Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

☮ Για τα δεινά του πολέμου και τα αγαθά της ειρήνης

 


ΠΩΣ ΘΑ ΞΟΡΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ;
9+1 παιδικά βιβλία μάς δείχνουν τον τρόπο
Το ξέσπασμα της βίας στην ανατολική Μεσόγειο μας υπενθυμίζει
για ακόμα μία φορά τον παραλογισμό του πολέμου.
Η σκληρή αυτή πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι η Ιστορία κύκλους κάνει
και πως όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε,
αλλά να προβληματιστούμε και να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ειρήνης,
της ομόνοιας. Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη γειτονιά μας,
σας προτείνουμε βιβλία με αντιπολεμικό μήνυμα, τα οποία μπορείτε
να συστήσετε στα παιδιά σας ή και να τα διαβάσετε μαζί. Μπορείτε
να τα αναζητήσετε στο eshop μας ή στο βιβλιοπωλείο της περιοχής σας.


Ο πόλεμος των κουμπιών
Λουί Περγκό
εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας
Κάθε χρόνο, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα παιδιά δύο γειτονικών χωριών της ανατολικής Γαλλίας, στις αρχές του 20ού αιώνα, ρίχνονται σε έναν ανελέητο πόλεμο στα δάση και στα εγκαταλειμμένα λατομεία της περιοχής. Έναν πόλεμο στον οποίο οι νικητές αφαιρούν τα κουμπιά και τις ζώνες από τα ρούχα των ηττημένων, αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν σπίτι ημίγυμνοι και ταπεινωμένοι, και να υποστούν την οργή των γονιών τους.
15,50 € → 13,95€

Ένα κλασικό νεανικό μυθιστόρημα που ξεκινά με χιούμορ και αθωότητα, αλλά γίνεται όλο και πιο ρεαλιστικό, καθώς η γραμμή μεταξύ παιχνιδιού και σκληρής πραγματικότητας θολώνει. Μέσα από τα κωμικοτραγικά περιστατικά που αναδεικνύουν πόσο ωραίο είναι να είσαι νέος, ελεύθερος και να ενθουσιάζεσαι με το παραμικρό χτίζεται μια αλληγορία του πολέμου που καταγγέλλει την ανθρώπινη υποκρισία, την αφέλεια και τη σκληρότητα που οδηγούν σε αδικαιολόγητες και ανούσιες πολεμικές συγκρούσεις με πραγματικά θύματα.
«Στις συμπλοκές αυτές έπαιρναν γρήγορα θέση μάχης, καθώς η προσωπική αξία και η ανδρεία που επεδείκνυαν μεμονωμένα καθόριζαν την ήττα ή τη νίκη του στρατού τους».
 
Το φαγκρί και το σκουμπρί
Ευγένιος Τριβιζάς
εικονογράφηση: Στίβεν Γουέστ Μα πού πήγαν όλοι;
Σοφία Δάρτζαλη
εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης
Ένα αντιπολεμικό παραμύθι που διαδραματίζεται στον γαλάζιο βυθό της θάλασσας. Ο Σωτήρης το σκουμπρί και ο Φάνης το φαγκρί διεκδικούν ένα πρωί το ίδιο λαχταριστό σκουλήκι. Αυτή η ασήμαντη αφορμή διχάζει τα ψάρια. Έξαψη στη θάλασσα κι αναβρασμός! Πεδίο μάχης κινδυνεύει να γίνει ο ωκεανός! Θα αποφευχθεί τελικά ο εξοντωτικός πόλεμος; Γιατί κλείνει ένα μουσείο; Όχι μόνο το βράδυ αλλά «για τα καλά»; Ο λόγος μπορεί να είναι πολύ σοβαρός. Ίσως να φταίει ο πόλεμος. Η τέχνη, αν μη τι άλλο, διδάσκει τον σεβασμό, τον διάλογο, την κριτική σκέψη και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς. Όσο περισσότερο την εντάξουμε στη ζωή των παιδιών μας, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε να ζούμε σε έναν κόσμο πιο ανθρώπινο και συμπεριληπτικό.
17,70 € ► 15,93 €
16,60 € ► 14,94 €
 
Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος
Μαρία Αγγελίδου
εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή Το σεντούκι με τα αμύθητα σεντέφια
Τζέμη Τασάκου
εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη
Μαζί με τα δέντρα ανθίζει κι ο Πόλεμος. Την άνοιξη. Και δίνει καρπούς άγνωστους, που κρύβουν στα κουκούτσια τους τις πιο αναπάντεχες στροφές της Ιστορίας. Συχνά πρέπει στα πεδία των μαχών να ψάξει κανείς για να βρει το πώς και το γιατί τέλειωσε μια εποχή ή γεννήθηκε μια άλλη… Σεπτέμβριος 1914-Οκτώβρης 1940: ανάμεσα σε δύο παγκόσμιους πολέμους εκτυλίσσεται ετούτη η ιστορία. Και στην καρδιά της βρίσκονται κάποιοι που έζησαν στη Σμύρνη τα χρόνια 1918-1922. Μια από εκείνους είναι και η μικρή Κλειώ, που παρέα με τη φίλη της Εσμέτ τρέχει σε χαλάσματα αρχαίων ναών, ενώ της διηγείται παραμύθια…
11,00 € ► 9,90 €
11,00 € ► 9,90 €
 
Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
Άλκη Ζέη Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα
Αγγελική Δαρλάση
27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος που πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να του λέει: «Σήκω…, έγινε πόλεμος. Δεν ακούς τις σειρήνες;». Και από τότε αρχίζει ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, των διωγμών, με την ελπίδα να σιγοκαίει κάπου στο βάθος. Μια βαθιά ανθρώπινη κι αντιπολεμική ιστορία για τη φιλία, την ενηλικίωση, την αναζήτηση ταυτότητας και την ανάγκη διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, βασισμένη στην πραγματική ιστορία της απόκρυψης των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου.
16,60 € ► 14,94 €
13,30 € ► 11,97 €

 
Δυο στόματα
Κατερίνα Δημόκα
Το ταξίδι στην Ελλάδα που τόσο ονειρευόταν ο 15χρονος Στέφαν από τη Γερμανία θα αποδειχτεί μεγάλη περιπέτεια. Στο Δίστομο πια της Βοιωτίας, ένα σημειωματάριο με σκισμένες σελίδες, μαρτυρίες ανθρώπων που τους σημάδεψε η Ιστορία, ο πιο παράξενος αρχαίος μύθος και ένα διάφανο κορίτσι θα οδηγήσουν τον Στέφαν στην εξιχνίαση ένοχων μυστικών που θα τον αναγκάσουν να αναμετρηθεί με ό,τι πίστευε και αγαπούσε...
Μια αναδρομή στις πληγές που άνοιξε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μια μουσική υπόκρουση στην ειρήνη και την ανθρωπιά. Μια βαθιά συγγνώμη απέναντι στα εγκλήματα της Ιστορίας. Για όσα δεν γίνεται να ξεχάσουμε...
11,00 € → 9,90€
 

Χριστουγεννιάτικα δώρα
στην Ταραχώρα
Κατερίνα Δημόκα
εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι
Αγγελική Δαρλάση
εικονογράφηση: Αλέξια Οθωναίου
Ο Άγιος Βασίλης έχει μπαμπά τον μονίμως συναχωμένο παππού Νοέλ. Αυτός, πάλι, έχει αποστολή τις πιο απαιτητικές επιθυμίες των παιδιών. Η Ταραχώρα όμως έχει πόλεμο... Αυτή είναι η ιστορία ενός ξεχωριστού χριστουγεννιάτικου στολιδιού, που κρέμεται σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο σ’ ένα σπίτι, σε μια χώρα από τις πολλές του κόσμου… Είναι η ιστορία ενός αγοριού που ντύθηκε στρατιώτης για να πάει να πολεμήσει σε έναν από τους αγριότερους πολέμους. Είναι παράλληλα κι η ιστορία μιας μικρής εκεχειρίας σ’ έναν μεγάλο πόλεμο…
8,80 € ► 7,92 €
8,80 € ► 7,92 €
Ουδείς γαρ ούτω ανόητος εστί όστις πόλεμον προ ειρήνης αιρέεται.
Ηρόδοτος

Βιβλία για την επέτειο του ΟΧΙ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

 





Ογδόντα τρία χρόνια πέρασαν από το ηχηρό «Όχι», που κάνει έως και σήμερα αυτή την επέτειο τόσο σπουδαία και συμβολική. Ένας πόλεμος φέρνει μόνο λύπες, αλλά καθιστά και την έννοια της ειρήνης ακόμα πιο καίρια.
Παρακάτω θα βρείτε βιβλία για μικρούς, νεαρούς και μεγαλύτερους αναγνώστες, που προσφέρουν ολοκληρωμένη γνώση για αυτή την τόσο σημαντική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας, που στη χώρα μας γιορτάζεται με την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
ΠΑΙΔΙΚΟ & ΝΕΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ
Κείμενο: Φίλιππος Μανδηλαράς - Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Ηλικία: 5+ ετών
Δύο βιβλία γραμμένα με τα λιτά και όμορφα στιχάκια του Φίλιππου Μανδηλαρά και με τη χαρακτηριστική εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια, που αφηγούνται το πέρασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη χώρα μας: Από τις πρώτες σκιές που άπλωσε ο ναζισμός στην Ευρώπη, στις απειλές των Ιταλών και στο βροντερό «Όχι» των Ελλήνων που οδήγησε στις ηρωικές μάχες στο αλβανικό μέτωπο. Και στη συνέχεια, από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής και τη θαρραλέα αντίσταση των Ελλήνων έως την απελευθέρωση από τις δυνάμεις του Άξονα.
ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ʼ40

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


40 ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ - ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΡΟΜΗΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ
Κείμενο: Κατερίνα Σχινά - Εικονογράφηση: Συλλογικό έργο
Ηλικία: 7+ ετών
Δέσποινα Αχλαδιώτου (η κυρά της Ρω), Πηνελόπη Δέλτα, Λέλα Καραγιάννη, Αθηνά Μεσολωρά… Ελληνίδες που αντιστάθηκαν, καθεμιά με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, στους εχθρούς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της γερμανικής Κατοχής στη χώρα μας. Τις ιστορίες τους μας αφηγείται μοναδικά η Κατερίνα Σχινά, ενώ καταξιωμένοι εικονογράφοι συντέλεσαν με τις εικόνες τους στο άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα αυτού του πανέμορφου βιβλίου.

ΛΕΥΚΟ ΠΟΥΛΙ
R.J. Palacio
Μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο
Ηλικία: 9+ ετών
Η R. J. Palacio στο πρώτο της graphic novel ξετυλίγει τη συγκλονιστική ιστορία του νεαρού Τζούλιαν – τον οποίο γνωρίσαμε ως τον μεγαλύτερο νταή του σχολείου όπου φοιτούσε ο Όγκι Πούλμαν στο best seller Θαύμα. Για τις ανάγκες μιας σχολικής εργασίας ο Τζούλιαν μαθαίνει τη συγκινητική και δυνατή ιστορία της γιαγιάς του, η οποία ως νεαρή εβραιοπούλα κρυβόταν από τους Ναζί στην κατεχόμενη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η έκδοση περιλαμβάνει εκτεταμένες πληροφορίες για τα πρόσωπα και τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου. Τη μετάφραση στα ελληνικά υπογράφει η βραβευμένη συγγραφέας και μεταφράστρια Μαρίζα Ντεκάστρο.
O ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ & Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑ
Κείμενο: Κimberly Brubaker Bradley
Ηλικία: 10+ ετών
Στο πολυβραβευμένο μυθιστόρημα Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου η συγγραφέας μας μεταφέρει στη Μεγάλη Βρετανία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όπου η δεκάχρονη Έιντα βρίσκει τη δύναμη να ξεκινήσει μια νέα, καλύτερη ζωή για εκείνη και τον αδερφό της. Μια δυνατή ιστορία που ρίχνει φως στις επιπτώσεις του πολέμου στην καθημερινότητα των παιδιών.
Στη συνέχεια της ιστορίας, ακολουθούμε ξανά την Έιντα η οποία μέσα στον πόλεμο και τις κακουχίες μετράει μόνο νίκες· έως τώρα έχει κερδίσει μια μητέρα, ένα σώμα δυνατό και μια αληθινή φίλη. Ωστόσο, καθώς ο αγώνας εναντίον του Χίτλερ μαίνεται, νέα πρόσωπα μπαίνουν στη ζωή της, ανάμεσά τους και μια αινιγματική Γερμανοεβραία Ρουθ, που πολλοί φοβούνται πως είναι κατάσκοπος.
O ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ
Μετάφραση: Στέλλα Κάσδαγλη

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑ
Μετάφραση:Ευδοξία Μπινοπούλου

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

«ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΗΡΟΙ ΚΑΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΣΕ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΕΣ 1941-1945
Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2021
Αννίτα Π. Παναρέτου
Η φωνή χιλιάδων Ελλήνων, που στη διάρκεια της τριπλής ξένης κατοχής μεταφέρθηκαν βίαια έξω από τα σύνορα της πατρίδας. Η δραματική καθημερινότητα της κακουχίας, της εξοντωτικής εργασίας, των ακραίων ψυχικών μεταπτώσεων, αλλά και η άμεση εμπειρία της κατάρρευσης του φασισμού και του ναζισμού, η απελευθέρωση από τους Συμμάχους, η πολύμηνη οδύσσεια του επαναπατρισμού με τις περιπλανήσεις σε μια χαοτική Ευρώπη και η υποδοχή τους από ένα απροετοίμαστο και καχύποπτο ελληνικό κράτος.

ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ
Simon Wiesenthal & Joseph Wechsberg (επιμέλεια)
Μετάφραση: Γεωργία Μίχα
Όταν οι σύμμαχοι απελευθέρωσαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μάουτχαουζεν, ο Simon Wiesenthal ήταν ανάμεσα στους επιζώντες. Χάνοντας την οικογένειά του στον πόλεμο και στους θαλάμους αερίων, έβαλε σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει και να συλλάβει τους Ναζί εγκληματίες πολέμου που είχαν σκορπιστεί και κρύβονταν σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να τους οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης.
Ο Wiesenthal έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε το κρησφύγετο του Adolf Eichmann στη Νότια Αμερική και αυτά είναι τα συγκλονιστικά απομνημονεύματά του που διαβάζονται ως αστυνομικό θρίλερ, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινά.

ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤΑΞΥ ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ ΣΤΑΛΙΝ
Timothy Snyder
Μετάφραση: Ανδρέας Παππάς
Στην εκτεταμένη ζώνη μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου, αυτήν που ο συγγραφέας αποκαλεί «αιματοβαμμένες χώρες», περίπου 14 εκατομμύρια άμαχοι εξοντώθηκαν από το ναζιστικό και το σοβιετικό καθεστώς, η ιστορία όμως αυτών των μαζικών εκκαθαρίσεων και εκτελέσεων έμεινε επί αρκετά χρόνια στο ημίφως. Ο Timothy Snyder εξετάζει εξονυχιστικά τα στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτά τα εγκλήματα, επιχειρώντας παράλληλα να εμβαθύνει στα κίνητρα και τα πολιτικά σχέδια τόσο του Χίτλερ όσο και του Στάλιν.

ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΤΟΛΜΗ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
C.M Woodhouse
Μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης
Το 1942, ο νεαρός τότε απόφοιτος της Οξφόρδης προσγειώνεται με αλεξίπτωτο στα βουνά της Στερεάς Ελλάδος για να συμμετάσχει στην Επιχείρηση Χάρλινγκ, την ανατίναξη του Γοργοπόταμου. Γνωρίζεται και γίνεται φίλος με τον Άρη Βελουχιώτη, τον Ναπολέοντα Ζέρβα και πολλούς άλλους καπετάνιους του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ. Το 1943, σε ηλικία 27 ετών, ορίζεται συνταγματάρχης και διοικητής της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα, και με αυτόν τον ρόλο θα ζήσει από κοντά τις έντονες τριβές μεταξύ των αντίπαλων αντάρτικων ομάδων και τις σκληρές μάχες στα βουνά.

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟN Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
William H. McNeill
Μετάφραση: Νίκος Ρούσσος
Το εµβληµατικό αυτό βιβλίο αποτελεί θεµελιώδες ανάγνωσµα για όποιον θέλει να κατανοήσει σε βάθος τις µεταπολεµικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο βραβευµένος καθηγητής Ιστορίας William H. McNeill έγραψε ένα σημαντικό έργο, όπου υπογραµµίζεται το πόσο ριζικά άλλαξε η Ελλάδα από τις τεκτονικές συγκρούσεις του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου, τον Εµφύλιο, την Ανασυγκρότηση, την ένταξη στο νέο διεθνές σύστηµα και την οικονοµική ανάπτυξη.