Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

«ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΞΕΜΟΥΡΙΣΤΑ» ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Πάει καιρός που είχα αναφερθεί τόσο μέσα από έντυπα, όσο και από ραδιοφωνικές εκπομπές σε μια «ειδική» κατηγορία τραγουδιών της παράδοσης μας.
Τα τραγούδια αυτά φέρουν πολλούς «χαρακτηρισμούς» (σκωπτικά, αθυρόστομα, ελευθερόστομα, σόκιν,κλπ), και πολλοί (λανθασμένα όπως έχει αποδειχτεί) τα συνδέαμε μόνο με την περίοδο της αποκριάς.
Μόνο που τα τραγούδια αυτά υπήρχαν, και υπάρχουν παντού στην καθημερινότητα του λαού μας τόσο τα πολύ παλιά τα χρόνια που τα συναντάμε στις διάφορες Διονυσιακές γιορτές και συνάξεις, όσο και στις ημέρες μας τραγουδισμένα από τους γνώστες τους πλέον, τους γεροντότερους (κυρίως).
Κάθε περιοχή της πατρίδας μας, έχει τα δικά της «αθυρόστομα» τραγούδια τη δική της παράδοση «αθυρόστομου λαϊκού λόγου».
Συναντάμε πολλές φορές τα ίδια τραγούδια, με διαφορετικές παραλλαγές ανάλογα την περιοχή.
Το βιβλίο «ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΞΕΜΟΥΡΙΣΤΑ», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «MYSTIS» αναφέρεται σε αυτά τα τραγούδια.
Είναι μια συλλογή «Λαογραφικού Υλικού» της Κρήτης, η οποία καλύπτει μια χρονική περίοδο δυο αιώνων!
354 σελίδες με Ελευθερόστομα τραγούδια, μαντινάδες, παροιμίες, ανέκδοτα, παιχνίδια, αινίγματα, παραμύθια, ευτράπελες αφηγήσεις, όλες οι εμφανίσεις του αθυρόστομου λαϊκού λόγου (όπως αναφέρει ο εκδότης).
Ο φιλόλογος Ανδρέας Λενακάκης, μας παρουσιάζει σε έναν τόμο τη λαογραφική «κληρονομιά» που συγκέντρωσε μετά από πολλά χρόνια ερευνών η οποία αναφέρεται στην Κρήτη.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι το ελάχιστο λαογραφικό υλικό που αναφέρεται σε αυτά τα τραγούδια και έχει έρθει στη δημοσιότητα, βρίσκεται  διασκορπισμένο σε προσωπικές συλλογές τοπικού χαρακτήρα τόσο στην Κρήτη, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Άλλωστε, παλιότερα  η έκδοση τέτοιων κειμένων ήταν  κάτι απαγορευτικό για τους ερευνητές.
Τα «ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΞΕΜΟΥΡΙΣΤΑ» είναι ένα βιβλίο το οποίο πρέπει όλοι να αποκτήσουμε.
Είναι ένα «κομμάτι της παράδοσης μας», μιας παράδοσης που χάνεται (σκόπιμα) από την ξενόφερτη «πρόοδο».
Είναι ένα κομμάτι από τις «ΡΙΖΕΣ» μας, είτε αυτές προέρχονται από την Κρήτη, είτε από τη Μακεδονία, είτε από την Ήπειρο, είτε από τον Πόντο…..
Αυτές τις ρίζες δεν πρέπει να τις χάσουμε.
Πρέπει να τις διαφυλάξουμε και να τις δείξουμε και στα παιδιά μας.
Καλή ανάγνωση!
Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com

Κάλεσμα για συνεργατική μετάφραση του βιβλίου "The Power of Open"

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συνέντευξη στη Μαρία Παπαδάκη στο "Μουσικόραμα"

Μουσικόραμα 
&
Radio Greek Sound
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συνέντευξη στη Μαρία Παπαδάκη στο "Μουσικόραμα"

Το Μουσικόραμα & το Radio GreekSound  

Προτείνει..........

Δελτίο Τύπου EKEBI

Γαλλοελληνικό πρόγραμμα στήριξης Ελλήνων και Γάλλων συγγραφέων, μεταφραστών και εκδοτών -Αποφάσεις 1ης συνεδρίασης της Κοινής Αρμόδιας Επιτροπής- (Παρίσι, 10 Φεβρουαρίου 2012) 
Σε συνέχεια του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο στην Αθήνα μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Γαλλίας (CNL) και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Ελλάδας (EKEBI) συνεδρίασε, στο Παρίσι στις 10 Φεβρουαρίου, η κοινή αρμόδια επιτροπή* με προεδρεύοντα τον κ. Jean-François Colosimo, Προέδρο του CNL και έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις που αφορούν στη χορήγηση υποτροφιών και τις επαγγελματικές συναντήσεις εκδοτών: 
Α) χορηγία περισσότερων υποτροφιών σε Έλληνες λογοτέχνες 
Το πρωτόκολλο που υπεγράφη ανάμεσα στα δύο Εθνικά Κέντρα Βιβλίου προέβλεπε αρχικά τη χορήγηση 2 υποτροφιών ύψους 7.000€ εκάστη και 8 υποτροφιών ύψους 3.500 € εκάστη σε Έλληνες συγγραφείς που ετοιμάζουν συγγραφικό έργο, καθώς και τρεις χρηματοδοτήσεις διαμονής, ύψους 2.000 € εκάστη.
Λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό των Ελλήνων συγγραφέων που υπέβαλαν αίτηση (164 υποβληθείσες, έγκυρες αιτήσεις), την ποιότητα των υποβληθέντων σχεδίων συγγραφής και την οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, ο Πρόεδρος του Κέντρου Βιβλίου της Γαλλίας (CNL) κ. Jean-François Colossimo αποφάσισε να αυξηθεί ο αριθμός των χορηγούμενων υποτροφιών.
Τελικά, θα χορηγηθούν 4 υποτροφίες ύψους 7.000 € εκάστη και 14 υποτροφίες ύψους 3.500 € εκάστη.
-Νίκος Παναγιωτόπουλος, Στρατής Πασχάλης, Έρση Σωτηροπούλου, Φώτης Τερζάκης (Τιμητική υποτροφία/7.000€).
-Γεώργιος Αρχιμανδρίτης, Αθανάσιος Βασιλείου & Νικηφόρος Σταματάκης, Κώστας Καβανόζης, Στέργια Κάββαλου, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Χρήστος Οικονόμου, Ευτυχία Παναγιώτου, Κάλλια Παπαδάκη, Βασιλική Πέτσα, Αργυρώ Πιπίνη, Δημήτρης Σωτάκης, Κωστής Τσιάχας, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου (Υποτροφία ενθάρρυνσης/3.500€).
B) o πρώτος κύκλος επαγγελματικών συναντήσεων ανάμεσα σε Έλληνες και Γάλλους εκδότες θα διοργανωθεί στο Παρίσι στις 27-29 Ιουλίου 2012
Το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του CNL και του ΕΚΕΒΙ προβλέπει τη διοργάνωση επαγγελματικών συναντήσεων μεταξύ εκδοτών τόσο στο Παρίσι όσο και στην Αθήνα με σκοπό να ενθαρρύνει τους επαγγελματίες να γνωρίσουν καλύτερα την εκδοτική παραγωγή των δύο χωρών και να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις και συνεργασίες τους.
Ο πρώτος κύκλος συναντήσεων θα διεξαχθεί στο Παρίσι και θα είναι αφιερωμένος στον εκδοτικό τομέα των Επιστημών του Ανθρώπου. Ο δεύτερος κύκλος συναντήσεων θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και θα αφορά στη λογοτεχνία. Οι συναντήσεις στο Παρίσι θα διαρκέσουν 3 ημέρες (27-29 Ιουλίου 2012).
Από 5 έως 8 Έλληνες εκδότες θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε αυτό τον κύκλο συναντήσεων με θέμα «Απαντάμε μαζί στην κρίση». Η πρώτη μέρα θα είναι αφιερωμένη στην παρουσίαση της τρέχουσας κατάστασης των εκδόσεων στον τομέα των Eπιστημών του Ανθρώπου στη Γαλλία και την Ελλάδα και στην παρουσίαση πρωτοβουλιών στο θέμα της ψηφιοποίησης. Επίσης, θα οργανωθούν συναντήσεις με υπεύθυνους για τα πνευματικά δικαιώματα από γαλλικούς εκδοτικούς οίκους, καθώς και επισκέψεις σε βιβλιοπωλεία.
* Κοινή αρμόδια Επιτροπή της συνεδρίασης της 10ης Φεβρουαρίου 2012
Πρόεδρος
Jean-François Colosimo, Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Γαλλίας (CNL)
Μέλη
Isabelle Nyffenegger, Υπεύθυνη Δημιουργικού Τμήματος -CNL
Aurélie Latchimy, Υπεύθυνη Συντονισμού με το εξωτερικό –CNL
Sabine Wespieser, Εκδότρια
Florence Noiville, Συγγραφέας και Δημοσιογράφος
Κατρίν Βελισσάρη, Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Ελλάδας (ΕΚΕΒΙ)
Τάκης Θεοδωρόπουλος, τ. Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΚΕΒΙ
♦ ♦ ♦ ♦ ♦
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 150.000 ευρώ από τη γαλλική πλευρά ως δείγμα αλληλεγγύης προς την «Ελλάδα του βιβλίου». Ισχύει για 2 έτη [Ιούλιος 2011-Ιούνιος 2013] και παραμένει στη διάθεση των μεταφραστών και των εκδοτών που επιθυμούν να υποβάλουν τα αιτήματά τους (για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του ΕΚΕΒΙ και του CNL).

ΚΘΒΕ: Τελευταία εβδομάδα παραστάσεων για ΤΡΟΜΠΟΝΙ

«ΤΡΟΜΠΟΝΙ» ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Μονή Λαζαριστών - Λαϊκή Σκηνή / Σκηνή Σωκράτης Καραντινός
Tελευταία εβδομάδα παραστάσεων για τo έργο "Τρομπόνι" του Μάριου Ποντίκα, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή στη Λαϊκή Σκηνή (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) της Μονής Λαζαριστών. Το έργο θα παρουσιαστεί έως την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012 στη Θεσσαλονίκη, για να ακολουθήσει, στη συνέχεια, δίμηνη περιοδεία της παράστασης σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας στα μέσα Μαρτίου από το Κλιμάκιο Μακεδονίας- Θράκης.
Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ "ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ"

ΜΑΝΩΛΗΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ
Ζωγραφική Οδηγίες χρήσεως ή συμβουλές για τη διαδρομή του εικαστικού έργου από το εργαστήριο στον κόσμο
Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Ζαχαριουδάκη

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Οδηγίες χρήσεως ή συμβουλές για τη διαδρομή του εικαστικού έργου από το εργαστήριο στον κόσμο την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012, στις 6:30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο De Chirico της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Αγ. Ιωάννης Ρέντης).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι ιστορικοί τέχνης

Θανάσης Μουτσόπουλος και Μαργαρίτα Καταγά.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΔΝΤ ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ - ΜΟΝΙΕ & ΜΟΝΙΕ CONNIENTELIVE ΜΥΛΟΣ CLUB ΣΑΒ 25 & ΚΥΡ 26 ΦΕΒΡ

Δελτίο Νέου Τύπου
Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ - ΜΟΝΙΕ & ΜΟΝΙΕ CONNIENTE
LIVE @ ΜΥΛΟΣ CLUB / ΣΑΒ 25 & ΚΥΡ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΣΚΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ!!!!!!!!!!!!!!
ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ - MONIE & MONIE CONNIENTE
ΤΣΙΚ ΤΟΥ ΤΣΙΚΝΑ / ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ CLUB TOY ΜΥΛΟΥ!!
Πού, πώς και γιατί ένας κεφτές, ένα πιρούνι, ένας ζορό και μια μαρκησία, μια ζέμπρα, ένας Παπαδήμος, μία κάλπη και μία μπαλαρίνα βρίσκονται μέσα στον ίδιο χώρο;
Απλό. ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ MONIE & MONIE CONNIENTE
Και οι Απόκριες φέτος ντύνονται εκλογές. Βάζω την κάλπη. Βάζεις την ψήφο; 

ΤΣΙΚ ΤΟΥ ΤΣΙΚΝΑ
Και ο Τσικνέρως Διογένης Δασκάλου με τους MONIE & MONIE CONNIENTE σε μία παράσταση έκπληξη. Ζητούνται πελάτες και μαύρες μουλάτες!!!!
INFO

‘’Club’’ Μύλος
Ανδρέου Γεωργίου 56, περιοχή Σφαγεία
Προσελευση: 21:30
Τηλ κρατήσεων: 2310 510081
Τιμή εισιτηρίου: 12€
e-ticket (10€): http://thessticket.eventbrite.com/

«Θανάσιμη παρτίδα»: Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Σολιδάκη από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη

Θρακιώτικο αποκριάτικο τραγούδι - Thrace - Greek folk song