Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

ΚΘΒΕ 🎭 Πρεμιέρες • Παραστάσεις •

 


Αίθουσα Αναμονής. Humanity
Πρεμιέρα Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 21:00
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Ανθρώπινες ιστορίες, που έχουν κοινό παρονομαστή την ψυχή του καθενός, με αναφορά σε γεγονότα που στιγμάτισαν την παγκόσμια ιστορία, διαδραματίζονται στην «Αίθουσα Αναμονής», τη νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε σύλληψη, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι που έρχεται το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Πρόκειται για μια σύγχρονη παράσταση που αποτελεί «μικροσκόπιο» της κοινωνίας του χθες και του σήμερα αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα των θεμάτων που μας απασχολούν. Μια ιστορία που μας αφορά όλους και «αγκαλιάζει» τη διαφορετικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της.
Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος. Υπάρχουν μόνο έξι άνθρωποι που συναντιόνται και αφηγούνται τις ιστορίες τους, στήνοντας ένα προσωπικό γαϊτανάκι , έναν υπαρξιακό ανεμοστρόβιλο που ρουφά το όνειρο και την πραγματικότητα.


Έξι άνθρωποι σε μια αίθουσα αναμονής, ζουν τον εφιάλτη και την ομορφιά του να είσαι Άνθρωπος.
* Κατάλληλο για θεατές άνω των 16 ετών.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ...ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ
Ο κύριος στόχος του έργου αναπτύσσεται σε τρεις παράλληλους άξονες που συγκλίνουν προς την αναβίωση σημαντικών παραστάσεων αρχαίου δράματος, με εκπαιδευτικό και βιωματικό χαρακτήρα, σε μια ζωντανή παράσταση και σε ένα επισκέψιμο εργαστήριο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Prometheus», το οποίο στοχεύει στη διάσωση ιστορικών παραστάσεων αρχαίου δράματος του ΚΘΒΕ, στην εμβύθιση στον χώρο επαυξημένης πραγματικότητας και στη διαδραστική βιωματική συμμετοχή του κοινού.

GOODBYE, LINDITA
ΜΕΤΑΚΛΗΣ
To KΘΒΕ, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας με το Εθνικό Θέατρο, φιλοξενεί τη βραβευμένη παραγωγή του Goodbye, Lindita σε σκηνοθεσία Μάριο Μπανούσι.
Η παράσταση-εμπειρία που υμνήθηκε από τους κριτικούς, ενθουσίασε το κοινό και διακρίθηκε σε διεθνή φεστιβάλ, έρχεται στη Θεσσαλονίκη για τρεις μόνο βραδιές, στις 9, 10 και 11 Φεβρουαρίου στο Βασιλικό Θέατρο.

Το Goodbye, Lindita εστιάζει σε μια αρχέγονη ανθρώπινη εμπειρία, αυτή της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου.
Σε ένα σπίτι, μια οικογένεια πενθεί βυθισμένη στη σιωπή, ώσπου μια σειρά από παράδοξα γεγονότα ανοίγει ένα παράθυρο σε έναν κόσμο όπου η ανάμνηση μπλέκεται με τη φαντασίωση και η πραγματικότητα με το όνειρο.
Ο Μάριο Μπανούσι, ένας πολυσχιδής νέος δημιουργός που προτείνει ένα προσωπικό, χειροποίητο εικαστικό θεατρικό σύμπαν, εμπνέεται από δικά του βιώματα και από ταφικά έθιμα και παραδόσεις των Βαλκανίων για να φτιάξει, μαζί με μια ομάδα χαρισματικών καλλιτεχνών, ένα σκηνικό ποίημα για την απώλεια.
Χωρίς να ακούμε ποτέ τα πρόσωπα να μιλούν, γινόμαστε μάρτυρες της πορείας τους, ενός εσωτερικού ταξιδιού που προσπαθεί να απαντήσει σε ένα αιώνιο ερώτημα: Πώς λέμε αντίο σε ένα πολυαγαπημένο πρόσωπο;
Τώρα και προσεχώς

ΒΙΡΑ ΤΙΣ ΑΓΚΥΡΕΣ
Μια θεαματική παράσταση με μνήμες, χιούμορ, σπιρτάδα, μουσική, χορό και ρυθμό που χαρίζει άφθονες στιγμές γέλιου αλλά και συγκίνησης στους θεατές.

ΟΙ ΚΩΜΙΚΟΙ
Μια μπουρλέσκ κωμωδία μυθοπλασίας. Αφιερωμένο στους πρώτους Έλληνες κωμικούς του βωβού κινηματογράφου και βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα της ζωής του Έλληνα «Σαρλώ», Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ .

FAKE NEWSICAL
ΠΑΡ@ΜΥΘΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ!
Παιδική Σκηνή
Μα τι συμβαίνει στο Βασίλειο των Παραμυθο-ηρώων;;;
Φήμες και διαδόσεις κυκλοφορούν ασύστολα και κλονίζουν την εικόνα των Ηρώων των Παραμυθιών που όλοι αγαπάμε!!!
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ:ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ!
Δράση - Βρεφικό Πρόγραμμα
Οι ήχοι του σπιτιού πόσο ενοχλητικοί μπορούν να γίνουν; Και όταν οι μεγάλοι κάνουν δουλειές με τί μοιάζουν οι μορφές τους;

ΠΡΟΣΔΟΚΩ
Σε πανελλήνια πρώτη παρουσίαση
Ένα νέο έργο για τη μνήμη, τον θάνατο και την αθανασία. Το Προσδοκώ είναι ένας επικήδειος για το θέατρο, όπως το ξέρουμε μέχρι τώρα αλλά και για την Ιστορία. Πρόκειται για ένα παιγνίδι ανταγωνισμού και επικράτησης ανάμεσα στους νεκρούς και τους ζωντανούς.
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ
Ένα έργο - σταθμός στην παγκόσμια δραματουργία, ένα κείμενο- σκάνδαλο, όπως χαρακτηρίστηκε, την εποχή που γράφτηκε - στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα-, ένα «επαναστατικό παραμύθι» που αντανακλά το ξέσπασμα της οργής για την κοινωνική αδικία και ανισότητα.
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΦΩΤΑ ΣΑΝΙΔΙ ΧΑΡΤΙ
Αφιέρωμα: Πρόσωπα - Η ενδυματολόγος Ιωάννα Τσάμη
Συζητάμε με την Ιωάννα Τσάμη, ενδυματολόγο της παράστασης «Οι Ληστές» του Σίλλερ, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, που ανεβαίνει 22 Φεβρουαρίου στο Βασιλικό Θέατρο. Τη συζήτηση για τη δραματουργία των κοστουμιών και τη δημιουργική διαδικασία του ενδυματολογικού σχεδιασμού συμπληρώνουν ποιήματα, τραγούδια και μουσικές με θέμα τους τα ρούχα.
Έκτακτες συμμετοχές: ο δημοσιογράφος Νίκος Καρράς και η ηθοποιός Μαρία Νεφέλη Παρασκευοπούλου.

Eκδηλώσεις: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2024


Αγαπητές μας φίλες και φίλοι,
Σας ενημερώνουμε για τις προσεχείς εκδηλώσεις-παρουσιάσεις των βιβλίων μας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 19/2/2024, στις 7 µ.µ. στον Ευριπίδη στην Κηφισιά, Λεωφ. Κηφισίας 360, Κηφισιά
Παρουσίαση του βιβλίου
του Μενέλαου Χαραλαμπίδη
ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ
Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφος
Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος
Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος

Νέες κυκλοφορίες

 


Ανυπομονούμε να διαβάσετε τα βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις Εκδόσεις μας:

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Θάνος Π. Ντόκος
Σειρά: ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ
Διεύθυνση σειράς: Μπάμπης Παπαδημητρίου
H κατασκευή και εξέλιξη εργαλείων θανάτου και καταστροφής, όπως είναι τα πυρηνικά όπλα, είναι εντυπωσιακή όσο και τρομακτική. Βεβαίως, τα οπλικά συστήματα ήταν πάντοτε εντυπωσιακά, κατ’ αναλογίαν της εξέλιξης της ανθρωπότητας. Στην πυρηνική εποχή όμως διαθέτουμε όπλα ασύγκριτα πιο καταστρεπτικά από οποιοδήποτε όπλο έχει κατασκευαστεί ως σήμερα. Η μαζική, ακόμη όμως και κάποια «περιορισμένη» χρήση τους, μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση του ανθρώπινου πολιτισμού, μέχρι και την εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους σε περίπτωση «πυρηνικού χειμώνα».
ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΕΝΩΜΕΝΑ
Caron Levis
Εικονογράφηση: Charles Santoso
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Ηλικία: 4+ ετών
Η Μαλένα κι ο Κλεπέταν εξερευνούν τον κόσμο πάντοτε παρέα! Τώρα ετοιμάζονται να πετάξουν χιλιάδες μίλια μακριά, κατά την ετήσια μετανάστευση του σμήνους τους για τα πιο ζεστά μέρη της Γης, εκεί όπου θα περάσουν τον χειμώνα. Όμως η Μαλένα τραυματίζεται κι είναι αναγκασμένη να μείνει πίσω στα μέρη τους, την ώρα που ο Κλεπέταν πετάει για τη Νότια Αφρική.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ ΗΓΕΜΟΝΕΣ
Andy Seed
Εικονογράφηση: Gareth Conway
Μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο
Ηλικία: 7+ ετών
Σου πέρασε ποτέ από τον νου να πας πίσω στον χρόνο και να κουβεντιάσεις με ανθρώπους από το παρελθόν; Τώρα μπορείς! Ο ατρόμητος συγγραφέας Άντι Σιντ έφτιαξε μια χρονομηχανή για να ανακαλύψεις τι σόι άνθρωποι ήταν στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 10 από τους πιο διάσημους ηγεμόνες της Ιστορίας.
Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΑΡΚΟΥΔΟΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Else Holmelund Minarik
Εικονογράφηση: Maurice Sendak
Μετάφραση: Γιάννης Παλαβός
Ηλικία: 3+ ετών
Καλωσόρισες στο σπίτι! Ο μπαμπάς του μικρού αρκούδου γυρίζει επιτέλους στο σπίτι, έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι στη θάλασσα για ψάρεμα. Ο μικρός αρκούδος δεν κρατιέται απ’ τη χαρά του που θα τον δει – ακόμα κι αν ο μπαμπάς δεν φέρνει μαζί του τη μικρή γοργόνα που τόσο ονειρευόταν ο μικρός αρκούδος!

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΚΟΥΔΟΣ ΠΑΕΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Else Holmelund Minarik
Εικονογράφηση: Maurice Sendak
Μετάφραση: Γιάννης Παλαβός
Ηλικία: 3+ ετών
Στη γιαγιά και στον παππού! Όπως όλα τα παιδιά, ο μικρός αρκούδος χαίρεται όταν επισκέπτεται τη γιαγιά και τον παππού του.
ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΑΚΙΑ
Martin Waddell
Εικονογράφηση: Patrick Benson
Μετάφραση: Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου
Ηλικία: 3+ ετών
Σ’ ένα δέντρο στο δάσος, τρία κουκουβαγάκια, η Σάρα, ο Πέρσι και ο Μπιλ, κάθονται και περιμένουν τη Μαμά Κουκουβάγια να γυρίσει σπίτι.
Τα Κουκουβαγάκια είναι ένα κλασικό πλέον βιβλίο. Μια απολαυστική ιστορία που γιορτάζει τον δεσμό μαμάς και παιδιού.


ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ
Marie G. Rohde
Ηλικία: 3+ ετών
Ένα βιβλίο που θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τη θέση τους μέσα στον ευρύτερο κόσμο και θα θυμίσει στους μεγάλους ότι ακόμα κι όταν είμαστε χώρια, είμαστε όλοι συνδεδεμένοι.