Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Εκδηλώσεις εκδ. Κέδρος στην Έκθεση παιδικού & εφηβικού βιβλίου | 28-31/01/2011| Helexpo Μαρούσι

11DVD Τα Παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ                
11DVD Τα Παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν                    
ΚΩΔ:27003469                  
BARCODE: 5201364734692
O διασημότερος συγγραφέας παραμυθιών  στο κόσμο Χανς Κρίστιαν ’ντερσεν έκλεισε 200 χρόνια από τη γέννησή του.                     
Σε αυτή την επετειακή έκδοση είναι συγκεντρωμένα τα 31 ωραιότερα παραμύθια του σε κινούμενα σχέδια. Με αυτή την συλλογή των 11 DVD θα  μεταφερθούμε  σε κόσμους μαγικούς και ονειρεμένους, με μυθικούς ήρωες βγαλμένους μέσα από την γοητευτική φαντασία του μεγαλύτερου και πιο φημισμένου παραμυθά που υπήρξε ως σήμερα. Θα ταξιδέψουμε για περισσότερο από 11 ώρες, παρέα με τα παιδιά μας, σε κόσμους φανταστικούς μέσα από τα  πιο όμορφα και φημισμένα παραμύθια του.                   
1. H Βασίλισσα Του Χιονιού Ένα κακό πνεύμα δημιουργεί έναν μαγικό καθρέπτη που μεταμορφώνει οτιδήποτε και το παρουσιάζει άσχημο.Κάποια στιγμή που ο καθρέπτης σπάει, ένα θραύσμα μπαίνει στο μάτι του μικρού Κάι, αχώριστου φίλου της Γκέρτα. Κυριευμένος λοιπόν από το κακό πνεύμα του καθρέπτη επιτίθεται στη φίλη του, Γκέρτα, ενώ μαγεύεται από την ψυχρή ομορφιά της Βασίλισσας του Χιονιού...                    
2. Το Ασχημόπαπο Από τότε που γεννήθηκε το ασχημόπαπο, όλοι το πειράζουν. Έτσι, αρχίζει μια μοναχική περιπλάνηση όπου θα δει ότι τελικά δεν είναι τόσο κακό να είσαι διαφορετικός!                     
3.Ο μολυβένιος στρατιώτης O περήφανος μολυβένιος στρατιώτης αντιμετωπίζει με θάρρος αμέτρητους κινδύνους, ώσπου να επιστρέψει στην αγαπημένη του μπαλαρίνα...                           
4. Η μικρή γοργόνα Μια μικρή γοργόνα σώζει από πνιγμό ένα νεαρό πρίγκιπα και τον ερωτεύεται. Αποφασίζει να βγει στη στεριά, να γίνει άνθρωπος και να θυσιάσει τα πάντα για την αγάπη της. Θα τα καταφέρει; Το πολυαγαπημένο κλασικό παραμύθι που μεγάλωσε γενιές και γενιές.                         
5. Το Αηδόνι Του Αυτοκράτορα Ο αυτοκράτορας της Κίνας ζητάει να του φέρουν στο παλάτι ένα αηδόνι. Όταν το ακούει να κελαηδάει, μαγεύεται από τη φωνή του. Σύντομα όμως, ένα ακριβό δώρο τον κάνει να αλλάξει γνώμη.                      
6. Η Τοσοδούλα Τι μπορεί να θέλει μια γυναίκα που φαίνεται να έχει τα πάντα; Ένα παιδάκι! Αν ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες που της έδωσε η γρια γυναίκα με αίμα νεράιδας, θα το αποκτήσει. Και το όνομα της μικρούλας θα είναι...Τοσοδούλα!               
Η Πριγκίπισσα Και Το Μπιζέλι Ο πρίγκιπας είναι κακόκεφος. Ώσπου μια μέρα, μια νεαρή κοπέλα χτυπάει την πόρτα του παλατιού και ισχυρίζεται ότι είναι πριγκίπισσα! Λέει, όμως, την αλήθεια;                     
7. Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα Όλοι συμφωνούν ότι ο αυτοκράτορας είναι γοητευτικός, έξυπνος και πολύ εργατικός, αφού πάει ο ίδιος για ψώνια!                 
Δε νοιάζεται για τίποτ' άλλο παρά μόνο για τα πανάκριβα ρούχα. Έτσι, όταν δυο απατεώνες έρχονται στην πόλη του, ξέρουν ακριβώς πώς να βγάλουν εύκολα χρήματα: πουλάνε στον αυτοκράτορα τα μαγικά ρούχα που γίνονται αόρατα μόνο για τους βλάκες ή τους τεμπέληδες. Ο αυτοκράτορας δεν τολμάει να παραδεχτεί ότι κι εκείνος δεν τα βλέπει! Αλλά θα υπάρξει κάποιος αρκετά τολμηρός να του πει ότι δε φοράει τίποτα απολύτως..                          
Επίσης περιλαμβάνει τα:                                  
8.Η πριγκίπισσα και το ρεβίθι.   9.Ο χιονάνθρωπος   10.Ο Όλι ο ονειροπόλος   11.Ο γελαστός τζακ   12.Ο χρυσός θησαυρός     13.Οι Συνταξιδιώτες    14.Οι ερωτευμένοι   15.Το ιπτάμενο μπαούλο   16.Ο λαιμός του μπουκαλιού    17.Ο κηπουρός   18.Οι τυχερές γαλότσες    19.Οι Αγριόκυκνοι  20.Οι άλτες    21.Το μαγικό λυχνάρι   22.Σούπα από ένα λουκάνικο    23.Τα λουλούδια της μικρής Αιντα   24.Το σκαθάρι   25.Η παλιά λάμπα του δρόμου   
26.Ο Ψύλλος και ο καθηγητής     27.Ότι κάνει ο γέροντας είναι σωστό    28.Το έλατο     29.Είναι αληθινό    30.Ο νεαρός χοιροβοσκός του αυτοκράτορα    31.Το κοριτσάκι με τα σπίρτα.

"ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠΟ ΣΤΟΜΑ ΣΕ ΣΤΟΜΑ..." ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΛΑΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΛΑΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:                       
“ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠΟ ΣΤΟΜΑ ΣΕ ΣΤΟΜΑ...”   
Η γνώση, η αλήθεια, αλλά και η ποίηση που κρύβουν τα παραμύθια είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για να καλλιεργηθεί η φαντασία των παιδιών και να ενθαρρυνθεί η δημιουργικότητά τους.                    
Τα παραμύθια έχουν παιδαγωγική και θεραπευτική λειτουργία, καθώς προσφέρουν παρηγοριά κι ελπίδα και μιλούν με τη γλώσσα της καρδιάς.                    
Μέσω της αφήγησης των παραμυθιών μπορούμε να μεταδώσουμε στα παιδιά τον αέρα μιας άλλης εποχής, όταν οι άνθρωποι δεν είχαν χάσει την σύνδεσή τους με τη φύση, αλλά συνομιλούσαν με τα δέντρα, τα ζώα και τα πουλιά.                   
Όταν τις κρύες νύχτες του χειμώνα μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά στο τζάκι και τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού, στους δρόμους που μοσχομύριζαν γιασεμί, στις γειτονιές και στις πλατείες και αφηγούνταν ιστορίες και παραμύθια.                      
Ένα αφηγηματικό ταξίδι που περιλαμβάνει παραμύθια της λαϊκής μας παράδοσης, παραμύθια που μεταδίδονταν από στόμα σε στόμα κι από γενιά σε γενιά... Οι παραμυθάδες αναλάμβαναν το καθήκον να μεταδώσουν τα παραμύθια και τις ιστορίες του λαού μας χωρίς τη βοήθεια της γραφής με τη πεποίθηση πως αν κάποτε λησμονηθούν οι ιστορίες τους, ο λαός θα χάσει τη ψυχή του...                    
Παραμύθια από τη λαϊκή παράδοση της Μικρασίας, της Κρήτης, της Κύπρου, της Ίμβρου, της Καλαβρίας.                       
Πολλοί ήρωες μας ξεδιπλώνουν τις μαγικές ιστορίες τους, καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι των παραμυθιών.                       
Οι Εκδόσεις Ακρίτας σε συνεργασία με την Ζωή Νικητάκη προτείνουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αφήγησης λαϊκών μύθων με συνοδεία μουσικών οργάνων που απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου.                     
Θα ακουστούν μύθοι από τη σειρά των λαϊκών παραμυθιών που κατά καιρούς έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Ακρίτας:                      
Ο ξενιτεμένος ψαράς Παραμύθια της Κρήτης, διασκευή: Μ. Τζανιδάκης, Ζ. Ι. Πετράκη. Ο τσοπανάκος Παραμύθια της Μικρασίας, διασκευή: Γιώργος Κρόκος. Ο άρκοντας και το ψέμαν  Παραμύθια της Κύπρου, διασκευή: Κωστής Κυριακίδης. Ο Αυγερινός Παραμύθια της Ίμβρου, λογοτεχνική απόδοση-επιμέλεια: Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου. Η γάτα που ήθελε να παντρευτεί  Παραμύθια της Καλαβρίας, λογοτεχνική απόδοση - ποιητικά μέρη: Παντελής Ζούρας.                    
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ                              
1. Δραματοποίηση παραμυθιών- θεατρικό παιχνίδι                        
Τα παιδιά θ΄ ακούσουν παραμύθια και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τη φαντασία και το ένστικτό τους, θα ζωντανέψουν σκηνές μέσα από τα παραμύθια και θα γίνουν τα ίδια οι ήρωες των παραμυθιών.                           
2. Δημιουργικό εργαστήρι για τα παιδιά                        
...με χαρτί και με μολύβι, με ψαλίδι και μπογιά και πόσα άλλα υλικά, δημιουργούν μοναδικά.                       
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                       
Καλό είναι η κάθε ομάδα να μην ξεπερνά τα 25 - 30 παιδιά στην περίπτωση που θα ακολουθήσει δραματοποίηση - θεατρικό παιχνίδι, ώστε να έχουν όλα τα παιδιά της ομάδας τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής.                    
Στην περίπτωση δημιουργικού εργαστηρίου, μπορεί να γίνει μία συνεργασία με τον/την εκπαιδευτικό εικαστικής αγωγής, ώστε τα παιδιά με εφόρμηση τον κόσμο των παραμυθιών, να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους και να δημιουργήσουν εικαστικά έργα. Τα έργα αυτά μπορούν να εκτεθούν σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ακρίτας και στη συνέχεια να κοσμήσουν τους τοίχους των δωματίων των ασθενών του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Άγιος Σάββας.                       
Χώρος διεξαγωγής: Σχολική αίθουσα, αμφιθέατρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.                    
Διάρκεια: 1 διδακτική ώρα.                     
Κόστος : 5 Ευρώ για κάθε μαθητή.                     
Σε περίπτωση που τουλάχιστον 20 μαθητές αγοράσουν το βιβλίο που θα παρουσιαστεί, το πρόγραμμα θα είναι προσφορά του εκδοτικού οίκου.                         
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΝΙΚΗΤΑΚΗ                       
Η Ζωή Νικητάκη είναι φιλόλογος, ζωγράφος, αφηγήτρια παραμυθιών.                 
Ως φιλόλογος εργάστηκε επί σειρά ετών με μεράκι και αγάπη πολλή στο χώρο της φροντιστηριακής εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης ως μουσειοπαιδαγωγός, εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εικονογράφος.                 
Αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, σε ενήλικες, σε άτομα με ειδικές ανάγκες.                   
Έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Παιδείας, την Actionaid Ελλάς, τους Ερευνητές της εφημερίδος Καθημερινής, τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία, κλπ.              
Αγαπά τα παραμύθια γιατί είναι σαν τα πουλιά. Τ΄ακούνε μόνον τα παιδιά και όσοι έχουν καθαρή καρδιά. Τον παραμυθοαέρα τον εμφύσησε στην καρδιά και στο νου της η γιαγιά της.                
Έχει αφηγηθεί παραμύθια στο Παράφωνο jazz club,στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς, στην Mη Κερδοσκοπική Οργάνωση για τα παιδιά, “Κιβωτό του Κόσμου”, στον πολυχώρο τέχνης black duck, στο θέατρο Φούρνος, σε φεστιβάλ για παιδιά, σε σχολεία, σε γκαλερί στο πλαίσιο εικαστικών εκθέσεων (που έχει συμμετάσχει με εικαστικά έργα της παράλληλα με την αφήγηση παραμυθιών), σε ραδιοφωνικές εκπομπές, σε πολιτιστικούς συλλόγους και δήμους διαφόρων περιοχών της Ελλάδος.                   
Για το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Άγιος Σάββας σχεδίασε, επιμελήθηκε και παρουσίασε τα εξής προγράμματα αφήγησης:                   
1. "ταξίδι στον κήπο με τα παραμύθια και στης καρδιάς μας την αλήθεια"                    
2. “τα παραμύθια ταξιδεύουν... και θεραπεύουν”.                 
Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ακρίτας πραγματοποίησε μια βραδιά αφήγησης για ενήλικες στο Πανελλαδικό Κέντρο Βιβλίου στη Στοά Βιβλίου με λαϊκά παραμύθια από διάφορες γωνιές της γης για τη δύναμη της πίστης και της αγάπης.                 
Για το Φεστιβάλ Φιστικιού της Αίγινας “Aegina Fistiki Fest” σχεδίασε και παρουσίασε το αφηγηματικό ταξίδι για τα παιδιά με τίτλο:                   
“Φύσηξε το μαϊστράλι,κι έφερε τα παραμύθια στ΄ακρογιάλι...”                      
Σε συνεργασία με την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση “Κid and Family - Παιδί και Οικογένεια” στο πλαίσιο των δράσεων “ομορφαίνουμε τη γειτονιά” ξετύλιξε παραμυθοϊστορίες για παιδιά και για μεγάλους που ονειρεύονται σαν παιδιά...                  
Παραμύθια για τη δύναμη της μεταμόρφωσης μέσα μας και για τη μεταμόρφωση της πραγματικότητας που μας περιβάλλει.                         
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με το πρόγραμμα, μπορείτε να απευθύνεστε στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων των εκδ. Ακρίτας τα τηλέφωνα: 2130087125(τηλεφωνικό κέντρο)- 2130087085(απευθείας) κα Ελένη Δημητριάδου.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Ενδιαφέροντα διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα με αφήγηση παραμυθιών και εικαστικά εργαστήρια από τη φιλόλογο, ζωγράφο και αφηγήτρια παραμυθιών Ζωή Νικητάκη στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και στο Τζαμί, πλατεία Μοναστηρακίου.                
Προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, σε ενήλικες, σε άτομα με ειδικές ανάγκες.            
Ελάτε μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου, μέσα από το παραμύθι, το παιχνίδι, τη βοήθεια οπτικοακουστικού μουσειοπαιδαγωγικού υλικού, τις εικαστικές δημιουργίες και τις χειροτεχνικές δραστηριότητες να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο του Καραγκιόζη και να ξετυλίξουμε την ιστορία του θεάτρου σκιών.                        
Ελάτε να ανακαλύψουμε τη λαϊκή ζωγραφική και να γίνουμε μαϊστορες των χρωμάτων, να γνωρίσουμε τη λαϊκή αρχιτεκτονική και να κατασκευάσουμε φεγγίτες σαν αλλοτινοί τεχνίτες, να ξετυλίξουμε την ιστορία της κεραμικής τέχνης, της αρχυροχοϊας και ποικίλων ακόμα τομέων της νεοελληνικής λαϊκής τέχνης.                   
Κάθε Δευτέρα εκπαιδευτικά προγράμματα για την κεραμική τέχνη στο Τζαμί (πλατεία Μοναστηρακίου)                      
Καθημερινά (εκτός Δευτέρας) εκπαιδευτικά προγράμματα στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου            
(Κυδαθηναίων 17)                     
Για ραντεβού, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου στο τηλέφωνο: 2103239813 (καθημερινά από 9:30 - 13:30)

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΛΩΤΟΦΑΓΟΙ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ! ! !- ΤΑ ΛΕΜΕ...ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

«Τα λέμε… του χρόνου!»                                  
Ένας άντρας…! Μια γυναίκα…! Ένα δωμάτιο…!                                
Ένα Σαββατοκύριακο το χρόνο!                          
Μια τρελή ιστορία γέλιου, όπου δύο άνθρωποι «παίζουν»με τα όρια της ευτυχίας, της αμαρτίας, της ανάγκης, του έρωτα… της ζωής!                             
Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2011.                                 
Η θεατρική Ομάδα «Λωτοφάγοι» ξαναχτυπά! Μετά από μία σειρά επιτυχημένων παραστάσεων επιστρέφει για έξι ακόμα εμφανίσεις με την διασκευή του θεατρικού έργου του Bernard Slade, «Same time, next year», δίνοντας την ευκαιρία σε όσους δεν κατάφεραν να παρευρεθούν το προηγούμενο έτος, να το κάνουν τώρα! 
Από την Τρίτη 18 Ιανουαρίου και κάθε Τρίτη στις 21:00 στον Πολυχώρο «Στάβλος» το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια πραγματικά πρωτότυπη και γεμάτη εκπλήξεις μουσικο-χορευτική παράσταση.                     
Ο κεραυνοβόλος έρωτας, λένε, είναι το πιο δυνατό και αστείο πράγμα που μπορεί να πάθει ένας άνθρωπος.                         
Αυτό ακριβώς συνέβη ανάμεσα στον Δημήτρη και την Έλλη.                    
Μόνο που τους συνέβη, ενώ ήδη ήταν παντρεμένοι… με άλλους. Έτσι μπροστά στο «ηθικό» αδιέξοδο αποφασίζουν να συναντιούνται στο ίδιο μέρος ένα Σαββατοκύριακο τον χρόνο.                        
Οι ζωές τους κυλούν κανονικά, μα για δύο μέρες το χρόνο το ‘σκάνε’ από την ζωή τους.                
Η ανάγκη τους και η επιθυμία τους να βρίσκονται εκεί είναι τόσο δυνατή που δεν μπορεί να την σταματήσει τίποτα. Ούτε καν μία ‘απρόσμενη’ εγκυμοσύνη.                        
Ακόμα όμως και αυτή η κρυφή, παθιασμένη, μαγική, τρελή και ουτοπική σχέση, έχει όλα τα γνωρίσματα μιας κανονικής σχέσης, όπως αγάπη, μίσος, εγωισμό, εμπιστοσύνη, καυγάδες…                        
Πόσο σημαντικό λοιπόν είναι για τον Δημήτρη και την Έλλη αυτό το Σαββατοκύριακο, ώστε να μην κάνουν το «μεγάλο βήμα»;                         
Είτε αυτό είναι να φύγουν μαζί για πάντα…είτε να μην ξαναβρεθούν ποτέ!                           
Συντελεστές                         
Σκηνοθεσία: Θεατρική Ομάδα Λωτοφάγοι                          
Παίζουν: Νίκος Βατικιώτης, Αθηνά Αρσένη                           
Χορογραφίες: Μάυ Χάννα                         
Ενδυματολογία: Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα                                
Σκηνογραφία: Ζωή Ακαμιωτάκη                           
Φωτογράφιες: Φύλλης Παππάς                            
Δημιουργικό: Δάφνη Παπαδάκη                         
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ηλιάς Γεραφέντη                                    
Χορηγός Επικοινωνίας η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» & ο ιντερνετικός σταθμός «Athens Juke Box Radio»                           
http://www.athensjukebox.gr/                          
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Θεατρική ομάδα και το έργο, επικοινωνήστε με την Ηλιάς Γεραφέντη στο 6970808764                             
Από τις 18 Ιανουαρίου και κάθε Τρίτη εώς 22 Φεβρουαρίου στον Πολυχώρο «Στάβλος», Ηρακλειδών 10, Θησείο                            
Είσοδος με ποτό: 12 Ευρώ - Τηλέφωνα κρατήσεων: 210 34 52 502

Έκθεση φωτογραφίας: "Wild Africa", 10-22/1/2011

43 φωτογραφίες άγριων ζώων και πουλιών από τη μαύρη ήπειρο, του βραβευμένου σε διεθνείς διαγωνισμούς φωτογράφου Θεόδωρου Μάττα, εκτίθενται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μπίλλη, στην Πλατεία Ιπποδρομίου, από τις 10 έως και τις 22 Ιανουαρίου                          
"...νύχια, μουστάκια και ουρές...σε πρώτο πλάνο!!"

Νέα Κυκλοφορία Οξύ: Ελεύθερη Πτήση / Ελεύθερη Πτώση

Ελεύθερη Πτήση / Ελεύθερη Πτώση                             
ΒΑΣΟΣ ΓΕΩΡΓΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΕΑΝΝΑ ΜΑΡΤΙΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ- ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ
ANTHONY REYNOLDS
                        
Οι Ουρανοί Είναι Δικοί Μας!                         
Γαλουχημένοι με το παμπάλαιο ταβερνιάρικο Τα Πέντε Φι, Φίλε Φέρε Φίλους Φάγε Φύγε, και με το εκ μεταφοράς και εξ Εσπερίας Πέτρα Που Κυλάει Ποτέ Δεν Χορταριάζει, συναχθήκαμε σε βεράντες και σε κάμαρες υγρές, απλώσαμε στο μοναστηριακό τραπέζι μας ηδύτατα οινόφρουτα και είπαμε ότι, σε καιρούς κλεισίματος και μουδιάσματος, εμείς τραγουδάμε με άνοιγμα στο αίνιγμα, και γινόμαστε σύντροφοι και συμπότες, συνδαιτυμόνες, και συνωμότες, συστεγαζόμαστε ξανά στην ίδια την παράγκα, και σας δωρίζουμε αυτό το potlatch, την Ελεύθερη Πτώση και την Ελεύθερη Πτήση μας!                   
Γεώργας, Γιαννακόπουλος, Μαρτίνου, Μπαμπασάκης, Reynolds                        
Αθήνα, Θέρος του 2010                          
Ημερομηνία έκδοσης: 21/01/2011                     
Σειρά BRAINFOOD                   
Σελίδες: 160 - Διαστάσεις: 21x29 εκ -                   
ISBN: 978-960-436-339-1

ΔΡΟΜΟΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗ

ΔΡΟΜΟΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ                          
Το «Δρόμοι πάνω στο Χιόνι» αναφέρεται στο χρονικό τριών ανυπότακτων.                
Προσπαθεί να κοιτάξει από τη σχισμή του χρόνου τη σύντομη δρασκελιά του εικοστού αιώνα. Του αιώνα των άκρων, του πιο σπουδαίου αλλά και πιο τραγικού, ίσως, στην ιστορία της ανθρωπότητας.           
Τον παρατηρεί μέσα από τα μάτια τριών απλών ανθρώπων, των ηρώων του. Του αιώνα που, ενώ είχε κλείσει πονηρά το μάτι σε εκατομμύρια ανθρώπους, τελικά διέψευσε τα όνειρά τους. Ενός ορεσίβιου αγωγιάτη, του Θανάση Μπράττη, ενός αντάρτη του Δημοκρατικού Στρατού, του Δήμου Πρίφτη και ενός πρώην πυγμάχου, μέτοικου και παράνομου, του Άρη Βαγενά.
Τριών ανθρώπων που δεν είναι, ούτε επιδιώκουν να γίνουν ατσάλινοι ή πέτρινοι ήρωες, ανοξείδωτοι από λάθη, πάθη, θανάσιμα αμαρτήματα και ανθρώπινες αδυναμίες. Αντιθέτως, μάλιστα, η ζωή τους τα περιέχει όλα αυτά.                      
Ζουν με τις αντιφάσεις, τις αγωνίες, αλλά και τις αμφιβολίες για τις επιλογές τους. Βυθίζονται συχνά σε ιχνηλατήσεις του «έσω κόσμου τους», των σκοτεινών λαβυρίνθων του μυαλού τους. Μιλούν με τις μελαγχολικές και θλιμμένες σιωπές τους, περισσότερο από το σύνηθες, ακόμα και όταν το μαύρο χιόνι σκεπάζει τις αυλές του μυαλού τους.                         
Γιατί το έχουν ανάγκη.
Εκείνο που ενώνει και τους τρεις δεν είναι κυρίως η τοπικότητα ή ένα ανεπαίσθητο, πλην υπαρκτό, νήμα συγγενικού δεσμού και χρονικής αλληλουχίας.                           
Πρωτίστως τους συνδέει ο αγονάτιστος και ανυπότακτος χαρακτήρας τους απέναντι στις μεγάλες και μικρές εξουσίες, που συναντούν στο διάβα της πικροζωής τους. Αλλά και απέναντι στους δαίμονες που στήνουν τις αόρατες παγίδες στην ψυχή, στο νου και στην Ειμαρμένη τους.
Οι τρεις ανυπότακτοι πρωταγωνιστές του βιβλίου, -που επίκεντρό του από τη σκοπιά της τοπικότητας έχει τον Ταΰγετο, το χωριό Νέδουσα (Αναστάσοβα) και την πόλη της Καλαμάτας-, μπορεί να μην ήξεραν από πού έρχονται τα χελιδόνια την άνοιξη, αλλά τα αναζητούσαν στο μακρινό ορίζοντα.                      
Τελικά έγιναν εμπρηστές της ζωής τους, χωρίς όμως να ζητήσουν ούτε εξιλέωση ούτε ευθύνη από κανέναν. Ιδίως από τον ψεύτη αιώνα, στην πλάτη του οποίου ταξίδεψαν σαν σιωπηλοί επιβάτες.                       
Ο Βασίλης Θ. Αμανατίδης γεννήθηκε το 1954 στο χωριό Νέδουσα του Δυτικού Ταΰγετου, κοντά στην Καλαμάτα.                              
Τελείωσε το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Καλαμάτας και σπούδασε στην Νομική σχολή του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.                  
Από το 1982 μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ασκώντας την δικηγορία με την ειδικότητα του ποινικολόγου, στην Καλαμάτα.                 
Παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών, από τα φοιτητικά του χρόνια δρα κοινωνικά και πολιτικά μέσα από τις γραμμές της Αριστεράς.                     
Συμμετέχει πάντοτε στο κίνημα και τις δραστηριότητες της ιδιαίτερης πατρίδας του.              
Αρθρογραφεί για πολλά χρόνια σε εφημερίδες και περιοδικά τοπικής και κεντρικής εμβέλειας για κοινωνικά, πολιτικά και επιστημονικά θέματα.                      
Το μυθιστόρημα «Δρόμοι πάνω στο Χιόνι» είναι το πρώτο του βιβλίο.

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ του Κάρλο Α. Μαρτίλι από τον ΚΕΔΡΟ

Κάρλο Α. Μαρτίλι                      
999 Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ                           
Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου                             
Ξένη πεζογραφία                     
ISBN: 978-960-04-4153-6                   
σελ. 448                    
Νοέμβριος 2010                               
Σεπτέμβριος του 2009.                    
Ένας μυστηριώδης φάκελος παραδίδεται στον Γκουίντο ντε Μόλα εκ μέρους του παππού του. O φάκελος περιέχει ένα γράμμα και δύο χειρόγραφα, ένα σύγχρονο και ένα της αναγεννησιακής περιόδου.                    
Ο Ντε Μόλα ανακαλύπτει ότι η οικογένειά του είναι από αιώνες θεματοφύλακας ενός τρομερού μυστικού, που αφορά το φιλόσοφο Τζοβάνι Πίκο της Μιράντολα, τις εσωτεριστικές και ασυνήθιστες Θέσεις του και την προέλευση των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, της χριστιανικής, της εβραϊκής και της ισλαμικής. Ενός μυστικού που, αν αποκαλυφθεί, μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια.                        
Μέσα από διαφορετικές εποχές, από τη λαμπερή Ρώμη του 15ου αιώνα και του Ιννοκέντιου Η΄ και τη Φλωρεντίας του Λορέντσο του Μεγαλοπρεπούς έως τη φασιστική Ιταλία της δεκαετίας του ’30 και τέλος στο σήμερα, το 999 Ο Τελευταίος Φύλακας οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα αξέχαστο ταξίδι μέσα στο χρόνο, το χώρο και τα μυστήρια της ανθρώπινης γνώσης.                   
Ο Κάρλο Α. Μαρτίλι είναι συγγραφέας διαφόρων βιβλίων, ανάμεσα στα οποία το μυθιστόρημα φαντασίας Thule. L’Impero dei Ghiacci (Θούλη. Η αυτοκρατορία των Πάγων, Mondadori, 2008).                       
Το 999 Ο Τελευταίος Φύλακας, μέχρι σήμερα η πιο φιλόδοξη δουλειά του, είναι ένα ιστορικό θρίλερ εκπληκτικής πρωτοτυπίας, καρπός πολυετούς μελέτης γύρω από τη μορφή του Πίκο της Μιράντολα.