, αλλά και κωμικό δεκαπεντασύλλαβο του Περεσιάδη. Η «Γκόλφω» στη νέα της εκδοχή, είναι κάτι περισσότερο από βουκολικό δράμα ή κωμειδύλλιο, όπως χαρακτηρίζεται συνήθως το έργο. Είναι μία αυθεντική λαϊκή παράσταση υψηλής αισθητικής, που κρατάει το μαύρο χρώμα του πένθους - ακόμα και στις φουστανέλες - και μιλά με ευαισθησία για το εδώ και το τώρα της σύγχρονης ελληνικής περιπέτειας. Με τρυφερότητα και χιούμορ, ο Νίκος Καραθάνος, μας υπενθυμίζει τις πρώτες ύλες της ελληνικής ταυτότητας, εστιάζοντας και σχολιάζοντας την χαμένη μας φυσικότητα και το «επιτηδευμένο», που έχει γίνει δεύτερή μας φύση. Μία εξαιρετική παράσταση, σαν απόσταγμα ελληνικότητας και παγκόσμιας σοφίας.
Το θέμα του έργου; Πανάρχαιο, αλλά πάντα επίκαιρο. Στο ορεινό χωριό που κυλούν τα νερά της Στύγας, εκεί όπου σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ήταν η πύλη για τον Κάτω Κόσμο και όπου θνητοί και αθάνατοι έπαιρναν τον ιερότερο όρκο, η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νεαρά παιδιά, ορκίζονται αιώνια αγάπη. Η Γκόλφω, πιστή στον όρκο της, αρνείται τον άρχοντα που θέλει να την παντρευτεί, αλλά ο Τάσος, αψηφώντας τον δικό του, δέχεται να πάρει γυναίκα του την πλούσια νέα που του προξενεύουν. Όταν αλλάξει γνώμη, θα είναι πολύ αργά…
Γκόλφω
του Σπυρίδωνος Περεσιάδη
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος
Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Κίνηση: Αμάλια Μπένετ
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Διώνη Κουρτάκη
Επεξεργασία κειμένου: Γιούλα Μπούνταλη
Διανομή
Γκόλφω: Εύη Σαουλίδου / Λυδία Φωτοπούλου / Αλίκη Αλεξανδράκη
Τάσος: Χάρης Φραγκούλης / Νίκος Καραθάνος / Γιάννης Βογιατζής
Σταυρούλα (κόρη του Ζήση): Μαρία Διακοπαναγιώτη
Δήμος (εξάδελφος της Γκόλφως): Γιάννης Κότσιφας
Αστέρω (τσοπάνισσα, μάνα της Γκόλφως): Χριστίνα Μαξούρη
Θανάσουλας (τσοπάνος): Γιώργος Μπινιάρης
Ζήσης (τσέλιγκας): Άγγελος Παπαδημητρίου
Γιάννος (φίλος του Κίτσου): Μιχάλης Σαράντης
Κίτσος (ανιψιός του Ζήση): Άγγελος Τριανταφύλλου
Άγγλοι περιηγητές: Αλίκη Αλεξανδράκη, Χριστίνα Μαξούρη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Λυδία Φωτοπούλου
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
15 ΕΥΡΩ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΑ), 12 ΕΥΡΩ ΕΚΠΤΩΤΙΚΟ.
12 ΕΥΡΩ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ (Α ΚΑΙ Β΄ΕΞΩΣΤΗΣ), 10 ΕΥΡΩ ΕΚΠΤΩΤΙΚΟ.
Ώρες λειτουργίας ταμείων
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): Τρίτη-Kυριακή: 9.30 π.μ.-21.30 μ.μ
Βασιλικό θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-21.30 μ.μ
Τηλέφωνα κρατήσεων- Πληροφορίες: 2315 200200 & www.ntng.gr

Scholarship for actors, dancers, directors, choreographers

International Physical Theatre Lab
December 14 - 21, 2013
Programme, schedule, accommodation details: http://www.iugte.com/projects/physicaltheatre
For application candidates should send CV/resume with photo and a cover letter stating the Lab dates to iugte.projects@gmail.com  
There are several scholarships each grant is 300 EUR which partially cover the participation fee.
Accommodation and meals are organized for the group. 
Visit us on Facebook: https://www.facebook.com/iugte
https://www.facebook.com/artuniverseagency

International Intensive Course for Directors

International Intensive Course for Directors
January 13 - March 3, 2014
The 6-week Lab is open to theatre directors with professional stage experience from different countries interested to find new collaborators and start new projects for professional development at international level. 
As the result of the six-weeks participants will create the performance on the stage of Russian Repertory Theatre. 
Learn about programme and application on http://www.iugte.com/projects/labfordirectors

ΑΓΡΙΕΜΕΝΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΥΤΑ ΚΛΙΜΑΤΑ

ΑΓΡΙΕΜΕΝΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΥΤΑ ΚΛΙΜΑΤΑ Μεταφραστής: Γιώργος Mπαρουξής
Αριθμός σελίδων: 600
ISBN: 960-521-090-8
Σχήμα: 14X21
ΡΟΜΠΙΝΣ ΤΟΜ 

Στο "Αγριεμένοι Ανάπηροι Επιστρέφουν από Καυτά Κλίματα", το έβδομο μυθιστόρημα του Ρόμπινς φέρνει επί σκηνής τον πιο πολύπλοκο και συναρπαστικό χαρακτήρα που έχει δημιουργήσει. Ο Σουίτερς είναι μια αντίφαση για όλες τις εποχές: ένας αναρχικός που δουλεύει για την κυβέρνηση, ένας ειρηνιστής που κουβαλάει όπλο, ένας χορτοφάγος που τρώει σάλτσα από χοιρινό, ένας μάγος του κυβερνοχώρου που σιχαίνεται τα κομπιούτερ, ένας χειμαρρώδης μπον βιβέρ που μπορεί ξαφνικά να γίνει ένας μυγάγγιχτος σιχασιάρης, ένας άνθρωπος που, αν και έχει μανία με τη διατήρηση της αθωότητας, καίγεται να ξεπαρθενέψει την ανήλικη ετεροθαλή αδερφή του (για να ερωτευθεί μετά εξίσου παράφορα μια καλόγρια δέκα χρόνια μεγαλύτερή του). Παρ’ όλα αυτά, ο Σουίτερς δεν έχει το παραμικρό στοιχείο αμφιταλάντευσης. Δεν κουβαλά απλά πιστόλι. Είναι ο ίδιος ένα πιστόλι. Ακολουθώντας λοιπόν τον Σουίτερς καθώς γυρίζει τέσσερις ηηπείρους με τα ενισχυμένα τακούνια του, φλερτάροντας με τον έρωτα και τον κίνδυνο, ο Ρόμπινς εξερευνά, προκαλεί, χλευάζει και υμνεί όλες σχεδόν τις πλευρές της ευμετάβλητης εποχής μας. 

ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ

  
Γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων
AG
VARVARA 29 9 2013 25Γιορτάστηκε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013, στο προαύλιο του ΙΝ Αγίας Βαρβάρας Μουρνιών, η Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας με εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ του Δήμου Χανίων, τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και ΚΗΦΗ.
AG
VARVARA 29 9 2013 18Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων : «παρά την οικονομική κρίση, η οποία αγγίζει συνολικά την ελληνική κοινωνία και επεκτείνεται συνέχεια φτάνοντας σ’ όλους τους Δήμους της χώρας, εμείς ως Δήμος Χανίων έχουμε θέσει ως προτεραιότητα τις κοινωνικές μας δομές και υπηρεσίες. Υπό αυτή την έννοια δίνουμε μεγάλο βάρος στα προγράμματα “Βοήθεια στο Σπίτι ” και Κ.Η.Φ.Η. και γενικά σε ότι έχει σχέση με την Τρίτη ηλικία και με τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τα προωθούμε έναντι οποιουδήποτε οικονομικού κόστους»
AG
VARVARA 29 9 2013 17Η Πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ κα Νάνσυ Αγγελάκη ανέφερε μεταξύ άλλων : «γενικά οι άνθρωποι της τρίτης και τέταρτης γενιάς θα πρέπει να τους τιμούμε, όχι μόνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, αλλά όσες φορές μπορούμε περισσότερο. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που μεταλαμπαδεύουν τις αξίες και την ηθική στη ζωή μας, μας έδωσαν διδάγματα και όρισαν την πορεία μας στον χρόνο. Πολλοί από αυτούς στηρίζουν ακόμα τις οικογένειές τους σε αρκετούς τομείς της καθημερινής τους ζωής, έτσι τέτοιες εκδηλώσεις μας φέρνουν πιο κοντά σ’ αυτούς και “ζεσταίνει” τις σχέσεις μας.»
Η κ. Αγγελάκη επεσήμανε την παράταση λειτουργίας για έναν ακόμα χρόνο που πήρε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» καθώς και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.). Και τα δύο αυτά προγράμματα είναι δομές της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ, ενώ η παράταση ισχύει για όλους τους Δήμους της χώρας.
Τους παρευρισκόμενους διασκέδασαν οι «Λαογραφικός Όμιλος Χανίων», Παραδοσιακός Σύλλογος «Μετερίζι», Παραδοσιακός Σύλλογος «Γηγενής» και η σχολή χορού «Χορότεχνο», καθώς και οι μουσικοί : Ανδρεαδάκης Μπάμπης, Λύρα – Κοκοτσάκης Χρήστος, Λαγούτο  - Θεοδωράκης Λευτέρης, Λαγούτο, ενώ προσφέρθηκε παραδοσιακό κέρασμα.
Φωτογραφίες από την εκδήλωση (κλικ για μεγένθυνση)
AG VARVARA 29 9 2013 04  AG VARVARA 29 9 2013 05  AG VARVARA 29 9 2013 06 
 AG VARVARA 29 9 2013 09  AG VARVARA 29 9 2013 23  AG VARVARA 29 9 2013 36
 AG VARVARA 29 9 2013 34  AG VARVARA 29 9 2013 43  AG VARVARA 29 9 2013 41
  AG VARVARA 29 9 2013 46  

The Met Live in HD : Peter Ilyich Tchaikovsky «Eugene Onegin» Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2013 19:5

MET Eugene OneginH ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ του Δήμου Χανίων με χαρά υποδέχεται στα Χανιά, για μια ακόμα φορά την METROPOLITAN OPERA και σε συνεργασία με τον ΟΜΙΛΟ ΑΝΤΕΝΝΑ παρουσιάζουν το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD».
Η μεγάλη αυτή συνεργασία με τη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης που εξασφάλισε ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ για μια τριετία για την Ελλάδα και την Κύπρο θα προσφέρει στους φίλους της όπερας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής.
Η αποδοχή του κόσμου για το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD», την πρώτη και τη δεύτερη σεζόν προβολής ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αποδεικνύοντας πως το ελληνικό φιλόμουσο κοινό αγαπά και εκτιμά μία από τις πιο εκλεπτυσμένες μορφές τέχνης και έκφρασης. Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για τις παραστάσεις του βραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD», εξάντλησε τη διαθεσιμότητα των εισιτηρίων στις περισσότερες παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες χρονιές.
Η σεζόν για το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD» κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 ώρα 19.55, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, με μια νέα παραγωγή.
Πρόκειται για την εντυπωσιακή παράσταση «Eugene Onegin» του Peter Ilyich Tchaikovsky.
Η Anna Netrebko και ο Mariusz Kwiecien πρωταγωνιστούν στους ρόλους της ερωτευμένης Τατιάνας και του επιβλητικού Ονιέγκιν στο μοιραίο ρομάντζο του Tchaikovsky.
Η νέα παραγωγή της Deborah Warner σε σκηνοθεσία Fiona Shaw, τοποθετείται στο τέλος του 19ου αιώνα και “συλλαμβάνει” τη λάμψη και το πάθος της όπερας του Tchaikovsky.
Ο Piotr Beczala είναι ο Λένσκι, ο φίλος του Ονιέγκιν που γίνεται αντίπαλός του. Διευθυντής Ορχήστρας: Valery Gergiev.
Γενική είσοδος : 18 € - Μαθητικό Φοιτητικό Ανέργων Πολυτέκτων Τριτέκνων : 13 €
Προπώληση εισιτηρίων θα γίνεται από την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου έως Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, ώρες 09.30 - 14.30 και 18.00 - 21.00
Η συγκεκριμένη παράσταση θα μεταδοθεί ταυτόχρονα σε : Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Λουτράκι, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Λαμία, Μυτιλήνη, Βέροια, Καστοριά, Ρόδο, Ρέθυμνο και Χανιά.

Δούκισσα -τα παλικάρια