Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ


Ένας άνθρωπος «κεφάλαιο» της ρεμπέτικης ιστορίας, είναι ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Ο Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Κίο της Μικράς Ασίας το 1914. Στα οκτώ του χρόνια έχασε τον πατέρα του. Ήταν τότε στην «συμφορά», στη καταστροφή του 1922. Την ίδια χρονιά, φεύγει με την μητέρα του και την γιαγιά του για την Ελλάδα.
Αρχικά εγκαταστάθηκαν στις Τζιτζιφιές. Ο Παπαϊωάννου από μικρός βγήκε στην βιοπάλη, και νεαρός ασχολήθηκε με την μουσική, και ηχογράφησε τραγούδια που ο ίδιος είχε γράψει. Η γνωριμία μας με τον «Μπαρμπαγιάννη», θα γίνει μέσα από την αυτοβιογραφία του που φέρει τον τίτλο «Ντόμπρα και Σταράτα» (εκδόσεις Κάκτος 1982),και συγκεκριμένα θα γνωρίσουμε τον Παπαϊωάννου μέσα από «στιγμές» της ζωής του.
«Το σκέφτηκα λοιπόν, το ξανασκέφτηκα, και αποφάσισα να γράψω τη ζωή μου. Την αυτοβιογραφία μου, που είναι και η Ιστορία της Λαϊκής Μουσικής. Ο τίτλος θα μπει όπως τον γράφω εγώ. Αυτός εδώ. «Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ». Κάπως έτσι ξεκινά την αφήγηση του στον Κώστα Χατζηδουλή, ξεδιπλώνοντας το κουβάρι των αναμνήσεων μιας ολόκληρης ζωής.
Τότες, με την καταστροφή της Μικράς Ασίας το 1922, με τη μάνα μου και τη γιαγιά μου φύγαμε για την Ελλάδα. Κι αυτή τη φρίκη τη θυμάμαι σαν όνειρο. Είναι εικόνες που ποτέ δεν μου έφυγαν από το μυαλό. Ο κόσμος φώναζε βοήθεια και η θάλασσα ήταν γεμάτη αίμα, μπαούλα, ρούχα, και άλλα.
Είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι, είχαμε μεγάλη περιουσία στην Κίο, αλλά όταν φύγαμε, πήραμε μια μαξιλαροθήκη, τις εικόνες, τις φωτογραφίες και κάτι συμβόλαια στα Τούρκικα. Χαλασμός κόσμου, αίμα, δυστυχία, τι να σκεφτείς; Ο Παπαϊωάννου από μικρός έκανε ένα σωρό βαριές δουλειές (μαραγκός, οικοδόμος, βοηθός σε συνεργείο αυτοκινήτων, ψαράς με τον ΖΕΠΟ (αυτόν που έκανε τραγούδι αργότερα), για τον «αγώνα της φασουλάδας» όπως χαρακτηριστικά είχε πει.
Κάποια στιγμή η μητέρα του του αγόρασε ένα μαντολίνο, και μια γειτόνισσα τους του έδειξε πώς να παίζει. Έτσι, τις ελεύθερες ώρες του ο Παπαϊωάννου έπαιζε μαντολίνο μέχρι που το έμαθε καλά, και εκεί ήταν που άρχισε να παίζει κιθάρα. Πως όμως έπιασε στα χέρια του το μπουζούκι; Η αιτία που ο Παπαϊωάννου «μεταπήδησε» στο μπουζούκι ήταν ένα ορχηστρικό το «Μινόρε του Τεκέ», του Χαλκιά.
Το άκουσε στο γραμμόφωνο της ταβέρνας που έτρωγε τα μεσημέρια μετά την οικοδομή! Μόλις το άκουσα, τρελάθηκα. Τέτοιο πράμα, τέτοιο σόλο δεν πρόκειται να ξαναγεννήσει η φύση. Άρχισε λοιπόν να ασχολείται με το μπουζούκι, έμαθε, και έγινε «άπιαστος». Όσο καιρό μάθαινε μπουζούκι, παράλληλα έγραφε και τραγούδια. Την εποχή της «σπουδής», είχε ήδη γράψει την «Φαληριώτισσα»!
Ήταν μάλιστα και το πρώτο τραγούδι που «γραμμοφώνησε». Αυτό, και ένα σέρβικο, στην ΟΝΤΕΟΝ. Με το που κυκλοφόρησε ο δίσκος, χάλασε ο κόσμος. Είχε τεράστια επιτυχία, και το ξεκίνημα του Παπαϊωάννου είχε γίνει. Ακολούθησαν κι άλλα τραγούδια, συνεργασίες με σχήματα της εποχής, και το 1953, ο Γιάννης Παπαϊωάννου ήταν ο πρώτος που έβγαζε το μπουζούκι από τα σύνορα της χώρας μας, πηγαίνοντας στην Αμερική.
Στην Αμερική μάλιστα γνώρισε και τον συνθέτη του ορχηστρικού τον Χαλκιά, που τον τρέλανε, και τον έκανε να πιάσει το μπουζούκι. Ο Γιάννης Παπαϊωάννου σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 1972. Άφησε πίσω του έναν μεγάλο αριθμό τραγουδιών.

Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ FLORAL

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, 22:00
Live Afrolab Orchestra Live
+ intro/outro dj set Gazumbi

Μια κολλεκτίβα μουσικών από όλο το κόσμο με party διαθέσεις και funky ρυθμούς βασιζεται στην αφρικανική παράδοση, εμπλουτίζοντας την με σύγχρονα ακούσματα.
Η Afrolab Orchestra αποτελείται από φωνές, μελωδικά όργανα - σαξόφωνο, κιθάρα, μπάσο, καλίμπα και κρουστά (djembe, doun doun, talking drums, caxon, shekere κ.α) και συνεργάζεται περιοδικά με καταξιωμένους μουσικούς από όλο τον κόσμο, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εμφάνισης.
Μουσική με ξέφρενους ρυθμούς σε original συνθέσεις που ξαναβρίσκουν τις ρίζες τους σε Αφρική, Κούβα και Βραζιλία.
Το σχήμα έχει εμφανιστεί σε festivals και συναυλιακούς χώρους σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και σε ποικίλα δρώμενα με στόχο πάντα την δημιουργία εορταστικού κλίματος, την επικοινωνία μέσω της μουσικής και του χορού, το βίωμα μίας κοινής, αξέχαστης εμπειρίας.
Πριν και μετά το live, τις μουσικές επιλέγει ο πρίγκιπας του βινυλίου, dj Gazumbi!
Είσοδος: 5€
Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, 22:00
Lindy hop dance event
Mondays in the mood

Lindy Hoppers, κάθε Δευτέρα βράδυ, ανεβάζουμε τη διάθεσή μας χορεύοντας στο αγαπημένο μας στέκι, το Floral.
Μουσική από τον Fellow Hopper, ξύλινο πάτωμα και retro αισθητική για επαναστατικές βραδιές στα Εξάρχεια!
Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, 19:30
Προβολή/Συζήτηση
To «φαινόμενο» Μπαρτσελόνα – Η άλλη άποψη του ποδοσφαίρου

Μια βραδιά αφιερωμένη στην ομάδα «φαινόμενο» Μπαρτσελόνα. Η ιστορία της, η κοινωνική και πολιτιστική της διάσταση, η φιλοσοφία της μέσα και έξω από τo γήπεδο. Θα προβληθούν βίντεο με την ιστορία της καθώς και τη ζωή στην Ακαδημία της.
Ομιλητές:
Νίκος Σαργκάνης (παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής), Κώστας Καλφόπουλος (συγγραφέας), Γιάννης Τριάντης (δημοσιογράφος), Νίκος Μάλλιαρης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, μέλος του FC Barcelona)
Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, 22:00
Live
Super Mario Eastern Experiment Live & dj set Κατερίνα Καραλή

To νέο επτάιντσο δισκάκι της amola kalimba records, παντρεύει μοναδικά, τα αναλογικά ηχοχρώματα της ρεμπέτικης ελληνικής και της τουρκικής ψυχεδέλειας. Ο Super Mario και η μπάντα του θα παρουσιάσουν ζωντανά τα κομμάτια του δίσκου αλλά και ψυχεδελικές διασκευές σε κομμάτια παλαιών ρεμπέτηδων.
Είσοδος: 4€
Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, 22:00
Live No Man's Land "Unprotected” & Purple Overdose "Gemineye” Live album release party
Οι No Man's Land, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου τους album "Unprotected” από την Anazitisi Records, στήνουν ένα ξεχωριστό live πάρτι μαζί με τους φίλους τους. Αφορμή γι' αυτό αποτελεί το γεγονός ότι ταυτόχρονα με το "Unprotected” κυκλοφορεί από την ίδια εταιρεία το κύκνειο άσμα των Purple Overdose με τίτλο "Gemineye”, το οποίο περιέχει ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις της τελευταίας τους περιόδου. Η βραδιά θα περιλαμβάνει jam session με μέλη των Purple Overdose και με τη συμμετοχή πολλών ακόμη εκλεκτών καλεσμένων.
Είσοδος ελεύθερη.
Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, 22:00
Live POP EYE Live
Oι Pop Eye έρχονται στο Floral παρουσιάζοντας τραγούδια από το album "Almost Dead, Still Alive”, που κυκλοφόρησαν την άνοιξη του 2012 , γνωστά τραγούδια του ομώνυμου ντεμπούτου album τους και δοκιμάζουν για πρώτη φορά τα νέα τους τραγούδια!
Οι Pop Eye δημιουργήθηκαν τέλη 2005, από τους αδελφούς Γιάννη & Μάρκο Καλατή και το Δημήτρη Καμπούρη, ενώ στην πορεία στην παρέα τους προστέθηκε ο Μάνος Αναγνωστάκης και πρόσφατα η Έφη Θεολόγου. Όπως λένε κι οι ίδιοι: «Ο Ποπάι δεν ήταν ο αγαπημένος μας ήρωας. Η ποπ όμως είναι η αγαπημένη μας μουσική....κι έτσι αποφασίσαμε να ρίξουμε μια ματιά.»
Οι Pop Eye παίζουν με τα pop ιδιώματα (indie pop, electropop, electronica, dance e.t.c.) και παρουσιάζουν τη δική τους ηλιόλουστη pop.
To πρώτο album τους κυκλοφόρησε το 2008 και τα single "If you” και "Deepest Sea” που είχαν προηγηθεί είχαν ήδη δημιουργήσει αίσθηση. Ακολούθησε 4 χρόνια μετά η δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά τους "Almost Dead, Still Alive”, σε δική τους DIY παραγωγή και δωρεάν διανομή στο διαδίκτυο. Από το album ξεχώρισε και έπαιξε πολύ στα ραδιόφωνα το "A Better Day”.
Είσοδος: 4€
FLORAL: Θεμιστοκλέους 80, 106 81 Εξάρχεια / τηλ: 210 3800070 / fax: 210 3800071 / email: info@floralcafe.gr

ΚΘΒΕ: Παράταση παραστάσεων

"Το Μεγάλο μας Τσίρκο", το εμβληματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που παρουσιάζει το ΚΘΒΕ, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ, σε μουσική και διεύθυνση ορχήστρας επί σκηνής Σταύρου Ξαρχάκου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, συνεχίζεται στο Βασιλικό Θέατρο έως το τέλος Φεβρουαρίου. Πρωταγωνιστούν: Τάσος Νούσιας, Μαρίνα Ασλάνογλου. Τραγουδιστής: Ζαχαρίας Καρούνης.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
"Ο κατά φαντασίαν ασθενής", η ξεκαρδιστική κωμωδία του Μολιέρου, με το μεγάλο πρωταγωνιστή του θεάτρου και του κινηματογράφου, Γιώργο Κωνσταντίνου, που παρουσιάζεται στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, παρατείνεται έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ


Συναυλία με το ελβετικό duo «UMS 'n JIP». Στο αβγό.

Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ | Τα νέα μας | Φεβρουάριος 2013

Αγαπητοί μας αναγνώστες,
Αν και η κάθε μέρα για τους ερωτευμένους είναι γιορτή, εμείς δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε: ο πιο ερωτικός μήνας είναι εδώ! Μαζί με τις νέες μας κυκλοφορίες, λοιπόν, σας προτείνουμε ορισμένα κατεξοχήν ερωτικά αναγνώσματα, που θα σας βάλουν στο κλίμα των ημερών, καθώς και μερικές συνταγές-δώρο από το αγαπημένο μας βιβλίο CUPCAKES για να εκπλήξετε ευχάριστα και γρήγορα το ταίρι σας την όμορφη εκείνη βραδιά.
Αυτό το μήνα, καλωσορίζουμε τον
Στέφανο Δάνδολο στο εκδοτικό μας δυναμικό με ένα θρίλερ κατασκοπείας που ξετυλίγει μια συνταρακτική ιστορία πάθους, ενώ παράλληλα υποδεχόμαστε την Πασχαλία Τραυλού που επιστρέφει με το νέο της βιβλίο για τη ζωή και την ανθρώπινη ύπαρξη. Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία «Εκεί για σένα» για τη Μαρία Τζιρίτα και αφήνουμε τηλεφωνικά μηνύματα ευχών για την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου, ενώ, παράλληλα, απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας ΒΑΛΣ ΜΕ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΟΥΣ της Λένας Μαντά στην τηλεοπτική του μεταφορά, καθημερινά στις 16:50 στον ΑΝΤ1!
Στην ξένη λογοτεχνία, το 5ο μέρος της σειράς Σαξονικά Χρονικά από τον Μπέρναρντ Κόρνγουελ μας προσκαλεί σε μια επική σύγκρουση ανάμεσα σε Βίκινγκς και Αγγλοσάξονες ενώ ο βραβευμένος με Booker Πίτερ Κάρεϊ ισορροπεί δεξιοτεχνικά ανάμεσα στη μαγεία, την επιστήμη, την παράνοια, τη ματαίωση και τον έρωτα. Η αγαπημένη Ιρλανδή συγγραφέας Κάθι Κέλι, επίσης, προσκαλεί την ευτυχία μέσα στο ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΙΤΙΕΣ και μας κάνει να ονειρευτούμε.
Η ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗ ΜΟΥΣΑ της Ιρένας Καραφύλλη κυκλοφόρησε στην Αυστραλία από τον εκδοτικό οίκο Picador Australia. Μια ελληνική ιστορία από ξένη συγγραφική ματιά ξεκινάει το ταξίδι της στον κόσμο! Απολαύστε το e-book της ελληνικής έκδοσης!
Η ανάγνωση των e-books είναι μια νέα συνήθεια που κερδίζει συνεχώς έδαφος. Στις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ ενισχύουμε διαρκώς τον ηλεκτρονικό μας κατάλογο. Αποτέλεσμα; Μετράμε ήδη πάνω από 650 τίτλους e-books και συνεχίζουμε - για όλους εσάς που θέλετε να απολαμβάνετε την ανάγνωση σε μια νέα διάσταση!
Ανήκουμε στο είδος των αναγνωστών που καταβροχθίζει τα βιβλία: κανείς δεν μπορεί να διαβάσει μόνο ένα! Γι αυτό, σας προτείνουμε αγαπημένα βιβλία σε συναρπαστικά χαμηλές τιμές για να διατηρήσετε την όρεξή σας για το καλό βιβλίο σε κάθε περίσταση και οικονομική συγκυρία. Εσείς κι εμείς, πάντα σε επαφή! :-)
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, που φέτος εορτάστηκε στις 5 Φεβρουαρίου, σας υπενθυμίζουμε ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που θα μπορούσε να είναι αληθινό. Το ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ CHAT; θα σας βάλει σε σκέψεις μέσα από μια ιστορία που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα.
Η σκληρή αλλά ρεαλιστική τοποθέτηση της ΣΑΡΑ ΝΤΑΡΕΡ ΛΙΤΜΑΝ θα οξύνει την προσοχή σας απέναντι στο Διαδίκτυο, το οποίο μπορεί να είναι χρήσιμο, δεν είναι όμως υποχρεωτικά αθώο.
«Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από εφήβους και γονείς, καθώς μέσα από τη δυνατή ιστορία της Άμπι ο αναγνώστης μπορεί να προσεγγίσει το φαινόμενο του Cyber Grooming, να διευρύνει την επάρκειά του, να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και την κοινωνική του δικτύωση με ασφάλεια».
Στεφανία Ι. Σουλή, συγγραφέας του βιβλίου ΑΘΕΑΤΗ ΒΙΑ
Πέντε νέοι τίτλοι παιδικής λογοτεχνίας για μικρούς αναγνώστες ηλικίας από 7 έως 12 ετών θα τους συντροφεύσουν αλλά και θα ξυπνήσουν το παιδί μέσα σας! Παράλληλα, με τα Εκπαιδευτήρια Δούκα οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ συνδιοργανώνουν έναν Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για μαθητές δημοτικού! Αν το παιδί σας έχει συγγραφική φλέβα, δεν έχετε παρά να δείτε τις πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή.
Αντί να βλέπουμε τηλεόραση, να καθόμαστε με τις ώρες πάνω από τον υπολογιστή μας ή να παίζουμε βιντεοπαιχνίδια, είναι πολύ καλύτερο να περνάμε την ώρα μας κάνοντας κάτι δημιουργικό. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να εξασκήσουμε τη δεξιοτεχνία μας, να ακονίσουμε τη φαντασία μας, να αισθανθούμε τη χαρά της δημιουργίας!
Στο βιβλίο αυτό με τις κατασκευές απ’ το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, ο αγαπημένος τηλεοπτικός παρουσιαστής Χρήστος Δημόπουλος συγκεντρώνει 40 από τις πιο αγαπημένες του κατασκευές και μας δείχνει με απλά σκιτσάκια και οδηγίες βήμα βήμα πώς να τις φτιάξουμε κι εμείς. Εμπρός, λοιπόν, τι κάθεστε; Σας περιμένουν ατέλειωτες ώρες απόλαυσης. Καλή διασκέδαση!
Οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ το Σάββατο 25 Ιανουαρίου επισκέφθηκαν την Κιβωτό του Κόσμου, παρουσίασαν μία διαδραστική εκδήλωση για Το ημερολόγιο του Σπασίκλα και μοίρασαν βιβλία στους μικρούς θεατές-μέλη της Κιβωτού. Η συγκίνηση και η ευτυχία που μας γέμισαν τα χαμόγελα των παιδιών, η συμμετοχή τους και η αποτυπωμένη χαρά στα πρόσωπά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί ήταν πραγματικά εντυπωσιακή! Μια μικρή γεύση μπορείτε να πάρετε από το video που μοιραζόμαστε μαζί σας. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των Εκδόσεων Ψυχογιός και ήταν η πρώτη από μία σειρά που θα ακολουθήσουν. Θα χαρούμε να λάβουμε τις προτάσεις σχετικά με παρόμοια μέρη που θα μπορούσαμε να επισκεφθούμε. 

Σας ευχαριστούμε.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Κωνσταντίνα Αρμενιάκου
Η ΝΕΦΕΛΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΙΝΗΤΟ
(εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη)
Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους σε εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου Η ΝΕΦΕΛΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΙΝΗΤΟ το Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013, στις 12 το μεσημέρι, στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).
Τι θα γινόταν αν η Σταχτοπούτα ή ο Κοντορεβιθούλης είχαν κινητό;
Μήπως το πιο μαγικό πράγμα είναι απλά το παιχνίδι;
Ελάτε να ανακαλύψουμε παρέα με τη Νεφέλη και με τη βοήθεια της συγγραφέα του βιβλίου
πόσο ενοχλητικό μπορεί να γίνει το κινητό τηλέφωνο και πόσα όμορφα πράγματα προσπερνούν όσοι ασχολούνται διαρκώς μαζί του.
Ελάτε να δημιουργήσουμε τα δικά μας ανατρεπτικά παραμύθια, επινοώντας την εξέλιξη που θα είχαν οι γνωστές σε όλους μας ιστορίες, αν οι ήρωες είχαν... κινητό!
ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!
Στο τέλος της εκδήλωσης δύο τυχεροί θα κερδίσουν το βιβλίο!
Σε όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα δοθούν δωράκια.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΤΡΙΝΑΚΡΙΑ, Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, ΚΑΙ Η ΑΠΕΙΡΗ ΗΠΕΙΡΟΣ
Κωνσταντίνα Γερ. Ευαγγέλου
Σικελία και Ήπειρος, δύο γεμάτοι αντιφάσεις τόποι: απομονωτισμός, υπανάπτυξη, μετανάστευση, ιδιαίτερη αντίληψη της ταυτότητας, αλλά και πλούτος, παιδεία, υπερηφάνεια, πνεύμα υπεροχής. Η παρούσα μελέτη αποτελεί μία προσέγγιση συγκεκριμένων παραδειγμάτων από την πεζογραφική παραγωγή των Ηπειρωτών και των Σικελών μεταπολεμικών συγγραφέων. Παράλληλα, κατατίθεται σχεδίασμα με ιστορικά στοιχεία για τις δύο περιοχές, καθώς και της λογοτεχνικής τους παραγωγής κατά το 19ο και ειδικά τον 20ό αιώνα. Η διπλή αυτή ιστορική αναδρομή παρέχει στον αναγνώστη τα απαραίτητα ερμηνευτικά εργαλεία για την κατανόηση των υπό εξέταση κειμένων. 

ISBN: 9789604582853
Σελίδες: 264

Περισσότερα...
 
IDENTITES CULTURELLES EN MEDITERANEE
Αλέξανδρος Δάγκας (επιμέλεια)
Στο συλλογικό αυτό τόμο περιέχονται ακαδημαϊκές μελέτες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών σε σεμινάρια της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Α.Π.Θ.. Στα κείμενα αυτά αναλύεται το θέμα του πολιτισμού των κοινοτήτων στην περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Αναλύονται θέματα της πολυπολιτισμικότητας, της πολυγλωσσίας, των εθνοτικών ταυτοτήτων που χαρακτηρίζουν την αστική περιοχή. Πρακτικές που έχουν γίνει ανεπίσημοι κανόνες, οι οποίοι με τη σειρά τους δημιουργούν μια νοοτροπία που έχει πλέον γίνει ένας τρόπος λειτουργίας, μια καθιερωμένη παράδοση. Η πλειοψηφία των κειμένων είναι στην γαλλική γλώσσα. 

ISBN: 9789604583850
Σελίδες: 320
Περισσότερα...


ΖΩΗ ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΟΥ CD: "Φως-Rockin' Zoe"/ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Γιάννης Γιοκαρίνης - ΕΥΛΑΜΠΙΑ