Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Πρόγραμμα των επαναληπτικών πανελληνίων εξετάσεων 2011 για τους υποψηφίους ΓΕΛ


«ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ - ποίηση, εικόνα, μουσική»

Ο Σύλλογος Φίλων Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων αφιερωμένων σε προσωπικότητες της Τέχνης και των Γραμμάτων, διοργανώνει μια βραδιά αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη, με τίτλο: «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ - ποίηση, εικόνα, μουσική», την Τετάρτη 1 Ιουνίου, ώρα 19.30
Πρόγραμμα
Της πατρίδας μου πάλι ομοιώθηκα Ντοκιμαντέρ του Γιώργου Σγουράκη (ΕΡΤ-Ψηφιακό αρχείο)
Κορίτσια ωραία: Η γυναικεία μορφή στην ποίηση του Ελύτη Αικατερίνη Δούκα-Καμπίτογλου, Ομότιμη καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Εικαστικός Ελύτης: ο συναγερμός των φυσικών στοιχείων στην τέχνη της ελαφράς ύλης
Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα, Ιστορικός της τέχνης
Τραγούδια από το Άξιον Εστί Στίχοι: Οδυσσέα Ελύτη. Μουσική: Μίκη Θεοδωράκη Ερμηνεία: Γεωργία Συλλαίου. Πιάνο: Στέργιος Βαλιούλης
Αμφιθέατρο Τελλογλείου Ιδρύματος, Αγίου Δημητρίου 159Α
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η λέξη της εβδομάδας: Σαδιστής - Σαδισμός

Η λέξη της εβδομάδας: Σαδιστής - Σαδισμός
Ποιος ήταν ο συγγραφέας Μαρκήσιος Ντε Σαντ και ποια η σχέση του με το σαδισμό
Η λέξη σαδισμός είναι μια λέξη παγκόσμιας αποδοχής (όπως και η λέξη Μαζοχισμός, δες εδώ) και χρησιμοποιείται για να δηλώσει, αρχικά, την σεξουαλική διαστροφή κατά την οποία κάποιος/α ικανοποιείται σεξουαλικά προκαλώντας ψυχικό ή σωματικό πόνο στο/η σύντροφο του.
Κατ’ επέκταση ο όρος χρησιμοποιείται και πέρα από τη σεξουαλική διαστροφή για να δηλώσει την ευχαρίστηση, που νοιώθει κάποιος βασανίζοντας κάποιον άλλο.
Ο όρος δημιουργήθηκε από το όνομα του Γάλλου μυθιστοριογράφου μαρκησίου Ντε Σαντ, 1740-1814 (Ντονασιέν Αλφόνς Φρανσουά Κόμης ντε Σαντ – γαλλ.: Donatien Alphonse François Comte de Sade). Η λέξη sadisme > σαδισμός μαρτυρείται για πρώτη φορά 85, περίπου, χρόνια από το θάνατο του Ντε Σαντ.
Την ίδια, περίπου εποχή ο Schrenck-Notzing (1895/1956), πρότεινε τον ελληνικό όρο “αλγολαγνία”, “algolagnia”, για να περιγράψει αυτό που σήμερα χαρακτηρίζεται ως σαδισμός.
Όσοι κατηγόρησαν τον Ντε Σαντ με περισσή ευκολία, τον θεώρησαν ανώμαλο και διεστραμμένο.
Η υπεράσπιση του, πάντως, θα υποστήριζε: “Ο Σαντ θεωρήθηκε μέγας πορνογράφος και μαζί ένας φιλόσοφος της ελευθεριότητας, ένας εξερευνητής των ανθρώπινων ορίων.
Όμως η ασέλγεια, στο έργο του, δεν είναι παρά γλωσσική πραγματικότητα, τίποτ’ άλλο.
Το πραγματικό και το βιβλίο διαχωρίζονται, κι εκείνος επιχειρεί εμφατικά να τονίσει αυτή τη συνθήκη. «Ναι», γράφει, «είμαι ένας ακόλαστος, το παραδέχομαι: συνέλαβα ό,τι μπορεί να συλλάβει κανείς σχετικά με την ασέλγεια, αλλά σίγουρα δεν έκανα όλα όσα συνέλαβα και σίγουρα δεν θα τα κάνω ποτέ.
Είμαι ένας ακόλαστος, αλλά δεν είμαι εγκληματίας ούτε φονιάς”.για τη συνέχεια δες εδώ
και άλλα 1750 άρθρα στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα. Δωρεάν e-books (νέα βιβλία) / θεματική βιντεοθήκη για την Τέχνη, την Ιστορία, τις Επιστήμες 24grammata.com
Δείτε όλο το αρχείο από την “λέξη της εβδομάδας” αλλά και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα στη διεύθυνση www.24grammata.com.
24γραμματα© 2011.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Ανάπτυξη από τα 24γραμματα

Πρόγραμμα προβολών δημοτικού κινηματογράφου cine ΑΥΡΑ

ΑΠΟ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ                     
THE HANGOVER PART II του Τοντ Φίλιπς με τους Ζακ Γαλιφιανάκης, Μπράντλεϊ Κούπερ, Εντ Χελμς, Τζάστιν Μπάρθα                         
Υπόθεση:                            
Στο «Τhe Hangover ΙΙ» ο Φιλ (Μπράντλεϊ Κούπερ), o Στου (Εντ Χελμς), ο Άλαν (Ζακ Γαλιφιανάκης) και ο Νταγκ (Τζάστιν Μπάρθα) ταξιδεύουν στην εξωτική Ταϊλάνδη για το γάμο του Στου. Οι μνήμες από το σχεδόν καταστροφικό bachelor party του Νταγκ στο Λας Βέγκας είναι ακόμη νωπές. Οπότε ο Στου δεν το ρισκάρει. Έχει επιλέξει να κάνει ένα ασφαλές και ήρεμο ταξίδι πριν το γάμο, με τηγανίτες, καφέ ... και μηδέν αλκοόλ.                     
Ωστόσο, τα πράγματα δεν πάνε όπως ακριβώς τα έχει σχεδιάσει. Δύο νύχτες πριν τη μεγάλη μέρα, σε ένα υπέροχο θέρετρο στην Ταϊλάνδη, ο Στου κάνει πίσω. Μια μπύρα ο καθένας. Σε κλειστά μπουκάλια. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Μπορεί ότι έγινε στο Βέγκας, να έμεινε στο Βέγκας, αυτή τη φορά, όμως, θα γίνει της Μπανγκόκ!                                 
ΠΡΟΣΕΧΩΣ                           '
ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ - THE TREE OF LIFE του Τέρενς Μάλικ με τους Μπραντ Πιτ, Σον Πεν, Τζέσικα Τσαστέιν, Φιόνα Σο                        
Υπόθεση:                          
Ο Τζακ είναι ένα 11χρονο αγόρι που αντιμετωπίζει τη ζωή με θαυμασμό. Η μητέρα του αντιπροσωπεύει την αγάπη και τη συμπόνια, ενώ ο πατέρας του τον διδάσκει ότι, για να επιβιώσει στον κόσμο, πρέπει να βάζει πάνω απ' όλα τον εαυτό του. Η εικόνα του Τζακ όμως για τη ζωή σκοτεινιάζει, όταν βιώνει για πρώτη φορά γύρω του την αρρώστια, τον πόνο και το θάνατο. Η αναζήτηση της αλήθειας για τον κόσμο, αλλά και για τον εαυτό του, τον οδηγεί σε μονοπάτια που ποτέ δεν φανταζόταν.                          
Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ - THE KING'S SPEECH με τους ΓΚΑΙ ΠΙΡΣ , ΕΛΕΝΑ ΜΠΟΝΑΜ ΚΑΡΤΕΡ , ΤΖΕΦΡΙ ΡΑΣ , ΜΑΙΚΛ ΓΚΑΜΠΟΝ , ΚΟΛΙΝ ΦΕΡΘ                        
Υπόθεση:                         
O Άλμπερτ, Δούκας του Γιορκ και αρκετά κλειστός χαρακτήρας, ταλαιπωρείται από μια εξουθενωτική δυσκολία στην ομιλία. Ύστερα από ένα δημόσιο σκάνδαλο, ο Άλμπερτ πρέπει να αναλάβει τον θρόνο στη θέση του αδερφού του, Ντέιβιντ. Παρά το πρόβλημά του, είναι πλέον αυτός ο βασιλιάς. Η σύζυγός του Ελίζαμπεθ, βρίσκει έναν λογοθεραπευτή, τον Λάιονελ Λογκ, και έτσι μια σημαντική φιλία γεννιέται ανάμεσα στους δύο άντρες, που δεν διορθώνει απλά την ομιλία του Άλμπερτ, αλλά και τον βοηθά να βρει το σθένος να κυβερνήσει ως βασιλιάς.                     
ΜΑΥΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ -BLACK SWAN με τους ΓΟΥΙΝΟΝΑ ΡΑΙΝΤΕΡ , ΒΕΝΣΑΝ ΚΑΣΕΛ , ΝΑΤΑΛΙ ΠΟΡΤΜΑΝ , ΜΙΛΑ ΚΟΥΝΙΣ                          
Υπόθεση:                      
Η Νίνα είναι μια μπαλαρίνα στην Νέα Υόρκη και ο χορός παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της, όπως γίνεται συνήθως στα επαγγέλματα αυτά. Ζει με την ψυχαναγκαστική πρώην μπαλαρίνα μητέρα της, η οποία της ασκεί ασφυκτική πίεση.                       
Όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τόμας Λίροϊ αποφασίζει να αντικαταστήσει την πρίμα μπαλαρίνα για την παράσταση "Η Λίμνη των Κύκνων", η Νίνα είναι η πρώτη του επιλογή, αλλά θα πρέπει να κερδίσει τον ρόλο από την ανταγωνίστριά της, την νέα χορεύτρια Λίλι. Καθώς αναπτύσσεται μια ιδιόμορφη φιλία ανάμεσα στις δύο αντίπαλες χορεύτριες, η Νίνα έρχεται όλο και περισσότερο σε επαφή με την σκοτεινή της πλευρά...                     
ΠΙΝΑ ΜΠΑΟΥΣ - PINA του Βιμ Βέντερς                            
Υπόθεση:                       
Ο γνωστός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς παρουσιάζει μια ταινία για τη ζωή και το έργο της μεγάλης Γερμανίδας χορογράφου Πίνα Μπάους, που πέθανε το καλοκαίρι του 2009. Σε τρισδιάστατη προβολή, ένα φιλμ το οποίο προβλήθηκε στο 61ο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου.                       
Ο Βέντερς παρασύρει τον θεατή σε ένα μαγευτικό ταξίδι ανακάλυψης σε μία νέα διάσταση: κατευθείαν πάνω στη σκηνή με τη θρυλική χορογράφο, αλλά και έξω από το θέατρο, στην πόλη του Βούπερταλ, στο μέρος που για 35 χρόνια ήταν το κέντρο δημιουργικότητας της Πίνα Μπάους.

Δελτίο Τύπου ΚΟΘ