Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ελκυστής το νέο βιβλίο της Νέλλης Σπαθάρη "Το Νησί και ο Πέρα Κόσμος"

 Νέλλη Σπαθάρη

Το Νησί και ο Πέρα Κόσμος
Αφήγημα
Τιμή: 10 ευρώ, Σελίδες: 116, ISBN: 978-618-210-165-0
Εκδόσεις Ελκυστής

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ελκυστής το νέο βιβλίο της Νέλλης Σπαθάρη «Το Νησί και ο Πέρα Κόσμος».
Πόσα σταυροδρόμια ανοίγει η ζωή; Μας παίρνει μια ζωή να μάθουμε εάν διαλέξαμε το σωστό. Κάποιες φορές είναι μοιραίο να μην το μάθουμε ποτέ.
Στο Νησί, οι κάτοικοι υποτάσσονται με τη θέλησή τους σε μια αόρατη αρχή, η οποία τους επιβάλλει ένα ουτοπικό κοινωνικό σύστημα οργάνωσης της κοινωνίας τους. Ένας κάτοικός του, έχοντας διαφύγει πριν τριάντα χρόνια από Το Νησί, τις πρώτες μέρες της αθέατης αυτής επιβολής, επιστρέφει με την πρόθεση να επισκεφτεί τους τάφους των γονιών του.
Θα σταθεί απέναντι σε μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούν να αντέξουν οι κάτοικοι του Πέρα Κόσμου. Γιατί, όποιο ουτοπικό κοινωνικό σύστημα κι αν ενορχηστρώσει ο άνθρωπος, εστιάζει στο σύστημα και όχι στη φύση του ανθρώπου. Γιατί στη φύση του ανθρώπου δεν ταιριάζει η τελειότητα.
Ένα δυστοπικό αφήγημα, τροφή για σκέψη.
Βιογραφικό:
Η Νέλλη Σπαθάρη είναι πτυχιούχος της Ελληνικής και της Γαλλικής Φιλολογίας, ενώ εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στον τομέα της Λαογραφίας («Οι αγγειοπλάστες της Σίφνου. Κοινωνική συγκρότηση, παραγωγή, μετακινήσεις», εκδ. Αρσενίδη, 1992). Συνέχισε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Παρίσι στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στους τομείς της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και της Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας. Η μελέτη της «Η Λαογραφία της Ανατολικής Θράκης μέσα από τις αφηγήσεις των προσφύγων. Ιστορική και κοινωνική προσέγγιση» (εκδ. Ελκυστής, 2023/α’ έκδοση Α. Α. Λιβάνη, 1997) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Δίδαξε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα συγγραφής του τρίτομου διδακτικού εγχειριδίου της Θεματικής Ενότητας «Ο Δημόσιος και ο Ιδιωτικός Βίος των Ελλήνων. Οι νεότεροι χρόνοι ΙΙ» (ΕΑΠ, 2002). Παράλληλα ανέλαβε να συντάξει για την ίδια Θεματική Ενότητα το «Ανθολόγιο Δοκιμίων για το Δημόσιο και Ιδιωτικό Βίο στην Ελλάδα (19ος-20ός αιώνας)» (ΕΑΠ, 2008). Συνέγραψε το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας με θέμα «Αισθητική Εκπαίδευση και Αγωγή» (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, 2000).
Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ελκυστής τα μυθιστορήματά της «Amor Fati» και «Μόνο καλοκαίρια», η συλλογή διηγημάτων «Γυναίκα σημαίνει πόνος» καθώς και οι βραβευμένες νουβέλες της «Στην Ύδρα αέναα θα επιστρέφεις» (βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών), «Στάκα καρδιά μου» και η αγγλική μετάφραση «Hydra in my heart» (βραβείο Ομίλου UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος). Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση από τη γαλλική γλώσσα κειμένων Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, καθώς και παιδικών βιβλίων.
Εκδόσεις Ελκυστής
Λεβαντή Π. 25, 55236 Καλαμαριά, 2314037484
elkistis.grelkistis.ekdoseis@gmail.com

Εκδόσεις Κέδρος | Νέες Κυκλοφορίες

 ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ



ANDERS DE LA MOTTE
& MÅNS NILSSON
ΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Μετάφραση: Ξενοφών Παγκαλιάς |
Σελ.: 424 | Τιμή: 18.80 ευρώ |
ISBN: 978-960-04-5428-4
Σε ένα ειδυλλιακό χωριό του Εστερλέν, στη νότια Σουηδία, η επιχειρηματίας και μεσίτρια Γέσι Άντερσον βρίσκεται νεκρή σε μια πολυτελή βίλα την ημέρα των ραντεβού με υποψήφιους αγοραστές. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ατύχημα, είναι όμως έτσι;
Η Άντερσον ήταν αντιπαθής στους κατοίκους της περιοχής, γιατί η βίλα αλλά και ολόκληρο το συγκρότημα κατοικιών που έχτιζε δίπλα στη θάλασσα απέκλειαν την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και αλλοίωναν την αρχιτεκτονική της περιοχής.
ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ


ΖΙΛ ΝΤΕΛΕΖ
ΚΡΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΑ
Επιμέλεια: Χλόη Κολύρη
- Ιορδάνης Κουμασίδης
Σειρά: ΡΙΖΩΜΑΤΑ
Ο Ντελέζ γράφει για τις τέχνες όχι με την ιδιότητα του κριτικού αλλά του φιλοσόφου. Ο ίδιος επιμένει πως τα κείμενά του πρέπει να διαβαστούν ως φιλοσοφικά έργα, με την πιο κλασική έννοια του όρου. Ο Ντελέζ εξάγει έννοιες από τα λογοτεχνικά έργα που εξετάζει, όπως και από τις συνδέσεις που εγκαθιστά μεταξύ φιλοσοφίας, λογοτεχνίας και των άλλων τεχνών.
Μετάφραση: Χλόη Κολύρη - Γιάννης Ρήγας |
Σελ.: 256 | Τιμή: 17.70 ευρώ |
ISBN: 978-960-04-5405-5

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΕΜΜΟΣ
ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑ. Μαρτυρική πόλη
Η ιστορία της Τριπολιτσάς από τα ύστερα βυζαντινά χρόνια έως την ισοπέδωσή της από τον Ιμπραήμ πασά τον Φεβρουάριο του 1828. Πώς, από μικρός οικισμός, κατέστη σταδιακά το οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό κέντρο των Οθωμανών στην Πελοπόννησο.
Σελ.: 168 | Τιμή: 14.90 ευρώ |
ISBN: 978-960-04-5384-3
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ


SPA-ΣΕ ΚΑΤΑΡΑ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ
Μέσα από κωμικές καταστάσεις, αλλά και υπαρξιακά ερωτήματα, μέσα από την αναζήτηση της ευτυχίας και τους διαφορετικούς ορισμούς που οι άνθρωποι δίνουν σε αυτήν, το έργο αντικατοπτρίζει τον σύγχρονο άνθρωπο και το ολοένα πιο επικίνδυνο βύθισμά του στις απαιτήσεις του σημερινού τρόπου ζωής.
Μια τρελή κωμωδία, μια σουρεαλιστική, σύγχρονη φάρσα με βασικό θέμα το κυνήγι της ευτυχίας.
Σελ.: 200 | Τιμή: 14.40 ευρώ |
ISBN: 978-960-04-5446-8

Το νέο έργο του Στέφανου Παπατρέχα, μέσα από κωμικές καταστάσεις, αλλά και υπαρξιακά ερωτήματα, μέσα από την αναζήτηση της ευτυχίας και τους διαφορετικούς ορισμούς που οι άνθρωποι δίνουν σε αυτήν, επιχειρεί να αντικατοπτρίσει τον σύγχρονο άνθρωπο και το ολοένα πιο επικίνδυνο βύθισμά του στις απαιτήσεις του σημερινού τρόπου ζωής.
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
Θέατρο Μικρό Άνεσις (Λεωφόρος Κηφισίας 14, τηλ.: 6981135820)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ


ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΒΡΕΔΑΚΗ
ΤΟ ΒΑΘΥ ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΜΕΡΑΣ
Σελ.: 56 | Τιμή: 8.80 ευρώ
ISBN: 978-960-04-5423-9
ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ


Στη βραχεία λίστα υποψηφιοτήτων για το βραβείο «ΜΕΝΗ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ» 2023, της Εταιρείας Συγγραφέων
Στις Μικρές Λίστες του «Αναγνώστη», για τα Βραβεία 2023, στην κατηγορία ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΙ στην Πεζογραφία
Στις βραχείες λίστες των λογοτεχνικών βραβείων, της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για εκδοθέντα βιβλία το 2022, στην κατηγορία ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Τιμητική διάκριση White Raven 2023. Συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο The White Ravens 2023, όπου η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου συγκέντρωσε τα 200 καλύτερα παιδικά και νεανικά βιβλία (εκδόσεις του 2022) από 57 χώρες
ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης»
Στους βραχείς καταλόγους των διαγωνισμών του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, 2023 για το βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού ή νεανικού βιβλίου
Στη «Χρυσή Λίστα» του εκπαιδευτικού portal ELNIPLEX
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ
μια ταινία του RUAN MAGAN


Ο πολυβραβευμένος Ιρλανδός σκηνοθέτης Ruán Magan δημιούργησε την ταινία «100 χρόνια από τον Οδυσσέα» για τον Οδυσσέα του James Joyce.
Η ταινία θα προβάλλεται από τις 8 Μαρτίου 2024, στον κινηματογράφο STUDIO (Σταυροπούλου 33 & Σπάρτης, πλατεία Αμερικής).
8, 9 και 10 Μαρτίου, ο Ruán Magan θα παρευρίσκεται στην Ελλάδα για να παρουσιάσει την ταινία.
Θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου, επίσημη πρεμιέρα και Masterclass με τον σκηνοθέτη, ενώ μελετητές του Οδυσσέα θα μιλήσουν για το βιβλίο.
Τα βιβλία μας μπορείτε να τα προμηθεύεστε
από όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας.
Εναλλακτικά, μπορείτε να τα παραγγέλνετε:Μέσω του ηλεκτρονικού μας καταστήματος στην ιστοσελίδα μας
Τηλεφωνικά στο 210.38.02.007 (Δευτέρα - Παρασκευή, 10:00 - 15:00)
Στέλνοντας e-mail στο orders@kedros.gr
Ή μπορείτε να επισκεφθείτε το βιβλιοπωλείο μας, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Γεωργίου Γενναδίου 3,
Δευτέρα έως Παρασκευή: 8.00 - 16.00