Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ


Bandiera... Russa
Δημήτρης Σαπρανίδης
ISBN: 978-960-03-5581-9
Η θεία Κάλλη είχε το άρωμα της άγιας γυναικείας φύσης. Απ’ την παλέτα του Βορρά είχαν χρωματιστεί τα μάτια της με πράσινο προς το θαλασσί, πάνω σ’ ένα λευκόξανθο αφράτο φόντο. Δεκάξι χρόνων ήρθε προσφυγοπούλα από τη μακρινή Ρωσία, λίγα χρόνια μετά την Επανάσταση. Ο σύντροφός της χάθηκε αργότερα, ενώ ήταν παράνομος στη διάρκεια της Κατοχής. Εκείνη πέρασε στην Αντίσταση, προκαλώντας δολιοφθορές, κυνηγώντας δωσίλογους και ταγματασφαλίτες, έναν παπά που βίαζε ανήλικα κορίτσια, κάποιον χαφιέ που ’βγαζε το παιδί του στο κλαρί, και πολλούς άλλους που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή. Τότε η πρώιμη εφηβεία μου είχε χτυπήσει ανεπιτυχώς το μεθοριακό φυλάκιο της ώριμης ηλικίας. Η Αθήνα και ο Πειραιάς πάλευαν να επιβιώσουν από την πείνα και τους βομβαρδισμούς. Η θεία πάλευε ανάμεσα στην εγκράτεια και την ερωτική υπέρβαση και, ιδεολογικά, ανάμεσα στον Στάλιν και τον Τρότσκι. Εγώ όμως πάλευα σε πιο θολά νερά: στη φαντασία μου, ανάμεσα στα σκέλη της, όπως εκείνη τη βραδιά. Καθόλου δεν με φόβιζε η αρχή, όσο με τρόμαζε η συνέχειά της. Μια επανάσταση τυφλή κι απελπισμένη. Εκείνη η άνοιξη με έβρισκε άοπλο και ανέτοιμο απέναντι στα μυστικά μηνύματά της.

Άγρια Δύση
Μιχάλης Μοδινός
ISBN: 978-960-03-5560-4
Η Τερέζα, μια Αμερικανίδα με μακρινή ελληνική καταγωγή, μεγαλώνει στην Άγρια Δύση, στη Μοντάνα της δεκαετίας του ’60. Απομακρυσμένη ψυχικά από τον στρατιωτικό πατέρα της, ζει στο κλίμα της εποχής: πολιτικός αναβρασμός, κοινωνικά κινήματα, περιπλάνηση στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Το καλοκαίρι της Μεταπολίτευσης, στο ταξίδι της ενηλικίωσής της, γνωρίζει στη Μήλο έναν Έλληνα συγγραφέα που θα τη σημαδέψει. Οι δυο τους μπαίνουν σε μια σχέση που αντέχει στον χρόνο, σε μια πολυκύμαντη ιστορία που ανακλά συγκρούσεις κυριαρχίας και υποτέλειας, αφοσίωσης και ελευθερίας, φυγής και ριζώματος στον ίδιο τόπο. Αναμετριούνται με την απόσταση και τις κοινωνικές δεσμεύσεις, ενώ παράλληλα κρύβουν αλήθειες και ψέματα, μυστικά και βαθύτερες επιθυμίες, που αποκαλύπτονται μόνο όταν το τέλος πλησιάζει απειλητικά.
Ένα βιβλίο για τον έρωτα, τη σύνδεση των ανθρώπων με τους τόπους τους, τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον κόσμο μας. Ένα οικουμενικό μυθιστόρημα δρόμου, που συμπλέει με την ιστορία της ανθρωπότητας τον τελευταίο μισό αιώνα.

Η αγριλιά
Ζοέλ Λοπινό
ISBN: 978-960-03-5585-7
Η Καλλιόπη, μια Σφακιανή, μόλις δεκαέξι χρόνων, φεύγει μ’ ένα νεογέννητο στην αγκαλιά από την αγαπημένη της Κρήτη, για να ψάξει τον άνδρα της, τον Νικόλα, που κουρασμένος απ’ τη μιζέρια πήγε στη Γαλλία για μια καλύτερη τύχη. Αρχίζει τότε για κείνη μια ζωή γεμάτη δυσκολίες. Η ξενιτιά, η φτώχια, ο ρατσισμός, η προδοσία τη δέρνουν αλύπητα. Η αγριλιά είναι μια αληθινή ιστορία γεμάτη πάθος, ποίηση, μυρωδιές, αλλά και εικόνες από τη σκληρή πραγματικότητα. Είναι ένας ύμνος στη γυναίκα. Τιμά το θάρρος, τη μεγαλοψυχία, τη γενναιοδωρία και την αγωνιστικότητά της. Η ηρωίδα της Αγριλιάς αγγίζει σίγουρα ένα κομμάτι από την ψυχή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.
«Σ’ αυτό το βιβλίο, που είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, για πρώτη φορά έχουμε τη μετανάστευση προς την Ευρώπη, στις αρχές του [εικοστού] αιώνα. Ως τώρα είχαμε μόνο το “Αμέρικα, Αμέρικα” του Ηλία Καζάν. Με την Αγριλιά η λογοτεχνία μας απέκτησε το μυθιστόρημα φυγής από την Ελλάδα προς την Ευρώπη και όχι προς την Αυστραλία ή την Αμερική. Οι συνθήκες ήταν οι ίδιες και χειρότερες από το Έλις Άιλαντ».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Σικελικός Εσπερινός
Ισμήνη Καπάνταη
ISBN: 978-960-03-5538-3
Μέσα του 13ου αιώνα: Η Κωνσταντινούπολη έχει ανακαταληφθεί από τον Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο, ο οποίος προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη νέα Σταυροφορία έρχεται σ’ επαφή με το Βατικανό και συντελείται η Ένωση των Εκκλησιών. Στο αρχοντικό του Ιωσήφ και της Αρετής, στην ενετοκρατούμενη Κρήτη, μεγαλώνει η Δέσποινα, ένα κορίτσι με σπάνια διαισθητική ικανότητα. Όταν φτάνει στο νησί ο Μάρκος, απεσταλμένος του αυτοκράτορα, η Δέσποινα τον ερωτεύεται και κάνει ό,τι μπορεί για να τον πλησιάσει. Η ευκαιρία της δίνεται όταν, λόγω του χαρίσματός της, τον συνοδεύει μεταμφιεσμένη, μέλος και η ίδια της αποστολής «πρακτόρων» του Μιχαήλ Η΄ στη Σικελία, με σκοπό να δημιουργήσουν προσκόμματα στον Κάρολο Ανδεγαυό, ο οποίος ετοιμάζει νέα εκστρατεία. Κι ενώ η ειρήνη στο Βυζάντιο απειλείται από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς, και κάθε μέρα είναι πιο κρισιμη από την άλλη, τα γεγονότα κλιμακώνονται και φέρνουν τους ήρωες προ των ευθυνών τους, αντιμέτωπους με δύσκολα διλήμματα και μεγάλες αποφάσεις.
Έρωτες απαγορευμένοι, άνθρωποι κυνηγημένοι, δολοπλοκίες και μηχανορραφίες στο παρασκήνιο, προσωπικά και συλλογικά οράματα συνθέτουν την εντυπωσιακή τοιχογραφία της εποχής, που αναπαριστά ανάγλυφα μια από τις πιο συγκλονιστικές περιόδους της βυζαντινής ιστορίας.

ΕΙΡΗΝΗ στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων - Έναρξη καλοκαιρινής περιοδείας ΚΘΒΕ

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ΈΝΑΡΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ
«Ειρήνη» του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
«Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου» Παρασκευή 5, Σάββατο 6 Ιουλίου, στις 21. 30

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανοίγει φέτος το Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου με το έργο του Αριστοφάνη «Ειρήνη». Η έναρξη της καλοκαιρινής περιοδείας της παραγωγής «Ειρήνη», θα ξεκινήσει από τους Φιλίππους, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6/07/2013, στις 21.30.
Το ΚΘΒΕ σηματοδοτεί με την πρεμιέρα της παράστασης «Ειρήνη» την επιστροφή του στη «γενέτειρά του», καθώς εγκαινίασε τη δραστηριότητά του στο συγκεκριμένο θέατρο, τον Ιούλιο του 1961.
Η αντιπολεμική oυτοπία του Αριστοφάνη, «Eιρήνη», είναι η καλοκαιρινή παραγωγή που παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε όλη την Ελλάδα, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Πρόκειται για ένα έργο απόλυτα επίκαιρο, στο οποίο πρωταγωνιστούν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Τρυγαίος) και ο Φάνης Μουρατίδης (Ερμής), την παράβαση του έργου ερμηνεύει ο Γιώργος Κωνσταντίνου.
Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΝΕΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (επιλογή κειμένων: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΡΗΣ)

Μ' ΕΝΑ ΚΑΛΑ ΑΚΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΑΧΑΙΡΙ


Μ' ΕΝΑ ΚΑΛΑ ΑΚΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΑΧΑΙΡΙ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ
Σελίδες: 80
ISBN: 978-960-518-424-7
«Κύκλοι ἦταν ὅλοι οἱ ἄνθρωποι γι’ αὐτόν. Κύκλοι. Χωρισμένοι σὲ 12 κομμάτια. Ἄλλες φορὲς ἴσα, ἄλλες φορὲς ἄνισα. Δὲν τοῦ συνέβαινε ἀνέκαθεν αὐτό. Τὰ τελευταῖα 30 χρόνια τοῦ συνέβαινε. Νὰ βλέπει δηλαδὴ σὰν κύκλους ὅλους τοὺς ἀνθρώπους. Κύκλους. Χωρισμένους σὲ 12 κομμάτια. Ἄλλες φορὲς ἴσα, ἄλλες φορὲς ἄνισα».
Οἱ ἱστορίες ποὺ περιλαμβάνονται σὲ αὐτὸ τὸ βιβλίο εἶναι ἱστορίες ἀνθρώπων πού, ἀκροβατώντας στὰ ρευστὰ ὅρια τῆς λειτουργικῆς κοινωνικῆς συμπεριφορᾶς, χάνουν ξαφνικὰ κάποια στιγμὴ τὴν ἰσορροπία τους· γιὰ νὰ ξορκίζουν μὲ τὴν πτώση τους τὸ κακὸ γιὰ ὅλους τοὺς ἄλλους, ποὺ πάντα μὲ κάποιο τίμημα καταφέρνουν νὰ ἀποδεικνύονται κάθε μέρα, ἄλλοτε λιγότερο καὶ ἄλλοτε περισσότερο, δεινοὶ ἰσορροπιστὲς στὴ δική τους μικρὴ ἢ μεγάλη ἱστορία.
Ὁ Ἀλέξανδρος Κυπριώτης γεννήθηκε στὴν Ἀθήνα καὶ σπούδασε Γερμανικὴ Γλώσσα καὶ Φιλολογία. Μεταφράζει γερμανόφωνη λογοτεχνία (μεταξὺ ἄλλων Τόμας Μάνν, Φρὰντς Κάφκα, Τζέννυ Ἔρπενμπεκ, Ἐλφρίντε Γέλινεκ) καὶ διδάσκει μετάφραση. Γράφει θεατρικὰ ἔργα, διηγήματα καὶ παραμύθια. Τὸ Μ’ ἕνα καλὰ ἀκονισμένο μαχαίρι εἶναι τὸ πρῶτο του βιβλίο.
ΙΝΔΙΚΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, Καλλιδρομίου 64, 114 73, Αθήνα, Τηλ. 2108838007 - 2108251889, Fax. 2108215389
Υποκατάστημα Θεσσαλονίκης: Εξαδακτύλου 5, 54635 Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310231083, Fax. 2310262399
E-mail. indiktos@indiktos.gr, URL. http://www.indiktos.gr

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΧΑΝΙΑ 2013

Παρουσιάστηκε σε συνεντευξη τύπου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΧΑΝΙΑ 2013.
Η Πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ κα Νάνσυ Αγγελάκη ανέφερε :
"Ξεκινούν την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013 οι εκδηλώσεις στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, με συναυλία που είναι με ελεύθερη είσοδο, όπου φέτος καταξιωμένοι καλλιτέχνες θα μας ταξιδέψουν στους περίλαμπρους δρόμους της δημιουργίας και του πολιτισμού και θα μας δώσουν νέα ερεθίσματα.
Μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του νέου Θεάτρου Ανατολικής Τάφρου, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ προχώρησε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες εργασίες και παρεμβάσεις προκειμένου να βελτιωθεί η θέαση και γενικότερα η χρήση του θεάτρου.
Η ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ συνεχίζοντας την κοινωνικής της πολιτική θα δώσει τη δυνατότητα σε ιδρύματα, κοινωνικούς φορείς και ευπαθείς ομάδες διαθέτοντας δωρεάν εισιτήρια σε όλα τα θεάματα που έχουν είσοδο, ενώ παράλληλα διοργανώνουμε εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ στηρίζουμε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα.
Για πρώτη φορά σε συνεργασία με ομάδες και σχολές χορού που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας, θα πραγματοποιήσουμε 3 βραδιές χορού στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου.
Με τη συνεργασία με τους φορείς πολιτισμού αναδεικνύουμε το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό και προβάλλουμε τις δημιουργίες όλων όσων δίνουν το παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και κυρίως των παιδιών, δίνοντας παράλληλα το ερέθισμα να συνεχίσουν τη δημιουργική προσφορά τους. Γιατί ο Πολιτισμός και η παράδοση είναι ο στυλοβάτης της κοινωνίας."
Ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ κ. Νίκος Βλαζάκης αναφέρθηκε στο Δημοτικό Κινηματογράφο ΚΗΠΟΣ :
"Το κινηματοθέατρο, που και φέτος έγιναν επιπλέον εργασίες βελτίωσης του χώρου για την καλύτερη χρήση του από καλλιτεχνικά σχήματα και κοινό, είναι έτοιμο να δεχθεί το κινηματογραφόφιλο κοινό της πόλης μας και όχι μόνο. Αυτό το καλοκαίρι κάθε Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα.
Θέλοντας να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν τις προβολές στο Κινηματοθέατρο ΚΗΠΟΣ, αποφασίσαμε την μείωση του εισιτηρίου της γενικής εισόδου από 7 € σε 5 € όλες τις μέρες τις εβδομάδας και να παρέχουμε δωρεάν εισιτήρια σε :
o Ανέργους με κάρτα ανεργίας
o ΑΜΕΑ (με επίδειξη της κάρτας)
o Κοινωνικούς φορείς (με παροχή εισιτηρίων από την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ)
o Παιδιά κάτω των 15 ετών
o Ενήλικες άνω των 65 ετών"
Οι εκδηλώσεις στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου ξεκινούν με συναυλία, που θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με το Μάνο Μαλαξιανάκη και την ορχήστρα του, την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013, ώρα 21.00.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείται να το δειτε εδω

ΧΑΘΗΚΕΣ-ΖΑΜΠΕΤΑΣ (ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟ)