Σάββατο 13 Απριλίου 2024

📚 Ιστορίες από το ελληνικό και παγκόσμιο λογοτεχνικό στερέωμα 📝

 


Αν η παρηγοριά μπορούσε να γίνει εικόνα, θα έδειχνε κούπες γεμάτες καφέ και φίλους να κουβεντιάζουν. Τι κάνει όμως αυτή την καθημερινή συνήθεια τόσο ξεχωριστή; Σύμφωνα με τον Ricardo Piglia, κάθε διήγημα κρύβει πάντα δύο ιστορίες: την τρέχουσα αφήγηση και μια μυστική, που ρέει σαν υπόγειο ποτάμι κάτω από τις λέξεις. Πίσω από το άμεσο, το προσδοκώμενο και το παροδικό βρίσκουμε συχνά μια μοναδική ευκαιρία για αυθόρμητη σύνδεση και αποκωδικοποίηση των στιγμών της ζωής μας, αδράχνοντας μικρά κεφάλαια του προσωπικού μας αφηγήματος. Σας προτείνουμε λοιπόν ιστορίες από το ελληνικό και το παγκόσμιο λογοτεχνικό στερέωμα που μπορεί κανείς να διαβάσει όσο διαρκεί ένας καφές· διηγήματα για όλες τις φευγαλέες στιγμές που απαρτίζουν τα βιώματά μας. Δείτε παρακάτω τις προτάσεις μας και αναζητήστε τα βιβλία που σας ενδιαφέρουν στο eshop μας ή στο βιβλιοπωλείο της περιοχής σας.
Ιστορίες με σκύλους
Αλέξης Πανσέληνος Ακούω φωνές
Λουκία Δέρβη
Ιστορίες με κοινό παρονομαστή την ανθρώπινη περιπέτεια, τον έρωτα, τη μοναξιά, το τέλος της νεότητας. Το πρώτο βιβλίο ενός από τους πιο αναγνωρισμένους Έλληνες συγγραφείς ξανασυστήνεται στο κοινό. Βίοι παράλληλοι, συλλογική μοναξιά, έρωτες και ζωές που ανθίζουν και σβήνουν δίχως κανένας να γνωρίζει: φωνές που γίνονται λογοτεχνία και ήρωες που μας βρίσκουν στα πιο απίθανα μέρη.
16,60 € ► 14,94 €  13,30 € ► 11,97 € 
Τσιγάρο βαρ;
Σπύρος Κιοσσές Γραφικός χαρακτήρας
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Μικροϊστορίες των μικρών αυτού του κόσμου. Που μ’ ένα τσιγάρο στο χέρι κάνουν ένα φευγαλέο πέρασμα από τη ζωή. Ένα ξεφύλλισμα οικογενειακού άλμπουμ σε μορφή flash fiction. Σπαρακτικά προσωπικό και νοσταλγικό, με γραφή που αιχμαλωτίζει τον τρόπο που η εικόνα ανακινεί τη μνήμη.
12,20 € ► 10,98 €  11,00 € ► 9,90 € 
Στις μυλόπετρες του χρόνου
Αγαθοκλής Αζέλης Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων
Βασίλης Γκουρογιάννης
Πώς ο χρόνος αλέθει την κουλτούρα, την ίδια τη γλώσσα; Ο μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας μέσα από τρεις γενιές. Μαρτυρίες απλών ανθρώπων σε δεκάξι πρωτότυπες ποιητικές διηγήσεις που παγιδεύουν μεταφυσικά τον χρόνο.
12,20 € ► 10,98 €  
8,30 € ► 7,92 € 
Ένα παιδί μετράει κεφάλια
Βασίλης Ι. Τζανακάρης Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά;
Άλκη Ζέη
Μια ιχνηλάτηση των ανεξίτηλων σημαδιών της παιδικής μνήμης κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου στις Σέρρες, που φανερώνει πως η Ιστορία αφηγημένη «από τα κάτω» είναι και ο πιο ανθρώπινος τρόπος να αντιληφθούμε το παρελθόν μας. Μια ερώτηση της εγγονής της αείμνηστης Άλκης Ζέη γίνεται η αφορμή για μια συλλογή διηγημάτων με ενδιαφέρουσες και ανατρεπτικές ιστορίες γύρω από τη σπουδαία συγγραφέα και την πολυκύμαντη ζωή της.
15,50 € ► 13,95 €  17,70 € ► 15,93 € 
Αφαίας και Τελαμώνος
Κώστας Β. Κατσουλάρης Ώρες κοινής ανησυχίας
Μαίρη Κόντζογλου
Ένα βιβλίο που κινείται στους αντίποδες του μελοδράματος: ανατρεπτικό και ανάλαφρο, αστείο και σπαραξικάρδιο, βαθύ και επιφανειακό την ίδια στιγμή, βγάζει γλώσσα στην επιτήδευση και τη σοβαροφάνεια. Την εποχή της καραντίνας λόγω Covid-19
οι ένοικοι δύο απέναντι πολυκατοικιών αρχίζουν να παρατηρούν τους γείτονές τους. Η Μαίρη Κόντζογλου γράφει
για το κυνήγι της ζωής στον καιρό
του εγκλεισμού.
9,90 € ► 8,91 €  12,20 € ► 10,98 € 
Αμφίβια τέρατα
Κώστας Πούλος Πέτρινα πλοία
Μαρία Ξυλούρη
Μικρά κείμενα για ανθρώπους που προσπαθούν να κατακτήσουν το κομμάτι της ευτυχίας που τους αναλογεί. Δεκαπέντε διηγήματα για νησιά, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ιστορίες για ανθρώπους που χάνονται και για όσους μένουν πίσω να θυμούνται.
12,20 € ► 10,98 €  12,20 € ► 10,98 € 
Υπό το κράτος του τρόμου
Τάσος Καλούτσας Σε ποιον ανήκει η κόλαση
Κωνσταντίνος Τζαμιώτης
Ιστορίες που οι πρωταγωνιστές τους, παρόλο που βιώνουν συχνά οδυνηρές καταστάσεις από τις συγκυρίες
μιας δύσκολης πραγματικότητας, προσπαθούν να διατηρήσουν μέσα τους έναν θερμό πυρήνα ονείρου, αντίστασης και καλοσύνης. Ένα λεπτομερές ψηφιδωτό φτιαγμένο από προσωπικές ιστορίες που διαπλέκονται με τη μεγάλη Ιστορία. Ένα ασταμάτητο πηγαινέλα μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας.
12,20 € ► 5,00 €
16,60 € ► 6,50 € 
Τι σημαίνει να είσαι άντρας
Nicole Krauss Μ’ αγαπάει δεν μ’ αγαπάει
Alice Munro
Με κεντρικό άξονα τις κύριες εμπειρίες που διχοτομούν την κοινωνική μας ύπαρξη, η Nicole Krauss αποτίει φόρο τιμής
στη γυναικεία δύναμη. ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2013
Η κορυφαία διηγηματογράφος μάς μεταφέρει σ’ έναν κόσμο όπου ένα απροσδόκητο γεγονός ή μια ξανακερδισμένη ανάμνηση μπορεί να φωτίσει την πορεία μιας ολόκληρης ζωής.
16,60 € ► 5,00 €  14,40 € ► 12,96 € 
Ιστορίες καθημερινής τρέλας
Τσαρλς Μπουκόβσκι Τόσο πολύ νερό τόσο κοντά στο σπίτι
Raymond Carver
Ιστορίες τόσο περίεργες και άγριες
όσο η ζωή του θρυλικού Μπουκόβσκι. Χιουμοριστικές και στοιχειωτικές, θυμωμένες αλλά και τρυφερές απεικονίσεις της ζωής στο υπογάστριο του Λος Άντζελες. Στον Κάρβερ καμία λέξη δεν περισσεύει. Τα πλέον αντιπροσωπευτικά διηγήματα του απόλυτου μετρ της γραφής.
18,80 € ► 16,92 €  21,00 € ► 18,90 € 
Κι αν κρυώσει ο καφές, οι ιστορίες αυτές
θα παραμείνουν απολαυστικές πολύ μετά την ανάγνωσή τους.

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαζήση το νέο βιβλίο του Φώτη Καγγελάρη

 Φώτης Καγγελάρης

Μια Ιστορία της Τέχνης
Από τη μεριά της επιθυμίας
Τιμή: 20.14 ευρώ, Σελίδες: 308, ISBN: 978-960-02-4195-2
Εκδόσεις Παπαζήση

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαζήση το νέο βιβλίο του Φώτη Καγγελάρη «Μια Ιστορία της Τέχνης - Από τη μεριά της επιθυμίας».
Μια ακόμα Ιστορία της Τέχνης; Ο αναγνώστης θα κρίνει. Αυτή η Ιστορία σκοπό έχει να παρουσιάσει την τέχνη ως έκφραση της επιθυμίας και των κακουχιών της μέσω των αιώνων: την τέχνη ως επιθυμία και την επιθυμία ως τέχνη. Η τέχνη είναι η τελευταία λέξη για την επιθυμία με την έννοια της παράκαμψης του συμβιβασμού με τα κυρίαρχα σημαίνοντα αλλά και του συμβιβασμού με το άρρητο.
Η τέχνη δεν μπορεί παρά να είναι γλώσσα της επιθυμίας. Και η Ιστορία της Τέχνης η σταδιακή ανεκτικότητα στη διεύρυνση της επιθυμίας μέσω της λογοκρισίας και της απαγόρευσης των κυρίαρχων σημαινόντων.
Βιογραφικό
Ο Φώτης Καγγελάρης είναι Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου του Παρισιού. Διδάσκει Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία της Τέχνης στη Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΠΑΔΑ. Είναι σεμιναριακός εισηγητής στην ΑΣΚΤ, την ΕΦΕ και τη Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Είναι συγγραφέας δοκιμίων, λογοτεχνίας, πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και θεατρικού έργου. Κείμενά του έχουν χρησιμοποιηθεί σε θεατρικές παραστάσεις (Μιχαήλ Μαρμαρινός, κ.ά.). Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων, σεμιναρίων, συνεντεύξεων και έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και συνέδρια. Έχει οργανώσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία, έχει επιμεληθεί εικαστικές εκθέσεις και έχει κάνει παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές κριτικές, κ.λπ. Διαθέτει συλλογή τελετουργικών μασκών, ίσως την μεγαλύτερη στον κόσμο, η οποία έχει προκύψει μέσα από προσωπική αναζήτηση με ταξίδια σε όλες τις χώρες του κόσμου. Τμήμα τους έχει εκτεθεί στην ΑΣΚΤ, στον Δήμο της Αθήνας κ.λπ. Επίσης είναι Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας (ΕΜΠΕ, empealterity.comempe-alterity.blogspot.com), Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης, Μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, Επίτιμο Μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας, π. Μέλος Δ.Σ. Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Τέχνη και την Ψυχική Υγεία.
Κεντρική διάθεση: Εκδόσεις Παπαζήση
Νικηταρά 2 & Εμμ. Μπενάκη 106 78, Αθήνα
Τηλ.: 210 3838020, info@papazisi.gr
www.papazissi.gr