Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΠΙΑΝΑ ΚΑΙ ΛΑΤΕΡΝΕΣ

Πάνε χρόνια, που μέσα από τις εκπομπές μου στα ραδιόφωνα έκανα αναφορές – αφιερώματα στους οργανοποιούς της Ελλάδας! Στους ανθρώπους, που έπαιρναν ένα κομμάτι ξύλο, και το μετέτρεπαν σε κάποιο μουσικό όργανο, κιθάρα, μπουζούκι, κλπ. Ένα επάγγελμα, που μαζί με πολλά άλλα στο όνομα της βιομηχανίας πλέον έσβησε. Πολλά μεγάλα ονόματα οργανοποιών που πέρασαν από τη χώρα, χάθηκαν σιγά σιγά μέσα στο χρόνο, και μαζί με αυτά, και η τέχνη και η τεχνική τους! 
Πρόσφατα ένα φίλος μου είπε για κάποιον που κατασκευάζει χειροποίητα όργανα, ΠΙΑΝΑ και ΛΑΤΕΡΝΕΣ και έχει το εργαστήριο του στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής. Ένα εργαστήριο που κατασκευάζει ΠΙΑΝΑ και ΛΑΤΕΡΝΕΣ; Φαντάζεστε την έκπληξη μου, γιατί φίλοι μου, το «χειροποίητο» μουσικό όργανο, στη χώρα μας, και ειδικά η ΛΑΤΕΡΝΑ έχει χαθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα δε ΠΙΑΝΑ, μας έρχονται εδώ και χρόνια από το εξωτερικό, σαν προϊόντα μαζικής – βιομηχανικής παραγωγής. Έπρεπε να γνωρίσω τον ΤΕΧΝΙΤΗ αυτόν, που κόντρα στην εποχή της «προόδου», κατασκευάζει «δύσκολα» μουσικά όργανα. Έτσι, το περασμένο Σάββατο, τον επισκέφτηκα. 
Το όνομα αυτού, ΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ!
Με καλωσόρισε με ένα εγκάρδιο χαμόγελο, και με έβαλε στον υπέροχο «κόσμο» του! ΔΕΝ θα σας αναφέρω βιογραφικά και άλλα συνηθισμένα περί σπουδών κλπ! Αυτά μπορείτε να τα διαβάσετε αν επισκεφτείτε το site του http://www.handmadepiano.eu/. Εγώ θα σας μιλήσω για τον ΠΑΝΟ, τον άνθρωπο με τις ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ πάνω στη μουσική, και στην κατασκευή πιάνων και λατερνών. Ο Πάνος λοιπόν, είναι ο άνθρωπος της παρέας, ο τεχνίτης που…… ακούει, και μιλά στα πιανα και στις λατέρνες με πάθος και ΑΓΑΠΗ, συναισθήματα που τα μεταφέρει σε όλους! Είναι ο άνθρωπος, που θα βοηθήσει τον όποιο σπουδαστή, τον όποιο μουσικό, να ΜΑΘΕΙ το όργανο του, να μάθει τόσες λεπτομέρειες, τόσα μυστικά, τα οποία αγνοεί. Θυμάμαι σε μια εκπομπή μου, είχα μεταφέρει στους ακροατές τα λεγόμενα ενός παλιού οργανοποιού, πως «ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΟΡΓΑΝΟ, ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠ’ ΟΛΑ, ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΓΝΩΡΙΣΤΕΙ». Έτσι και ο Πάνος, εκτός από ένας ΕΞΟΧΟΣ κατασκευαστής πιάνων και λατερνών, είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα σε μυήσει στα μυστικά αυτών των οργάνων. Πρέπει εδώ να τονίσω, πως ειδικά στο κομμάτι της ΛΑΤΕΡΝΑΣ, είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ κατασκευαστής στην Ελλάδα. Κατασκευή, αλλά και επισκευή πιάνων και λατερνών, είναι το αντικείμενο του, στο οποίο θα έλεγα ότι είναι ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΣ. Μπορεί να πάρει στα χέρια του ένα πιάνο η μια λατέρνα ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ, και να τα ξαναδώσει ζωή, γιατί ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα μουσικά όργανα, έχουν στο σώμα τους ΖΩΗ. Αν ακούσετε τον Πάνο να μιλά για το πιάνο η τη λατέρνα, θα καταλάβετε πόση ΑΓΑΠΗ, αλλά και πόσο ΜΕΡΑΚΙ έχει για τη δουλειά του, που είναι ουσιαστικά τρόπος ζωής.
Πνεύμα ανήσυχο, ψάχνει συνέχεια και την παραμικρή λεπτομέρεια είτε αυτή είναι…. «ιστορική», είτε τεχνική.
Είπα πιο πάνω για ΜΕΡΑΚΙ, και ΑΓΑΠΗ, και αυτά είναι τα δυο κύρια «προσόντα» για κάποιον που ασχολείται με την κατασκευή μουσικών οργάνων. Χωρίς αυτά, τα όργανα ΔΕΝ «γλυκολαλούν», ο ήχος τους, είναι ο «ξερός» ήχος της βιομηχανίας.
Κουβεντιάσαμε για πάνω από δυο ώρες μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια στη Θεσσαλονίκη παίζοντας μου λατέρνα, τότε που το όργανο αυτό, ήταν όπως λέει και το τραγούδι «του παλιού καιρού το κέφι», και όχι με την παρεξηγημένη μορφή που το συναντάμε σήμερα, σαν «βοήθημα επαιτείας» από άτομα που ούτε καν την ιστορία του γνωρίζουν.

Ο Πάνος, είναι ο άνθρωπος που θα ξαναβγάλει τη λατέρνα στο προσκήνιο, γιατί της αξίζει. Δύσκολο το έργο του, αλλά είμαι σίγουρος πως θα βρει πάρα πολλούς υποστηρικτές. Αν και είμαστε στην εποχή του ηλεκτρονικού ήχου, είναι πολλοί εκείνοι που ακούγοντας τον ήχο της λατέρνας, μαγεύονται, και μάλιστα τα νέα παιδιά. Ακόμα και εκείνοι που πήγαν στο εργαστήριο του για να παραγγειλλουν ένα πιάνο, στάθηκαν μαγεμένοι ακούγοντας τον ήχο της λατέρνας! Θα μπορούσα να γράφω ΩΡΕΣ για τον Πάνο, αλλά δε χρειάζεται. Εσείς που θέλετε να τον γνωρίσετε, είτε γιατί θέλετε να αγοράσετε κάποιο χειροποίητο πιάνο, η κάποια λατέρνα, η θέλετε να επισκευάσετε το παλιό σας πιάνο, ακόμα και αν θέλετε να βρεθείτε στο εργαστήριο του για να μάθετε για το πιάνο και τη λατέρνα, θυμίζω πως θα τον βρείτε στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής. Τα τηλέφωνα του είναι 23990 48100 κινητό: 6977 980930
Πάνο σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τις μοναδικές στιγμές που μου χάρισες με το ταξίδι στις αναμνήσεις, αλλά και γιατί ΔΕΝ άφησες να πεθάνει η Λατέρνα!
Θα τα ξαναπούμε σύντομα από κοντά!

Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com

Ο θρύλος της θάλασσας

Ο θρύλος της θάλασσας

Ο θρύλος της θάλασσας
490 – 479 π.Χ.
«…Ο Ήλιος έκαιγε υπερβολικά για τέτοια εποχή. Η αλμύρα έτσουζε αφόρητα το κορμί μου. Η σκόνη, ανακατεμένη με λογής-λογής έντομα, τρύπωνε σαδιστικά στα σώματα των πολεμιστών κάνοντας τον ιδρώτα λάσπη. Ένιωθα πως δεν θα ξεκολλούσε πια ο μπρούτζος από το πετσί μου».
Στον Μαραθώνα… Ύστερα οι Θερμοπύλες, το Αρτεμίσιο, η Σαλαμίνα και η τελική αναμέτρηση στην πεδιάδα της Πλάταιας.
Ο Ευρύλοχος του Νικόλαου, από την Πλάταια, δοκιμάζεται στο έπος των Ελληνο περσικών πολέμων, στην πιο δοξασμένη περίοδο του ελληνισμού. Ο οπλίτης από τη Βοιωτία πέρασε τα  παιδικά του χρόνια στη Σκιώνη της Χαλκιδικής, όπου γνώρισε τον θρυλικό δύτη Σκυλλία και τη μοναχοκόρη του Κυάνη. Το παιχνίδι κάνει αχώριστα τα δυο παιδιά και το αγνό ερωτικό σκίρτημα ξυπνά στην αγκαλιά της αθωότητας. Ο Σκυλλίας, συνεργάτης και φίλος του Νικόλαου, γίνεται τρόπον τινά μέντορας του Ευρύλοχου, μαθαίνοντάς του τα μυστικά της θάλασσας. Αλλά πριν περάσει καν την εφηβεία, ο νεαρός επιστρέφει με τον έμπορο πατέρα του στη γενέθλια πόλη, αφήνοντας όμως την καρδιά του στα σμαράγδινα νερά της Χαλκιδικής.
Οι μέρες της επιστροφής είναι θαμπές.  Ο Πέρσης Κυρίαρχος επιβουλεύεται την Ελλάδα. Οι σκιές του Ολέθρου ματώνουν τα σύννεφα της Ανατολής, λεκιάζοντας το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. Τον αέρα στεφανώνει ο κουρνιαχτός της αγωνίας. Ο ορυμαγδός της Οδύνης ταρακουνά τις Πύλες της Δύσης. Οι βάρβαροι της Ασίας αλυχτούν αφιονισμένοι. Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ακατάπαυστα. Πλοία αμέτρητα, μυριάδες πεζοί και καβαλάρηδες σέρνουνε πίσω τους το Χαμό…
…Είναι ίσως το μοναδικό ιστορικό μυθιστόρημα στην παγκόσμια πεζογραφία, που οι ήρωες του συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις Ελληνο-περσικές συγκρούσεις.
Από τον Μαραθώνα το 490 πΧ με τον Μιλτιάδη, τις Θερμοπύλες το 480 πΧ με τον Λεωνίδα, το Αρτεμίσιο και την Σαλαμίνα τον ίδιο χρόνο με τον Θεμιστοκλή έως την τελική αναμέτρηση στη Πλάταια το 479 πΧ με τον Αριστείδη και τον Παυσανία.
Ο θρύλος της θάλασσας
ιστορικό μυθιστόρημα
Συγγραφέας: Σπυρίδων Μ. Βελούδος
Isbn:978-960-9692-35-9
Σελίδες: 504
Λιανική Τιμή: 19.50 ευρώ

Προσκλήσεις | Πρόγραμμα εκδηλώσεων


Ιωάννα Μπουραζοπούλου

6 Ιουνίου 2015
Απονομή του βραβείου πεζογραφίας του περιοδικού «Κλεψύδρα» στην Ιωάννα Μπουραζοπούλου για το μυθιστόρημά της Η κοιλάδα της Λάσπης που αποτελεί πρώτο μέρος της τριλογίας Ο δράκος της Πρέσπας το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 και ώρα 8:30 μμ.
Την Ιωάννα Μπουραζοπούλου θα παρουσιάσει ο δρ. Φιλολογίας Νίκος Παπαγεωργίου. Θα προλογίσει ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης.
Θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Ελένη Κρίτα και Κώστας Τριανταφύλλου.
Βιβλιοκαφέ Έναστρον
Σόλωνος 101
Αθήνα 


Κρισναμούρτι

11 Ιουνίου 2015
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το Public Συντάγματος σας προσκαλούν σ’ ένα αφιέρωμα στον Κρισναμούρτι με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Μιλώντας για τον Θεό την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015 και ώρα 7:30 μμ.
Για τον Κρισναμούρτι και το έργο του θα μιλήσουν ο μεταφραστής του στην Ελλάδα Νίκος Πιλάβιος και ο Θανάσης Καστανιώτης.
Θα προβληθούν αποσπάσματα από συνέντευξη του ομοιοπαθητικού γιατρού Γιώργου Βυθούλκα, που υπήρξε προσωπικός γιατρός του Κρισναμούρτι, και βίντεο με σύντομη παρουσίαση του Κρισναμούρτι και του έργου του.
Public Συντάγματος
Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλατεία Συντάγματος
Αθήνα , 801.11.40000 


Ρέα Γαλανάκη

12 Ιουνίου 2015
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Ρέας Γαλανάκη Η Άκρα Ταπείνωση την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015 και ώρα 8:30 μμ.
Ο ποιητής Διονύσης Καρατζάς και ο συγγραφέας Βασίλης Λαδάς θα μιλήσουν για το βιβλίο και θα συζητήσουν με τη συγγραφέα.
Η βραδιά θα κλείσει με τον Απόστολο Τσέφο στο πιάνο.
Με την ευγενή παραχώρηση της αίθουσας συναυλιών από τη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών.
Αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών
Ρήγα Φεραίου 7
Πάτρα , 2610-27.87.27 


Σαντιάγο Ρονκαλιόλο

17 Ιουνίου 2015
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, το 7ο Ιβηροαμερικανικό φεστιβάλ ΛΕΑ και το Public σας προσκαλούν να συναντήσετε τον συγγραφέα Σαντιάγο Ρονκαλιόλο με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του Η εσχάτη των ποινών την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015 και ώρα 7 μμ.
Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο δημοσιογράφος Στέφανος Τσιτσόπουλος.
Public
Τσιμισκή 24 - Μητροπόλεως 33
Θεσσαλονίκη , 801.11.40000 


Ρέα Γαλανάκη

18 Ιουνίου 2015
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και ο Ianos σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Ρέας Γαλανάκη Η Άκρα Ταπείνωση την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015 και ώρα 8:30 μμ.
Οι κριτικοί λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά, Μικέλα Χαρτουλάρη και Βαγγέλης Χατζηβασιλείου θα μιλήσουν για το βιβλίο και θα συζητήσουν με τη συγγραφέα.
IANOS
Σταδίου 24
Αθήνα , 210-32.17.917 


Σαντιάγο Ρονκαλιόλο

19 Ιουνίου 2015
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, το 7ο Ιβηροαμερικάνικο Φεστιβάλ Λέα και το Public Συντάγματος σας προσκαλούν να συναντήσετε τον συγγραφέα Σαντιάγο Ρονκαλιόλο με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του Η εσχάτη των ποινών την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 και ώρα 8 μμ.
Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη και ο μεταφραστής του βιβλίου Κώστας Αθανασίου.
Public Συντάγματος
Καραγεώργη Σερβίας 1
Αθήνα , 801.11.40000

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ


       
                               ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Η μονογραφία αυτή για τη ζωγραφική των Κάτω Χωρών κατά τον δέκατο έβδομο αιώνα είναι μια αφήγηση που κατ’ αρχήν στηρίζεται σε μια κοινή ερμηνευτική παραδοχή. Ότι μια ιστορική εποχή, που χαρακτηρίζεται ως ενιαία και σημαντική μέσα από τις ιδεολογικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους της, προσδιορίζει όλες τις πολιτισμικές εκφράσεις της. Ότι, με άλλα λόγια, ορισμένοι ιστορικοί άξονες είναι τα ορόσημα πάνω στα οποία βασίζεται κάθε έκφανση πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένης και της εικαστικής παραγωγής. Η παρουσίαση αυτή, επομένως, παρακολουθεί το ιστοριογραφικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η τέχνη εγγράφει την ιστορία της περιόδου στην οποία ανήκει… Η ανά είδος, θεματική παρουσίαση αποσκοπεί να αναδείξει τα σημεία συνάντησης ανάμεσα στη ζωγραφική αφήγηση και σε πτυχές της ιστορικής «πραγματικότητας». (...)Περισσότερα

Γεωργία Βασιλειάδου -Ο κυρ Μέντιος