Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Νέοι τίτλοι ελληνικής πεζογραφίας

Βραβείο Balkanika 2010

ΒΡΑΒΕΙΟ BALKANIKA 
Το καθιερωμένο βραβείο Balkanika θα απονεμηθεί την Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ, για το 2010. 
Η ελληνική υποψηφιότητα, που προέκρινε η κριτική επιτροπή είναι ο Χρήστος Οικονόμου για τη συλλογή διηγημάτων Κάτι θα γίνει, θα δεις (Πόλις, 2010).
Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους Τιτίκα Δημητρούλια, Κώστα Παπαγεωργίου και Γιάννη Παπακώστα.
Αναλυτικά οι υποψηφιότητες είναι:

Mira Meksi / The red of toros (Αλβανία) Zdravka Evtimora / Carts and other stories (Βουλγαρία) Christos Oikonomou / Something will happen, you ’ll see (Ελλάδα) Aleksandar Prokopiev / Homunculus (ΠΓΔΜ) Oma Stanescu / The fire of karma (Ρουμανία) Dejan Stojiljković / Constantine’s Crossing (Σερβία) Asli Erdoğan / The house of stone (Τουρκία)

Τρίτη συνάντηση της Λέσχης Αφήγησης "Λες;"

Παραμυθόβιοι και παραμυθόπληκτες, την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα κόντρα στην αλήθεια των καιρών οι Παραμυθοκόρες θα ξανασυγκεντρωθούν στο μεγάλο τραπέζι του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ.
Και για του παραμυθιού το αληθές διαβάστε τι προηγήθηκε:
"Οι ιστορίες ξεπήδησαν στον κόσμο τη στιγμή που ο άνθρωπος γεννήθηκε και από τότε είναι ένας πιστός σύντροφος. Μέσα από τις ιστορίες, ο άνθρωπος προσπάθησε να εξηγήσει τον κόσμο του και να βάλει σε τάξη το χάος. 

Οι ιστορίες υπήρξαν πάντα παρηγοριά στους πόνους της ζωής, επιφώνημα χαράς σε στιγμές ευτυχισμένες, ένας τρόπος να εκφράσει ο άνθρωπος όνειρα και ελπίδες, να αντιμετωπίσει φόβους και να εκπληρώσει επιθυμίες. Οι ιστορίες σού λένε πού ήσουν και πού χρειάζεται να πας.
Στόχος είναι οι συναντήσεις της Λέσχης Αφήγησης να γίνονται μια φορά το μήνα. Μέχρι τώρα έχουν γίνει δύο συναντήσεις, στις 21 Δεκεμβρίου, ημερομηνία όχι τυχαία, καθώς παραδοσιακά τη νύχτα του χειμερινού ηλιοστασίου οι άνθρωποι έλεγαν παραμύθια για να ξορκίσουν το σκοτάδι και να φέρουν το φως, και στις 26 Ιανουαρίου. Άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους έκατσαν γύρω από ένα τραπέζι, μοιράστηκαν ιστορίες και έπαιξαν αυτοσχεδιαστικά παιχνίδια, έγιναν μια παρέα.
Η είσοδος στη Λέσχη Αφήγησης «Λες;» είναι ελεύθερη και το μόνο που χρειάζεται να φέρετε μαζί σας είναι μια ιστορία."
Σας περιμένουμε!

Ανοιξιάτικο bazaar

2,3 & 4 Μαρτίου 2012 
Τριήμερο bazaar βιβλίων των Εκδόσεων Καστανιώτη στο 104 Κέντρο Λόγου & Τέχνης
Εμπλουτίστε και ανανεώστε τη βιβλιοθήκη σας με τα αγαπημένα σας βιβλία από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Στο τριήμερο ανοιξιάτικο bazaar θα βρείτε βιβλία ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα αστυνομικής λογοτεχνίας, δοκίμια, λευκώματα και μαγειρικές, παιδική και νεανική λογοτεχνία
με έκπτωση από 50%-70%.
Ώρες λειτουργίας:
Παρασκευή 2 Μαρτίου 15:00-22:00
Σάββατο 3 Μαρτίου 10:00-22:00
Κυριακή 4 Μαρτίου 10:00-22:00

"ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ" ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

"ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ"
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Μπρέγιαννης
Είδος: Δοκίμιο
Σελίδες: 160
Σχήμα: 14 Χ 21
Κατηγορία: Διαχείριση αστικού περιβάλλοντος
ISBN 978-960-98547-5-7
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Στις μέρες μας γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη να προωθήσου με ένα νέο –πολύ διαφορετικό από το σημερινό– σύγχρονο μοντέλο αστικής ανάπτυξης με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των πόλεων, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε αυτές, αλλά και τη βιωσιμότητα του ίδιου του πλανήτη. Δηλαδή να διαμορφώσουμε «Έξυπνες Πόλεις» που αναλαμβάνουν δράση σε τομείς οι οποίοι άλλοτε αποτελούσαν μονοπώλιο της κεντρικής διοίκησης, όπως η βιώσιμη πολεοδόμηση, οι αστικές αναπλάσεις, ο ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός, οι μεταφορές και η κινητικότητα, η οικονομία και η απασχόληση, οι νέες τεχνολογίες κ.ά.
Στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα γνωρίσουμε μέσα από σύντομες ιστορίες πώς μερικές πόλεις του κόσμου αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα προβλήματα και τις προκλήσεις του μέλλοντος. 

Πρόκειται ουσιαστικά για βιώσιμες και ρεαλιστικές πολιτικές που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα, γνωρίζοντας πως η αντιστροφή της πορείας στην οποία βαδίζει ο πλανήτης βρίσκεται στα χέρια των τοπικών κοινωνιών και των ενεργών πολιτών που αποφασίζουν να δράσουν και να σηκωθούν από τον καναπέ τους. Ας κάνουμε την αρχή!

Ανέβηκα στην πιπεριά